Odklop – kakšne izkušnje?
Seveda določi ceno organizator, agencije pa se jo morajo držati.
Ampak povej mi, zakaj je cena za en aranžma npr. na Mallorci eno tretjino ali več cenejši, če je organizator avstrijski, polet iz avstrijskih letališč, kot ga ponuja npr. Palma iz Ljubljane? Res je, da so stroški, preden sploh prideš na letališče večji, (vinjeta, tuneli), ampak še zdaleč ne tako visoki, da bi znesli 1/3 razlike.
Da ne govorim, koliko je ceneje leteti iz Muc.
Poleg tega – še vedno nisi odgovorila, v čem je boljši odnos do stranke ostalih agencij v primerjavi z Odklopom.
Pa na trditve Natalije H tudi nisi odgovorila.
Verjamem, da delate za majhne provizije, ampak verjetno tudi Odklop ne dela za nič večje.Catch je v masi, kot si sama že na začetku ugotovila, dvomim pa v to, da bi delali mimo splošnih uzanc, ki veljajo v turizmu. Če pa res tako delajo, pa itak ne bojo dolgo, ane.
Grčija, Karpathos, Hotel Apolis Beachscape, odhod 5. 8. 2012, nočitev z zajtrkom
Kompas Holidays: 1.625,00 EUR za dve osebi
Intelekta: 1.386,00 EUR za dve osebi
Seveda ima Intelekta že razprodano, Kompas pa še šest prostih mest. Važno, da imate vsi razen Odklopa iste cene.[/quote]
Eee, vidiš, ne štekate… pa jasno sem napisala, da ceno določi organizator! Ni pa naš problem, če imata dva organizatorja isti hotel in različno ceno. Še vedno pa ti bo vsaka agencija dala identično ceno za Kompas in za Intelekto, razumeš???
Primerjaš lahko samo identično ponudbo, kar pomeni, da je tudi organizator isti.
Je pa vsesplošno znano, da Kompas navija cene, Intelekta je običajno cenejša, ampak oba dva sta organizatorja in vsak ima svoj produkt.
Ne moreš primerjati odhodov iz Slovenije in iz tujine. Tuji organizatorji imajo veliko večjo maso potnikov, polete imajo večkrat tedensko (iz LJU ponavadi na neko destinacijo samo enkrat ali max. dvakrat tedensko, pa še ta drug let običajno ne uspemo napolniti), ker so večji in več prodajo, imajo v hotelih po svetu boljše cene in še bi lahko naštevala. Posledično so počitnice s poletom in Avstrije aii Munchna cenejše. Kar je seveda razumljivo… poglej si koliko je Nemcev in Avstrijcev, koliko pa nas slovenčkov? Ne moremo imeti istih pogojev, poleg tega je Adria totalno zavožena in kljub slabim časovnicam plačaš visoko ceno za polet (ta strošek je seveda skrit v ceni paketa, ki zajema vse: polet, transfer, hotel, predstavnika…). Še vedno pa velika večina ljudi hoče izključno polet iz LJU, ker se bojijo leteti iz sosednje države (jim je predaleč, ne znajo nemško, se ne znajdejo…), tako da težko prodamo tiste res dobre ponudbe, ki se jih da dobiti iz tujine.
Glede Odklopa ne bom več komentirala, ker navaden potrošnik tega ne more razumeti, gre se samo za to, da so med partnerji največji poden in da jih nihče ne mara.
Jaz bi samo dodala, da mene kot potrošnika prav eno figo briga, kaj imate agencije med sabo, kako deluje ena ali druga, kako se oblikujejo cene… Meni je pač pomembno, da najdem najugodnejšo varianto.
Je pa res, da dandanašnji, ko imaš na netu letala, vlake, avtobuse, hotele, apartmaje… skratka vse, kar potrebuješ na poti, turističnih agencij več ne potrebujem. Vse se da organizirat z domačega računalnika, pa nekaterim nam je še v veselje to počet.
Z agencijo grem samo še tu pa tam kdaj, na kakšen zelo ugoden last minute.
Grčija, Karpathos, Hotel Apolis Beachscape, odhod 5. 8. 2012, nočitev z zajtrkom
Kompas Holidays: 1.625,00 EUR za dve osebi
Intelekta: 1.386,00 EUR za dve osebi
Seveda ima Intelekta že razprodano, Kompas pa še šest prostih mest. Važno, da imate vsi razen Odklopa iste cene.[/quote]
Eee, vidiš, ne štekate… pa jasno sem napisala, da ceno določi organizator! Ni pa naš problem, če imata dva organizatorja isti hotel in različno ceno. Še vedno pa ti bo vsaka agencija dala identično ceno za Kompas in za Intelekto, razumeš???
