Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nov ali rabljen avti

Nov ali rabljen avti

Namen imam kupiti avto.
Zanima me kakšno je vaše mnenje in zakaj?
Ali je bolje kupiti nov ali rabljen?
če rabljen, koliko največ star?
Če kupujete nov avto, koliko časa ga imate? Koliko izgubite pri prodaji?
Glede na to, da se počasi bliža konec leta, kaj mi priporočate v primeru nakupa novega avtomobila, da bi ga kupila še letos, ali najvv tem primeru počakam začetek novega leta?

Jaz sem vedno za rabljenega, ker novi so relativno predragi in preveč vrednosti izgubijo v prvih dveh letih. Meni dejstvo da je nov, enostavno ni vredno te izgube.

Rabljenega kupim tja nekje do 7 let, najraje 2-3 leta starega – odvisno od tipa avta, motorja, znamke in predvsem tehničnega stanja. Če nimaš primernega tehničnega znanja, se gre rabljenega kupovat s svojim mehanikom ali pa se ga vsaj pelje na test oz. kontrolo / oceno na AMZS ali če veš za kakšnega poštenega uradnega serviserja te znamke – in seveda če se prodajalec in serviser ne poznata.

Glede točnega časa je vseeno, zima pa je ponavadi dobra izbira glede cen, sploh pri rabljenih. Ne kupuj pa v dežju, ker skrije manjše napake na laku oz. zunanjosti avta.

Hvala Rok.
Saj jaz se tudi nagibam bolj h tvojemu mnenju, me pa malce skrbi, ko spremljam, pa vidim, da nekateri kupijo nov avto, pa ga prodajo že po letu ali dveh. Hm, ali to pomeni, da s tem avtom nekaj ni v redu, ali pač zato, da ne izgubijo še več denarja. Ne bi pa res kupila kakšen star avto. Najraje res nekje 2-3 leta starega.
Pa še to me zanima: koliko je važno, da spremljam tudi prevožene km? Meni se to zdi precej pomemben podatek. Preseneča me, ko spremljam, pa opažam, da imajo nekateri leto ali dve stari avti, že ogromno prevoženih km. Taki me takoj odbijejo. Koliko naj bi v povprečju na leto bilo prevoženih km?

Rabljen.

------------------------------------------------------------------------------ Starši pazite na svoje najstnice. https://www.youtube.com/watch?v=Urw-iutHw5E

Mi smo kupovali rabljen avto in smo iskali med 3-4 leta starimi, dobro ohranjenimi, 1. lastnik, v sloveniji kupljeno, pod 80.000km. Jaz sem ga financiral nekaj z našparanim in nekaj z avtomobilskim kreditom pri eni izmed sl.bank 3m euribor+2,99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, kar je zelo nizko za potroške kredite. Sicer pa ko boš kupovala avto, bodi pozorna, da avto prej pregleda tvoj mehanik (kot je nekdo že omenil).

Odvisno koliko ga uporabljaš.
Ko sem dnevno prevozila 150 km sem kupila novega (in mi je bilo žal).
Naslednji bo definitivno rabljen.

vozila srednjega in višjega ranga z cca do 150K km 1. lastnik … narejen generalni servis (menjan jermen v mašini) … so še čisto spodobna
nižji cenovni rang – je pa dobro poznati lastnika

Prosim.
Nekateri 2 leti stare avte prodajajo kar za vsak slučaj, ker se jim zdijo stari, poslovno jih menjajo z leasingi, tretji ker želijo kar naprej nove, nove modele, ipd
Seveda tudi tiste s katerimi je bilo kaj narobe oz. so z njimi grdo delali – zato pa rabiš s sabo mehanika. Pa vedeti moraš, da je dosti pametno imeti v rezervi kakšnih 1000 Eur za morebitna nujna popravila.

Km pa niso bistveni – bolj važno je da so čimbolj realni (zaradi servisov). Sam raje kupim avto z več km, ker je bolj verjetno bil vožen na dolge relacije in je tako veliko manj zmahan (motor, zavore, sklopka,…), kot drugi ki je bil npr. samo za po mestu.
V povprečju ljudje delamo med 10.000 km (nedeljski vozniki) do cca 80.000 km (poslovni potniki po celi Evropi) letno.
Za primer – sam sem nazadnje kupil avto star 2,5 leti, ki je imel cca 130.000 km. Poslovne poti, večina po avtocesti in z avtom praktično vse OK, samo nekaj malenkosti za uredit in zamenjat.

