OCVIRKI V PECICI
Jaz jih vedno cvrem v pečici in sicer takole:
za 5 kg špeha nalijem v posodo, kjer jih cvrem za prst vode -ta izhlapi md procesom cvrenja, prepreči pa prijemanje na dno.
Dodam eno tretjino špeha, posolim, dodam 1 zrezano čebulo, 1 lovorjev list
Na to dodam še tretjino špeha, sol, čebulo, lovor
Dodam zadnjo tretjino špeha , sol, čebulo, lovor
Posodo dam v pečico, ogreto na 250 stopinj, čez 15 minut, ko zgornja plast že malo porjavi, premešam, znižam temperaturo na 200 stopinj, nato pa vsako uro premešam.
Cvrenje traja 5 do 6 ur, je pa seveda odvisno, kako je zmlet špeh – nekateri ga narežejo na roke, jaz prosim mesarja, da mi ga zmelje na največje luknje na stroju za mletje, nekateri pa imajo rajši drobne ocvirke, ki so videti kot bi prepražil krušne drobtine.
Kako pa je potem s čebulo v ocvirkih? Se razpusti in imajo potem ovcirki čebulast okus? In kakšna je na koncu pečica? Za umit z VAP-om? 🙂
Moj oče cvre špeh na štedilniku, zaliva jih pa z mlekom ne vodo in pridejo zelo dobri. p koker vem ne da nič čebule zraven zato sprašujem kako je potem v končnem izdelku s čebulo.
Pečica pa tudi usrana s pošpricano maščobo vsepovsod potem, ker če bi pokrivala, bi se skuhali, ne pa hrustljavo scvrli. Pa bajta en teden diši potem še po svinjski pečenki 🙂
Ker pravi ocvirk med nastajanjem “poka” in šrpica vse naokoli- enako, kot lignji, ko jih pečeš v olju, ker nikoli niso dovolj osušeni.
Forum je zaprt za komentiranje.