Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Okrogli in pravokotni bonboni za smrekco v letih 70′ in 80′

Okrogli in pravokotni bonboni za smrekco v letih 70′ in 80′

Serbus.

Nostalgija je že vrag po svoje, ja. Spomnem se otroških dni, ko sem bil star 10 let ali tu okoli, ko sva z mamo okraševal smrekico okrog novega leta, takrat so obstajali eni bonboni pravokotni, v raznem kovinsko-svetlečem barvnem papirju in sva jih privezovala na sukanec in obešala na smrekco, to so bili eni, drugi so pa bili okrogli, morda kot minijaturni venci, najbolj še spominjajo na obročke… no in ti okrogli bomboni, nezaviti v enih 3-4 barvah, rumen, zelen, roza, pol se menda že kar končalo, pakirani so pa bili kar na podlagi iz kartona in zaviti vsi skupaj s prozornim celofanom, kot une tri penaste banane. Nekaj podobnega strukture GuGu, škrobni, kako se jim je reklo, kje se jih še mroda dobit? Enostavno bi jih rad… jedel 😉

Jaaaa obojih se tudi jaz spomnim! Tapravokotni so bili taki beloprozorni in trdi, pa nek napis so imeli vtisnjen. Obročke smo pa mi imeli roza in rumene, okus jagoda in banana.. Če kje izslediš kaj podobnega, sporoči, ker zdaj je pa še mene nostalgija zgrabila!

Medičarna Špičko, 1 kos 2 kune. V 1 kg jih vremena 80 kom.

V Avstriji in Nemčiji jih še imajo. Lahko se jih naroči po internetu. Tudi jaz se jih spomnim. Tako dobri so bili, da je bila smrekica pri nas hitro osiromašena… kar izginevali so 🙂

Spominjam se teh bombonov. In tega, da jih pri nas nismo nikoli kupili za smrečico, ker so bili predragi. Saj nič ne rečem, imeli smolepo okrašeno, s steklenimi kroglami in ptički s “pravimi” repki, a jaz sem hrepenela le po tistih presnetih bombonih. Pa za to ni bilo denarja in ne razumevanja. Sploh tisti v svetlečih papirčkih so bili zame simbol nedosegljivega. Kako sem jih v decembrskih dneh hrepeneče gledala na polici lokalne trgovine..

Še danes okusa teh bombonov sploh ne poznam:-)

Mogoče zgolj zgodbica za tiste, ki mislijo, da sta se v socializmu vsem cedila med in mleko. In zame opomnik, koliko več (lahko) nudim svojim otrokom, kot so nekoč meni.

No pri nas nismo imeli nikoli ne enih ne drugih. enkrat jih je mami kupila pa jih ni nihče maral. jaz se spomnim samo tiste sladkobe.
Smo pa imeli Krašove ledene kocke, bajadere in potem ene italianske Soleri ali nekaj takega, okrogle. To mi je pa še danes top.
Ste me spomnle kaj če bi letos poskusili to doma, upam da otroci ne spraznejo že prvi dan.

V mojem spominu imajo tisti bomboni tak kovinski barvi ovoj, eni pa celo neke bele papirnate resice… takih se spomnim, pa mi niso bili všeč 🙁
Všeč pa so mi bili keksi za na drevo, nekaj podobnega sem letos videla v enem od katalogov (Hofer, Lidl), pa se do zdajle nisem spomnila nanje, ko sem jih videla, sem rekla, da bodo letos na drevescu.

Če odtipkaš Medičarna Špičko, so taki bonboni na desni malo navzdol.jaz nikakor nisem mogla prilepiti slikice, morda bo uspelo komu drugemu…

Če odtipkaš Medičarna Špičko, so taki bonboni na desni malo navzdol.jaz nikakor nisem mogla prilepiti slikice, morda bo uspelo komu drugemu…[/quote]

Ja, točno takih se spomnim … so mi bili kot otroku lepi, ne pa tudi dobri 🙁

[img]https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/12232768_916509695064953_8877484956877484481_o.jpg[/img]

se podobne dobi tudi pri nas ?

Tudi jaz se jih spomnim, ampak nimam pa take nostalgije, da bi jih želela pojest, ker se spomnim, da so bili tako sladki, da ti je usta potegnilo skupaj.
Kar se tiče pa tiste, ki je rekla naj se ob tem spomnimo kako včasih nismo imeli toliko kot danes – mogoče je pa tisto celo prednost, da nimaš vsega. Včasih ti je neka malenkost ful pomenila, danes pa s polno ritjo sploh nimamo več kakšnih pričakovanj, ki bi nam izpolnila neko božično praznino. Tudi to ni vedno dobro, da imaš vse. Potem pa hrepenimo po stvareh, ki jih več ni, ker je to edino česar danes ni več.

