Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ohrovt in krompir – ideje

Ohrovt in krompir – ideje

Povejte mi kakšen fajn recept za jed iz ohrovta in krompirja. Hvala.

Ohrovt s smetano kot priloga, zraven krompir v kakršnikoli obliki. Ali si mislila oboje skupaj kot neka mineštra?

Jaz na maslu popražim čebulo, nato česen, dodam ohrovt, malo premešam in zalijem s smetano za kuhanje, posolim, popopram, dodam še kakšno začimbo, včasih malo paradižnikove mezge ali dodam še kakšno zelenjavo (npr. korenček ali koruzo ali karkoli je pri roki) in njami. In mi ni pomembno, ali je to brstični ali glavati ohrovt.

Ohrovt in krompir, zame ena najbolj okusnih jedi. Žal ti recepta ne vem povedat, ko mi mama to pripravi pojem z zelo velikim užitkom. Zadnja leta mi skoraj nič več ne paše, oziroma skoraj ni jedi, da bi z užitkom jedel. Najraši imam na žlico. Bom mamo poklical zdaj, pa povem recept.

Lahko prepražiš čebulo, dodaš na rezance narezan ohrovt, še malo popražiš in zaliješ z vodo. Dodaš na kocke narezan krompir, posoliš in skuhaš do mehkega. Zelo preprosto in dobro.

Lahko tudi le daš v krop narezan ohrovt + krompir in posoliš ter skuhaš.

Meni je to zelo njamsi. In poceni.

Sem že nazaj. Mama pravi sledeče : ohrotovo glavo zreže in jo da kuhat. Krompir da kuhat.Prvavi, da lahko tudi oboje skupaj kuhaš. V ponvo daš malo olja ali maslo ali margarino, česen na drobno narezan in paziš da ga preveč ne zapečeš. Naj ne bi smel niti porumenet. Krompir in ohrovt zmučkaš ter dodaš iz ponve tisto ole in česen.Za sol itak veš sam. Popopraš tudi obvezno. Ko je to na krožniku, mama doda še jajce na oko zraven in to je zame ena izmed redkih najboljših jedi. Pa dober tek.

Super hvala! Nekaj med fazurna in vilid bom naredila. Super fino, zdravo in brzinsko kosilo.

Uživaj.

Jaz naredim podobno, le da ohrovt in krmpir skuham skupaj. Ocedim in nato vse skupaj testam na nekaj olja, posolim in popopram. Mi temu rečemo “vrzota”.

Mi pa to enolončnico še zabelimo z malo prepražene pancete.

Jaz naredim podobno, le da ohrovt in krmpir skuham skupaj. Ocedim in nato vse skupaj testam na nekaj olja, posolim in popopram. Mi temu rečemo “vrzota”.[/quote]
Pozabil sem napisat,da se odcedi. Verzota je po primorsko. Ma oštja. Pridem več kasno. Odaja TV poper mi je bila zelo všeč.

Obožujem vonj po praženi panceti.

Jaz naredim podobno, le da ohrovt in krmpir skuham skupaj. Ocedim in nato vse skupaj testam na nekaj olja, posolim in popopram. Mi temu rečemo “vrzota”.[/quote]

Hehe, mi pa temu rečemo paštokana bržota. Prpravim jo kot prilogo in je gosta kot pire. Če pa to zmes zaliješ, dobiš zelooo okusno juho.

Živi in pusti živeti

Kako naredite, da je lepo kremasto? Moja mama je to ful dobro znala narediti, jaz pa ko sem to skušala skuhati, mi pride tako, da je ohrovt še vedno v ‘trakcih’ ali kako naj se izrazim…ne pride taka lepa gosta, kremasta jed, ampak se ohrot not med krompirjem zavija…

Kako narediti kremasto?

Hehe, mi pa temu rečemo paštokana bržota. Prpravim jo kot prilogo in je gosta kot pire. Če pa to zmes zaliješ, dobiš zelooo okusno juho.[/quote]
V katerem narečju je ta paštokana bržota?

Skrivnost je v tenstanju. Ko skuhan ohrovt in krompir ocediš, ga vržeš na malo olja in pokriješ – vmes s kuhalnico drobiš in mešaš. Trik je, da mora biti kozica zaprta s pokrovko – vse skupaj se tako fajn stensta in pride tak “kremast” učinek.

Hehe, mi pa temu rečemo paštokana bržota. Prpravim jo kot prilogo in je gosta kot pire. Če pa to zmes zaliješ, dobiš zelooo okusno juho.[/quote]
V katerem narečju je ta paštokana bržota?[/quote]
tminska??
Ker pri nas (tminska) je tudi pateunfana bržota

tminska??
Ker pri nas (tminska) je tudi pateunfana bržota[/quote]
Ugibam-tminska- tolminska. Ja ali ne.

Skrivnost je v tenstanju. Ko skuhan ohrovt in krompir ocediš, ga vržeš na malo olja in pokriješ – vmes s kuhalnico drobiš in mešaš. Trik je, da mora biti kozica zaprta s pokrovko – vse skupaj se tako fajn stensta in pride tak “kremast” učinek.[/quote]

hvala za nasvet, zelo kmalu preizkusim! ste mi take lušte naredili, da si bom kar danes na tržnici ohrovt kupila in skušala res potenstati:))
ja, moja mama je pravzaprav tudi govorila, da dela ‘tenstan ohrovt’.

tminska??
Ker pri nas (tminska) je tudi pateunfana bržota[/quote]
Ugibam-tminska- tolminska. Ja ali ne.[/quote] ja

Ugibam-tminska- tolminska. Ja ali ne.[/quote] ja[/quote]
OK

Posočje, okolica Mosta na Soči.

Živi in pusti živeti

Posočje, okolica Mosta na Soči.[/quote]Kot povsod, tudi pri vas so lepi kraji.

Najprej dam kuhati krompir v kosčkih (zraven še malo gomolja zelene), proti koncu na vrh dodam ohrovt, odcedim, zabelim z oljčnim oljem in dodam česen ter popram. To je vse. Podobno lahko pripravite cvetačo, brokoli, brstični ohrovt, stročji fižol … Lahko je tudi priloga k mesu.

Moja nona je omenjala brzoto? Ali ne gre za isto stvar?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close