Od kdaj je Bolha plačljiva?????
odvisn kak majo narjen, kr jz bi pametn telefon dal v rubriko za običajne telefone, v naslovu neb nč omenju d se gre za pametn telefon (izrecno), v tekstu oglasa pa tud ne. lohka d majo sistem tko narjen, d se išče določne klučne besede in če se najde, se pošle sporočilo uredništvu d pole preverjo.
js mam 2 oglasa k bi mogla bit pod opremo za pametne telefone, sam sm vsebino oglasa spremenu in naslov in dal oglas pod kategorjo opremo za navadne telefone… in še zmeri drzi. 😉
maš pa poleg salomonca tud oglasi.si in telefon.si, diler.si je bojda davčna zaprla.
lohka si pa tud n shrani.si nardiš nek javen foto album kamr daš slike tega kr prodajaš + tekst in pole ta link dodaš v vsakm oglasu (češ dodatno kar še prodajam). eni majo recimo tkole narjen: http://www.bolha.com/racunalnistvo/prenosni-racunalniki-in-oprema/hp-compaq/hp-compaq-610-po-delih-1281077462.html?aclct=1462535182&kw=compaq+610
“Za več mojih predmetov v prodaji si oglejte:”
sej so neki “workaroundi”… 😛
No, očitno imaš srečo. Moj oglas z besedilom “prodam Nokia Lumia” in postavljen v navadne oglase, je bil izbrisan ŠE PREDEN je bil javno dostopen. Hkrati oddan oglas za “navadno” Nokio pa je ostal. Ker so očitno do konca zglajzali, najbrš na roke preglejujejo vsak oglas posebej.
Zdaj je cena za 14 dni 1 EUR, za mesec pa 1,5 EUR. Da ne rečem, da je blo treba AddBlocker nastavit, tako nasilne oglase so imeli.
Ne rečem, če bi potem vsaj kako odgovornost prevzeli, pa te vse pošljejo naprej na pristojne.
V splošnih pogojih imajo nedvoumno napisano, da se ne sme prodajat ponaredkov in piratskih kopij … Tega imaš, kolikor hočeš, če opozoriš na take oglase, pa rečejo, naj se obrnem na carino. Ko sem napisala, da imajo v splošnih pogojih to prepovedano prodajat, je bila pa tišina.
Res so mal brezvezni. Po mojem, če bi ratalo nekomu vzpostavit nekaj podobnega, kot je ebay, z možnostjo ocenjevanja, bi kar potegnilo.
Kolikokrat sem jim to predlagal… pa so zamahnili z roko. Bolha bo ostala brezplačna, so rekli. Kaj pa ocenjevanje? Prodaš na licitaciji, on pa potem NE KUPI! Ali pa pošlješ po pošti, pa ne dvigne in traja 16 dni, da dobiš izdelek nazaj, med tem se pa že cene na trgu spremenijo. No, pa so uvedli zaupanja vredne uporabnike. Dati smo jim morali vse svoje podatke, od emša naprej. Nato so to ukinili. Uvedli preverjene uporabnike (Facebook, pa to), nato certifikate… vse skupaj je brezveze. Sistem ocenjevanja bi bil stroškovno najcenejši, pa edini učinkovit.
Uporabnik Bolhe sem (BIL!) od leta 2003. Eno leto sem imel tudi Trgovino. Stala me je 650 EUR na leto!! Zdaj je cena 67 EUR/m za do 5o oglasov /m. 805 EUR letno! Noro, ja vem.
Nekoč si na Bolhi oddal oglas in prodal v pol ure (če je bila roba in cena prava). Pridobil sem namreč status “zaupanja vrednega prodajalca” in s tem povezano značko na profilu. Z Bolho sem mnogokrat diskutiral o pravnih zadevah glede pravil, ter ponudil številne uporabniške, pravne in tehnične predloge. “Bolho ves čas razvijamo, da bi bila najboljša za uporabnika”, je bil tipičen odgovor.
Potem so uvedli “trgovine”. Včlanil sem se poln upanja. Naredil sem lepo število profesionalnih oglasov v zelo aktualni rubriki, kjer sem kot rečeno prodal kot za stavo vse. Z “odprtjem trgovine” sem ugotovil, da sedaj nihče več niti ne kliče, kaj šele da bi kaj prodal. Iskalnik oglasov je imel namreč filter, kjer so uporabniki lahko odkljukali iskanje med podjetji. Strel v koleno! Filtra sem se vedno bolj posluževal tudi sam, saj sem ugotovil, da je roba pri podjetjih dražja kot če od teh podjetij zahtevaš ponudbo neposredno (logično, glede na ceno “trgovine”, je bilo treba not prinest). Po stran vrženih 650 EUR sem trgovino zaprl. Moji oglasi so ostajali praktično neodprti, le tu in tam kak ogled. Hitzer izračun je pokazal, da je ceneje dati oglas na Najdi.si s povezavo na lastno spletno stran s ponudbo. Učinek pa tudi neprimerljivo večji.
