Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice ODPOVEDNI RIZIKO

ODPOVEDNI RIZIKO

Letošnji dopust sta moja znanca zavarovala z odpovednim rizikom,tako kot vsako leto,vendar sta letos na žalost to zavarovanje ,ki sta ga vplačala(5% celotne cene aranžmaja)želela koristiti.Šla sta na 14 dnevni oddih(v tem sklopu je možno letovanje 7 dni oziroma 14-ni možnosti 10 dnevnega oddiha,ker sta bila vezana na avtobusni prevoz).Peti dan je znanka zbolela,obiskala zdravnika,ki jo je napotil v bolnišnico,kjer so celo predlagali hospitalizacijo.Iz bolnišnice sta prišla v poznih nočnih urah oziroma lahko bi rekli zgodnjih urah.Takoj sta o vsem obvestila recepcijo hotela,predstavnika agencije,ki je bil na tej destinaciji,le ta pa je obvestil sam center agencije.Torej sta vse naredila kar je potrebno in sicer več kot 24 ur preden bi se jima v istem hotelu pričel drugi 7 dnevni aranžam.Agencija je tudi uredila avtobusni prevoz domov(vračala sta se z skupino,ki je letovala 7 dni)Predstavnica agencije je od hotelirja(hotel je namreč privat)zahtevala potrdilo,da predčasno zapuščata hotel zaradi bolezni,vendar ga ni dobila.Problem pa je sedaj nastal z agencijo(namenoma je ne imenujem,ker stvar še ni rešena in če ne bo, bosta vstrajala tudi preko medijev).Le ta sprva ni hotela povrnit denarja,ki sta ga vplačala za drug aranžma-kljub vplačanemu odpovednemu riziku,češ da se niso uspeli dogovorit s hotelirjem,nato so pristali na 50% vračilo,češ toliko bo povrnil hotelir,ker je konec koncev tudi on imel stroške(ni dobil novih gostov za ta nezapolnjen termin).Mene pa zanima,kaj ima s odpovednim rizikom hotelir,saj zavarovanje skleneš z agencijo in ne z hotelom v katerem letuješ.Ali ima kdo kaj več izkušenj.Naj povem,da smo droben tisk dodobra prebrali in z navedbami zaposlenih v tej agenciji se ne strinjamo.Naj povem še,da ima znanka vso dokumentacijo o zdravljenju na dopustu,kot tudi o zdravljenju doma.Dali so tudi pisni ugovor na agencijo,vendar odgovora še ni.Ne bi pa govorila o njihovi prijaznosti,glede izklopa(telefon prekinejo)ko jih pokličeš in hočeš argumente na njihov droben tisk,kjer jasno piše,da se bo agencija v primeru bolezni,smrti,nesreče maksimalno potrudila,da dobiš povrnjen denar za neizkoriščen DEL dopusta!

Škoda, ker ne vemo, za katero agencijo gre, ker večinoma imajo vse na spletnih straneh tudi splošne pogoje zavarovanja, med katerimi je tudi riziko odpovedi.
Sem pogledala, kakšni so ti pogoji recimo pri agenciji Kompas (verjetno so več ali manj povsod enaki), in piše:
“Zahtevka za uveljavitev odpovednega rizika ni mogoče uveljavljati po datumu začetka potovanja, kakor tudi ne za čas neizkoriščenega dela potovanja.”
Glede na to, da gre v vašem primeru za 14-dnevne počitnice, nima po moje nobene zveze, da se je bolezen pripetila ravno na polovici in drugi del (ki je ravno 7 dni) počitnic ni bil izkoriščen.
Za vsak slučaj lahko preveriš pri Zvezi potrošnikov, ki se precej ukvarja s pravicami potrošnikov na potovanjih in turističnimi agencijami, ampak po mojem (laičnem) mnenju do vračila vplačila za 7 dni niste upravičeni in je samo dobra volja agencije, da poskuša v zvezi s tem kaj urediti.
Če so pa pri agenciji, za katero gre, drugačni pogoji poslovanja in odpovednega rizika, je pa seveda zadeva lahko drugačna.

