Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Oddaja pričevanja

Oddaja pričevanja

A še ne bo konec teh spominov na partizane?
Vse življenje jih že poslušam….
Od osnovne šole naprej, kurirčki, pa partizani…Pa še vedno je polno partizanov živih, ki imajo kaj za povedat…Koliko so pa že stari?

to se tud js sprašujem, še vedno iz grmov skačejo ………..

prav je, da se ne pozabi. ampak se bojim, da je naša zgodovina že v učbenikih vsa narobe napisana (ideologije in tako) in da taka pričevanja bistveno ne bodo spremenila ničesar.

Seveda imajo ljudje pravico, da se spominjajo.
Vendar jaz ne morem več poslušati.Ker se vleče že 70 let…

Partizani so del slovenske zgodovine. Kakšni državljani pa bi bili, če ne bi poznali zgodovine?

V oddaji pričevanja sploh ne nastopajo bivši partizani, ampak pripadniki bivše kolaboracije. Toliko ste poslušali zgodovino v življenju, pa še zdaj ne ločite ničesar.

Sem poslušala z enim ušesom.Tako, da sploh nisem vedela točno, za kaj se gre.

Oddja Pričevalci je dragocen prispevek k razjasnitvi zgodovine. Tu imajo vsi, ki so v šoli poslušali zgodbice o partizanih in Nemcih, priložnost iz prve roke izvedeti, kaj se je v resnici dogajalo, in ne tisto, kar je režim potreboval za svojo propagando.Rutke pa kapice, joj, joj. Pogleje si posnetke iz današnje S Koreje. Enako je bilo pri nas. bele srajčke pa modre kiklce, pa gremo v parado..??!!!

Seveda je to priložnost za tiste, ki si niso dovolili oprati možganov in mislijo s svojo glavo. Tako so sposobni pristopiti k preprostemu človeku, k starejšemu človeku in vprašati in potem poslušati. Tako človek veliko izve.

Na srečo imajo tu ljudje možnost povedati svojo zgodbo. In vse po vrsti so zanimive. Posebno tista z Vero Mejak je bila fenomenalna. Saj še pomnite bone, pa depozite, pa včlanjevanjev KP za posebne privilegije. Resnica je pogosto ovita in prikrita.

Se spomnim starejšega gospoda iz našega kraja, prvoborca, partizana za svobodno Primorsko. Je zavrnil borčevsko pokojnino in vse privilegije, ko je sprevidel, kakšne packarije je počela oblast v prejšnjem režimu. Pokončen človek.Takih je malo. in na srečo je v teh Pričevalcih še kar nekaj takih zgodb.

katero zgodovino?
tapravo ali tisto, ki so jo pisali tardeči kolaboranti?

Sem poslušala z enim ušesom.Tako, da sploh nisem vedela točno, za kaj se gre.[/quote]

Ja, kaj pa potem komentirate, sami kolaboranti in nasprotniki nekdanje družbene ureditve. Na nacionalki oddaja, ki še dodatno razdvaja narod. Saj je prav, da povejo svojo verzijo, ampak parv tem času je to samo dodatno razpihivanje že tako in tako razgretih tovrstnih tem.

Ja, Vera Mejak pa ni mogla prek tega, da ne bi poveličevala JJ, in s tem izničila preostali del svojega pričevanja. Ni pa povedala, kaj je med vojno počel oče, samo to, da je bil pripadnik kraljevih sil. Popravite me, če se motim.

katero zgodovino?
tapravo ali tisto, ki so jo pisali tardeči kolaboranti?[/quote]

Ah, katera je pa prava zgodovina? Misliš, da tisti pričevalci vse po pravici govorijo in ničesar ne zamolčijo? Vedno vsaka stran olepšuje sebe in nasprotni pripisuje izključno zlo. Bi bilo zanimivo tudi enkrat razčistit, kako so vse te pričevalske “žrtve komunizma” sploh preživele ves teror in v bivšem režimu celo zgradile svoje kariere? Nekateri so postali celo uslužbenci v jugoslovanskih državnih organih. S kakšnimi zaslugami so prišli do teh položajev? O tem bi morda znali verjetno kaj povedati v kakšnih drugih pričevanjih bivši udbovci.

Bi bilo zanimivo tudi enkrat razčistit, kako so vse te pričevalske “žrtve komunizma” sploh preživele ves teror in v bivšem režimu celo zgradile svoje kariere? Nekateri so postali celo uslužbenci v jugoslovanskih državnih organih. S kakšnimi zaslugami so prišli do teh položajev?

Tudi Vera Mejak je med njimi. Zdaj pa z visokimi pokojninami pljuvajo po bivšem režimu.

