Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Nov tip bivši alkoholik

Nov tip bivši alkoholik

Spoznala sem fanta, ki mi je všeč. Oba imava eno daljšo zvezo za seboj, jaz stara 28, on 31. Pa sva se zapletla, tudi seksala sva že, super je bilo. Tudi drugače imava veliko skupnega. Ampak po enem mesecu, ko sva že hodila, mi pove, da je bivši alkoholik. Seveda sem videla, da naroča sok, ko sva zunaj, ampak ker niti jaz nisem nek pivec, mogoče en kozarec vina ob večerji enkrat na mesec in to je to, nisem niti šla za tem.

Skratka, povedal mi je, da je kar veliko pil, da ga je punca zato pustila, da zdaj ne pije že dve leti… Kljub temu se mi porajajo vprašanja. Torej ali bo, ko bo šlo kaj narobe, posegel po alkoholu? Bo spet začel reševati težave na ta način. Namreč slišala sem, da si alkoholik vse življenje in da te ves čas vleče k pijači. Nekateri se uspejo obrzdati in po tem, ko končajo s pijačo, ne pijejo več do konca življenja, ampak taki so redki. Veliko več je takih, ki enkrat spet začnejo.

Mama in oče me svarita, naj ga pustim. Da nikoli ne bom prepričana. Bojim se, da bova imela otroka, potem pa bo začel enkrat piti… Raje ga pustim zdaj, ko je še sveže, kot čez 5 let, če bo spet pil. Po drugi strani pa, kaj pa če je resen in res ne bo več pil?

Ima kdo izkušnje s tem? Kaj mi svetujete?

Težka odločitev.

Če te res ljubi, oz. se bo vaš odnos razvil v resnično ljubezen, ne bo pil. Ker mu boš ti pomembna in te ne bo hotel izgubiti. Če bo čutil, da to ni to in bo čutil primanjkljaj, bo pil. Ampak ne moreš vedet. Lahko te zdaj nosi po rokah, čez 3 leta bo pa vse zvodenelo.

zdaj ne pije že dve leti

—

temeljna vprašanja v tem primeru so: kako je nehal piti.

zakaj je nehal? sam? je bil prisiljen? s strokovno pomočjo?

je razdelal zakaj se je zapijal?

je prečutil, kar ga je bolelo?

če je imel pomoč, je veliko bolj verjetno, da bo ostal trezen.

če pa ne… potem pa dvomim, da bo zdržal.

ker za prekinitev zasvojenosti je potrebna sprememba življenja, mišljenja, čutenja…

mogoče preberi od Ruglja knjigo Pot samouresničevanja, da ti bo malo bolj jasno vse skupaj.

Če te res ljubi, oz. se bo vaš odnos razvil v resnično ljubezen, ne bo pil. Ker mu boš ti pomembna in te ne bo hotel izgubiti. Če bo čutil, da to ni to in bo čutil primanjkljaj, bo pil.

—

nič od tega ni res.

alkoholik, ko je zasvojen in si ne zna pomagati, mu ne pomaga nobena ljubezen, nobena žena, nobeni otroci… celo otrokom jemljejo denar, če je mogoče, da lahko pijejo. in potem da umirjajo ženo pa lažejo. so mojstri laži.

in to vsaka misli: zaradi mene ne bo pil. jaz ga bom imela rada ipd.

ne pije zaradi ženske, pije zaradi mame.

oMAMA. omama je, ker išče mamo v pravem pomenu besede.

potem naslednje vprašanje je: kako je tvoj oče?

ker najpogosteje privlačijo alkoholiki punce, kjer je bil oče alkoholik.

in potem mi tudi ni všeč, da ti je to povedal, po tem ko sta se že zapletla.

to tudi vprašaj zakaj ti ni povedal na začetku, da bi vedela v kaj se spuščaš.

in če je odgovor: sem se bal, da te bom izgubil – to je napačen odgovor.

to ni zrel človek potem.

vprašaj in javi se z odgovori.

Definitivno, če se intimno zaenkrat ujamenta, daj mu čas, nekje pol leta, leto. da bodo metuljiv trebuhu omeba izpuhteli in pride realno življenj – ko bosta 24/78 delia WC školjko, pribor in posteljo. Pa boš potem videla. Daj mu čas – ne poslušaj staršev takoj, samo negativizem in “worse casescenario”. Take roditelje najbolj sovražim.

Če se je odločil, da ne bo več pil, mu moraš zaupati, predvsem mu pri tem pomagati.

Najprej je eno leto, potem dve, potem 3, pa 5…itd. Tudi “samo” dve leti mora biti, da gre lahko dalje.

