Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Nova zelandija- aktualno

Nova zelandija- aktualno

A je kdo živel dol od vas? ali pa mogoče trenutno kdo živi tam?
Mi (3-članska femili) smo malo v dilemi. Radi bi šli v NZ, pa nas je malo strah. Šli bi živet dol, za nekaj let, ne vemo še. Prijateljica je na tam zdaj na dopustu in je čisto navdušena. Nas vabi, da pridemo dol živet, da bo ona tudi tam ostala.
Ampak kako je pa potem s službo tam, in kje živiš? pa majhnega otroka imamo; kako je z vrtci dol.
Občudujem tiste, ki se kar odločijo in grejo- tako daleč živet. Jaz imam pa nešteto vprašanj in dvomov, čeprav si res želim kaj takega poizkusiti.
in kako je potem z državljanstvom? ga lahko dobiš?

malo zmedeno sem napisala vprašanja 🙂 če mi pa kdorkoli kaj napiše, bom pa zelo vesela.

hvala

Trije moji znanci so odšli tja živet.
Pravijo,da je vse na izi in ,da je res ful ful lepo.Tudi fotke so bile lepe.
Državljanstva baje ni problem dobiti.Baje rešiš en test v angleščini,kot bi ga pri nas v slovenščini,se pravi slovnico.In če narediš,imaš državljanstvo.
Ne vem kako je z otrokom čez mejo.Baje pa,da tam mati,nezaposlena in če tam zanosi,ji država najde stanovanje in ji da tudi socialno,ki z lahkoto tudi plačuje to stanovanje,po vrhu pa ji še ostane dovolj za hrano.
Če so se mi oni zlagali,sem vam lažem tudi jaz.Sicer pa je najbolje,da to prijateljico vprašaš kako je s tem.

Uff, a se samo meni zdi, a je to hudo neodgovorno…
iti na dopust, pol ti je pa tako všeč, da kar tam ostaneš?
ali da greš tja, brez da bi sploh vedel, kje se lahko zaposliš?

ena znanka je pred leti šla na tak način v Kanado… s šoloobveznimi otroki… tu pa pustila vse skupaj, od službe za nedoločen čas, do neplačanih računov za najemniško stanovanje. ker službe menda tam rastejo ko gobe po dežju… pa na cesti lahko dobiš čisto normalno opremo za stanovanje, ki jo je kdo vrgel proč…

seveda je prišla prej ko v enem letu nazaj. Otroka nista hodila niti v šolo, ker nista znala toliko angl., službe nikakor ni mogla dobit, vize prav tako ne, pa na hitro so jo strpali nazaj, ko ji je po enih devetih mesecih zmanjkalo možnosti za podaljšanje vize.

Kanada ni Nova Zelandija….
Tudi jaz sem slišala same dobre stvari, kar se Nove Zelandije tiče(delam v turizmu,osebno tam še nisem bila)…..Kaj pa vem…Najblje bo, da se res prej pozanimaš čisto o vsem, pa se potem odločite. Če vas res zelo mika, pravim : GO FOR IT:))))
Sporoči vašo odločitev, boš?

Lp

Mislim da sem o tem brala na sosednjem forumu Slovenci po svetu. Podrobnosti se ne spomnim. Pojdi pogledat še tja.

Ko berem takele poste, se precej čudim. Ne vem namreč, kaj naj si mislim.
Imam dve znanki. Ena profesorica, mož pa arhitekt. Dolga leta sta dejavno delala na tem, da jima uspe selitev v NZ ali AUS,. Pa nista uspela. Sedaj sta misel že opustila. Nista pa bila pripravljena živet pod šotor, kot letos dva naša someščana. Šla sta down under, tule pustila kar obetajoči karieri, sedaj se javljata…in res sta pod šotorom zaenkrat. Ok, če si mlad pa brez otrok…
Druga znanka ima Avstralca za moža, pa je on prišel živet sem. Ona je učiteljica, on zaenkrat še študent. In pravita, da tukaj kar gre, tam bi bilo težje… Tu je vsaj ona v dokaj dobrem položaju, tam ne bi bil nobeden…
To me čudi. Da ambiciozni in perspektivni izobraženi ljudje ne upajo ali ne uspejo. Potem pa berem o neki Indiji Koromandiji… Ma, ne verjamem preveč v te pravljice…

Hja, ni tako enostavno. Midva z možem sva se kar precej zanimala ravno glede Nove Zelandije. Predvsem izpit angleščine je sila zahteven, zahtevajo znanje na akademski ravni. Delaš izpit, ki resnično ni enostaven. To je predpogoj! Najbolje je, da stopiš v kontakt s Slovenci, ki tam živijo, boš dobila info. iz prve roke. Verjemi, da nikjer ni z rožicami postlano, da se kar cedi med in mleko, vse na pol zastonj, idealne delovni čas, zastonj zdravstvo, pokojnina zagotovljena, poceni vrtci, stanovanja…

Srečno!

