Ocvirki
Pozdravljene kuharice (in kuharji)!
Včeraj sem v hladilniku “odkrila” še zalogo ocvirkov, ki pa jih bo treba počasi porabiti (14.5.2004).
Imate kakšno idejo, kako? Zelja in repe sva pozimi pojedla kar dosti (čeprav se meni po repi kar sline cedijo), za kakšne žgance bi še vedla, kaj več pa ne…
Ideje, prosim!
LP, Jasna
Hej! Vnuk jih ima zelo rad.Ves,da smo jih celo v Angliji odkrili.Sicer jih pa oni iz koz(s stresico- ne rogatih koz) kar na zaru pecejo in to tako hrusta.Zet si kupi italijanske,majhne koscke(brez mascobe) in si jih redno nasuje v solato.
Necak jih ima zelo rad,spehovko in piskotke ali pogacice se raje-to se je mlacno. Hci pa tako;ona bi najraje jedla fuuul zelenjave,kaksnega nemastnega pa ze pogrize.Moz (on je ze stara garda) naravnost uziva.
Na Primorskem imajo mladi ocvirke radi,kolikor imam priliko videti. Lp Babi
Ravno med prvomajskimi prazniki sem pri znanki jedla dobro pogačo z ocvirki. Naredila jo je tako, da je nekaj testa za kruh dala v pekač (tanko, pečeno pribl. dva prsta visoko), na vrh pa skuto, v katero je prej vmešala jajčko, sol, poper, popraženo čebulo in ocvirke. Zeloooo dobro. Drugače pa sedaj sploh pri mladih to ni preveč cenjena hrana (res je, da tudi zdrava ni, samo tu in tam ne škodi). Moja hči dobi kurjo polt, če vidi kaj mastnega, košček mesa sicira na nitke in odstranjuje maščobo, da o ocvirkih sploh ne govorim … ampak te pogače je pa pojedla dva kosa in se ji je zdela zelo dobra (koščki ocvirkov so bili majhi-verjetno zmleti).
Zdravo!
Pri nas ocvirke uporabimo za ocvirkovo potico, na matevžu sploh ne smejo manjkati (matevž jemo po starinsko – v eno skledo, iz katere potem vsi zajemamo, naložim matevž, okrog pa kislo zelje in po njem ful ocvirkov), na krompirju, kuhanem v slani vodi, žgancih…
Otroka jih jesta – eden ima raje večje, drugi manjše – pa že skombinirata..
LP
Mi jih porabimo na žgancih ali pa na skupaj skuhanem na kose narezanem krompirju in stročjemu fižoli, ki zabelimo s kislo smetano in ocvirki (toplimi-praženimi). Fižol in krompir(ocvirki+kisla) to je ful božansko……..drugače jih ne jemo toliko, noben pa ravno ne gleda da so iz ‘svinine’ ali mastni……..
Piškote sem videla že recept a do sedaj še nisem poskusila…….bo treba….
Najprej hvala za vse ideje!
Babi, kako pa se naredijo pogačice. Z možem uporabljava za pripravo pizze zamrznjeno Pečjakovo testo. Na embalaži piše, da lahko iz testa naredimo tudi makovke, kruh… Misliš da bi lahko poskusila tako, da zamesim not ocvirke? Ali so pogačice čisto nekaj druga?
Kaj pa recept za piškote, bi se ga dalo dobit?
Hvala še enkrat,
Jasna
Jasna,hej!
Za pogacice si ze dobila recept. Kako bi se obneslo s Pecjakovim testom za pizze? Potrebno bi bilo poskusiti.
Spodnji recept je enostaven.Ti ocvirki naj bi nadomescali salo v taksnem pecivu,ki ga je potrebno prepogibati-vsaj tako mislim.
Poceni ocvirkovi keksi
50 dag enotne ali bele presejane moke zmesane z 1 pecilnim praskom.
15 dag ocvirkov
zlica sladkorja
1 jajce
scepec cimeta,sesekljana limonina lupinica,scepec soli
1/4 l mrzlega mleka
1 jajce za mazanje
mascoba za pekac (ali peki papir)
sladkor za potresanje
Iz moke,dobro sesekljanih mrzlih ocvirkov,sladkorja, jajca,cimeta, lim.lupinice,soli in mleka naredimo testo.
Razvaljamo ga in zganemo v pravokotnik,podobno kot pri maslenem testu
(desno,levo,zgoraj, spodaj-saj imas predstavo).
Pustimo nekaj minut, spet razvaljamo,pocitek;razvaljamo in se enkrat zganemo.
Torej trikrtatno valjanje in trikratno zgibanje.
Zadnji pravokotnik pokrijemo s prticem in damo pocivati za 15 minut v hladilnik.
Razvaljamo ga za nozev rob debelo in izrezemo iz njega z vecjim obodcem okrogle piskote.Vsak piskot zarezemo(ne prerezemo) navzkriz.Tako pripravljene piskote zlozimo na mrzel pekac,pomazemo z raztepenim jajcem in specemo. temperatura 180-190 kaksnih 15 minut(sicer poskusi)
Pecene potresemo s sladkorjem v prahu.
Lahko pa se surove in pomazanem z jajcem potresemo tudi s kumino.
V tem slucaju lahko opustimo potresanje s sladkorjem.
Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.