Primerjaš lahko samo identično ponudbo, kar pomeni, da je tudi organizator isti.
Je pa vsesplošno znano, da Kompas navija cene, Intelekta je običajno cenejša, ampak oba dva sta organizatorja in vsak ima svoj produkt.[/quote]
Ne, res ne razumem. Najprej si rekla, da je v turizmu pravilo, da je za isti produkt enaka cena. Tu je produkt popolnoma isti, ceni se razlikujeta za več kot 200 evrov. Ampak to tebe ne moti. Zakaj je problem, če Odklop ponudi nižjo ceno, ni pa problem, če to naredi Intelekta? Pa recimo Mercator turizem, ki ima stalno neke akcije (konkretnega primera se mi trenutno ne da it iskat)?
Ojla,
prebrala sem vsa vaša mnenja glede odklopa, pa bi želela mogoče povedati še svoje mnenje, ker delam v eni izmed turističnih agencij v Sloveniji in poznam punce, ki delajo na Odklopu, ker se na številnih študijskih turah in workshopih tudi družimo in so punce kot osebe zelo ok. Odklop je pač posredniška turistična agencija, ki tako kot še marsikatera agencija v Sloveniji posreduje turistične aranžmaje strankam. Najverjetneje tudi agencija v kateri delaš ti , deluje na podoben način – posredništvo in organizator potovanj. Ampak kaj bi ti solila pamet, saj vendar kolikor toliko poznaš način dela v TA, tisto na čemer boš pa še malo morala delati, pa je konstruktivna kritika in predvsem poslovni bonton, ki ga moraš precej izboljšati.
Prepričana sem, da če boš vso svojo energijo usmerila v svetovanje vašim strankam, kot blatenje Odklopa na forumih, da boš naredila ogromno zase , za vaše stranke, pa še šef bo zadovoljen. 🙂
pa lep dan še naprej,,,
Je pa vsesplošno znano, da Kompas navija cene, Intelekta je običajno cenejša, ampak oba dva sta organizatorja in vsak ima svoj produkt.[/quote]
Ne, res ne razumem. Najprej si rekla, da je v turizmu pravilo, da je za isti produkt enaka cena. Tu je produkt popolnoma isti, ceni se razlikujeta za več kot 200 evrov. Ampak to tebe ne moti. Zakaj je problem, če Odklop ponudi nižjo ceno, ni pa problem, če to naredi Intelekta? Pa recimo Mercator turizem, ki ima stalno neke akcije (konkretnega primera se mi trenutno ne da it iskat)?[/quote]
ISTI produkt je takrat, ko je ISTI tudi organizator. Pač Kompas ima na določene stvari višje cene, ampak nekateri prisegajo na ime in jim je pomembno, da potujejo s Kompasom, ker so tako navajeni…. pač vsak po svoje. Spet drugi pa so bolj zadovoljni z Intelekto. Vem, da je težko razumeti, zakaj imata dva org. tako različno ceno, ampak dejstvo je, da ko bo prvi razprodal sedeže na avionu, bo drugi imel šanso prodati hotele po višji ceni, ker pač ima fraj sedeže na določen termin. Mi – agencije, pa samo posredujemo to, kar nam pošljejo organizatorji na mail kot ponudbo – cena in vse ostalo je identična za vse, ker znotraj 10% provizije nimaš nobenega maneverskega prostora. Razen, če tako zelo podcenjuješ svoje delo kot to počne Odklop, da si še pri tem drobižu odžiraš del že tako malega zaslužka. Žal smo zaradi takih bednih akterjev vsi prisiljeni na koncu popustiti in dati tiste 2-3 % popusta, ki stranki ne pomeni popolnoma nič in ga tudi ne zna ceni, če ji ga daš, smo pa zato konkurenčni in lažje preživimo.
Če tukaj napišem stvari brez dlake na jeziku, še ne pomeni, da je z mojim odnosom in bontonom kaj narobe. Seveda takih stvari ne grem razlagati pred stranko. Take stvari povem tukaj, ko smo anonimni in mi je vseeno, če komu kaj ni prav oz. če komu čista resnica ne diši. Je pa res, da je to bolj problem znotraj turistične branže in da se potrošnikov bolj kot ne ne tiče tako zelo.
