Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika NUJNO – jagodna krostata

NUJNO – jagodna krostata

V časopisu sem zasledila recept jagodne krostate. Velikokrat sem že naredila jabolčno krostato, tokrat sem prvič zasledila jagodno različico. Recept je malo drugačen in sicer na kratko:
listnato testo razvaljamo in položimo v pekač
zmiksamo jajca, sladko smetano, sladkor, vanilin, limonino lupino, zlijemo vse to na listnato testo in pečemo 40 minut pri 160 st.
v kozici zavremo jagodni sok in dodamo narezane jagode. V skodelici zmešamo žlico Gustina z dvema žlicama vode. Primešamo k jagodam in dobro premešamo. Vse skupaj razmažemo po krostati in ohladimo.

No, vse izgleda super, ampak ko sem to naredila, se mi jagodna zmes na vrhu ni prav nič strdila. Kaj mislite da sem storila narobe? Kako bi popravila?

mogoče malenkost več gustina…….

Mogoče velja počakati, da se čisto ohladi.

Ali si potem, ko si dodala gustin, še kaj pokuhala? Gustin je v bistvu škrob in delaš z njim kot s praškom za puding. Samo razmišljam, kaj bi bilo lahko narobe in edino to mi pade na pamet.
LP, Astra.

Jaz bi isto rekla, malo več gustina oz. nujno se mi ga zdi malo pokuhati. Ali bi se puding strdil, če bi samo vlili razmešan prašek v vroče mleko? Če je malo mleka, se začne takoj strjevati, že med mešanjem. Jaz pa večkrat za kakšen deci povečam količino mleka, da puding potem ni tako trd – v tem primeru ga moram obvezno pokuhati tisti 2 minuti iz navodil, šele v drugi minuti se začne strjevati.

Kako je cel recept za tole krostato? Kakšen pekač? Ali se listnato testo ne razmoči, ko nanj vliješ jajčno smetano? Ali potem narežeš na rezine?

In kako delaš jabolčno krostato? Ko sem jo jaz naredila, je bil komentar domačih, da je dober edino tisti hrustljavi rob listnatega testa, ki je gledal ven, vse drugo je bilo razmočeno.
Hvala in lp, Mimi

Sama sem jabolčno crostato delala po Babičinem receptu, listnato testo sem torej najprej pet minut pekla (prešpikano) in šele nato naložila jabolka in prelila s smetanovo mešanico. Bilo je super, sočno, testa pa je bilo ravno toliko, da se je lepo rezalo. Pa še to, dodajala nisem nikakršnega škroba, samo smetana in jajca. Poišči z iskalnikom, splača se!

LP, Astra.

Hvala vsem za namige. Tule je originalen recept od jagodne krostate:

JAGODNA KROSTATA

ČAS PRIPRAVE: cca. 50 minut

Za 4 osebe potrebujemo:
Pekač 20×30 cm
500 g listnatega testa
4 jajca
200 ml sladke smetane
100 g sladkorja
1 vanilin sladkorja
1 limona
400 g jagod (očiščenih, narezanih na rezine)
300 ml jagodnega soka
1 žlica Gustina

1. Na pomokani deski razvaljamo listnato testo v velikosti pekača. Preložimo ga v pekač in z vilicami na več mestih prebodemo.
2. V kotličku z električnim mešalnikom zmešamo jajca, sladko smetano, sladkor, vanilin sladkor, naribano limonino lupino in rum. Vse skupaj zlijemo čez testo.
3. Pekač postavimo v pečico, segreto na 160 st. C, in pečemo približno 40 minut. Pečeno sladico ohladimo.
4. V kozici zavremo jagodni sok in dodamo narezane jagode. V skodelici zmešamo žlico Gustina z dvema žlicama vode. Primešamo ga k jagodam in dobro premešamo. Vse skupaj razmažemo po krostati in ohladimo.

Naslednjič bom zavrela jagodni sok, dodala malo več Gustina in kuhala več časa kot puding. Mogoče bom namesto Gustina uporabila vaniljev ali jagodni puding… Jagode bom pa primešala na koncu. Mislim, da bo tako moralo uspeti, kaj pravite?

Mimi, pride precej razmočeno, meni se mi je zdelo kar packasto, čeprav sem na koncu za silo rešila z želatino… Ampak vsi so pecivo hvalili in zmanjkalo je takoj. Bomo videli naslednjič s temi popravki!

Glede jabolčne krostate, jo delam že dosti let in pri nas je to eno najbolj priljubljenih peciv:

JABOLČNA KROSTATA

Potrebujemo:
25 dag listnatega testa
1 ½ kg sočnih jabolk
5 dcl sladke smetane
3 rumenjake
2 vanilina
30 dag marelične marmelade
sladkor v prahu za posipanje

Listnato testo razvaljamo na nožev rob debelo. Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Testo položimo v pekač tako, da ima 1 cm roba, drugo odrežemo. Na testo polagamo jabolčne rezine poševno eno na drugo.
V posodi zamešamo rumenjake, sladko smetano in vanilin ter polijemo po jabolkih.
Pečemo 40 minut pri 185 °C. Vzamemo jo iz pečice, premažemo z marelično marmelado in pečemo še 10 minut. Posipamo s sladkorjem v prahu in pustimo vsaj še 30 minut na hladnem.

Recept je bil pred leti objavljen mislim da v Vikendu.
Ps. namesto pol litra smetane uporabim navadno 2,5 dcl, da lahko pojemo več koščov brez slabe vesti;-)))

Aurora, hvala za prepisovanje. Jabolčno bom definitivno poskusila, svežih jagod pa bo za letos počasi konec.
Na način, kot si opisala, se bo okoli jagod po moje moralo zgostiti…
LP Mimi

pomagaj si z želatino 🙂

ah ta jagodna krostata….za prijateljicino diplomo ji je oce spekel neko jagodno krostato…tako trdo in brez okusa, da je ziv krst ni hotel..

ponudila mi je, da jo domov nesem, ker nas je velika druzina in jaz na kolesu, tema, s tistim v rokah…bumf v drevo!!

in ne boste verjeli, kljub temu da sem z njo udarila direkt vdeblo, je bila tako trda, da se sploh ni zlomila!!!!!!!!!! jaoooooooooo

se dandanes se smejemo tej anekdoti, tako da ne se sekirat, ce nadev en stoji ravno pretrdno gor:PP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close