To je del njegove preteklosti. Zagotovo bo to vplivalo na prihodnost – seveda alkohola ne bo smelo biti v hiši (niti buteljka za obiske), pa tudi ti boš morala svoje uživanje alkohola omejiti. Podpora partnerja je pri vzdrževanju treznosti izrednega pomena in če boš ti z veseljem zavrnila aperitiv na obisku, on pa kot otrok “ne bo smel”, seveda to ni najboljša popotnica.

Sem v zvezi z zdravljenim alkoholikom. Ne, moj oče ni nikoli pil. Ja, se je zgodil recidiv po 7 letih. In je bilo kar nekaj truda, pogovorov, podpore, krivde, da ga je nehalo vlečt nazaj. Celo leto se je boril, seveda telo se je takoj spomnilo opojnosti in si je želelo nazaj, je kar bil notranji boj, a s trdno odločnostjo je zmagal. Verjamem vanj, da bo zopet zmogel naslednjih 7 let!

Če pomislim, kolikokrat bi bil pa kateri drug, kao normalen moški, v teh 7 letih pijan, ko se je njemu zgodil spodrsljaj? Koliko moških se zapije kasneje, ko so že v zvezi, imajo otroke, celo na stara leta ga začnejo pit…koliko jih cuza pod pretvezo, da uživajo v okusu sofisticiranih vin, hkrati pa izvem od žene, da se redno komaj privleče po stopnicah do postelje. Moj, zdravljeni alkoholik, pa je dal to že skozi, kar mu je pripadalo je že vse popil. Ve, kje je past in če je stvar v sebi predelal, se bo pastem izogibal.

Ko nekateri pravijo, da ti je zamolčal…seveda to ni nekaj, o čemer boš na široko razlagal na prvem, drugem ali tretjem zmenku. Ko začutiš, da je vez tako globoka, da lahko človeku zaupaš tudi to, odpreš pa tudi ta del sebe. Ni ti zamolčal. Hkrati po dveh letih je to že toliko zadaj, ni več sveža zadeva in verjemi, da se je od takrat marsikaj spremenilo…da je nehal pit, je moral konkretno spremenit svoje življenje, zamenjat družbo, si osmisliti življenje itd. Tako da je zdaj na prvem mestu on, Franček (kukrkol mu je pač ime), na drugem mestu gasilec (oz.karkoli ga pač veseli), na tretjem mestu avtomehanik (al karkoli že pač pocne), šele pol se identificira kot zdr. alkoholik.

Kako se boš odločila, je na tebi. Definitivno pa zdaj, ko veš, je ta karta na mizi in se lahko o tem odkrito pogovarjata. Izvedeti moraš, kak tip pijanca je bil. A je bil “veseljak”, morda agresiven, pretepač, prepirljiv? Ga še vedno žeja?

Zvrnila, ne zavrnila. Če boš zavrnila, super.

Odgovor na objavo uporabnika
no, 22.01.2022 ob 20:44

zdaj ne pije že dve leti

—

temeljna vprašanja v tem primeru so: kako je nehal piti.

zakaj je nehal? sam? je bil prisiljen? s strokovno pomočjo?

je razdelal zakaj se je zapijal?

je prečutil, kar ga je bolelo?

če je imel pomoč, je veliko bolj verjetno, da bo ostal trezen.

če pa ne… potem pa dvomim, da bo zdržal.

ker za prekinitev zasvojenosti je potrebna sprememba življenja, mišljenja, čutenja…

mogoče preberi od Ruglja knjigo Pot samouresničevanja, da ti bo malo bolj jasno vse skupaj.

Če te res ljubi, oz. se bo vaš odnos razvil v resnično ljubezen, ne bo pil. Ker mu boš ti pomembna in te ne bo hotel izgubiti. Če bo čutil, da to ni to in bo čutil primanjkljaj, bo pil.

—

nič od tega ni res.

alkoholik, ko je zasvojen in si ne zna pomagati, mu ne pomaga nobena ljubezen, nobena žena, nobeni otroci… celo otrokom jemljejo denar, če je mogoče, da lahko pijejo. in potem da umirjajo ženo pa lažejo. so mojstri laži.

in to vsaka misli: zaradi mene ne bo pil. jaz ga bom imela rada ipd.

ne pije zaradi ženske, pije zaradi mame.

oMAMA. omama je, ker išče mamo v pravem pomenu besede.

potem naslednje vprašanje je: kako je tvoj oče?

ker najpogosteje privlačijo alkoholiki punce, kjer je bil oče alkoholik.

in potem mi tudi ni všeč, da ti je to povedal, po tem ko sta se že zapletla.

to tudi vprašaj zakaj ti ni povedal na začetku, da bi vedela v kaj se spuščaš.

in če je odgovor: sem se bal, da te bom izgubil – to je napačen odgovor.

to ni zrel človek potem.

vprašaj in javi se z odgovori.

