Nove lesene kuhalnice – obupen vonj
Pozdravljeni!
Danes pa jaz prosim za pomoč oz. idejo, kako naj odstranim zelo zoprn vonj novih lesenih kuhalnic, ki jim ne pomaga niti že štirikratno pomivanje v pomivalnem stroju.
Pride komu kaj pametnega na um? Jaz sem malo premišljevala o limoni, kisu??
Kakorkoli, danes sem jih komaj še prestregla, ko jih je mož že hotel zabrisat v smeti :o))) Res imajo hudo neprijeten vonj in jih bom, dokler ne dobim kakšne ideje, dala na balkon.
Prijeten preostanek večera!
Vladka
Upam da nisi kupila kakšne impregnirane ali lakirane? Lahko pa da niso iz pravega lesa in zato smrdijo.
Receptov je nekaj (kako so učinkoviti boš sama presodila)
– Pečenje v pečici; pečico daj na 110 stopinj in jih notri pusti vsaj dve ali tri ure. Odvečna eterična olja in vlaga naj bi izhlapeli.
– pečenje v olju. Nekateri kuhalnico namočijo v vrelo olje, da olje zapre vrhnje pore. Taka kuhanlnica potem ni uporabna za vkuhavanje marmelad.
Lp, Ela S
Ela, hvala za predloga. Prvega bom res preizkusila, sem pa tudi že premišljevala, da bi jih nekaj časa kuhala v vreli vodi; drugega pa ne bom niti preizkušala, čeprav marmelad skoraj ne kuham, da bi zato kuhalnice rabila :o)
Zoya, hvala za tvoj nasvet, moj mož ga je že včeraj hotel udejaniti, a moje kuhalnice so popolnoma nove, kupljene tri dni nazaj in še ne rabljene.
Prijeten preostanek dneva!
Vladka
Babi si mi vzela komentar izpod prstov ;-)).
Ko smo ravno pri kuhalnicah me zanima kakšne uporabljate? Jaz imam samo tisti komplet od tupperwara, pa bi si omislila kakšno leseno, pa kar nimam “poguma”. Ve stare mačke imate vse lesene?
Pa še tole me zanima: je mogoče katera v zadnjem času videla kje takšno majhno zajemalko v obliki elipse (ne okrogla ampak “jajčkasta”) – majhna, takšna luštna – jaz si jo hodim sposojat k stari mami (no saj ni daleč, samo eno nadstropje nižje), ampak dolgoročno to ni najboljša rešitev ;-)). Se priporočam za info.
Joj Vladka oprosti ker sem se kar na tvojo temo prilimala, saj ne boš huda ne?
Večerni pozdravček.
Jaz imam res vse kuhalnice lesene, pa sem pri sestri kuhala s plastičnimi, pa se mi je kar nekako čudno zdelo. Tako sem navajena…
Zajemalko pa imam jaz eno malo manjšo, ovalno, je pa od Leifheit-a… to znamko pa, če se ne motim, dobiš v marsikateri trgovini.
Pa še to… sem spekla “tvoj” kruh, je odličen, le ni mi časovno uspelo do večerje za otroke… upam, da bo jutri še dober za šolsko malico. Naslednjič moram pravokotnik le v drugi smeri zvijat, ker sem imela pretanko “rolado” in sem morala malo drugače zložiti.
Prijeten večer!
Vladka
Hej!
Lesene, ki jih v glavnem dobim na Velikih Blokah pri sorodnikih. So krasne, nekatere izdolbljene kot zlice, da zajamejo kaj vec kot tiste ravnejse. Jih imam kar veliko zbirko, ker se od nekaterih tezko locim. Imajo okrasene ( izgane motive) rocaje. So razlicnih dolzin.
Ene imajo v zlici luknjo. Nisem se pogruntala zakaj.
Imam tudi dve plasticni, ki prideta malokdaj na vrsto.
Dve sta samo za kuhanje marmelade. Redno pomivam v stroju in se noben rocaj se ni upognil. Dober les!
Imam tudi dve iz nelakirane tikovine, pa ju ne uporabljam, kdo ve zakaj.
Sta zelo lepi in ju sparam.
No, to je bila reklama za notranjsko suho robo, saj je Ribnica blizu.