Šef mislim, da je zaenkrat zadovoljen, stranke se tudi ne pritožujejo… skratka, brez skrbi :))
Je pa res, da je naš način ljudjem, ki ne poznajo ozadja, zelo nejasen in zato je naše delo oteženo. V tujini zadeve funkcionirajo čisto drugače in je lažje. Pri nas pa so ljudje zmedeni, ker so vsi organizatorji hkrati tudi agencija in potem ljudje dejansko ne vejo, kdo je tudi organizator in kdo je “samo” agencija. Zmedeni so, ko pridejo iz Palme ali Kompasa k nam in vidijo, da tudi mi prodajamo to dvoje in še vse ostalo… Da bi vzpostavili red, bi morali organizatorji biti res SAMO organizatorji, agencije pa tiste, ki prodajamo vsi isto po strogo določenih pravilih, da se tudi držimo iste cene. Sankcije bi morale biti hujše kot so, ker danes močnejše agencije delajo dumping s cenami, organizator pa jih ne upa odrezati, ker mu nardijo preveč prometa. Posledično se moramo vsi odrekati že tako malemu zaslužku in to seveda ne vodi nikamor. Ljudje že tako totalno podcenjujejo pojem počitnic in se jim zdi vse predrago, pa še dodatne popuste izsiljujejo, ker pač lahko…
Tadamtadam ti je zelo lepo napisala, da ti manjka konstruktivna kritika in bonton.
Rada preskočiš konkretna vprašanja, soliš pa nam pamet s stvarmi, ki povprečne stranke prav nič ne zanimajo. Ker če ena zaposlena na TA razmišlja o meni, ki sem stranka in plačam produkt, kot o slovenčku, mi to pove marsikaj.
Draga Dalila,
zelo lepo bi bilo, če bi nam bilo v življenju vse prinešeno na krožniku in zlahka. Žal pa temu ni tako in žal je v slovenskem turizmu tudi tako, da so številne turistične agencije “zaspale” na lovorikah uspešnosti v prejšnih letih, pozabile pa na inovativnost, tržne niše in ostale ideje. Biti posrednik je seveda najlažje. Pristaviš svoj piskrček in živiš od provizije. Problem je le v tem, ker v tem času to ni več možno, od provizij se ne da več živeti in preživel bo tisti, ki se bo najbolje znašel s svojimi idejami med trendi, ki jih narekujejo slovenski gosti in svetovne smernice. Če misliš, da bi morali organizatorji potovanj oklestiti cene in biti samo organizatorji, potem ti svetujem, da poizkusiš morda sama organizirati neke dopustniške destinacije, si ustvariš subagentsko mrežo in na polno prodajaš – jaz ti zelo privoščim, da uspeš.
Osebno sem delala v agenciji, ki je bila oboje – organizator in posrednik. Pridobila sem številne izkušnje in nova poznanstva. Lahko rečem da poznam vso slovensko turistično elito in dogajanja na sceni. Že od 17 leta delam v gostinstvu in zadnjih 10 let v turizmu. Trenutno imam v tej krizi “jajca” in grem na svoje, torej odprla bom svojo turistično agencijo in verjamem da mi bo z mojimi bogatimi izkušnjami tudi uspelo v poslu.
Sem pa prepričana, da kljub temu, da je šef zadovoljen s tvojim delom, ne verjamem, da bi odobraval takšno pisarjenje in blatenje konkurence po forumih…
Če povzamem, stranke prav nič ne briga kaj se dogaja v zaledju turistične scene v Sloveniji in ali je naše delo oteženo ali ne… zanima jih kje so počitnice cenejše, kdaj so prosti termini, kako je s plačilom, zavarovanje, itd.
Če gre stranka k določeni agenciji k drugi pa ne je pa to iz enostavnega razloga zato, ker so jo nekje prepričali s svojo ponudbo, drugje pa ne.
Tudi ti ko kupiš kruh, veš kje ga boš kupila, zakaj tam, in za koliko 🙂
Draga Tadamtadam,
super, čestitam, še ena nova agencija, pa že tako jih je za tak majhen trg vsaj enkrat preveč, dobesedno na vsakem voglu ena. In kaj boš ti prodajala, če ne boš živela samo od provizije organizatorja? Boš sama delala produkte morda – kakšne le? Lahko poskusiš, ampak na koncu boš v glavnem prodajala isto kot ostali, ker folk povprašuje po tem, kar pač je. To so “super truper ultra last minute ponudbe hotel 5* all incl.” za skoraj nič dnarja seveda.
