Nujno-želatina
Živjo!
Želatina se strdi šele po 4 urah na hladnem! Msilim, da si dala preveč želatine, ker 6 lističev želatine zadostuje za 0,5 litra tekočine (vode, vina, soka,…..).
Z lsitiči se ravna tako, da se jih najprej za 10 minut namoči v mrzlo vodo, tako da so vsi deli lističe pokriti…potem jih vzameš ven in malo iztisneš vodo, ter jih daš v ponvico na blago vročino (ali pa stopiš v ponvici nad drugo posodo, v kateri vre voda – vodna kopel), in mešaš da se želatina popolnoma razpusti oz. utekočini. Nato jo malo ohladiš (recimo 5 minut) in uporabiš dalje – zamešaš jo v tekočino, kreme s smetano ali skuto itd. Vendar pazi: če boš želtaino dajala v hladno tekočino ali kremo, potem moraš utekočinjeni želatini, ki je še v ponvici, najprej dodati npr. 5 žlic te hladne tekočine ali kreme, dobro razmešati in šele nato jo lahko vliješ k preostali kremi/tekočini. Nikoli pa ne smeš vlivati segrete in utekočinjene tekočine direkt v haldno kremo/tekočino, ker se ti bodod drugače naredile neke vrste želatinaste kepice, in tudi krema/tekočina ne bo želirala oz. ne bo se strdila.
Upam da ti je to kaj pomagalo 🙂 Sama sem že dosti delal z želatino in me je na začetku res kar malo zafrkavala, zdaj pa kreme in vse ostalo, kjer moram uporabit želatino, že prav obvladam 🙂
Se opravičujem za tipkarske napake, če jih je kaj, ker sem zelo hitela.
LP, zala
Forum je zaprt za komentiranje.