Nehal sem prodajati kot firma in nehal sem prodajati nove stvari. Prodajal pa sem še naprej rabljeno (osebno) robo. Tudi uporabniško ime sem ohrani isto (ki je enako imenu moje firme, ki je pa sicer enako mojemu vzdevku iz šolskih časov). Očitno so to storili mnogi, saj je Bolha začela spreminjati pogoje tedensko in uvajala omejitve. Denimo prepovedali so oglase s spiskom. To so oglasi, kjer si naredil naslov “prodam otroška oblačila”, nato pa noter naštel vse posamezne artikle in ceno. Bolha si je s tem zadala še en velik strel v koleno, a o tem kasneje.
Ker sem torej po novih pravilih naredil ločene oglase, ki jih je bilo več sto, so mi začeli redno “predlagati”, da odprem trgovino. Ker nisem trznil, so mi ukinili račun (večkrat) in mi začeli pravniško groziti, če ne bom odprl trgovine. Češ, da so bili “oglasi videti preveč profesionalno narejeni” in v velikem številu. Po precej “prepucavanja” in malce pravnega poduka in citiranju iz njihovih “pogojev” so mi račun vselej vrnili z vsemi oglasi kot so bili. Sem pač tudi profesionalni fotograf in eden izmed zapisov v “pogojih” je bil, da naj bodo slike čimboljše. In za slehernika, ki ni popoln aberveznik s področja, je bilo jasno, da sem za drobiž prodajal zastarelo rabljeno robo, ki mi jo je bilo žal stran vreči. Za kar bi prej pač napisal EN OGLAS! A pogoji so pogoji, kaj ne Bolha? In te je treba spoštovat, pa četudi so si s tem odžagali zadnjo zdravo vejo.
Zakaj: na račun pravila “en izdelek en oglas” je postala Bolha preplavljena z oglasi. Pojavnost posameznega oglasa se je zdesetkala. To, da je treba za otroške cunje (ki se jih z lahkoto nabere 30 kosov hkrati) delati posamezne oglase je z uporabniškega stališča čista bedarija. Vsak artikel slikati = 30 slik namesto 3-treh, trideset oglasov pisat, vzame časa merjeno v urah… Prej si prodajal v kompletu 20 oblačil za 30 EUR, zdaj pa kako? 1 EUR za en otroški body? Noro. Pa za vsak kos se posebej menit. Pa prej si dal skupaj z 20 dobrimi še 10 slabših kosov brezplačno, za ponucat. To si zdaj lahko samo zavrgel, čeprav je bilo uporabno, samo ni bilo pa “premium”, da bi lahko prodal za 1 EUR… Kar nekaj.
Tako sem Bolho počasi nehal uporabljati ker sem videl, da določenih oglasov po enem letu nihče ni videl – statistika ogledov. Začel sem pisati “ključne” besede kot za spletne strani, saj Bolha to indexira. Zadeva se je izboljšala. Pa so naredili novo pravilo, da je to prepovedano in uvedli plačevanje za “skok na vrh kategorije”. Totalna badarija. Sem pač oglas vsake nekaj dni odstranil in na novo napisal. In spet je novo pravil: Plačevanje 1 EUR za vpis oglasa.
V glavnem vse se vrti okoli denarja: Po prenovi Bolhe, ob kateri sem podal veliko strokovnih kritik, so se začeli (bolj ali manj nadležni in moteči) oglasi. Več časa je uporabnik na portalu, večjemu število prikazov oglasa je izpostavljen in več so lahko oglaševalcu zaračunali. EDINO tej logiki je portal od tedaj sledil, zato je bila vsaka “nadgradnja” uporabniške izkušnje podrejena čim daljšemu zadrževanju uporabnika na portalu. Pisanje oglasov je postalo zamudno, preko trume nepreglednih kategorij (kdo pa sploh išče po Bolhi s pomočjo kategorije??), ki niso bile ne po abecedi, ne po logiki razvrščene in še drugače poimenovane glede na to, ali iščeš ali vpisuješ oglas. Nato vse več reklam in vsega, kar se je vedno dlje nalagalo.
