Ohrovt in krompir – ideje
Ohrovt s smetano kot priloga, zraven krompir v kakršnikoli obliki. Ali si mislila oboje skupaj kot neka mineštra?
Jaz na maslu popražim čebulo, nato česen, dodam ohrovt, malo premešam in zalijem s smetano za kuhanje, posolim, popopram, dodam še kakšno začimbo, včasih malo paradižnikove mezge ali dodam še kakšno zelenjavo (npr. korenček ali koruzo ali karkoli je pri roki) in njami. In mi ni pomembno, ali je to brstični ali glavati ohrovt.
Sem že nazaj. Mama pravi sledeče : ohrotovo glavo zreže in jo da kuhat. Krompir da kuhat.Prvavi, da lahko tudi oboje skupaj kuhaš. V ponvo daš malo olja ali maslo ali margarino, česen na drobno narezan in paziš da ga preveč ne zapečeš. Naj ne bi smel niti porumenet. Krompir in ohrovt zmučkaš ter dodaš iz ponve tisto ole in česen.Za sol itak veš sam. Popopraš tudi obvezno. Ko je to na krožniku, mama doda še jajce na oko zraven in to je zame ena izmed redkih najboljših jedi. Pa dober tek.
Jaz naredim podobno, le da ohrovt in krmpir skuham skupaj. Ocedim in nato vse skupaj testam na nekaj olja, posolim in popopram. Mi temu rečemo “vrzota”.[/quote]
Hehe, mi pa temu rečemo paštokana bržota. Prpravim jo kot prilogo in je gosta kot pire. Če pa to zmes zaliješ, dobiš zelooo okusno juho.
Jaz naredim podobno, le da ohrovt in krmpir skuham skupaj. Ocedim in nato vse skupaj testam na nekaj olja, posolim in popopram. Mi temu rečemo “vrzota”.[/quote]
Hehe, mi pa temu rečemo paštokana bržota. Prpravim jo kot prilogo in je gosta kot pire. Če pa to zmes zaliješ, dobiš zelooo okusno juho.[/quote]
V katerem narečju je ta paštokana bržota?
Skrivnost je v tenstanju. Ko skuhan ohrovt in krompir ocediš, ga vržeš na malo olja in pokriješ – vmes s kuhalnico drobiš in mešaš. Trik je, da mora biti kozica zaprta s pokrovko – vse skupaj se tako fajn stensta in pride tak “kremast” učinek.[/quote]
hvala za nasvet, zelo kmalu preizkusim! ste mi take lušte naredili, da si bom kar danes na tržnici ohrovt kupila in skušala res potenstati:))
ja, moja mama je pravzaprav tudi govorila, da dela ‘tenstan ohrovt’.
Forum je zaprt za komentiranje.