Ja, mal ste nekateri tudi zašli, al nč hudga, vsi pa ste zašli, kar se bonbonov tiče. Te kovinske sem omenil, da vemo kje smo, iščem pa une tadruge okrogle, z luknjo, kot mini venec, rešilni obroč, ne vem ne najdem niti fotke, če bi jo, bi jo prpopu, da bi se vedlo vsaj vizalno za katere se gre. Če ima kdo morda kako fotko, ga prosim, če jo prilepi, una hrvaška… pa nima takih,vsaj jaz jih ne vidim/najdem.

Vse lepo in prav, ampak Avstrija ja in Nemčija sta veliki deželi, kaj šele internet. Imaš kakšno koristno povezavo, ime trgovine, ime bonbonov, sliko, nekaj otipljivega 😉

Mislim, da sem kekse (ne bombone) videla ne tako dolgo nazaj v Lidl ali pa Hofer katalogu, taki trikotniki, krogi, kvadrati, brizgani in preliti z jedilno barvo.
Se pa žal ne spomnim točno, v katerem katalogu je to bilo.

Kako se jim pa reče? Bi jih za mamo naročila, tudi njo vsako leto ob božiču grabi nostalgija.

Dvomim, da ste imeli premalo denarja za tiste bonbone. Mogoče sta se tvoja starša že takrat zavedala, da sladkarije niso zdrave. Upam, da ti svojim otrokom ne kupuješ na tone sladkarij, ker jim s tem delaš medvedjo uslugo.

V socializmu je bil moj oče navaden delavec, mama pa doma na kmetiji. Bili smo med najrevnejšimi, a sem imela vse, kar sem potrebovala. Za razliko od nekaterih otrok in družin v današnjih časih.

Tiste brez papirja, krogce, sem videla v Hoferju, ampak takoj po 1. novembru. Rumeni, roza, zeleni, kot venček – taki, kot smo jih imeli mi.

Pod tole se pa tudi jaz podpišem!

Mja, vidim, da vas nostalgija do bonbonov ne daje, ampak vas pa po časih, obrekovanjih, obračunavanjih, pač,takrat ej bil sistem, kot je bil, dans je pa tak kot je, če kermu kej ne paše, ne vem če je ravn tole primeren in čas, predvsem pa mesto in naslov posta, tako da se prosim osredotočite na bonbone, ne kako jih kdo ne mara, kako so presladki, kako ni bilo, oz. ni denarja za njih, to ni predmet.. oz. vprašanje.

Sem pa bil v lidlu in hoferju, resda majo te bonbone, ampak, ne tok kot oblika, me zanima struktura in okus. Imeli so specifičen okus, in to iščem, ne pa ne vem kaj druga, še najmajn pa politične zdrahe.

Morem bit specifičen, kot je zlgeda okus. Iščem točno te okrogle obročaste bonbone, istega proizvajalca, kot v tistih letih. A bo to šlo? Verjetno pa jih ni več na tej zemeljski obli, nihče jih namreč več ne dela. Mam prav?

Ko najdem sliko, identoično al pa vsaj proti približno, jo prilepim.

Evo, proti približno. Tudi okus oz. struktura je tu nekje, sam čokolada vse pokvari. Takeli so bli, vsaj uni okrogli in zvezdica.

Se jih kdo spomne? Ima idejo, kdo jih je delu? So imeli kakšno posebno ime? Govorim o prav onih izpred 25 let, nikakor o teh novih.

Hvala za tiste, ki ste mi namignili za lidl in hofer, ti so namreč iz tam. 😉 Hvala

Butast forum… preipni datoteko, obesedno jo pripne, blah!

[img]http://shrani.si/f/2A/QC/ycfQOMN/20151209123845.jpg[/img]

Bolje! 😉

V Muellerju imajo take brez čokolade, blagovna znamka je Riegelein. Ne vem pa, če so to isti kot včasih, mislim, isti po okusu ali od istega proizvajalca.
Zelo dobro se spomnim tudi bonbonov o katerih govoriš….meni so bili tisti v zelenih papirčkih najboljši! Ampak najbrž res ne obstajajo več na zemeljski obli.

Če odtipkaš Medičarna Špičko, so taki bonboni na desni malo navzdol.jaz nikakor nisem mogla prilepiti slikice, morda bo uspelo komu drugemu…[/quote]

Ja, točno takih se spomnim … so mi bili kot otroku lepi, ne pa tudi dobri 🙁

[img]https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/12232768_916509695064953_8877484956877484481_o.jpg[/img][/quote]

…so imeli noter vsi enak okus.

raztopljen sladkor in voda…

A za bunkice ste pa imeli, mi smo imeli orehezavite v stanijol in pa take bombone,ker vem, da so bili poceni, bunkice pa drage. Morda si bila pa siten in zahteven otrok pa ti tega niso kupili, morda so starši že takrat vedeli, da so ti bomboni nezdravi, morda si pa ena tistih nergačev, ki samo šinfajo kako je bilo hudo v socializmu, ki se ga spominjam kot najlepši člas mojega življena, nobenih stresov, starši so imeli službo, ko sem šla v službo po končani šoli so me komaj čakali, da pridem, nič nam ni manjkalo živeli smo v miru!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close