Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Obsedena z nadzorom

Obsedena z nadzorom

Z leto starejšo sestro živiva skupaj že od začetka študija, v stanovanju, ki sta ga kupila starša za naju, da sva na svojem, da se osamosvojiva. Jaz sem se, za sestro nisem čisto sigurna kaj točno ona je. Sestra je prevzela vse karakteristike najinih staršev, posebej mame, ki želi v vsakem trenutku vedeti kaj se dogaja, s kom se dogaja in tudi v stanovanju mora biti vse po njeno, če ne ni ok, gre in naredi tako kot se njej zdi prav. Zato sem v neki fazi prišla, do zaključka, da je bolje, če v stanovanju ne naredim nič, saj eno ta isto delo običajno opravljava dve osebi. To sem vzela v zakup, pa poslušam kako žnara in se pritožuje čez mene. Da pa posega v moje življenje pa ne morem sprejeti. Preverja moje prijatelje kdo so, kaj delajo, s kom in kam grem na dopust, vtika se v moje finance, odpira mojo pošto. Fantov in prijateljev že dolgo ne vabim domov, ker nas neprestano kontrolira in sekira, da smo packi, da naj pazimo kako jemo, da naj pazimo na čistočo v kopalnici, kot da smo vsi eni pujsi. Do konca pa sem znorela, ker sem izvedela, da je poizvedovala, če sem res opravila vse tekoče študijske obveznosti.

Z njo pogovor ni mogoč, z mamo prav tako ne, vse obrneta na to kašni revici sta, ata pa se samo zasmeji in zamahne z roko, češ saj veš kakšna je.

Razmišljam, da bi se odselila, po drugi strani pa se mi zdi to blesavo, ker je stanovanje toliko njeno kot moje.

Ima kdo kakšno idejo kako naj ukrotim sestro? Želela bi, da začne živeti, ne pa se ukvarjati z svojimi obsesijami in strahovi.

Obnašajte se kot sostanovalki in ne kot sestri. Torej ločene police v hladilniku, ločene svoje stvari….pošto ji pojasni da je kaznivo tujo odpirat, nehaj se obremenjevat z njo in imej obiske, glede študija ji ne smejo dati podatkov, pojasni ji da je to zasledovanje. Če ima problem s sobivanjem naj ti pač plačuje najemnino za tvoj del stanovanja in se odseli. Če te noče poslušat in se obnašat kot odrasla oseba pa ji vrni. Odpiraj pošto, zaslišuj prijatelje ko pridejo (jih sploh ima?), poročaj vse staršem, kliči na faks in sprašuj o njej, komentiraj kaj imajo njeni prijatelji na socialnih straneh, komentiraj ko pospravlja kaj kako in zakaj bi bilo boljše drugače kot dela…..pa ker si ravno sestra, priporoči ji kakšnega dobrega psihologa. Ker s takim načinom življenja bo življenje preživela zelo osamljena.

Hahahahaha….to pa je isto, kot da bi poslušala naše dve. S tem, da naše sta 10 in 9.

Tavečja tamalo ven kurca, kot da je ona njena mati ne jaz. Kolikokrat se derem:” Jaz sem starš pusti jo pri miru!”

Tamala pa že od nekdaj za vsako delo lepo budalo piči in čaka, da bo tavečja naredila.

Obup.

Torej note to my self: ne kupuj jima skupnega stanovanja – itak mi kaj takega ne bi padlo na pamet.

Frik kontroli in narciso so nekaj kar si v življenju ne želiš v bližini. Ti si sestre nisi sama izbrala, ti pa priporočam, da določiš jasna pravila do kam v svojem življenju ji dovoliš. Še najbolje pa bo, da gresta živeti narazen. Povprašaj starša, če bi šlo, da to stanovanje prodate in kupite dve manjši.

To, kar ti omenjas, ni osamosvojitev. Ko bos dejansko na svojem, nihce ne bo nosu vtikal v tvoje zadeve.

Svoj del stanovanja prodaj / oddaj in pojdi stran, v nakup ali najem, glavno da ti izbiras s kom – ce sploh – zivis.

