odkljukajte se samo tisti, ki živite
Ali to, če živiš sam z 1200€ pomeni, da živiš slabo, ker ni 2000€ skupnega prihodka?
Dva, ki zaslužita skupaj 2000€ in imata v vrtcu ali šoli tri otroke in sta v podnajemu, živita bistveno težje kot dva, ki imata nepremičnino brez kredita, sta brez otrok in skupaj zaslužita 1200€. Preslabo definirano vprašanje.
Če si s svojim nickom želela povedati, da se z dvemi tisočaki živi dobro, lahko potrdim, da temu ni tako. Skupaj zasluživa nekoliko več, imava enega otroka, pa je še vedno potrebno gledati na skoraj vsak evro. Stanovanje sva kupila na kredit, imava dva (povprečna) avta, mesečni stroški v bloku so dokaj visoki, hrana draga.
Sama imam terensko službo, potne stroške dobivam le za prevoz na delo. Mož celotne potne stroške porabi za bencin, kje je še nakup in vzdrževanje avtomobila, pa potnih stroškov ne štejem v ta 2+ tisočaka.
Privoščimo si edino letni in zimski dopust, kar se tiče luksuza, pa ne v eksotičnih krajih. Oblačila in obutev nakupujemo po potrebi, nikoli na zalogo.
MIdva ima skupaj čez 3000, pa ne bi rekla, da se lahko kaj posebej preseravava. Nimava sicer kreditov, a šparava za večje stanovanje, ker je to sedanje premajhno, tako da se trudiva živeti skromno. Ko bova menjala stanovanje, sicer ne bova več šparala, a bova odplačevala kredit, tako da bova finančno približno na istem kot sva zdaj glede sprotne porabe. Mož ima na skrbi še hišo, v kateri živi njegova mama, pa gre tudi za tisto nekaj denarja, ker mama nima ne vem kakšne penzije. Če bo moja mama kdaj morala v dom ali bo potrebovala pomoč na domu, ji bom seveda tudi prispevala denar. Tako da res se ni za razmetavat. Pa tudi mi bomo konec koncev enkrat stari. Penzije bodo pa nizke.
Midva imava cca 2.000 mesečno, sama, brez otrok, brez kredita, pa ne morem rečt, da si glih ne vem kaj lahko privoščiva. Poleti potovanje s šotorom, še kak nekajdnevni izlet z letalom tu in tam, pri garderobi ne razmetavava, ven jest greva redko, skratka, kar gledamo na denar, pa mi kljub temu ne uspe našparat za nov star avto (srednjega razreda) ali za obnovo stanovanja …
Moram rečt, da mi ni jasno, kako s precej manj kot tolk preživijo cele familije, pa še kake kredite al pa najemnine plačujejo …
Smo 6- članska družina z2000 evrov na mesečno (jaz zaposlena za pol.delovni čas), lastna nepremičnina, en boljši avto, večino hrane si pridelamo doma, dopust enkrat letno, ker nam je tako všeč. Na letni ravni privarčujemo okrog 6000 evrov. Živimo zelo lepo in si večjih materialnih sprememb ne želimo. Izzive in dogodivščine poiščemo v bližnji okolici oz. doma.
Forum je zaprt za komentiranje.