Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved pogodbe o zaposlitvi – invalidka 3. kategorije

Odpoved pogodbe o zaposlitvi – invalidka 3. kategorije

Pri sedanjem delodajalcu sem zaposlena za nedoločen čas, imam status invalida 3. kategorije. Pred nekaj dnevi sem dobila v podpis odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Zanima me, če sem v tem primeru na kak način zaščitena pred izgubo zaposlitve? Stara sem 42 let in imam 18 let delovne dobe.

Najlepša hvala za odgovor.

Pisno najavo odpovedi pogodbe o zaposlitvi ste dobili pred tem? Če niste, je odpoved nezakonita.

Delodajalec bo v vašem primeru moral zelo dobro obrazložiti poslovni razlog – niste povedali iz katerega razloga vam je bila odpoved dana, tako da kaj več na to temo ne morem reči. Odpoved invalidu je vsekakor bolj občutljva in breme delodajalca, da zadevo argumentira, je vsekakor večje, kot pri odpovedi drugim delavcem.

Da, pisno najavo odovedi sem dobila.

Obrazložitev odpovedi pa je sledeča:
Zaradi interne kadrovske reorganizacije poslovanja pri delodajalcu s ciljem racionalizacije poslovanja na nivoju družbe (zmanjšan obseg del in poslov za opravljanje vrst del na delovnem mestu inženir v podpori), je bila opravljena reorganizacija poslovanja delodajalca.

Ob izvedeni reorganizaciji poslovanja je bilo ugotovljeno, da je delodajalec prisiljen ukrepati v skladu s prejšnjim odstavkom.

Ob izvedeni reorganizaciji je bilo tudi preverjeno ali je mogoče delavca zaposliti pod spremenjenimi pogoji, na drugem delovnem mestu, ga prekvalificirati ali dokvalificirati, vendar te možnosti pri delodajalcu ni.

Gre torej za obstoj resnih in utemeljenih poslovnih razlogov, zaradi katerih je onemeogočeno nadaljevanje pogodbenega razmerja med delavcem in delodajalcem.

Nato sledi podatek o 30 dnevnem odpovednem roku in o možnosti uveljavljanje pravic na Zavodu za zaposlovanje.

Naj povem še, da sem večkrat prosila, da bi smela opravljati delo v razvoju programske opreme (to opravlja večji del zaposlenih), ki me veliko bolj veseli in za katerega imam precej izkušenj od prej. Glede na to, da so v vmesnem času zaposlili veliko študentov – programerjev, se mi ne zdi vse v redu.

Zanima pa me, če proti odpovedi lahko še kaj dosežem?

Hvala lepa za odgovor in lep dan želim.

na vašem mestu, odpovedi nebi podpisala. Invalidi so varovana kategorija delavcev in kot taki so po prenehanju del. razmerja upravičeni do nadomestila na ZPIZ-u. pri tem pa se preverja vzrok odpoved in je pomembo, zakaj je invalidu prenehalo delovno razmerje (poslovni razlog pa zelo širok pojem).

predlagam, da se pozanimate na ZPIZ-u kako postopati v danem primeru.

Na Zavodu za zaposlovanje so rekli, da odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidu ni v skladu z zakonom, če nisem prej dobila od ZPIZ-a nekega dokumenta o oceni delovnih mest pri delodajalcu . Na ZPIZ-u pa pravijo, da tega ni treba in da na ZZZ-ju nič ne vedo. Kdo ima prav? Ali ima kdo podobno izkušnjo?

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/komisija_odpoved/

lp

ZRSZ ima prav in prepričana sem, da so na ZPIZ-u enakega mnenja, samo prave ljudi je treba vprašati (invalidski oddelek).

lp

Na ZPIZ-u sem govorila z gospo, ki ve več o tem. Delodajalec res ni pravilno izpeljal postopka. Vprašanje pa je, kaj lahko dosežem. Poleg tega sem izvedela, da mi v primeru odpovedi iz poslovnega razloga ne pripada nadomestilo na Zavodu za zaposlovanje. Ali je imel kdo podoben primer?

Ravno zaradi odpovedi iz poslovnega razloga vam pripada nadomestilo.

vprašanje zdaj je – a si že kaj podpisala???

lahko ti odpovejo del. razmerje:
– iz poslovnega razloga : če o tem poda mnenje posebna komisija na ZPIZ-u (če mnenja komisije ni, se smatra, da ste se strinjali z podpovedjo – v obeh primeri vam nadomestilo gre, v drugem primeru je le to manjše)
– iz razloga nesposobnosti (mnenje komisije ni potrebno, je pa treba nesposobnost dokazati),
– iz razloga prenehanja delodajalca (stečaj)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close