oblati (“hostije”)
Že pred leti sem se navduševala nad oblati (izgledajo kot hostije). Takrat sem imela polno idej, kaj vse bi spekla! Ideja je ostala in pred časom sem jh res nabavila – zdaj pa pojma nimam, kaj naj z njimi počnem. ??? Ker imate tu ogromno dobrih idej, vas sprašujem, če poznate kakšen (preizkušen) recept z oblati. Kupila sem majhne okrogle (kot hostije) in pa malo večje pravokotnike. Kaj sem razmišljala, ne vem. Tista ideja izpred let je oživela in sem jih kupila vsa srečna – zdaj pa čakajo. Če mi lahko kaj pomagate, bom zelo vesela!
Recepti za oblate :
Makroni iz ovsenih kosmicev
2 rumenjaka, 200 g sladkorja in scepec soli penasto stepemo. Dodamo 100 g mletih mandljev in 250 g ovsenih kosmicev ter sneg 2 beljakov. testo nadevamo na okrogle oblate in pecemo pri 180°C 12 – 15 minut.
Lesnikovi makroni
3 beljake trdo stepemo, dodamo 250 g sladkorja v prahu in 1 vanili ter stepamo, da se sladkor stopi. Zvrhano zlico snega damo na stran, v ostalega pa vmesamo zlicko cimeta in 300 g mletih lesnikov. Iz mase oblikujemo za lesnik velike kroglice, ki jih damo na okrgle oblate. Zgornjo polovico kroglic premazemo s prehranjenim snegom in na vrh vsake damo se po en cel lesnik. Pecemo pri 125°C 25 – 30 minut
Če bi imela čas (hehe, spodaj piše, da je za upokojence) in hostije, bi mogoče poskusila košnice. Na forumu je bila pred časom debata, menda je zelo dobro… Kopiram tedanje recepte.
LP Mimi
Orehove košnice (hostija, obod po kalupu iz mase sneg-orehi, znotraj čokoladna krema)
2 beljaka
35 dag zmletih orehov
30 dag sladkorja v prahu
Krema:
2 rumenjaka, 1 jajce
10 dag sladkorja v prahu
1 žlica ostre moke
3 žlice mleka
4 žlice naribane čokolade
25 dag margarine
Spodnji del:
55-60 hostij premera 4 cm
Za testo stepite beljake v trd sneg, počasi ročno vmešajte sladkor in orehe. Masa naj malo počaka, nato oblikujte 55-60 žogic.
Za kremo stepite rumenjake, jajce in sladkor, vmešajte mleko in moko, postavite nad soparo in mešajte, da se zgosti, nato ohladite. Maso razdelite na 2 dela, v enega vmešajte čokolado. Stepite margarino, polovico je vmešajte v svetlo kremo, polovico v temno.
Kalup odznotraj dobro posipajte s sladkorjem v prahu (cca. 20 dag), da se masa ne prilepi. Vtisnite maso v kalup, s prstom naredite prostor za kremo in položite na spodnji del, tj. hostija ali v krog izrazen oblat. Previdno potresite, da pade ven.
Če želite raznobarvne košnice, v polovico zmesi za testo dodajte čokolado, tiste bodo temnejše. Krema ni obvezna, ampak v tem primeru boste dobili manjše število košnic. Košnice se hranijo v hladilniku.
Kalup za košnice sam naročila v trgovini, ki nudi vse potrebno za sladice (“Sve i svašta”, Gornjostupnička 24 b, 10255 Gornji Stupnik, tel. 3851 65 88 402). Za pripravo potrebujemo samo en kalup, saj delamo eno po eno. Alternativna rešitev je narobe obrnjen ožemalec za limone, oblika je malo drugačna, vendar podobna. Dober mojster bi lahko napravil tudi leseni model.
Po slovensko to pomeni panj za čebele, z vrha izgleda kot krog, s strani kot stopničasta piramida, visoka 4-5 cm. Pri nas jih poznajo tudi kot smrečice. So fantastičnega okusa, naša mojstrica za smrečice sicer pravi, da je to recept za upokojence, ker zahteva veliko časa, se pa splača.
Varianta Kokosove košnice:
2 beljaka
40 dag kokosove moke
15 dag sladkorja v prahu
25 dag margarine
malo ruma
limonin sok
Krema:
15 dag sladkorja v prahu
4 rumenjaki
1 vanilin sladkor
25 dag margarine
rum
Spodnji del:
rezine oblata
Vse sestavine dobro zmešaj in daj v hladilnik, da se malo ohladi. Oblikuj kroglice velikosti oreha, dobro jih povaljaj v sladkorju v prahu, potem jih daj v modele za košnice, posute s sladkorjem. Kroglice rahlo pritisni ob steno modela tako, da v sredini ostane vdolbina, v katero vtisni kremo.
Za kremo rumenjake in sladkor kuhaj na šibkem ognju. V mlačno maso penasto vmiksaj margarino in malo ruma. S to kremo napolni vdolbine v košnicah in na vrh položi rezino oblata. Košnico stresi iz modela, ampak previdno.
Forum je zaprt za komentiranje.