Pa najpomembnejše: Ukinili so možnost odgovarjanja na sporočila preko e-pošte. Tako sedaj samo prejmeš le obvestilo o sporočilu, ter cel kup reklam, nič pa o vsebini in ne moreš odgovoriti. V času dragega mobilnega interneta je bilo to silno neprijetna “nadgradnja uporabniške izkušnje”. Najprej si moral prenesti celo sporočilo (in “težke” multimedijske oglase), nato pa iti na portal pogledat, kaj ti nekdo piše. Boš čakal cel dan, da prideš domov?? Vraga ne! Že tako komaj kdo kliče in ta te ne bo čakal cel dan. Nato pa odpreti portal BOLHA za “PC-je”, kajti mobilne strani ni imeli (ko pa je prišla, je bila glede sporočil nefunkcionalna – morda namenoma, kdo ve). Odpiranje Bolha portala na talefonu je preneslo več MB podatkov (to je treba postaviti v tedanji cenovni okvir – ni bilo zanemarljivo). Seveda je bil portal tudi popolnoma neprilagojen za manjše ekrane (kar je še danes). Zakaj to: Ker so s tem še povečali izpostavljenost uporabnika na oglase, ter povečali čas in število obiskov na dan.
Ko pa nekaj delaš samo zaradi primernega učinka – denarja – pa to ni več naravno in naravna selekcija opravi svoje. Na Bolhi sem vztrajal do danes. Ko sem hotel oddati oglas za dva telefona. Postavil sem ju v rubriko “butasti telefoni”: za test. Oglas za “pametno Nokio ” je bil takoj izbrisan, “za butasto” je pa ostal. Uporabil nisem nikakršne druge besede razen naziva telefona. Torej so očitno tako na tankem ledu, da gledajo vsak oglas ali pa imajo vse modele telefonov vnešene v filter.
Račun na Bolhi sem ustvaril 8.7.2003, danes, 8.6.2016, po skoraj 13 letih, pa ga bom ukinil (takoj, ko ugotovim kako). Ne zaradi drakonske cene 1 EUR za oddajo oglasa. Plačevanje za oddajo oglasa sem jim predlagal med prvimi mojimi predlogi. V tistih časih je eBay zaračunaval 0.25$ za sleherno oddajo oglasa s fiksno ceno ali za avkcije s pridržano ceno. Samo avkcijski oglasi brez zadržane cene so bili brezplačni. Zato se je razpaslo “služenje z poštnino”. Bluetooth slušalko si dobil za 25 centov, poštnina iz HK je bila pa 50 USD. Danes je to drugače in poštnin iz HK praktično več ni. eBay ve, da na ENEM oddanem oglasu ne bo zaslužil za direktorkso plačo. Zato zdaj raje dajo kvoto brezplačnih oglasov, kot pa da zagotovo odženejo potencialnega kupca. Tega Bolha.com žal ne ve. Oni želijo oglase prodajati po tržni ceni. Hkrati pa oglasa nihče ne vidi, nič se ne proda in vse se splača se samo še “veletrgovcem”, ki imajo stotine oglasov. Med tem pa stotine navadnih državljanov začenja uporabljati druge storitve in tako povečevati promet drugim oglasnikom.
Pozabljajo namreč, da so prišli do te tržne pozicije izključno zaradi učinkovite brezplačne platforme, ki je navdušila računalniško pismeno mladino. Morali bi ohraniti brezplačno komponento! Z ukinitvijo brezplačnosti bodo kmalu (so že) sami sebi v namen. Vsak oglasnik, ki je začel izključno z plačljivi oglasi in ciljanjem na podjetja, je kmalu propadel. Spomnim se tiskanih medijev, ki so imeli samo oglase in nič vsebine. Ni nobene logike, da preživijo! Kdo pri zdravi pameti bo plačeval za revijo, ki ima samo oglase. Oglas kot nujno zlo sprejmeš zgolj v kombinaciji z nečim, kar želiš/rabiš/hočeš. V revijo, ki jo nihče ne bere, ne bo noben oglaševalec vlagal denarja. Denar bolje vloži v internet (Google, nekoč tudi Najdi), in z “oglasno” podporo zelo branih forumov. In forumi so dokaz, da živijo zaradi skupnosti in šele potem jih je mogoče tudi potržiti in ne obratno; najprej potržiti in skupnost jih bo pograbila. Koliko časa bi ta forum preživel, če bi bilo potrebno vsak komentar plačati? Ali pa SLOtech. Facebook je končno najbolj dober primer: Počasi se zaradi pretirane monetizacije poslavlja… to je jasno. Samo taka gmota rabi desetletje, da se ji bo začelo poznati to v praksi. Tona oglasov, forsiranje mobilne aplikacije, ukinitev cheta preko spleta in uvajanje ločenega mesenđerja… Poglejmo še Yahoo!, ki še živi… a kako.