Veliko jih dela kar doma. Mozevi teti sta pri osemdesetih rezljali zvecer zobotrebce, pa tako spretni sta bili:))) Lp
Tudi jaz uporabljam lesene kuhalnice. Za marmelade oz za “klofanje” testa imam posebne. Imam pa tudi komplet od Topervara. Tista črna se mi zdi krasna.
Babi tudi jaz imam kuhalnico z luknjo na sredini. Pri nas jo imenujemo polentar. Z njo kuham polente in mlečni gres.
Lep pozdrav in prijeten začetek dneva.
Hej!
Mams, na Primorskem imamo pa polentar malo drugacen; ravna daljsa descica, ki se na spodnji polovici malce razsiri.
Spomnim se none, ki je bila pri nabavi polentarja hudo natancna. Biti je moral prave dolzine, da je lahko komolec pocival na njem, ker je bilo mesanje(1 ura) polente kar utrudljivo:)) Za mesanje redkejsega zdroba bom pa tudi sama uporabljala to z luknjo.
Vladka, zgoraj si dobila krasen nasvet – okrasitev.
Mi smo v soli delali lepe lutke iz kuhalnic ( laski volna, porisali obraz, kaksna rutka in se stozcasta oblekica) za 8. marec mamicam.
Lep dan Babi
Ja, hvala, tudi za tole idejo… ampak še prej moram ta vonj vsaj toliko odstraniti, da bodo kuhalnice lahko v prostoru :o) , sicer bodo te lutke krasile le balkon :o(
Bom jutri najprej preizkusila s prekuhavanjem, potem pa dalje… Kaj mislite, da bi se zgodilo, če dodam vodi malo kisa ali limone?
Lep dan!
Vladka
Čudi me, da lesene kuhalnice daste v pomivalni stroj. Meni so zabičali, da v pomivalni stroj ne smem dajati nobenih lesenih stvari, ker se menda pod visoko temperaturo in pritiskom v lesne pore zažre detergent. Res se spomnim, da sem na začetku dajala noter leseno okroglo desko, ko sem po končanem pranju odprla vratca, je močno prevladoval ravno vonj po mokrem lesu, zato sem nehala. Enako velja za lesene kuhalnice, pripomočke z lesenim ročajem ipd. Tukaj sicer ni bilo vonja, mogoče zato, ker je precej manjša “količina” lesa kot v deski.
Drugače je seveda res, sto ljudi, sto načinov. Poznam gospo, ki dosledno vse cunje iz svetlega bombaža kuha na 95 stopinj, ker je menda samo tako oprano. In proti mojim napovedim ji ne razpadejo, se uničijo ali kakor koli pokvarijo niti bele otroške žabe, nežne pižame s čipko, spodnje čipkaste majice, T-shirts z nalepljenimi motivi itd…
LP
Hej!
Imam dve lepi leseni deski, ki ju redno dajem v pomivalni stroj. Ven prideta zelo cisti, suhi, brez nobenega vonja. Mogoce je to res, kar si prebrala. Verjetno je tudi od lesa odvisno. Moji sta iz trdega in zelo gladki.
Nona je jedilno mizo vedno posteno ribala z milnico in tudi varikino je dala vmes od casa do casa, zaradi razkuzenja.
Imam tudi plastocne, ki jih prav tako dajem v p.s.
Deske in kuhalnice se mi zdijo tako v stroju najbolj razkuzene.
Kako pa kaj ostale? Lep dan Babi
Evo, Mateja, tale odgovor sem rabila, da sem tudi sama nekaj ugotovila. Kuhalnice namreč, ki so tako grozno smrdele, sem imela nekaj dni na balkonu (cca. 40°C :o) in zdaj, ko so se popolnoma osušile, so brez vonja. To sem ugotovila včeraj, sem pa še pred tem kupila še komplet kuhalnic v Ikei, seveda zopet dala v stroj in ponovila napako. Tudi te zdaj smrdijo in zdaj jih spet sušim na balkonu…
Sem pa prišla do zaključka, da se to dogaja zato, ker so kuhalnice nove in res očitno “popijejo” toliko vode, da jih stroj ne more osušiti… medtem, ko dobim stare kuhalnice iz stroja popolnoma suhe. Očitno se les počasi namasti, voda ne prodira več tako vanj in se tako tudi prej osušijo.
Kakorkoli… ta nove bomo nekaj časa prali na roke, pa bomo videli, kako in kaj…
Hvala za vse nasvete in lep vikend vam želim!
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.