odpoved dediščini
Kdo deduje v primeru, da se sin edinec(ki sam nima otrok) odpove zakoniti dediščini po svojih pokojnih starših?
Ali so to njegovi strici in tete(torej bratje in sestre od njegovih staršev) ali pa njegovi bratranci in sestrične(torej nečaki in nečakinje od njegovih staršev)
ali pa mogoče celo država?
hvala in lp
Po osebi, katera nima otrok (če se je sin edinec odpovedal dedovanju, potem je to isto, kot da starša nista imela otrok) dedujejo njeni starši (če so seveda še živi) in njihovi potomci (torej bratje in sestre pokojnega, vendar le v primeru, če sta starša že mrtva). Bližnji dedni red vedno izključuje bolj oddaljen dedni red. Torej bratranci in sestrične pridejo v poštev le v primeru, če so njihovi starši (torej zapustnikovi bratje in sestre) že pokojni.
Primer: Če naj bi dedovali trije bratje, eden izmed teh pa je že pokojni, potem dejansko dedujeta dva brata in otroci tretjega pokojnega brata (dedujejo vsi skupaj, in sicer živa brata vsak 1/3-tino, otroci tretjega pokojnega brata pa vsi skupaj 1/3-tino).
Odgovor velja za primer, da sta oba straša že pokojna.
Če pa je eden izmed staršev še živ, potem po pokojnem staršu deduje preživeli starš (zakonec pokojnika) skupaj z brati ter sestrami pokojnika.
Upam, da sem prav razumela vprašanje.
LP
Primer!
Sestri sem posodil določeno vsote denarja, ki jo ne more vrniti. Dogovoriva se, da obdrži denar,razliko ji izplačam do konca njenega deleža od stanovanja (pol), ki ji pripada po smrti staršev, tako , da od tega kasneje ne more več nič zahtevati. S tem se strinjajo tudi starši. Kaj naj pazim pri pogodbi, starši bi namreč stanovanje prenesli na moje ime s trenutkom njihove smrti in nič prej. Kaj se zgodi v primeru moje smrti pred starši?
Če sta vidva s sestro edina dediča po vajinih starših in če je stanovanje edino premoženje, ki ga starša imata, potem lahko vi izplačate sestro, sestra pa se istočasno odpove (v soglasju s starši) dedovanju po starših. Tako ostanete vi edini dedič in v trenutku smrti vaših staršev podedujete vse vi. Lahko tudi delate posebno pogodbo s svojimi starši, če se bojite, da bi vaši starši stanovanje odtujili za časa svojega življenja. V primeru vaše smrti pa bodo dedovali tisti, ki bodo po zakonu ali na podlagi vaše oporoke v trenutku vaše smrti vaši dediči. Če pa boste umrli pred vašimi starši, potem pa stanovanje sploh ne bo predmet dedovanja po vas, saj vi takrat še ne boste lastnik stanovanja.
Ni važno kaj bo z vašimi dediči, saj vi v trenutku vaše smrti ne boste lastnik stanovanja, važno je kaj bo z dediči vaših staršev. Po vaših starših pa bo na podlagi vstopne pravice dedoval vaš sin.
V vašem primeru je važno naslednje:
– da se vaša sestra odpove dedovanju po obeh starših v svojem imenu in v imenu svojih potomcev,
– da se starši odpovejo pravici razpolagati s svojim stanovanjem (prepoved odtujitve in obremenitve brez vašega soglasja)
– odpoved dedovanju velja za celotno premoženje, kar pomeni, da če imajo vaši starši še kakšno drugo premoženje se lahko (mora) sestra odpove le celotni dediščini in ne samo stanovanju.
Vsekakor boste vse to morali urediti pri notarju, zato vam svetujem, da se obrnete nanj in mu predstavite celotno zadevo, da vam bo lahko poiskal najboljšo rešitev.
LP
Pozdravljeni!
Imam vprašanje, ki je meni dokaj nerazumljivo. Moja mati in njena sestra sta po bratu dedovali njegovo premoženje brez nesoglasij. Po dveh letih pravnomočne odločbe o dedovanju pa so se začele zadeve zapletati. Sestra je izjavila, da je našla dokument kjer naj bi se moja mama odpovedala dedovanju že v času ko je živela njena mati. Po njeni smrti je moja mati kljub temu dedovala, dedovala je tudi po smrti njenega brata. Ali je možno, da njena sestra vse skupaj izpodbija po tolikih letih in tolikšnih stroških, ki jih je imela moja mama? Kaj lahko pričakujemo, ali ima njena sestra neko pravno podlago za novo tožbo in uspešno zmago? Kaj mi svetujete?
Hvala za pomoč….
lp
Odgovor za osebo Bogomir Majcen:
Svetujem vam, da najprej še enkrat dobro premislite ali se res želite odpovedati celotnemu dedovanju po vaši pok. materi.
V kolikor je to vaša želja, pa lahko podate dedno izjavo (na zapuščinskih sodiščih imajo že pripravljen obrazec, ki vam ga lahko sestra pošlje in ga vi samo izpolnite in pošljete direktno na sodišče ali pa vaši sestri, da ga bo ona dostavila sodišču) z naslednjo vsebino:
Podpisani ________, roj. _________, stan. ___________ v zapuščinski zadevi po moji pok. materi __________, roj. _____, umrli dne ______, IZJAVLJAM, da se dedovanju odpovedujem (ali dediščino odstopam v korist ________).
V kraju ______, dne _______
Lastnoročni podpis.
Spoštovani,
V zakoni nimam otrok. Mož ima živo mamo i sestro.
Po smrti mojega moža se tašče i sestra ( žive v tuini ) žele odpovedati dediščini v moju korist.
Prosim za odgovor na naslednja vprašanja:
1. katere podatke izjava o odpovedi mora vsebovati da bo veljavna na sudišču
2. v katerem jeziku naj bo napisana
3. ali je lahko tipkana in lastno ročno podpisana ?
4. ali je izjavo potrebno overiti na sudišču, notarju,…
5. komu se pošilja ( sudišču, meni …?)
6. ali sestra deduje ?
7. ali ona tudi napiše izjavo da se odpoveduje dediščini ?
Hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.