Torej, če bi Bolha pravi čas začela milo zaračunavati storitve, hkrati pa aktivno skrbela za prodajo naših artiklov, bi imeli prihodke. Tako pa preko Bolhi nič ne prodam, razen če dam na “podarim” (potem telefon pregori), totalno preveč časa porabim za oddajo oglasov, je nepregledna, oglasi niso vidni, polno idiotskih pravil (kot je tisto “en izdelek en oglas”), posiljevanje s trgovino, skrajno predraga trgovina, trapasti način zaračunavanja – namesto, da bi zaračunavali za uspešno izvedene avkcije sorazmerno z izkopičkom (ali pa na vse kar zaslužiš preko pridržane cene je provizija), zaračunavajo za “poizkus” prodaje – kako so samozavestni, ko pa vemo, da ne bomo nič prodali – ter zaradi skrajno arogantnega odnosa do uporabnikov – en vidik je že selektivno zaračunavanje za kategorije oglasov. eBay recimo nima kategorij. Nenazadnje pa imajo skrajno podhranjen strežnik… da si ja čimdlje na strani in izgubljaš čas. Oh seveda, da ne pozabim omeniti omejitve funkcionalnosti, če imaš vklopljen Addblocker (kajti jaz imam tudi doma mobilni internet).
Da so noro ponosni na svoj (umetno ustvarjeni) “spletni promet”, je dokaz tukaj
http://www.bolha.com/koristno/oglasevanje
Iz plačevanja bi lahko izvzeli samo “podarim” in bi bilo vse rešeno, ceno pa postavili na paket (kar bi bilo enako kot je imel eBay leta 2003, ali pa na naročnino. Mimogrede pri eBay si plačal provizijo samo za uspešno prodane izdelke. Normalno ne. Plača si pa še provizijo na izplačan denar. Torej so ti dali možnost, da najprej zaslužiš, pa potem plačaš {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} njim. Bolha.com pa se obnaša kot odvetniki, ki ti vnaprej mastno zaračunajo samo za “možnost prodaje”.
Še več: višek samohvale Bolha.com je zaračunavanje za trgovino”, ki ni nič več od “dovoljenja” za oddajo oglasov tudi pravnim osebam in s.p.-jem. Kajti v praksi ni od te trgovine nikakršnega učinka. Kot fizična oseba sem (pred odprtjem trgovine) isti artikel takoj prodal, po odprtju trgovine pa sploh ne ali bistveno kasneje.
Cenik za “trgovino” se obračunava mesečno, na podlagi števila oglasov:
https://login.bolha.com/registracija_trgovina.php
1 mali oglas = 24 EUR mesečno !!
do 5 malih oglasov = 50 EUR mesečno (10 EUR na oglas…!!!).
do 50 oglasov = 67 EUR mesečno (1,34 EUR na oglas…!).
do 500 oglasov = 147 EUR mesečno (0,3 EUR na oglas).
A ne bi bilo bolje VSAKEMU ESPEJU in D-O-O-JU zaračunati le po 0,30 EUR na oglas, z lestvico popustov na količino in določeno kvoto brezplačnih (1, 5, 10, …) in tako pritegniti VSE espeje, da bi koristili sistem. Če bi bilo privlačno poceni, bi vsak to imel, ker škoditi ne more. Tako pa hudimanovo premisliš ob teh (drakonskih) cenah. Žal…
Dinozavri vselej izumrejo – le vprašanje časa je kdaj.
Moj predlog:
Očitno imaš veliko znanja in idej, zakaj ne bi začel nove platforme z oglasi?
Jaz pa čist začudena, zakaj mi ne odgovorijo na sporočila … En tip ni imel telefona ali maila, samo možnost sporočila prek bolhe. Kar mi sploh ni pena, ampak ni bilo odgovora … Pa takoj bi kupila, ker sem točno to dolgo iskala in še vedno iščem.
Nujno potrebujete denar za rešitev neke situacije? Kontaktirajte nas zdaj in zagotavljam vam, da boste zadovoljni v rekordnem času. Skritih stroškov ni.
E-naslov: hitroposojilodenarja@gmail.com
Spletna stran: https://hitroposojilodenarja.wordpress.com
Forum je zaprt za komentiranje.