Ti “pričevalci” so tako tako – marsikaj je res, ampak vsega pa ne povedo. Poznam osebno eno gospo, ki je nastopala, pa vem, da je nekatere stvari tudi zamolčala oz. si je v svoji glavi ustvarila neko “resnico”, ki ni čisto realna. Je sicer marsikaj zanimivega povedala, ampak da bi bila pa vsaj približno objektivna – niti slučajno! Dejansko pa so to starjše osebe, med katerimi številnim spomin ne dela več najbolje, leta in travme, ki so jih nedvomno tudi doživeli, pa tudi naredijo svoje (beri popačijo malo spomin).
Možina pa itak forsira samo svojo stran in zame ni ravno kredibilna oseba.
Skratka – občasno je kaj tudi zanimivega, večina pa ne, ker je to samo “njihova resnica” in nič drugega!

Tudi tisti četniški vojvoda je padal v protislovja. Najprej pravi, da mu je zaradi protikomunističnega delovanja oblast po vojni odvzela državljanske pravice, da se ni mogel šolat, nikjer zaposlit, potem pa, kako je delal neke izpite pri raznih profesorjih, končal neko višjo šolo v Beogradu in se zaposlil v poslovodstvu ene slovenskih gradbenih podjetij. In vse to okoli leta 1950. In taki nam bodo na novo pisali zgodovino. Že tista prej je bila dvomljiva, ta njihova verzija je pa sploh.

No kdor misli, da so Pričevalci nepotrebni, naj se vpraša, zakaj smo danes na taki točki morale in vrednot. Zakaj ?

Preteklosti nimamo počiščene, samo to je. Ogromno nedolžno pobitih in zakopanih kot divjad nam vsem leži kot težko breme.
Kot se težki žločin v družini vsede na družino in jo duši, tako nas sedaj, potomce generacije, ki ni znala počistiti in azčistiti vse težke grehe, duši in nam ne da zdravega razvoja.

Ljudi se je zmetalo v brezna in nobenemu nič. V Srebrenici bijejo vik in krik po 20 letih,pri nas pa naj se vse pomete ali celo pozabi. Lepo vas prosim. Kdaj boste dojeli(no nekateri smo),da je potrebno vsem nasim prednikom izraziti isto čast in se prikloniti. Kdo smo mi, ki nismo bili zraven in da lahko sodimo. Kosti pa ležijo vsepovsod. Duše tako umrlih, pa ne morejo oditi, in nas vsak dan znova opominjajo.

Mislite malo.

Mi, ki mislimo, smo hvaležni, da kolaboracionisti skupaj v navezi s fašisti in nacisti NISO ZMAGALI v 2. svetovni vojni.

Ena realna, si prepičana, da do potankosti poznaš vse dogajanje, ali si le povzela misli, ki jih je nekdo drug produciral.
Neka čudna retorika se ponavlja, iste floskule omejene na ozek vrtiček.

Prosim?! 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi ne travmatizira zaradi tega ini tudi tebi ni porebno! Razen če imaš kakšen konkreten razlog na vesti? V kolikor nimaš, potem je tole tvoje travmiranje čisto nepotrebno, da ne rečem nezdravo!
Ja, je prav, da se pove, da so bili med ubitimi nedolžni na obeh straneh! Absolutno! Ampak pogrevanje starih zamer (kar navadno počnejo tudi tile “pričevalci”) in poskusi rehabilitacije tudi tistih, ki si tega nikakor ne zaslužijo, pa ne vodi nikamor drugam kot v nova razdvajanja! Verjemi, večini Slovencev ne leži nič težkega na duši zaradi med in povojnih pobojev! Ker se nimajo časa ukvarjati s tako daljno preteklostjo, imajo težave tu in sedaj! Tudi tebi bi svetovala, da si poiščeš kakšno strokovno pomoč, da boš končno predelala te travme (ki pravzaprav sploh niso tvoje, a ne?) in usmerila energijo v reševanje problemov, ki jih imamo v Sloveniji trenutno precej! Pobiti zaradi tebe ne bodo nič na boljšem, bodo pa mogoče zato tisti taživi!

V Slovenijo sem prišel iz Bosne ker mi je Mama (bil sem otrok 13 let) /ko sva z vlakom potovala iz Zagreba proti Ljubljani rekla “poglej otrok na vsakem tretjem hribu je cerkev , to morajo biti dobri ljudje ” Tudi tako tudi danes mislim . Pametni, ustvarjalni, pošteni, delovni, verni. 50 let sem tukaj in tudi tukaj zaslužil penzijo. Sedaj ne vem v katero kategorijo na postavim tiste ki so krivi za Kočevje, Teharje, Mariborske tankovske rove. Tiste kolesarje in nespametne protestnike in sploh opozicijo.  H V A L A.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close