Vagabund dobrodošel spet ?!

1punca331

—

mi je žal, ampak nisem vagabund.

Spoznala sem človeka, ki je 2 leti abstiniral. Pil je cca 25 let, skoraj vedno brez službe svoh   tako, da je z berglo hodil. 22 let ne pije ,naredil izpit za avto, našel odgovorno službo, poročena sva 12 let, naredila hiso. Hodi pa redno na klub alkoholikov. Ful družaben in spoštovan tip.

Anonimno 4503, 23.01.2022 ob 22:01
    Spoznala sem človeka, ki je 2 leti abstiniral. Pil je cca 25 let, skoraj vedno brez službe svoh   tako, da je z berglo hodil. 22 let ne pije ,naredil izpit za avto, našel odgovorno službo, poročena sva 12 let, naredila hiso. Hodi pa redno na klub alkoholikov. Ful družaben in spoštovan tip.

Čestitke in vse dobro!

Hvala

kaj naj, 22.01.2022 ob 17:55

Spoznala sem fanta, ki mi je všeč. Oba imava eno daljšo zvezo za seboj, jaz stara 28, on 31. Pa sva se zapletla, tudi seksala sva že, super je bilo. Tudi drugače imava veliko skupnega. Ampak po enem mesecu, ko sva že hodila, mi pove, da je bivši alkoholik. Seveda sem videla, da naroča sok, ko sva zunaj, ampak ker niti jaz nisem nek pivec, mogoče en kozarec vina ob večerji enkrat na mesec in to je to, nisem niti šla za tem.

Skratka, povedal mi je, da je kar veliko pil, da ga je punca zato pustila, da zdaj ne pije že dve leti… Kljub temu se mi porajajo vprašanja. Torej ali bo, ko bo šlo kaj narobe, posegel po alkoholu? Bo spet začel reševati težave na ta način. Namreč slišala sem, da si alkoholik vse življenje in da te ves čas vleče k pijači. Nekateri se uspejo obrzdati in po tem, ko končajo s pijačo, ne pijejo več do konca življenja, ampak taki so redki. Veliko več je takih, ki enkrat spet začnejo.

Mama in oče me svarita, naj ga pustim. Da nikoli ne bom prepričana. Bojim se, da bova imela otroka, potem pa bo začel enkrat piti… Raje ga pustim zdaj, ko je še sveže, kot čez 5 let, če bo spet pil. Po drugi strani pa, kaj pa če je resen in res ne bo več pil?

Ima kdo izkušnje s tem? Kaj mi svetujete?

Tudi vsak drugi ti lahko postane alkoholik. Ali pa je že in tega ne veš. Daj mu možnost

Glej, jaz bi pač hodila. Lepo, da ti je sploh povedal. Naslednji ti pa še pivedal ne bo. Vsak ima kaj. Eni ne povejo. Vsak ima nekaj na duši že kaj. On je ozdravljen. Polno jih pije. Ti pa še vedela ne boš.

poglej na to takole: imel je zahteven problem, našel je rešitev, kar je zahtevalo mnogo volje in moči, kar je zelo dobro za 31letnika. s tem je dosti bolj zrel kot večina drugih 31letnikov/tnic, ki ne poznajo samega sebe, svojih sposobnosti in ne vejo, kaj sploh hočejo – marsikdo od teh ima tudi svoje probleme, razlika je samo, da ne vejo zanje ali jih skrivajo. 

zdravo!poglej stvar ni enostavna,kar bom pisal so samo moje lastne izkusnje.vsekakor daj mu moznost mogoce je sam pri sebi razcistil,kar je pa vejemi trnova pot.vsak zacne piti sam po sebi,pricne se na pitje psihicno pripravljat,pri tem pa isce razloge,zakaj je zacel.najde tisoc in en izgovor zakaj je zacel.jaz v mlajsih letih pri 20 sem se zdravil nic ni zaleglo,po nekaj casa sem se sam odlocil da grem na zdravljenje,ce ne bi izgubil sluzbo.zdrzal sem 11 let cist,nato sem postopoma spet zacel vedno huje sem pil,dokler me ni ruknil epilepticni napad,takrat sem prekinil sam za 6 let nato sem naredil recidiv in pil slabih 6 dni,inteznivno nakar mi je mati vcist lepo iz mirnega rekla,sedaj pa ja menda imas dovolj.takoj sem prekinil in sedaj sem zopet 5 let po,cist.hocem ti povedat da,vsaj jaz sem vedno zacel brez vsakrsnega razloga vcist brez veze,seveda pa sem vedno nasel KAO izgovor.ce gres v to vezo je res riskantno ker zivljenje z alkoholikom ni prijetno,pa tud pomagat mu ne mores,ce on sam zavraca pomoc kar pa je za alkoholike standard.ce se imata rada poskusi MORDA JE RAZCISTIL SAM Z SEBOJ.ce pa se spustis v to zvezo,pa se ne obnese,da zacne piti,pa poskusi in samo z lepo besedo,ce mu takrat ne klikne samo GASA OD NJEGA.vso sreco ti zelim!