Kakšno življenje je to? Prodajta stanovanje in pojdi na svoje. Boš videla kaj dejansko je mir;)

Odgovor na objavo uporabnika
Kontrol frik, 13.09.2021 ob 15:28

Z leto starejšo sestro živiva skupaj že od začetka študija, v stanovanju, ki sta ga kupila starša za naju, da sva na svojem, da se osamosvojiva. Jaz sem se, za sestro nisem čisto sigurna kaj točno ona je. Sestra je prevzela vse karakteristike najinih staršev, posebej mame, ki želi v vsakem trenutku vedeti kaj se dogaja, s kom se dogaja in tudi v stanovanju mora biti vse po njeno, če ne ni ok, gre in naredi tako kot se njej zdi prav. Zato sem v neki fazi prišla, do zaključka, da je bolje, če v stanovanju ne naredim nič, saj eno ta isto delo običajno opravljava dve osebi. To sem vzela v zakup, pa poslušam kako žnara in se pritožuje čez mene. Da pa posega v moje življenje pa ne morem sprejeti. Preverja moje prijatelje kdo so, kaj delajo, s kom in kam grem na dopust, vtika se v moje finance, odpira mojo pošto. Fantov in prijateljev že dolgo ne vabim domov, ker nas neprestano kontrolira in sekira, da smo packi, da naj pazimo kako jemo, da naj pazimo na čistočo v kopalnici, kot da smo vsi eni pujsi. Do konca pa sem znorela, ker sem izvedela, da je poizvedovala, če sem res opravila vse tekoče študijske obveznosti.

Z njo pogovor ni mogoč, z mamo prav tako ne, vse obrneta na to kašni revici sta, ata pa se samo zasmeji in zamahne z roko, češ saj veš kakšna je.

Razmišljam, da bi se odselila, po drugi strani pa se mi zdi to blesavo, ker je stanovanje toliko njeno kot moje.

Ima kdo kakšno idejo kako naj ukrotim sestro? Želela bi, da začne živeti, ne pa se ukvarjati z svojimi obsesijami in strahovi.

tvoja sestra ima borderline personality disorder

sestra potrebuje strokovno pomoč – osebnostna motnja. Lahko gre kompulzivno motnjo. Tovrstne težave se zdravijo samo z strokovno pomočjo, ker to, akr počne ni vredu. Verjameš ali ne, sosede imam take – mene so si vzele za tarčo in preverjajo ves čas, kam grem, s kom grem, kaj delam, kje sem, ali sem zunaj, kdo je prišel k meni, če mene ni doma, pa je nekdo drug, hodijo okrog moje hiše, če jih ne pogledam, gredo po soseski širit laži in nezadovoljstvo. Skratka, te razumem. Tako kot pri teh sosedskih ženskah ne morem nič, tudi ti ne moreš – gre za osebnostno motnjo in potrebujejo pomoč.

fata ji najdi, ker ona si ga bo težko.

Popay npr, 14.09.2021 ob 05:26

fata ji najdi, ker ona si ga bo težko.

Fanta…

sostanovalci, 13.09.2021 ob 15:50

Obnašajte se kot sostanovalki in ne kot sestri. Torej ločene police v hladilniku, ločene svoje stvari….pošto ji pojasni da je kaznivo tujo odpirat, nehaj se obremenjevat z njo in imej obiske, glede študija ji ne smejo dati podatkov, pojasni ji da je to zasledovanje. Če ima problem s sobivanjem naj ti pač plačuje najemnino za tvoj del stanovanja in se odseli. Če te noče poslušat in se obnašat kot odrasla oseba pa ji vrni. Odpiraj pošto, zaslišuj prijatelje ko pridejo (jih sploh ima?), poročaj vse staršem, kliči na faks in sprašuj o njej, komentiraj kaj imajo njeni prijatelji na socialnih straneh, komentiraj ko pospravlja kaj kako in zakaj bi bilo boljše drugače kot dela…..pa ker si ravno sestra, priporoči ji kakšnega dobrega psihologa. Ker s takim načinom življenja bo življenje preživela zelo osamljena.

Zelo dober nasvet!

Nič nisi na svojem, kolikor razumem, sta lastnika stanovanja starša. Torej preverjata, kaj se dogaja z njunim stanovanjem, ali ga pospravljata, vzdržujeta itd. To ni nič drugače kot bi bila še vedno v hiši staršev. Nekateri predlagate, naj proda. Hahaha, kaj bo prodala, ko pa nič ni njeno?? to je stanovanje, ki so ga starši kupili in je v njihovi lasti, samo na uporabo so dali hčerama za časa študija.