Kar se tiče organizatorjev, mi ni treba razlagati, ampak sami so krivi, da tako znižujejo cene, da folk več ne zna ceniti in oceniti, koliko je kaj vredno. Enostavno bi povečali maržo in ne odstopali od tega. Manj bi prodali in več zaslužili, razni “reveži”, ki nimajo za kruh, si pač ne bi mogli privoščiti Turčije in Tunizije. Če lahko v tujini sistem laufa, ne vem zakaj pri nas ne bi??? Razne korporacije kot so TUI, Thomas COOK, REWE… oni imajo organizacijo, nekaj ljudi, ki stoji za tem + booking in čao. Za vse ostalo so tukaj agencije. Zato pa je Gulet (ker pač ni slovenska znamka) edini v SLO, ki nima svoje agencije, ampak samo pisarno, kjer delajo 3 ali 4 osebe, ki skrbijo za produkcijo in booking. Agencije pa smo tiste, ki to dejansko prodamo strankam. To je edino pravi način, ki bi ga morali v SLO uvesti z zakonom, ne pa da greš direkt na Palmo in dajejo direktnim strankam 7% popusta ter s tem dobesedno kažejo sredinec agencijam, ki jih prav tako prodajamo…. halo??? Po drugi strani pa nas hodijo lepo prositi, da naj jih “forsiramo”.
Intelekta mi sicer ni najbolj simpatična, ker so čudaki, produkt ima pa daleč najboljši, se vsi ostali lahko skrijejo. Ampak kaj, ko folk hoče tisti beden instant all incl. za nič keša….Kako naj jim dokažem, da jim bo nekje na prelepem neokrnjenem grškem ali španskem otoku v majhnem idiličnem družinskem hotelu lepše kot na nabasani tunizijski ali turški plaži v poceni hotelu, kjer se folk zvečer grebe za hrano? Problem je v slovenski klienteli in Intelekta v resnici 80% vsega proda Italijanom, brez tega bi že zdavnaj propadli.
Na faksu so nam prodajali en kup teorije, kam gredo smernice in kaj želijo sodobni turisti. Ampak v praksi o tem ni ne duha ne sluha. Še vedno hoče 90% folka isto stvar, kot sem zgoraj napisala – VSE v paketu za NIČ dnarja. Po raziskavah naj bi trend šel naprej, turisti naj ne bi iskali samo oddiha, ampak želijo od dopusta kaj več, samo ne vem, na katerem koncu sveta so delali te raziskave, v Sloveniji ziher ne. Ko komu omenim, da je na destinaciji fajn biti svoboden, vzeti kak skuter ali avto ter si ogledati svet, kamor si prišel, me eni samo debelo gledajo, ker ne vidijo pred sabo druga kot plažo, morje in požrtijo v nabasanih jedilnicah. To je dopust za Slovenca, pa seveda – za NIČ dnarja mora bit, nima veze, kaj vsebuje paket, noben se ne vpraša, koliko stane samo avion, kje je še hotel, transfer, predstavnik…in navsezadnje moja plača.
Vso srečo ti želim, naj ti ideje obrodijo sadove, ampak upam, da si realna… samo še ena nova agencija boš in živela boš od drobtinic. Če boš preživela in boš kdaj dosegla, da te bodo ljudje prepoznali kot drugačnega ponudnika, imaš morda šanse. Samo prebroditi to obdobje pa bo težko. Isto boš prisiljena prodajati Turčije in Tunizije za drobiž in 10% provizijo, pa poceni hrvaške hotele alla Ad Turres v Crikvenici, kot pač to počnemo vsi ostali akterji na tem parketu.
Dalia2011,
najprej hvala za čestitke, zakaj je toliko agencij se moraš pa sama vprašat. Moje mnenje je, da zato, ker vsi mislijo, da bodo zlahka zaslužili s provizijami. In večina jih je tudi samo posredniških agencij. Prodajajo pa ( z redkimi izjemami ) vse agencije, več ali manj enako.
slovenski trg ali pa tuji trgi in njihova ureditev, ki jo zelo rada poudarjaš, je nekaj popolnoma drugega. Moraš tudi razumeti, da je Slovencev blizu 2.000 milijona, Nemški trg pa ima precej več odjemalcev.
Sem opazila, da ti grejo zelo na živce organizatorji počitnic, potovanj,,, kot sem ti že povedala – naredi svoje produkte in prodajaj. Ne bom se spuščala v debate o Palmi ali kakšna je Intelekta ali kateri koli drug organizator. Vse organizatorje dobro poznam in vem, da nobenemu ni lahko v tem času, vsak si pomaga na svoj način, ker ve, da če si ne bo sam pomagal, mu tudi nobena posredniška agencija ne bo.