Daj mu možnost, mu pa povej, kaj nameravaš, če bo zopet začel piti.

Pijanec se spreobrne, ko se v jamo zvrne.

Nagnjenost k alkoholizmu je dedna, zlasti pri tistih, kjer je starš začel piti zelo mlad.

Tudi meni je že na prvem zmenku povedal, da je imel v preteklosti težave z alkoholom, a da je že 2 leti “čist”. Nehal je zaradi sebe, zaradi težav, ki so spremljale pitje…

Da preskočim vmesno obdobje.

V 30-letni vezi ga enkrat nisem videla, da bi spil karkoli alkoholnega. To vedo tudi vsi prijatelji, kolegi, sosedi – da on pač ne pije alkohola.

Tip je očitno zrel in močan, če je kot prvo sploh ugotovil, da ima problem in kot drugo, ga tudi rešil.  Sta oba opozorjena, da ima potencialno težavo, za katero oba skleneta, da jo bosta reševala TAKOJ , če se spet pojavi. Veliko bolje, kot živeti v zanikanju češ, jaz ne pijem in podobno.

Je tudi pozitivno, če se mu v vsakdanjem življenju to ne pozna, osebno poznam bivše alkoholike, ki so prevzeli “nadomestne”  odvisnosti, kot recimo pretirano ukvarjanje s športom, utapljanje v delu in podobno.

evo sam ne pijem ze od 99 tako da to ce nehas nehas se dan danes ne spijem niti kaplje

zakaj?ko vidis najboljsega prijatelja umirati zaradi ciroze se zamislis

tako da upam da to ne bo problem ker je 2 leti

pri meni me je 3 mesece vleklo da bi popil…pa sem bil karakter in nisem

nikoli vec poskusil niti kaplje alkohola

Glej ne znam ti povedati.

Jaz sem vzela enega takšnega, pil ni pet let, ko sva se spoznala in tri leta zveze, potem je začel ponovno. Pije še sedaj. Sva pa se po njegovem pijanskem nasilnem izpadu ločila, kljub otroku imava le minimalne stike (non stop pije in je otrka tudi dejansko spravil v nevarnoat, da se je poškodoval).

Sosed ni pil 7 let in je ponovno začel, drug sovaščan ne pije že 20 let.

V družini (meni zelo bližnja oseba, s katero sem večkrat tedensko v stiku) imamo uživalca drog, bil že brezdomec. Drog ne jemlje že preko 20 let, končal študij, znanstveni magisterij, redna dobra služba, urejena družina. Družaben, razgledan, srčen,… Nikoli ne bi verjel, kaj je v njegovi preteklosti.

Lahko, da bo to njegova preteklost, lahko pa se bo vsake toliko zgodil recidiv. Je pa res, da mogoče pa je kdo nanprvi pogled super druper in potem skozi leta postane neznosen (začne piti, varati, deloholično delati, …).

Poskusi začutiti kaj je prav, a ne izklopi razuma popolnoma.

Srečno

Alkoholizem je bolezen. To, koliko vas ima rad ni zagotovilo, da ne bo nekoč spet padel kot tudi ne sme nikoli biti to, da se sporečeta, izgovor, da začne spet pit. Ker ga imate radi, si zaradi njega želite, da bi mi uspevalo, kar je prav in lepo. Ko se pa odločate biti z njim, pa morate sprejeti zelo veliko verjetnost, da se bo spet zapil. Če se z njim poročite, boste žena alkoholika. Zdravljenega, a še vedno alkoholika, torej boste živeli vsak dan sproti in ne v prepričanju, da se nikoli ne more zgoditi. Alkoholizma se ne premaga enkrat za vselej, temveč si za vsak dan brez alkohola pač hvaležen. Nočem predlagati nobene odločitve. Lahko date temu možaku konec, pa boste nabasali na hazarderja, ki svojo težavo skriva in bodo težave še večje. To je življenje, ta vaš možakar ima vsaj svoje težave jasno razvidne. Priporočam, da obiščete nekaj srečanj anonimnih alkoholikov, kjer vam bo ppgovor koristil ne glede na to, kako se boste odločili. Obstajajo namreč vzroki, za kaj vas pritegnejo določene osebe in poznati sebe vam bo na dolgi rok najbolj koristilo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close