Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek odstranitev žolčnika

odstranitev žolčnika

Je kdo tu gor, ki je dal skozi odstranitev žolčnika?
Odkrili so mi poln žolčnik žolčnih kamnov, gastroenterolog pravi, da naj si dam žolčnik raje odstranit, ker bo slej ko prej kak kamen zašel tja, kamor ne sme it.

kake so bile vaše izkušnje po odstranitvi? kako dolgo dieta? kakšno počutje po tem?

Jaz sem se za odtsranitev določila in sem šla v kirurški sanatorij v Ljubljani. Imaš pregled pri kirurgu, posvet z anesteziologom. Pote prideš na dan operacije tešč tja, se stuširaš, daš v uno haljo in čakaš na poseg.
Nekaj ur po posegu vstaneš za na WC. Bolečine nič posebnega, drugi dan greš domov. Doma sem bila še kakih 5 dni bolj na “bolniški”.
Jaz sem se diete držala nekje 2 -3 tedne. Potem nisem imela nobenih težav več.

Zdaj je počutje popolnoma ok. Jaz bi ne tvojem mestu šla. Če še nisi imela napada, ne čakaj. To je pekel. Da ne govorim, če se ti slučajno vname trebušna slinavka. Takrat si v smrtni nevarnosti.

https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=151&t=11097466

https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=151&t=11104942&p=12153784&utm_source=forum&utm_campaign=title&utm_medium=search#p12153784

Operacija, bolniška vse ok, pri hrani se mi je pa zakompliciralo – očitno sem tisti 1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v statistiki – če je kaj premastno takoj čutim, citrusi in mlečni izdelki mi ne pašejo – mislim, meni pašejo a želodcu ne odgovarja vsebina, je takoj neprijetno do bolečine. Zdravnik rekel, da traja tudi do 6mes da se uredi prehrana, da nekateri pa ne bomo več bili na enaki prehrani kot pred operacijo.

Odvisno od posameznika.

imela sem dva napada, po moji oceni blaga, brez bruhanja in bolečin in ja, mislim, da praktično ni druge opcije, kot to odstranit. samo ne vem, kaj bo uradna medicina in moja zdravnica rekla, zdaj sem bila samoplačniško na UZ, ker v javnem zdravstvu so me odpravili kar z spasmexom…

imela sem dva napada, po moji oceni blaga, brez bruhanja in bolečin in ja, mislim, da praktično ni druge opcije, kot to odstranit. samo ne vem, kaj bo uradna medicina in moja zdravnica rekla, zdaj sem bila samoplačniško na UZ, ker v javnem zdravstvu so me odpravili kar z spasmexom…
[/quote]

Jaz sem tudi šla samoplačniško na UZ, ki je pokazal žolčne kamne.

Moja zdravnica kar se tega tiče ne komplicira, je bila celo njena ideja, da naj grem samoplačniško, ker se drugače preveč vleče vse skupaj.

Z izvidi greš lepo k zdravnici, ki ti mora dati napotnico za abdominalnega kirurga. Ne se pustit odgnati.

Potem se pa s to napotnico prijavi (sicer ne vem od kje si) kjerkoli drugje samo ne v UKC Ljubljana, ki ima najdaljšo čakalno dobo.

Če si iz LJubljane ali kirurgija Bitenc (sama sem pri njih) ali sanatorij Rožna dolina, oboje je na koncesijo čakalna doba pa je okoli 3-4 mesece. Potem pa čakaš, da te pokličejo.

Po cca 1 mesecu imaš razgovor s kirurgom in čez cca 2-3 mesece si na vrsti za operacijo. In vmes si hvaležna za vsak dan, ko ne pride do napada oz. zamašitve žolčevoda.

Sama sem nekaj cincala glede odstranitve, ker v bistvu niti nimam nekih groznih težav, pa so mi razložili, da so kamni v bistvu tempirana bomba. Lahko ti še leta ne povzročajo težav, lahko pa ti že jutri zamašijo žolčevod in si praktično v smrtni nevarnosti.