Ne bom prodajala produktov kot jih prodajaš ti ali agencija, kjer delaš. Se bom ukvarjala z drugačnim turizmom, zato ne bom nobenemu od vas konkurenca, če pa bom potem bom konstruktivna konkurenca. 🙂
Praviš, da je problem v slovenski klienteli… hmmm, daj povej mi kakšna klientela pa so recimo Nemci, Angleži, Rusi ,,, pa še kakšen narod morda ? 🙂 Imam veliko izkušenj s strankami, in naučila sem se, da vsaka stranka želi dobro ceno in kvalitetno izvedbo storitve na destinaciji. To ni nič neobičajnega veš Dalia2011. To je normalno. Turizem ni nobena izjema.
Daj povej mi : Ko greš ti kupovat kruh : ali te zanima koliko truda vloži kmet v pšenico, da zraste, jo požanje in proda,.. koliko je potrebno, da zrnje zmeljejo v mlinu, da ga pripeljejo do peka, da pek naredi krušne izdelke,… da prijazna prodajalka vsako jutro prodaja svež kruh, in vsi ti ljudje morajo od nečesa živeti,…ali se vprašaš kakšne so njihove plače?
Če meniš, da so v tujini stvari veliko boljše, mislim, da bi morala iti probat delat ven, ali pa začeti revolucijo sprememb na slovenski turistični sceni. Če boš samo jamrala, da ti ni všeč kar delajo organizatorji počitnic in da je slovenska klientela slaba, potem res ne vem zakaj bi delala še naprej v turizmu.
Vse v paketu za nič denarja, Dalia?
Glej, če jaz kupim en paket, hočem za ta denar/ni glih malo denarja/, to, kar mi pripada. A ti ne?
Toliko o tem, kakšna je slovenska klientela, pa sem prepričana, da ni nikjer po svetu nič drugače. Ne verjamem pa, da kdorkoli pričakuje počitnice za NIČ denarja, kot pišeš ti.
Kaj so vas na faksu učili, je irelevantno, ti si zaposlena v eni od agencij, tu in zdaj. Dvomim, da so vas učili, da je treba stranke podcenjevati, tega si se naučila kar lepo sama, najbrž je tak tvoj karakter na splošno.
Torej, v čem je zdaj razlika v odnosu do strank med tabo in ljudmi, ki so zaposleni na Odklopu in tudi na drugih agencijah? Ker te že dolgo prosim za odgovor, tega pa kar ni, ti bom povedala jaz: razlika je v tem, da so oni prijazni, pripravljeni pomagat, da jih čisto nič ne zanima, ali si bom jaz kot njihov klient na destinaciji kaj ogledala ali ne, ali bom videla samo požrtijo v polni jedilnici ali ne, za razliko od tebe, ki si očitno arogantna, in te vse to zanima in zelo rada soliš pamet vsem okrog sebe.
Že zdavnaj sem napisala, kakšna je bila MOJA izkušnja pred leti (ko še nisem delala v turizmu), ko sem vzela počitnice pri Odklopu. Nobenih napotkov, nobene prijaznosti. Samo “plačaj in daj mir” sistem. Tako sem jih jaz izkusila, za ostale ne morem govoriti. Zdaj šel vidim, da bi mi morali dati vsaj tiste osnovne napotke, kako na letališču, kako ob pristanku (predstavnik, transfer) in kako predzadnji dan poiskati informacijo, kdaj nas zadnji dan poberejo pred hotelom… Pa ni bilo nič od tega, jaz pa sem šla prvič v življenju na tak način napočitnice, saj sem bila še študentka in sem si prvič lahko privošščila take počitnice. Zdaj točno vem, kako stranko “obdelamo”, preden jo pošljemo z dokumenti na pot. A bo vredu razlaga ali koga zanima še kaj na to temo? Ko se je na internetu začela pojavljati konkurenca, je Odklopu začel padati promet in zato so začeli dobesedno “srati” po celem sistemu. Ker niso prenesli konkurence in ker so ljudje drugje doživeli bistveno boljši servis kot pri njih.
Sej če si ti izkušen potnik, ki je že potoval z agencijo in ti je vse jasno, ni problema. Niso pa vsi taki, marsikdo gre prvič z letalom in prvič organizirano… in mu je treba pojasniti, kako in kaj.
Tadamtadam, malo opiši, s kakšnim turizmom se boš ukvarjala, res me zanima… incoming ali kaj podobnega? In ja, res ti želim, da ti rata, ni bilo mišljeno sarkastično.
