Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika O-O tvoj jedilnik

O-O tvoj jedilnik

Spodaj sem prebrala, da doma jest nekuhano hrano, pa se mi zdi, da bi bilo zanimivo, če bi ti napisala vaše jedilnike.
Mene na vsake toliko časa pride, da bi malo v tej smeri spremenila svoj jedilnik (vsaj za kakšen dan na teden), pa se mi zdi, da bi potem lahko jedla samo solatke…. Meni je pa tako všeč, če pojem vsaj 1x na dan nekaj toplega 🙂

Najprej bi priporočila knjigo »Hočeš biti zdrav – proč s kuhinjskim loncem« avtor:Helmut Wandmaker. Slovenski avtor literature (Aids je ozdravljiv) in člankov na to temo pa je Alois Kolar. Zelo drastična metoda, ki marsikoga prestraši, zato je treba brati z razumom. Čeprav ko peštudiraš vse do konca, vidiš, da je vse logično in pravzaprav drži da so »velike« stvari v bistvu zelo enostavne in preproste – le sodobni tempo življenja temu ni naklonjen.

Pri nas smo se kar pogumno lotili –zdaj ko je sezona sadja in zelenjave na višku, kar bo pa bo smo rekli. Družinski člani smo imeli različne zdravstvene težave, nič strašno hudega, pa vednar, če ima že mlad človek težave, smo rekli, kaj bo šele na stara leta.
Nekateri s povečano težo, drugi z žolčnimi kamni, tretji s nekoliko slabšimi jetrnimi testi (nek jetrni encim eno leto povečan), rahlo povečan holesterol, blage alergije, rahlo povečan krvni tlak, itd., kljub temu, da smo domnevali, da se zdravo prehranjujemo (veliko zelenjave in sadja (kuhano in surovo, meso redko, občasno ribe, večinoma domača hrana od zelenjave, sadja, mesa, doma smo tudi redno pekli kruh iz domače moke), konzervirane hrane skoraj ne, kupljeni sokovi izjemoma, občasno kak kozarček domačega vina (odrasli).

JEDILNIK pa ni pravzaprav nič posebnega – osnove presne prehrane so: 90% sadja, 8% zelenjave in 2 % oreščkov. Sadje naj se uživa v mono obrokih – torej za en obrok samo eno vrsto sadja, recimo samo jabolka, drugi obrok samo banane, spet drugi obrok samo grozdje itd.
Nič kruha, nič žitaric, nič mleka, sirov jogurtov, nič sladkorja, alkohola, kave – samo sadje v večini in malo zelenjave in oreščkov. V literaturi so podrobno opisani, utemeljeni in dokazani razlogi za tovrstno prehrano.

Pri nas dan začnemo z sokom agrumov, največkrat rdeča grenivka ali limonin sok ali pomarančni sok (od cca 1,5 do 2,5 dcl sveže iztisnjenega soka na odraslo osebo). Potem čez dan sadje, poljubno in po potrebi. Kdor je lačen poje 4 nektarine, kdor je manj lačen le eno. Je se lahko poljubno pogosto, le po obroku z bananami je priporočljivo eno uro nič drugega. Skoraj vsak dan je en obrok zelenjava, kakšen dan zelenjavo tudi spustimo. Zelenjavo se lahko meša med seboj – zato jemo mešano solato z kapljico olivnega ali bučnega olja in malo domačega jabolčnega kisa (zelena solata, paradižnik, korenje, bučke, kumare, redkvica, itd.) Oreščke (orehe, indijske oreščke, nepraženo bučno seme, laneno seme ipd.) uživamo občasno. Voda neomejeno in po potrebi. To je vsa »umetnost« presnega prehranjevanja na kratko. Pri nas bomo to počeli čez poletje, verjetno z ponovitvami v prihodnjih letih, vmes pa običajno »zdravo prehranjevanje«. Jetrni test se je med tem popolnoma popravil, krvna slika je v mejah normale, težav z žolčem ni, telesna teža pada, počutje je normalno, potrebe po kavi ni nobene, krvni tlak normalen. Priporočeno je pred prehodom na presno hrano vsaj nekajdnevni post – v tem primeru se zdravje popravlja hitreje. Torej vse je ok, jaz le pogrešam sladkarije in »kuharsko ustvarjanje«.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close