Sama na operacijo še čakam. So rekli konec marca, začetek aprila. Edino kar je sitno je, da točen datum izveš šele cca 5 dni pred operacijo. Kar sicer ni po pravilih, ampak tako pač je.

hvala
čakalne dobe sem si že nagledala in blizu imam izvajalca, kjer prideš na vrsto v 1 mesecu, bom šla verjetno tja. bitenc in rožna dolina sta med najbolj obleganimi, vidim…

Jaz imam tudi žolčne kamne in nekajkrat na mesec imam napad takrat me boli in pobruham. Vendar za odstranitev žolčnika se ne bi odločila, raje za drobljenje kamnov. Ali to delajo tudi na kirurgiji Bitenc ali kje? Hvala

No, jaz sem imela žolčni pesek,
Napadi 2-3x mesečno, sem se izogibala operacije, na koncu videla, da jo sama ne morem ”stopiti”.
Operacila laparoskopska v Celju je za menoj, če bi vedela, da mi bo tako pomagalo, bi se že prej odločila zanjo.
Je pa res, da moraš spremeniti prehrano,
Težave z žolčnikom so mi pokazale, da nekaj ne delam prav s svojim telesom (prenajedanje, premalo aktivnosti).
No zdaj je čisto druga zgodba, počutim se odlično !

Pazi na LCHF dieto, če imaš težave z žolčem je ta dieta off limits, ker samo spodbuja napade.
Pri meni odpadejo jajca in mlečni izdelki.
Zbiram ideje za zajtrk.

kaj pa kaše za zajtrk?
prosena kaša s suhimi slivami, kuhana na mleku ali vodi, preko noči namočeni ovseni kosmiči, kuhani na mleku s sadjem… meni to zaenkrat odgovarja

Žolčnih kamnov se ne drobi. Ker to ni isto kot ledvični, ki jih potem polulaš. Sicer kao je nekaj možnosti, da če so holesterolski, jih lahko s tabletami Rowacol stopiš, ampak to je bolj kot ne nateg. Tudi posameznih kamnov se načeloma ne odstranjuje, ampak odstranijo cel žolčnik, da se kamni ne ponovijo.

Saj tebi se še vedno tvori žolč, samo v žolčniku se več ne zbira. Dokler nimaš težav ti lahko poseg opravijo laparoskopsko, ko pa se ti vse vname, pa je treba rezat.

Če imaš napade nekajkrat na mesec, se pa dejansko igraš z zdravejm, če ne že z življenjem. Ker, ko ti bo enkrat kamen zašel v žolčevod, ko se ti bo vse vnelo od žolčnika do trebušne slinavke, potem bo veselo. In boš imela srečo, če te bodo rešili. Da ne govorim o bolečinah, ki jih boš preživljala.

Dejanko imaš takrat, ko se zadeva prenese na trebušno slinovko oz. ko se žolč razlije po trebušni votlini cca pol ure časa, da te rešijo.

Zakaj pa si ne bi dala odstranit žolčnika? Imaš raje napade in to kar pogoste z bruhanjem?
Ti to ne zmanjšije kakovosti življenja?

Ne vem, no. Jaz praktično nimam težav, občasno kakšna manjša slabost in bolečine po desnim rebrnim lokom, pa bom dala žolčnik ven.

Predvsem, ker bi rada kam šla tudi za dlje časa, ne da bi prej preverjala, če imajo ustrezen urgentni center v bližini.

Meni so jih tudi odkrili, polno majhnih kamenčkov v žolčniku. Težav nisem imela nobenih. Nikoli bruhanja, napadov ali slabosti. Kirurg mi je rekel, da vsekakor priporoča odstranitev, ker so kamni res “tempirana bomba” in je samo vprašanje časa, kdaj se bo zakompliciralo. Tudi, kadar človek nima težav, sitnosti in bolečin, ampak polno kamnov žolčniku, se ti kamenčki lahko kje zataknejo, delajo rano in celo povzročijo raka.

Mene so operirali že 2 leti nazaj, laparoskopsko, komaj se kaj pozna. Težav nimam, kmalu sem začela jesti vse kot prej, vključno z jajci, s pohanim mesom, citrusi, mlečnimi izdelki… no, ampak jaz že tudi prej nisem imela težav zaradi hrane.

Bolje, da ne odlašaš s posegom, naredijo hitro in drugi dan si že doma.

Kako pa izgledajo vaši napadi? Sama sem imela 3 napade s takimi bolečinami (slabstjo in bruhanjem), da sem končala na urgenci. V roke 14dni laparoskopska operacija. Sem imela pa pesek, ki je nevaren, da kaj zamaši.
Prej nikoli težav z želodcem. Tudi meni mleko in jajca ne gredo več. Pohanja sploh ne upam probat.

prej sem se malo zatipkala, ko sem napisala, da sem imela dva blaga napada brez bruhanja in bolečin

bolečine sem seveda imela, pri zadnjem sem imela močne bolečine par ur skupaj v v zgornjem predelu želodca in zadaj, ampak je bilo še za zdržat, pri prvem pa sem šla na urgenco, bolečina trajala dve uri, kar naj bi bilo dosti za napad.