Je pa klasičnih agencij absolutno preveč. Sploh te razne cenene alla Mholidays bi jaz prepovedala absolutno, ker delajo z nulo, samo da folk privabijo v drage Mercator trgovine (ko stranka dobi tiste pike, so dejansko prodali počitnice za nič provizije). Tukaj dajem kapo dol pred Palmo in Intelekto, ki z njimi nočejo sodelovati, ker dejansko delajo še največji “dumping” s cenami. Sploh pa tem raznim spar in tuš in petrol – vse bi prepovedala… to je isto, kot bi mesar prodajal zlat nakit, o katerem nima blage veze, višek od podcenjevanja našega dela v glavnem.
Kar se tiče težkega obdobja za touroperatorje, pa bom tako povedala… ko gledam Palmine in Kompasove kataloge, je več kot očitno, da se dobesedno grebejo in tepejo med seboj za stranke. Namesto, da bi delali vsak svoj produkt, delajo vsi dobesedno identično ponudbo, potem pa pričakujejo, da bodo oboji brez problema napolnili avione in zagotovili vsak svoje izlete… sploh za izlete in potovanja imajo skoraj identične programe, s tem da Palma da 10 € nižjo ceno, na koncu pa 90% od vsega, kar dajo v katalog, sploh ne izpeljejo. Če bi bili složni in si razdelili zadeve, bi imeli oboji kapacitete polne in vsi bi bili zadovojni. Pa tudi folk bi približno vedel, kam po kaj… zdaj pa gledaš isti hotel tu in tam, pa primerjaš ceno, da ja ne boš mimo vsekal in stranki ponudil 20 € višje cene, ker stranka ne bo vedela, da si pač pogledal v napačen katalog, avtomatsko boš izpadel kot “dražja agencija”. A v bistvu imaš ponudbo isto kot vsak drug…. bedarija.
Še vedno stojim za tem, da bi v Sloveniji morali z zakonom urediti, da se organizacija in agentura strogo loči. Tako kot mlekarne nimajo na vsakem voglu svoje trgovine, pač pa svoje izdelke lepo prodajajo po vseh različnih trgovinah in edino tako je prav.
Nisem rekla, da so VSI taki, ampak velika večina, kar imam priložnost videti vsak dan. In glede na tvoj jezen odgovor, si se očitno našla med večino, kar ni nobeno presenečenje. Sem prepričana, da nimaš pojma, koliko stane čarter prevoz v obe smeri, pa takse, transfer, predstavnik in hotel… posledično ti je seveda vse predrago in iščeš ultra last minute ponudbe, ko je organizator bil že prisiljen spustiti ceno ter iti v minus, samo da čim bolj zniža izgubo, ki bi bila še večja, če bi sedeži na letalu ostali na pol prazni. Ljudje se sploh ne zavedate, da včasih dobite počitnice dobesedno zastonj in da so postavke, iz katerih je paket sestavljen, v resnici vredne več. Problem je seveda v temu, da je v Sloveniji glede na št. prebiv. preveč organizatorjev počitnic in da vsi skupaj niso v stanju dovolj zapolniti kapacitet, ki jih zakupijo. S tem, ko znižajo ceno pod nivo, znižajo vrednost produkta in ljudje več ne znajo ceniti, kar dobijo. Grem staviti, da pa vsak točno ve, kolko stane en dober avto kvalieten znamke, ki ga pod določeno ceno nikoli ne moreš dobiti, ker so cene zapovedane in se jih vsi držijo.
Kolegica ima firmo, se ukvarjajo z očali (korekcijska in sončna). Imajo optike in so tudi uvozniki za druge. Mi je povedala, da je kaznivo, če se nek prodajalec spomni prodajati določena očala pod predpisano ceno (takoj mu prepovejo prodajo). Podobno je tudi z drugimi izdelki priznanih znamk – pod predpisano ceno proizvajalca ne moreš kupiti in edino tako je prav!!!!! Žal v turizmu to ne funkcionira in zato živimo tako kot živimo – z drobižem in na robu. Ljudje pa se sprenevedajo in lutajo od agencije do agencije ter se “cenkajo” z cene.
Čist mimo teme, pa vseeno: me res zanima, po katerem zakonu je tole kaznivo in kdo mu prepove prodajo?[/quote]
Ne po zakonu, ampak ti dobavitelj enostavno več ne dobavlja robe, potem pa prodajaj, če imaš kaj prodajati. Ker ima dobavitelj nekje sam svojo optko in ker ve, koliko % marže mora biti, da se da normalno preživeti. Tistim, ki bi hoteli v nekem trenutku biti požrešni in nek artikel prodajati pod predpisano in priporočeno ceno, se pač pristriže peruti takoj. Pa ne zato, ker bi kdo drug hotel biti žleht, pač pa zgolj zato, da branža preživi in da lahko tudi nekako dostojno živi, da ne životari. Sicer nima smisla sploh prodajati, če ne moreš od tega normalno živeti. V turizmu pa to ni urejeno in ljudje mislijo, da lahko oni določajo ceno. Takih je vedno več, obnašajo se ko na tržnici. Mi pa se ob tem križamo.
