Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Oddaja stanovanja tujcem in prodaja – nujno rabim nasvet!

Oddaja stanovanja tujcem in prodaja – nujno rabim nasvet!

Sem lastnik stanovanja v večstanovanjski zgradbi od 1. 9. 2001. V stanovanju nisem bil nikoli stalno prijavljen.
Stanovanje nameravam za krajše obdobje (3 mesece) oddati znancem iz tujine, ki morajo za pridobitev dovoljenja za bivanje navesti naslov začasnega prebivališča in se prijaviti na tem naslovu. Po tem obdobju nameravam stanovanje prodati.

1. Ali dejstvo, da bodo v stanovanju prijavljene osebe iz tujine, kakorkoli vpliva na plačilo davka na kapitalski dobiček (kljub temu, da je bilo stanovanje pridobljeno pred 1.1.2002)?

2. Kakšen je postopek, ki ga moram kot lastnik in najemodajalec opraviti za prijavo pogodbe o najemu ter prijave dohodkov iz naslova najemnine (davkarija, policija itd.)?

3. Ali dejstvo, da bodo v stanovanju prijavljeni tujci, kakorkoli vpliva na način oz. postopek za prijavo prihodka iz naslova najemnine (dohodnina)?

Zelo bom vesel, če je tukaj gor kak pravnik ali drug strokovnjak, ki bi mi lahko dal strokoven in zanesljiv odgovor, preden se spustim v to. Hvala.

Pozdravljen,…

nisem ne pravnik in ne strokovnjak, lahko ti pa povem , da tudi sama iščem stanovanje za najem, ker je mož tujec in namerava prit v slo, rabim stanovanje iz istega razloga kot ti,….prijava prebivališče,….glede davkarije so mene informirali tako, da naj bi bilo potrebno najemodajalcu plačati dva davka,..nek davek na nepremičnino in pa še nek drugi davek,..enega od teh dveh potem v dohodnini dobiš nazaj.Kar pa se tiče, postopka za lastnika, pa so meni na veleposlaništu in UE povedali da je enak kot za najemnika,…se pravi pogodba naj bi moralal biti uradno overjena,..vendar zadostuje overitev na UE in ni potrebno pri notarju,…tako so mene informirali,..upam da sem ti kaj pomagala:)

če pa slučajno poznaš koga ki bi bil pripravljen oddat stanovanje, ker ga potrebujem da lahko mož sem pride, se priporočam za informacije,…
pa hvala že v naprej

lp

1. Davek na dobiček se pri morebitni prodaji sploh ne bo ugotavljal, ker ste nepremičnino pridobili pred 01.01.2002.
2. Pogodba se po novem nikjer več ne prijavlja. Najemniki pa bodo pač na podlagi najemne pogodbe na pristojni upravni enoti prijavili začasno prebivališče. Svoj podpis na najemni pogodbi lahko overite na vsaki upravni enoti (je zelo poceni napram notarjem).
3. Najkasneje do vsakega 15.01. v letu morate na DURS prijaviti prihodke od prejete najemnine za preteklo leto. Na podlagi tega vam bodo na DURS odmerili dohodnino. Kdo je najemnik (tujec ali državljan RS), pri odmeri dohodnine iz naslova najema, nima nobene veze.

Meni so povedali da pogodbe ni treba nikjer prijavlat, vendar pa za tujc aki potrebuje vizo in si bo uredil začasno prebivališče, je potrebno pogodbo overovit na ue ali notarju,…sem 4 vprašala če je to potrebno,…pa so rekli da ja, tak da glede prijave pa baje res ni treba,…nebom pa preveč trdila.

lp

DaNaJa, hvala za odgovor.

Overitev najemne pogodbe najbrž res zahtevajo pri izdaji vize (ne pa pri prijavi začasnega bivališča). Če bodo torej vaši najemniki-tujci potrebovali tudi vizo, vam svetujem, da v tem primeru overite svoj podpis na najemni pogodbi na upravni enoti.

Zdravo!
Mi lahko kdo razloži, kako poteka najem stanovanja, če je eden od najemnikov tujec? Lahko prijavi začasno prebivališče normalno, kot državljan Slo. ali potrebuje še kakšne druge papirje, dokumente, dokazila…

Že vnaprej hvala za kakršnekoli info.!

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close