Nekaj dni nazaj je ena slovenska družina iskala na enem izmed med.over.netovskih forumov varuško za svojega otroka v NZ, pustili so tudi email- poišči z iskalnikom in jim piši, ziher ti lahko dajo kakšno koristno info!

dilema, tule imas link do NZ Departmenta za imigracijo, priporocam ti, da pogledas pod “Skilled Migrant Category Points Indicator”, ki ti bo priblizno pokazal, ali bi lahko dobila vizo ali ne. Za vecino ljudi se ze tu ustavi.

dilema, tule imas link do NZ Departmenta za imigracijo, priporocam ti, da pogledas pod “Skilled Migrant Category Points Indicator”, ki ti bo priblizno pokazal, ali bi lahko dobila vizo ali ne. Za vecino ljudi se ze tu ustavi.

Jaz osebno bi šla, oz. bi šli vsi skupaj, samo definitivno ne na blef.
Bi moral pa že vsaj eden od naju tam imeti službo, pa konkretno stanovanje. Ker ne bi pristala, da bi se z otroki vlačila po motelih, iskala službo in stanovanje istočasno, pa še pazila, da prihranki ne bi prezgodaj skopneli.
Skratka temeljito bi se prepričala, da gremo res na bolje. In ker nam tukaj sploh ne gre slabo, bi moralo biti res OK.
Drugače bi bilo, če bi bila sama, brez službe …

hvala vsem za mnenja.

mi se ne odločamo it v tujino, da bi nam bilo pa tam nevemkako lepše in lažje. Ker tukaj praktično nič ne moremo (ne kupiti stanovanja, ker imamo premajhne plače za kakšen ‘normalen’ kredit, kar pomeni najemnina do nadaljnega; ker službe- dobre, z dobrimi plačami- tudi ne kapljajo naokoli in še bi se lahko naštevalo) nam je potem skoraj vseeno, če isto počnemo v tujini.

kot pravim, prijateljica, ki je sedaj na NZ, nam priporoča, da pridemo in da nam ne bo žal. Vse se da, če se hoče. Lahko se potrudiš živeti tudi v tuji državi. Pač se na začetku prilagodiš, raziščeš teren, stopiš v stik s Slovenci, ki tam živijo itd.

Najino punčko bi dala v vrtec, midva pa si poiščeva službe. saj na začetku, ko še ne govoriš tako tekoče ang, da si lahko kar takoj na odgovornih mestih, se zadovoljiš s čim drugim. Potem napreduješ.

Zanimalo me je predvsem iz vaših izkušenj, če je kdo tam, kako prideš do stanovanja, kje živiš, kako je zdravstvenim zavarovanjem, pa službami, vrtci…

lep dan

Jaz sem sicer bila pred leti dol in bila vsa navdušena, da bi kar takoj ostala. poznam nekaj ljudi (Slovencev), ki so doli že leta, kar se tiče državljanstva je bil takrat kar problem ga pridobiti, dvomim, da je sedaj kaj drugače, so imeli delovno dovoljenje in ga podaljševali. cene stanovanj so v primerjavi z nami bile kar visoke, cene hiš pa nekje tu z nami , ampak seveda na periferiji. Če imaš finančno zaledje (hišo tukaj in jo prodaš in ti ostane XY denarja) potem kar gre. hrana , oblačila so v primerjavi z nami cenejša. službo dobiti ni enostavno, potrebno si jo je urediti že prej preko agencij, da ,ko prideš dol, da te že čaka. to bi ti mogoče celo kdo od slovencev lahko uredil, ali pa če greš na svoje. moji znanci otrok niso imeli v vrtcu, ampak so imeli varuško, žal ne vem, kako je to urejeno. kar se pa tiče zdravstva pa je drago kot hudič, pri nas je tu še vedno superca. rada bi te samo opozorila, da je nad NZ velika ozonska luknja in ima zelo dosti ljudi kožnega raka, ne poznajo pa parkljevke, peronosporo, bolezni čebel itd. saj so oz. živijo v izolaciji, vse na carini pregledajo, tudi čevlje so včasih odnesli in jih očistili, da se izognejo možnim “bacilom”. priporočam ti, da si vse prej že tukaj urediš, saj že sama pot dol ni poceni.
vso srečo!

Ti bom povedala za Kanado. Midva z možem sva bila tam pre 10 leti, sama, še nisva imela otrok, oba sva že imela uni. izobrazbo. Imava sorodnike doli. Šla sva samo na dopust, malo, malo sva sicer razmišljala tudi o tem, da bi pa mogoče mogoče ostala.
Situacija je bila taka: teta je Slovenka in je bila samohranilka s tremi otroki, brez izobrazbe. Delala je po 3 službe, da so shajali. Hudo, res.
No, ko sva se midva pogovarjala doli z najinimi vrstniki, so rekli, da bi s takšno izobrazbo, kot jo imava, dobila zelo dobre in dobro plačane službe.
Doli so življenske potrebščine cenejše kot pri nas, plače oz. standard je boljši, za stanovanja dobijo zelo ugodne kredite.
Ampak midva sva se vrnila in ne bi šla živet v kanado, čeprav je dežela in ljudje enkratna. imeli smo plan, da gremo zopet na obisk, ko je bila prva hčerka stara 6 let, pa smo ravno gradili in ni bilo denarja. Sedaj smo se odločili, da gremo dol čez cca 4 leta, ko bo drugi sin star 6 let:))
pridejo pa oni letos gor.
Dobro razmisli preden se odločiš. V tuji deželi si vedno tujec oz. priseljenec.
tako pravi naša teta.

LP, metka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close