Kar probaj pohanje. Jaz sem 2 meseca po odstranitvi žolčnika jedla že vse. Nisem pretiravala v količinah, ampak jedla sem pa vse. Ni ti treba biti do konca življenja omejena z nekimi rigoroznimi dietami. Poskusiš pač hrano in vidiš, ali imaš po njej težave ali ne. Sama jem jajca, potico, mlečne izdelke, pohano meso – seveda pa ne vsak dan in ne v velikih količinah. 1 kos potice je dovolj, pa 1 manjši kos pohanega zrezka tudi. Jajca pa pojem do 3 na teden. Nič od tega mi v teh količinah ne škodi.

Meni so ga odstranili lansko leto. Pred tem imela dva napada in pogoste bolečine, težave, vendar nisem vedela razloga. Po drugem napadu in pristanku na urgenci, so opravili UZ, na katerega me je napotila osebna zdravnica, in odkrili kamen.
Da je šlo hitreje, so me napotili v Trbovlje (samo pohvalim lahko) in sem bila na vrsti v roku 14 dni. Vse je šlo brez problema, okrevala hitro, jedla po 3 tednih že vse. Še danes sem praktično brez težav, občasno mi kakšna hrana ne ustreza najbolj, večinoma, če jem kje zunaj in je bolj mastno ali morda večkrat uporabljeno olje ipd.
Če povzamem, vse je neprimerno bolje kot prej, odločitev je bila pravilna.

Kamen so mi slučajno odkrili pred slabimi tremi leti. Do takrat, niti kasneje nisem imela novbenih težav. Pred letom in pol sem bila spet na UZ, kamen je še vedno tam , na istem mestu in je enake velikosti. Za operacijo se kar ne morem odločit. Nekateri svetujejo, naj grem, drugi, da ni treba (zdravniki)….

žolčne kamne ima baje 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi. večini jih ugotovijo naključno. če ne delajo problemov in jih ni veliko (kot pri tebi), jih pustijo pri miru
jaz imam poln žolčnik, pitaj boga kako dolgo že, verjetno že leta in leta, ampak zgleda so se zdaj odločili začet zgago delat.

Je treba nujno na odstranitev kamnov če se pojavijo te težave? Bolečine in pekoč občutek….
Se da s kako preventivo to rešit? Razen seveda z ustrezno prehrano.
Lp

enim dieta ustreza, da se težave ne ponavljajo. moj dedek je imel žolčne kamne, ni želel na operacijo (takrat je bila to še klasična operacija, pri njegovih letih zelo tvegana) in je pač imel dieto do konca življenja – nič svinjskega, nič mastnega, nič jajc, zelo pusta in skromna hrana. dočakal pa je 90 let, tako, da tako smrtno nevarni tudi ne morejo bit.

Na operacijo nočem iti, nočem biti pohabljena… Ne vem kako zgledajo tile napadi, a so to da imaš bolečine in bruhanje ali kako? Mah, jaz sem mislila, da bo šlo drobljenje kamnov 🙁 Sem pa stara 20… Eni so odsvetovali operacijo, da naj spremenim prehrano.. Ampak bom res mogla paziti celo življenje? Mah, žalostna sem…

Vendar me je tok strah vnetja trebušne slinavke…

Mogoče: https://www.farmedica.si/si/zdravilabrezrecepta/rowachol.html
Vem da enim pomaga…sama še nisem sprobala, ker nimam tovrstnih težav.

Napadi so bili pri meni taki: ne moreš ne sedeti ne stati ne ležati,v žlički te zagrabi kot da bi ti nekdo hotel nekaj ven odtrgati, malo popusti in spet zagrabi. Komaj dihaš, hitro in plitko.
Dan kasneje sta se pojavili slabost in bruhanje tudi na požirek vode. Ni šans, da se mučim s takimi napadi. Pesek je moral ven. Najprej se mora pa stanje umiriti šele nato operirajo (razen če je življenjsko ogrožujoče). Do operacije si na strogi dieti. Sama operacija je rutinska, bolečine par dni po operaciji lajšaš s tableti, potem minejo. Cca 1 mesec si še na strogi dieti, potem počasi preverjaš kaj ti ustreza in kaj ne od hrane. Neka hrana ti ne bo več sedla, druga bo ok v malih količinah, s tretjo ne boš imela problemov. Odvisno od posameznika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close