Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ohrovt- kaj se da narediti iz njega

ohrovt- kaj se da narediti iz njega

Danes sem šla v trgovino z namenom, da kupim cvetačo, pa jo ni bilo. Opazila pa sem zelo lepe ohrovtove glave in me je zamikalo, da bi eno kupila, samo problem je, ker še nikoli nisem nikjer uporabila ohrovta in ne vem, kaj se sploh da pripraviti iz njega.
Torej prosim vas za kakšen preverjeno dober recept. Hvala!!!

Jaz skuham njapej olupljen krompir in nato ko je krompir že nekoliko mehak dodam na debele rezance narezan ohrovt. Ko je oboje kuhano, odcedim in zabelim s česnom, petešiljem, poprom in olivnim oljem. Lahko se je kot samostojna jed ali pa kot priloga. No, enako se naredi tudi blitva s krompirjem, stročji fižol, cvetača, brstični ohrovt.

Jaz imam zelo rada juho:

Ohrovt opereš, narežeš na srednje velike kose in skuhaš. Ko voda zavre, jo odliješ, dodaš narezan krompir, priliješ svežo vodo (ne preveč, toliko da bo juha primerno gosta), dodaš začimbe (sol, poper, vegeta) in kuhaš toliko časa, da je krompir kuhan.
Pretlačiš (ali zmiksaš s paličnim mešalnikom), po želji dodaš kislo smetano in postrežeš kot juho. Zraven paše kuhana govedina.

Moja juha:

prepražiš čebulo, dodaš na koleščke narezan korenček (recimo 30-40 dkg), na kocke narezan krompir (cca pol kg) in zrezan en cel majhen ohrovt (ali pol srednje velikega). Zaliješ, tako da je kot gosta juha. Skuhaš. V bistvu je to enolončnica. Lahko bi recimo dodala koščke klobase ali hrenovke, samo v originalnem receptu je ni. Jaz “solim” z zelenjavno kocko. Ostale začimbe si daj sama, pri nas ne sme nič notri plavat, ker potem nočejo jest (pa ne otroci …)

joj, Metka… s tem postom si me pa vrnila 30 let nazaj, ko mi je babica kuhala “zelen krompir”. To je bila moja najljubša priloga k svinjski ribci….mmmm..se mi kar sline cedijo!!

Jaz naredim juho.

Mož pa dela neke vrste musake, samo da je namesto krompirja ohrovt zblanširan.

Lp, Špela ************* <http://spela1.moj-album.com> <http://servetke.moj-album.com/album/874923/>

Jaz naredim ohrovt v omaki, zraven pire krompir in kakšen polpet ali hrenovko.

Na čebuli ga prepražim, dodam kak narezan paradajz, malo korenčka, sol, poper, lovorjev list, malo zalivam zvodo in pražim, da je mehko – podobno sladkemu zelju.

Prepražim da do mehkega, razvaljam listnato testo, z njim obložim pekač, nanj ohrovt, prelijem z zžvrkljanim jajcem in mlekom, potresem s sirom in spečem v pečici.

Popraženega zamešam v pire, da pride tak zelejnavni pire.

Liste pokuham čisto malo, nafilam z mletim mesom (kot za paprike), zložim v pekač, čez položim kose šunke, prelijem s pasiranim paradižnikom in spečem v pečici.

Nafilam piščančje prsi ali svinjsko ribico.

Jaz bi pa naredila tole:

Pa ne vem, koliko časa moram na začetku kuhat ohrovt?

Meni je zelo dober ohrovt v solati, dodam česen in peteršilj.
lp

Naredis polnjene zavitke. Liste blansiras, obrezes najbolj trde dele peclja, napolnis kot sarmo, zlozis na pekac, prelijes s klislo smetano in popeces.

Jaz pa naredim takole-faširano meso popražim na čebuli,dodam vse začimbe(sol,marijon,šetraj,malo vegete,česen…),prej ohrovtu izrežemtisti trdi del po sredini lista dam kuhat pustim da vre 5-10 min.Pekač namažem z margarino položim na dno liste ohrovta potem dam meso in na vrh spet ohrovt čez pa polijem skupaj zmešano kislo smetano in par jajčk!Dam v pečico za 30 min!Zraven pa kakšno zeleno solato ali pa radič z krompirjem!
Moji si prste obliznejo-ostane nič,če pa že pa pes z veseljem poje!!

Živjo, jaz pa prepražim mleto meso (cca 50 dag) z vsemi začimbami, posebej skuham ohrovt, posebej skodelico riža z malo jušne kocke. Ko se to ohladi, zmešam v večji skledi vse skupaj,poslim, popopram, dodam še 2 rumenjaka in rahko sneg 2 beljakov. Pečt dam v pekač, namazan z maslom in posutim z drobtinami. Pečem cca. 30 min. Zraven solata. Res je super. Lp l

Čivava, ohrovt se kuha par minut, toliko, da se omehča, nato ga sesekljaš. Pazi, da ga dobro ožameš, preden dodaš druge sestavine, drugače bo poc. Ožmi cele liste, lahko tudi že sesekljanega. Jaz sem ravno včeraj delala te polpete in so odlične.

Nam najboljša jed iz ohrovta je ta, katere recept je napisala urša81, sama jo sicer delam v več plasteh, mora pa biti mesna masa sočna, drugače je prepusto. Zelo dobro je, če se posoda obloži s slanino, da tak dober okus.

http://www.mojirecepti.com/zelenjava/listna/ohrovt.html

Približno 800gr ohrovta prerezanega na pol kuhati da se ne razkuha ,koren odstraniti,sredico uporabiti.V na kocke narezan ohrovt dodati,sol ,poper,pecilni prašek in na pol skuhano kavno šalico riža v malo vode ,pol kg mletega mesa prej posebej pripraviti z čebulo.Dodati 3 jajca,premešati z smetano ali malo mleka.peče se na 200 da porumeni.Reže se na kocke,polije z jogurtom ali kislo smetano.Riž veže maso skupaj zato se da skupaj z vodo v kateri se je kuhal

stacan ohrovt po istrsko

ohrovt skuhaš, precediš.

v ponev daš žličko olivnega olja in dva sesekljana česna. Ko česen zadiši, dodaš ohrovt.
Nato ohrovt tacaš (z vilico ga mečkaš) in mešaš. Na koncu dodaš malo sesekljanega peteršilja.

to je odlična priloga k mesu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close