Obvezno zav. in druž. zav. na potovanju v Švico
Pozdravljeni,
bila sem v Švici in zaradi hudega bolečinskega stanja sem poiskala nujno medicinsko pomoč v okviru javnega zdravstva. Zdravnik mi je predpisal zdravila in z receptom sem odšla v lekarno, kjer sem plačala vsa zdravila, ki mi jih je zdravnik predpisal.
Po povratku v SLO sem vložila vlogo za povračilo na ZZZS, katera je bila zavrnjena (brez navedbe razloga).
Par dni nazaj pa sem še dobila dopis iz “Institution commune LAMaI (mednarodno zdravstveno zavarovanje), da moram plačati še 92 CHF. Z navedbo, da je ta institucija nudila finančno pomoč za poravnavo stroška opravljenih zdravstvenih storitev v primeru bolezni, poroda in nesreč, ki niso povezane z delom Po pogodbi z nosilcem vašega zdravstvenega zavarovanja je naša institucija poravnala stroške zdravljenja v Švici za vas. V skladu s švicarskimi zakonskimi določili, ki predvidevajo udeležbo pri stroških, so zavarovanci iz držav EU oz. Efte, v primeru prejete zdravstvene pomoči v Švici dolžni poravnati določen znesek udeležbe pri stroških.
S seboj sem imela in tudi pokazala veljavno evropsko kartico ter družinsko zavarovanje za potovanja v tujino.
Zanima me kdo bi mi moral povrniti stroške zdravil (40 CHF) (ZZZS mi je to namreč že zavrnil) in kdo mi mora povrniti stroške za Mednarodno zdravstveno zavarovanje (92 CHF)?
Hvala za konstruktivne odgovore.
LP
Sicer ne znam svetovati, ker (hvala bogu) še nikoli nismo imeli nobenih težav na potovanjih. Potujemo pa vedno samo z evropsko kartico.
Glede na to, da omenjaš družinsko zavarovanje za potovanja v tujino, zakaj nisi pa rajši tega uveljavljala? Menda krije več kot evropska kartica? Ampak za nazaj se pa najbrž ne da.
Vsekakor bi pa jaz najprej poskusila dobit odgovor na ZZZS – zakaj so ti zavrnili vlogo za povračilo in kaj pomenijo še dodatni stroški. Kar se tiče zavarovanja v Švici, piše nekaj tule, če nisi prebrala.
Pozdravljena,
hvala za odgovor.
Meni se zdi logično, da kljub temu, da sem imela 2 zavarovanji, najprej povrnejo iz ZZZS, ker je pač obvezno zavarovanje in šele potem iz komercialnih zavarovanj.
Ne razumem, zakaj bi bilo sedaj prepozno uveljavitev za nazaj.
Tudi jaz želim odgovor iz ZZZS, ampak ta delavka je sedaj na dopustu in ostali delajo samo tekoče stvari.
Hvala za link. Ne, tega nisem še videla. Sem ga pa sedaj prebrala, pa mi še zmeraj določene stvari niso jasne.
Tako, če ima kdo še kakšno tako izkušnjo iz Švice, bi prosila za obrazložitev. Seveda bom pa itak mogla počakati, da pride tista delavka iz dopusta.
Forum je zaprt za komentiranje.