NOVO Vista windowsi??
Mene pri Visti moti predvsem združljivost s starejšimi aplikacijami, katerih enostavno ne moreš več uporabljati, podobno se lahko primeri tudi z nekaterimi novimi programi, ki se niso prilagojeni Visti – no slednji bodo kmalu, vsaj tisti ‘resnejši’.
Drugače so vizualne novosti simpatične, tudi odzivnost je solidna. Morda na začetku malce moti, ker je vse nekako drugače, a ko malce pošariš po nastavitvah, se hitro privadiš številnim novostim. Mislim, da bo v nekaj mesecih postala že kar uporabna za večino mašinc, tu imam seveda v mislih novejše, zmogljivejše računalnike, ki imajo dovolj hiter procesor in dovolj rama. Na stare mlinčke jih raje ne tiščite, ker boste kmalu razočarani. No, nekaterih to očitno ne bo motilo, saj so tudi XP-je nameščali na računalnike, ki so komaj še primerni za win 98 ali kvečjemu 2000.
Nekaj mesecev nazaj sem inštaliral še takratno Vista Beta in že slab mesec po tistem sem jo vrgel stran.
Sem dal 512 MB rama in je konstantno kurilo 440 MB (na trenutke samo še več).
Sem dal 2 GB rama in je konstantno kurilo 1230 MB.
Izgled me ne prepriča, ker nasplošno mi je cilj kar se da hitro in učinkovito upravljati z računalnikom. Pri Visti pa klikneš meni Start in se vuuuuuuuššššššš…… čudežno, že skoraj pravljično odpre…. Se sprehodiš po gumbih in vsak posveti…..
Meni to ni všeč. Ravno tako način shranjevanja podatkov v mapo Documents and Settings… grdo in precej nepraktično. S tem, da na C: dokumentov sploh ne moreš shranit ampak moraš uporabit mapo znotraj svojega profila.
Na varnosti ima kar dodelano ampak mene to spet bolj moti kakor, da mi bi bilo všeč. Če hočem shraniti datoteko na C:, jo bom shranil na C:. Ker potem tudi hitreje dostopam do C: kakor, da moram odtipkati “my documents” ali pa bognedaj 6-krat kliknit, da se pomaknem v tisto mapo.
Isto je kot je napisal uporabnik pred mano – s podporo strojni opremi.
Katastrofa.
Sem inštalital Visto na HP-jevo mašino dx7300 in je bilo vse ok, ker gonilniki so bili kompatibilni.
Sem inštaliral na neko sestavljanko…. O ja… problemov mali milijon tako z grafično, zvočno kot tudi s spletno kamero, TV tunerjem itd.
Verjetno ostajam kar na XP-jih še lep čas.
Sploh zaradi kompatibilnosti starejše programske opreme in zaradi videza/efektivnosti funkcij.
No, testiral sem Visto, takoj ko smo jo dobili v firmo (nekje v začetku decembra).
Kar se tiče službenega dela, sem hitro obupal, saj nekatere stvari sploh niso podprte s strani MSja (recimo, admin tools za Exchange 2003, pa še kaj bi se našlo).
Morebiti za kakšno tajnico, ki ne potrebuje kaj drugega kot pisanje dokumentov in elektronsko pošto. Ampak, za to je pa škoda denarja za nov OS, oz. če je firma na OSL pogodbi, škoda denarja za nadgradnjo računalnika. Čeprav je kar nekaj dobrih novosti na področju Group Policy-ja (ki bodo pa v pravi poštev šele pršli z Longhornom).
No, testiral sem tudi doma. Za domačo rabo.
Motili sta me predvsem dve stvari, ki mogoče nista hudo pomembni za ostale, mene pa motijo:
– za fast user switching si v XP stisnil [windows]+L in izbral drugega userja. V Visti [windows]+L, nato klikneš switch user, šele nato izbereš drugega userja
– v Visti mi na zvočni ne deluje digitalni in analogni zvok hkrati (imam zvezan SPDIF na reciever in front analogni izhod na zvočnike v monitorju)
No, da ne omenim, da v XP funkcija Standby porabi 2-3 sekunde za ustavitev / zagon pcja, v Visti slabih 10 sekund.
Sicer nisem meril, ampak po občutku je menjava userjev prek fast user switching počasnejša v Visti. Imam pa P4 3,2; 1,5GB rama in SATA2 hitre diske.
Mene žal Vista ne prepriča. Po mojem mnenju še ni dovolj zrela. To še ne pomeni da je slab operacijski sistem.
Forum je zaprt za komentiranje.