Sej te razumem, ti si samo potrošnik, ki gleda, da za svoj denar dobi kar se da več. To niti ni tvoj probem, ampak naš problem. Je pa res, da ti ninkoli ne boš vedela, kaj je “predrago”, ker nimaš pojma, koliko kaj stane. Pač izkoristiš, če imaš srečo, da ujameš tako ponudbo, ko je nekdo prisiljen prodati še tistih nekaj praznih sedežev. Ni pa to samoumevno, da bodo cene kar vedno takšne, to je isto kot razprodaja – imeti moraš srečo, da so točno tiste hlače, ki so ti všeč na voljo v tvoji številki. Ne moreš pa se buniti in izsiljevati, da hočeš te hlače po tej znižani ceni v številki, ki morda že zdavnaj ni več na voljo. In točno to je problem naše klientele. Nešteto strank uleti v agencijo in najprej reče, da hoče za toliko in koliko € točno to in to storitev…. ja pa dobro no, kdo si ti, da boš določal ceno???
PRIMER:
Smo sredi najvišje sezone, pride ženska v agencijo (ne v našo, to “burlesko” mi je razlagal kolega iz druge agencije) in reče, da hoče za 400 € v Grčiji hotel direkt na plaži in storitev all inclusive! In še pove, da so ji v prejšnji agenciji poudili za to ceno en hotel, ampak ker je bil 600 m od plaže, ona zdaj hoče še boljšo ponudbo! Ji povejo, da to žal NE OBSTAJA v tem trenutku, da ona ne more določiti cene za nek podukt. Gre iz agencije in svojemu znancu pove, da ta agencija “nima nič pametnega”. Ko je gospod prišel povedati, da se mu je znanka potožila, da oni tam “nič nimajo”, so mu povedali, da za njo morda res nič ni, ker na žalost gospa išče nemogoče.
In takih primerov imamo vedno več… za bruhat!!!
Ko gledam tak folk se sprašujem eno stvar: a tudi pri drugih stvareh tako delujejo, a pridejo npr. v Big Bang in zahevajo najboljši najmočnejši sesalec priznane znamke po nemogoči ceni, ki je ni??? Res ne razumem… :-/
🙂
Dalia2011 zate bi bilo sprejemljivo delat v slovenskem turizmu samo če bi bila tvoja agencija edina v Sloveniji in brez vsake konkurence.
Si jezna na Mercator in vse ostale štacune ampak nihče ti ne prepoveduje, da ti ne bi smela imeti svoje trgovine z jogurti in paštetami, pa zraven prodajat počitnic 🙂
In že sem povedala pa še enkrat bom : slovenskim turističnim agencijam manjka inovativnosti, novih produktov in idej.
Kar se tiče mojih produktov, bodo zajeli incoming in outgoing, pa še nekaj ostalih stvari bom dodala. Da bi tukaj in tebi razlagala svoje poslovne ideje, imava pa premalo prostora in časa.
porque
Re: Odklop – kakšne izkušnje?
22.07.12 16:03
ja, seveda koristim ultra last minute. saj nisem na glavo padla, da bi predrago plačevala enak produkt.
Ni mi treba vedeti, koliko stane čarter, pa takse, transfer itd.
Po tvoje bi bilo to potrebno prepovedati in to celo z zakonom???
Trg pač deluje, s tabo in mano in brez naju tudi, veš.
Ne da se mi tudi pisat o tem, da preveč podcenjuješ stranke… Zgoraj se strinjam s Porque.
