Odkup polovice stanovanja in ureditev dokumentov
Od (bivšega) moža nameravam odkupiti polovico stanovanja, stanovanje je pisano (tudi v zemljiški knjigi) na njega. Kako naj bi začela ta postopek kupovanja? Predvidevam da z pogodbo, katero je dobro da sestavi notar. Ali davek od nepremičnine plača kupec ali prodajalec in koliko znaša? Kaj pa potem, ko bo stanovanje moje? Vpisat na zemljiško knjigo? Je to to ali je vmes še kakšna stvar?Hvala.
Prijateljica je to rešila z notarskim zapisom (je pa šlo za prenos moževega deleža na njo brez njenega plačila, ampak mislim, da to nima pomembnejše zveze). Z njim potem tudi urejaš stvari na ZK. Mislim, da je notarski zapis cenejši od kupoprodajne pogodbe, saj pri njej plačaš davek na promet in po možnosti še na dobiček.
Mogoče sem nekoliko nerodno vprašala. Z možem že dlje časa živiva ločeno, sedaj pa želima urediti in razdeliti tudi premoženje in se uradno ločiti. Stanovanje v katerem živim, je napisano na njega. Dogovorjena sma da mu izplačam njegovo polovico. In ne vem ali je bolje da mu dam denar sedaj in bo v sklep o ločitvi napisano že name, ali je bolje da ob ločitvi razdelimo na pol in ga kasneje odkupim od njega? Če prav razumem je boljša prva varianta, ker je v sklopu ločitvenega postopka in ni potem potrebno kupoprodajne pogodbe in plačevanja davka, le vpis v zemljiško knjigo?Je tako? Hvala.
Mislim, da sem te prav razumela, mislila sem le, da sta uradno že ločena, le da še nimata urejeno glede premoženja.
V tem primeru je pravzaprav najcenejša varianta ločitev s tožbo, ker se potem v sodni sporazum hkrati še vpiše razdelitev premoženja in je to podlaga za vpis v ZK. Če si zaupata, mu moraš potem samo še nakazati ustrezno vsoto.
Natančneje imaš postopek opisan v tejle temi:
Forum je zaprt za komentiranje.