Smo nekako uredili.Je pa to šola za naprej,da nikoli več nič ne rezerviram že v mesecu januarju,ker so takrat kao boljši pogoji(če plačaš celoten znesek imaš naprimer določen popust).Odpovedni riziko velja res samo za odpoved minimalno 24 ur pred potovanjem in če se ti uro pred potovanjem zgodi nesreča je res od “dobre volje”agencije odvisno,da dobiš povrnjen vsaj delni znesek.Tako da sedaj potujem samo še z varianto last minute oziroma pokličem danes v hotel,rezerviram in jutri odpotujem oziroma še boljša varianta,da se vsedem v avto in se odpeljem na morje ter tam najdem apartma.Problem je edino tujina(Turčija,Egipt)ampak tudi tu so sedaj ugodne last minute variante,tako da ni panike,da ne bi našel kaj pametnega.Vsaka šola pač nekaj stane.Preko agencije pa prav gotovo ne potujem več oziroma vsaj ne z rezervacijo ,ki smo jo običajno naredili že v zimskih mesecih.

z možem sva v celoti vplačala križarjenje,ter plačala letalske karte do Rima. 14 dni pred odhodom sem zbolela in tako nisva mogla nikamor. Računala sem na refundacijo, saj sem zavarovala riziko odpovedi pri April, assistenca Coris v Ljubljani. Njihova komisija in kasneje tudi pritožbena komisija je gladko zavrnila izplačilo storno stroškov odpovedi potovanja.
Govorila sem tudi z direktorjem te firme Markom Valjevcem, ki je bil nesramen, češ kako si dovolim klicati in dvomiti o njihovi odločitvi. Zanima me, če ima kdo podobne izkušnje oz. nasvet kaj v tem primeru narediti.

ZDRAVO. IMAM EN VELIK PROBLEM Z AGENCIJO JUPITER. S PUNCO SVA REZARVERALA TEDENSKI DOPUST V TUNIZIJO. DANES SVA OBISKALA AGENCIJO JUPITER DA BI JIM SPOROČILA DA NE MOREVA IZKORISTITI DOPUST KER SO PUNCO VZELI REDNO V SLUZBI. KER POGODBO PODPISE 13.10.2014 MIDVA BI PA DOPUST KORISTILA 15.10.2014 JI NE PRIPADA DOPUST. KER SVA HOTELA RIZIKO ODPOVEDI KI SVA JO PLACALA PRI DOPUSTU SO NAMA NA AGENCIJI JUPITER ODGOVORILI DA NI MOGOCE UVELJAVLJATI RIZIKO ODPOVEDI KER NI ZADOSTNI RAZLOG ZA ODPOVED DOPUSTA. NA KAR SO REKLI DA OBDRŽJO 40% ZNESEK OD CELOTNEGA ZNESKA 880EUR CE PRKINEVA POGODBO. ZELO SE MI ZDI DA NAJU MALO ZAVAJAJO S SVOJIMI PRAVILI KI NISO DOBRO RAZLOZENI V SAMI PONUDBI. ZELO NAMA BI POMAGALO CE BI NAMA SVETOVALI KAKO BI REŠILA TA PRIMER .

Riziko odpovedi običajno vključuje bolezni, smrt v družini… take nepredvidene dogodke. Najbrž sta na agenciji dobila kak papir v zvezi s tem? Če ne, poišči na njihovi spletni strani splošne pogoje poslovanja (nekje na dnu strani najbrž), tam vse piše. In ja, vse je čisto dobro in razumljivo razloženo.
Če nimaš dopusta, nobeno zavarovanje odpovedi tega ne krije, ne gre za nobeno zavajanje s strani agencije.
A bejba se pa ne more zmenit, da pride v službo 10 dni kasneje? Ker to je edina možnost, da zadeva ne propade.

PS: Za naslednjič – ne piši z velikim črkami, ker je težko brat…

golf2007 riziko odpovedi krije zdravstvene razloge. Upravičljive. To da ima nekdo hemeroide ali pa zvito zapestje ne šteje, nekaj resnega mora biti.
To da si nekdo premisli ali pa pač iz nekega drugega razloga ne more iti, ni podlaga za uveljavljanje rizika odpovedi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close