Namesto da žuraš in vabiš frende, se osredotoči na končanje študija, ker za to so ti straši sploh ponudili bivanje v stanovanju. Ali je sestra že končala študij? Če je, morda hoče, da še ti doštudiraš in se zaposliš, da boste končno lahko, če se bodo starši strinjali, prodali stanovanje in razdelili delež na pol. Ti pa očitno raje luftaš in se pretvarjaš, da je flet tvoj. Ni!!! Nisi na svojem! Koliko si pa stara? Bi morala že zdavnaj doštudirati, pa kar še nočeš odrasti? Me prav zanima zgodba s strani tvoje sestre. Verjetno bi povedala čisto drugo štorijo, ne?

Od začetka študija sva v stanovanju staršev, ki sta ga kupila, da bi midve doštudirali. Jaz sem doštudidrala že pred časom, sedaj pa čakam, da doštudira še sestra, da bomo lahko prodali to stanovanje in bodo dali starši polovico denarja vsaki od naju, da si kupiva nekaj svojega. Sestra pa kar nekaj muti, že par let ni nič od njene diplome, namesto da bi jo delala, ves čas vabi frende v stanovanje in žurajo, da niti spat ne morem. Dosti imam vsega, na svoje ne morem, zaposlila bi se v domačem kraju, ampak ne morem nazaj v svojo otroško sobo, ki sva jo imeli skupaj s sestro v stanovanju staršev. Tja namreč med vikendom prihaja tudi sestra. Sem v nemogočem položaju, ne vem, kako naprej. Tako daleč je vse skupaj prišlo, da sem celo klicala na njen faks, da mi povedo, kaj ima sploh še za narediti. Vem, da sem ravnala narobe, ampak enostavno ne vem, kaj naj. Izvedela sem, da sestra laže in da nima niti izpitov še narejenih, kaj šele da bi začela z diplomo.

Ko pravim mami, naj prodamo to stanovanje, pravi, da ne more, če sestra še študira, saj nima kam. Da bi prodali to in kupili dve manjši stanovanji ne pride v  poštev, saj za tistih 140 jurjev ne bi dobili nič pametnega, če bi razdelili na pol. Enostavno samo čakam, da sestra končno doštudira, da lahko začnem živet. Kaj mi je narediti?

sestrino pismo, 14.09.2021 ob 06:38

Od začetka študija sva v stanovanju staršev, ki sta ga kupila, da bi midve doštudirali. Jaz sem doštudidrala že pred časom, sedaj pa čakam, da doštudira še sestra, da bomo lahko prodali to stanovanje in bodo dali starši polovico denarja vsaki od naju, da si kupiva nekaj svojega. Sestra pa kar nekaj muti, že par let ni nič od njene diplome, namesto da bi jo delala, ves čas vabi frende v stanovanje in žurajo, da niti spat ne morem. Dosti imam vsega, na svoje ne morem, zaposlila bi se v domačem kraju, ampak ne morem nazaj v svojo otroško sobo, ki sva jo imeli skupaj s sestro v stanovanju staršev. Tja namreč med vikendom prihaja tudi sestra. Sem v nemogočem položaju, ne vem, kako naprej. Tako daleč je vse skupaj prišlo, da sem celo klicala na njen faks, da mi povedo, kaj ima sploh še za narediti. Vem, da sem ravnala narobe, ampak enostavno ne vem, kaj naj. Izvedela sem, da sestra laže in da nima niti izpitov še narejenih, kaj šele da bi začela z diplomo.

Ko pravim mami, naj prodamo to stanovanje, pravi, da ne more, če sestra še študira, saj nima kam. Da bi prodali to in kupili dve manjši stanovanji ne pride v  poštev, saj za tistih 140 jurjev ne bi dobili nič pametnega, če bi razdelili na pol. Enostavno samo čakam, da sestra končno doštudira, da lahko začnem živet. Kaj mi je narediti?

ti boga ženska, celo doštudirala si, pa nisi sposobna it na svoje…. in čakaš, da bo sestra doštudirala, da boš lahko živela svoje življenje s pomočjo starih dalje….

Nekateri doštudiramo, med študijem plačujemo najem in stroške in po študijo štartamo samostojno življenje brez 1/2 stanovanja.

Zmeni se z mamo, da date sestri podnajemnika in tisti denar tebi za tvoj najem.

Ne predstavljam si življenja v študijskih letih z bratom, vsaj, da bi bila sama na svoje, ne. Bi verjetno tudi ven prišlo, da sem obsedena z nadzorom.

Odseli se psiho sestra pa naj bo sama

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close