Narobe si razlagaš moje pisanje. Zdaleč ne mislim, da ne sme biti konkurence, mora biti, ampak jaz že cel čas trobim, da bi morala biti ZDRAVA konkurenca. Ko se pojavi “nezdrava” konkurenca, ko en začne z “dumpingom” cen, je konec za vse. Zaradi tega lahko vsi počasi propademo. Ne samo agencije, tudi organizatorji. In posledično je servis slabši, ker smo mi utrujeni in nezadovoljni. Kako pa ne bomo ob vseh nadurah in slabi plači? A ti ob slabi plači in neplačanih nadurah delaš polna zagona in motivacije???????? Bi te rada videla kot svojo sodelavko, kako bi hitro spremenila mnenje. Pa tega ne govorim, ker bi hotela blatiti svojo firmo, govorim zato, ker je v turizmu ravno zaradi določenih akterjev zaslužek še slabši kot je že itak bil in posledično vsi po nepotrebnem trpimo. Kogarkoli boš vprašala, Odklop je PRVI v vrsti, ki je začel z grebenjem za stranke in furanjem totalno nezdrave konkurence. Če bi oni bili tako super dobri v servisu do strank, bi imeli brez tega dovolj bukinga. Ker pa temu ni bilo tako, so se polotili najbolj bednega načina, kar se ga lahko spomniš. To je tako, kot če bi Petrol znižal gorivo za 10 centov in VSI bi začeli tankati na Petrolu, noben več ne bi šel na drugo črpalko! In zakaj temu ni tako??? Ker obstaja nek zakon, ki to urejuje. In točno tak zakon bi bil potreben v turizmu. Organizatorjeva zapovedna cena bi morala biti SVETA za vse in vsak, ki bi se spomnil kakšne sprevržene fore zniževanja, da pritegne ljudi k sebi, bi mu odvzeli licenco, potem pa naj dela, kar hoče.
Kar se tiče ceniti stranke… ne vem zate, ampak jaz stranko cenim, kolikor ona ceni nas in naše delo ter predvsem, s kakšnim pristopom pride do nas. Mislim, da ti Tamdamtadam že lep čas nisi več v agenciji in da dejansko ne veš, kaj mi doživljamo vsak dan. Normalnega produkta po neki čisto normalni ceni sploh več ne moreš prodati. Ljudje so “zastrupljeni” s tem, da mora biti vse znižano in last minute, pa če tudi za dva meseca vnaprej (tako zelo so nepismeni, da sploh ne razumejo termina “last minute”).
Me prav zanima, kako boš ti reagirala in kako boš še cenila ljudi, ko po možnosti tvoja nova domiselna ponudba nobenga ne bo prav interesirala, ko bo vsak hotel popust, ko boš imela na vratih vsak dan en kup “padalcev”, ki te bodo spraševali za “ultra last minute” ponudbe po nemogočih cenah, ki si jih sami izmislijo (kot da smo cigani na tržnici). In ko dobesedno vsak dan “narajmaš” ene 10 komadov takih “genijev”, verjemi, da imaš vsega pol kufer.
Znam pa ceniti normalne stranke, ki pridejo in lepo vprašajo to in ono ter imajo en normalen prijazen odnos ter se za mojo prijaznost zahvalijo. Taki stranki se tudi sama zahvalim za klic in se z veseljem potrudim, da ji sestavim ponudbo, predračun… karkoli. Edini problem je, da je takih danes manj kot onih, ki niso več normalni in izsiljujejo na vse pretege.
V glavnem, kolikor vidim, tukaj ni nobenga, ki bi trenutno delal kje v kakšni agenciji, ker edino tisti bi zdaj točno vedel, o čem sploh pišem in kaj v bistvu hočem povedati.
Dalia, a si ti že kdaj kaj slišala ali prebrala o monopolu?
Ponavadi imajo monopol podjetja, ki nimajo alternative; železnice, pošta, avtoceste.
V turizmu pa, na tvojo žalost ni tako. Alternativ oz. izbire je ogromno in vse to se pojavlja na PROSTEM TRGU. Te tvoje ideje spadajo nekam v socialištično komunistična gospodarstva, ki jih je povozil čas in so končale na smetišču zgodovine.
Žal.
Se vidi, da pojma nimaš, o čem govorim. Alternative so super, če ima kdo kakšno idejo, čimprej z njo na plan! Vendar ti očitno ne razumeš, da je pri nas zelo podobno kot če dejansko primerjaš dve bencinski črpalki različnih podjetih. Povsod ponujajo isto, cena je ista, bencin je bencin. Ene branže imajo to lepo urejeno, na področju turizma pa vlada totalen kaos. Zato pa ste ljudje nevedni in skačete od agencije do agencije kot ene kure ter zbirate “različne” ponudbe. Ne veste pa, da vam lahko ponudimo vsi dobesedno ISTO, samo vprašanje, kaj bo komu prej padlo pod roke in kako si bo kdo razlagal vaše želje… če ti v treh različnih agencijah ponudijo tri različne hotele, to ne pomeni, da je to vse, kar imajo in da imajo vsi drugačno ponudbo, ampak da so vam pač naključno ponudili nekaj od vse te mase ponudb, ki obstajajo na trgu in jo lahko dobite v vseh agencijah…
Forum je zaprt za komentiranje.