Nujno potrebujem recept za omako iz paradižnikov!
Mezga: paradižnike očistiš, narežeš, posoliš in zmiksaš kar z ročnim mešalnikom.Potem kuhaš , recimo 10 minut, če hočeš precediš in vroče vliješ v kozarce, ter jih napolniš do vrha, da ni zraka, da se ne pokvari.Kozarci morajo biti čisti, suhi in topli.V mezgo daš lahko tudi lističe bazilike.Tako imaš pripravljeno mezgo iz katere narediš ko potrebuješ paradižnikovo omako.
jaz pa narežem paradižnik na kose in kuham kar kako uro in potem nič ne miksam, dodam pa malo sladkorja, sol, baziliko, majaron, šatraj- to je čisto po želji, polnim vrelo v kozarce, dobro zaprem, pokrijem z odjo, da se počasi ohlaja, nič dodatno ne pasteriziram.
tako omako lahko skuhaš tudi z dodatkom paprike, korenja, pora…naj ti dobro uspe.
Primorci iz zrelih pomidorov skuhamo šalšo. Zrele paradižnike opereš, narežeš na koščke, daš v lonec in kuhaš dokler ne izpari vsa odvečna tekočina. Med kuhanjem dodaš veliko grobo zrezanega česna, na olivnem olju precvrto čebulo, svežo baziliko, sol in poper. Ko je šalša kuhana, jo preliješ v čiste kozarce, povrhu priliješ nekaj kapljic oljčnega olja, zapreš s pokrovčki in daš lončke v pečico na 100 stopinj za pol ure. Izključiš pečico in pustiš lončke v njej do naslednjega dne, ko se ohladijo. Tako pripravljeno polivko lako streseš iz lončka na vročo pašto, navrh naribaš še parmezan in dober tek!
Seveda. Količino česna, čebule in bazilike lahko spreminjaš po okusu in glede na količino paradižnika.
Moj recept pa gre nekako tako : 10kg paradižnikov, 5 velikih čebul, 5-6 glavic česna, kakšnih 4 pesti bazilike, sol in poper po okusu.
Citiram:
rearea
Primorci iz zrelih pomidorov skuhamo šalšo. Zrele paradižnike opereš, narežeš na koščke, daš v lonec in kuhaš dokler ne izpari vsa odvečna tekočina. Med kuhanjem dodaš veliko grobo zrezanega česna, na olivnem olju precvrto čebulo, svežo baziliko, sol in poper. Ko je šalša kuhana, jo preliješ v čiste kozarce, povrhu priliješ nekaj kapljic oljčnega olja, zapreš s pokrovčki in daš lončke v pečico na 100 stopinj za pol ure. Izključiš pečico in pustiš lončke v njej do naslednjega dne, ko se ohladijo. Tako pripravljeno polivko lako streseš iz lončka na vročo pašto, navrh naribaš še parmezan in dober tek!
Delo si olajšaš, če pomidor očistiš pri peclju, ga v roki stisneš, da odcediš vodo in nekaj semen in ga kar z roko raztrgaš na manjše kose. Ko se pomidori malo pokuhajo, lahko s paličnim mešalnikom narediš gosto paradižnikovo kašo. Kasneje pa dodaš čebulo, česen in ostalo. To je čisto stvar okusa. Eni imajo radi večje koščke pomidorov in olupek v šalši, drugi pa pač ne. Jaz naredim nekaj umes med enim in drugim. Vsako leto skuham cca 150kg pomidorov. In vsako leto ko so skuhani, si rečem: nikoli več, tokrat je zadnjič. Na srečo družine, do drugega leta že pozabim kaj sem napovedala prejšnjič.
Aja, to šalšo lahko uporabiš tudi za rižoto, golaž, ragu, vampe, pico…..in seveda na pašto. Sin in vnukinji pa se nanjo spravijo kar z žlico in koščkom črnega kruha v drugi roki
.Naj ti uspe kuhanje.
Forum je zaprt za komentiranje.