obiranje grozdja v Franciji
Toliko o tem govorimo s kolegi, pa v bistvu nihče ne ve točno, kje kaj kako itd… Torej lepo prosim vse, ki vedo karkoli o tem, kdaj je najprimernejši čas za obiranje grozdja, kam v Francijo je treba iti, koliko se prbl. zasluži, kako najceneje do tja.Vsaka informacija bo zelo dobrodošla!
Vsem lep deževen dan!!!!lp
To je informacija izpred cca 10 let..Jaz in kolega sma šla na slepo v Champagnio in dobila delo pri eni familiji v Cumieresu pri Eperneyu.V tem mestu je vinska klet Moet&Chandon kjer pridelujejo tudi najbolj znani šampanjec Don perignon.V Cumieresu pa je cerkev tega frata in se jo da ogledati.
Grozdje z nizkimi trtami je obiralo cca 20 ljudi.Jaz in moj kolega sma zaslužila cca 100 nemških mark na dan na osebo in spanje (moški posebej ženske posebej) +hrana(zajtrk,malica kosilo in večerja) in kaj je glavno ,po delu se je pilo do večerje pravi šampanjec(cca 2 ure).Hrana je fantastična ekipa tudi.Nisem govoril francosko ampak vsak dan boljše je šlo ,ker drugega ne znajo ti kmeti govoriti.Po večerji pa moraš iti še v mesto in tam se zbirajo vsi ti mladi iz vseh kmetij in celega sveta.Bari so polni in se dogaja.
Bil sem enkrat 3 dni na testu in drugič sem šel za celo trgatev ,ki je trajala cca 11 dni.Bilo je dovolj denarja za Pariz in nato še za nazaj Oktoberfest v Müenchnu.Trgatev je začela cca 15. septembra.
Pokrajina Champagne je velika in se dobi delo sigurno,ker vedno rabijo koga za delati,samo treba spraševati po hišah.Vsaka hiša tam ,kjer sem bil jaz prideluje svojo vrsto šampanjca.Tovarna Moet%chandon pa ima pod sabo 20 kilometrov predorov ,kjer hranijo steklenice.
Bila je zelo lepa izkušnja in priporočam.
Adijo
Forum je zaprt za komentiranje.