Uf Rok, vidiš tak avto, ki ga omenjaš, star 2,5 let, 130000 prevoženih me takoj odbije. To mi je preveč “zjahan” avto. Za to starost avta pričakujem nekje do NAJVEČ 50000 prevoženih, pa še to mi je precej. Saj pravim, ne razumem se v to, ampak predvidevam, da je avto z veliko prevoženimi km preveč “zjahan”.

Drugače pa, kako sploh ugotoviš oz.kdo lahko ugotovi, če so km realni? Ali to samo na servisu lahko ugotovijo?

simpl: vprašaš prodajalca koliko km dela letno, pogledaš servisno knjižico in na koliko časa pri koliko km je delal servis
obraba zavor, izpuh, sedež, volan, … gumice pri kolesih

stvar je taka..
veliko km, pomeni da se zjutraj vsedeš v avto in jo mahneš v munchen..
do tja je ca 400km..to je cca 4h vožnje..
v tem času greš 1 x vmes na kavo/wc..
avto se vozi enakomerno z malo odstopanji..ni ugašanj..morda 2 x bolj na trdo zavreš..

če ta čas razdeliš na vsak dan po jutranji konici, ne ogret avto, 100 x rdeča, 30 x v avto in not..
je seveda manj km pa je motor in menjalnik 5 x bolj obremenjen/dinamika..

tako da veliko km pomeni samo to, da so deli ki se “vrtijo” bolj obrabljeni..in pa pripadajoče tekočine..
načeloma 2 leti star avto z 10000 km lih ni nek presežek..
ali kaj ni delalo kot mora in je bil avto več na servisu kot v uporabi..
če pa je z avtom vse ok, pa ni bil vožen..
so pa tud razne gumeice in dihtnge vprašanje..ker s premalo ogretim in omočenimi deli tudi ni dobro vozit

Ufff, vidiš, po besedah mojih strokovnjakov s področja avtov je pa tole tvoje mnenje zelo zgrešeno. Verjetno zato, ker se ne razumeš na to.
Če se boš držala tega mnenja, si zelo dobra potencialna žrtev za kakšnega nateguna, ki bo prevrtel kilometre.
Kakšna je logika teh zadev s km, ti je pa že “simpl” napisal.

In glede avta… ta ki sem ga kupil je izgledal kot nov. Sploh znotraj. Niti praskice, sedeži, volan, stopalke, gumbi,… kot novi, tepihi kot novi, nezaleten, itd.
Zjahani so predvsem tisti za krajše vožnje in mesto.

Star avto je kot stara baba, vedno je nekaj narobe.

_________________ [sub]Življenje je prekratko, da bi ga jemali resno[/sub]

Hvala Rok in simpl.
Ja res sem si vse to predstavljala drugače. Verjetno bom zdaj gledala drugače na te stvari. Po moji logiki sem si res predstavljala, da več ima prevoženih, bolj je zjahan avto in obratno.
Hvala še enkrat obema za razlago.

Stara baba je lahko še boljša od mlade, odvisno koliko je stara. Enako z avtom, odvisno koliko je star.

rabljeni avti so super ampak treba je pozorno vse pregledat.sedaj je zelo malo rje in tud 10 ali 15 let star voz se splača kupit,če ni od slabega vzdrževanja uničen.Avti visokega razreda so veliko kvalitetnejše narejeni in prenesejo ogromne kilometrine.Če kupiš takšen avto na primer za 3 jurje seveda brez karambolov in rje,potem ga uštimaš recimo za 2000 eur in bo naredil še kilometrov več kot kakšen klio in še vožnja je veliko varnejša.in lepša.
pri audiju z 3 litrskim dizlom ali mogoče pri bmw motor brez večjih težav prevozi tud pol miljona kilometrov in več.seveda par sto eur na leto bo treba kdaj pa kdaj dat za kaj poštimat.jaz sem kupoval nekdaj male avte kot so golfi ali bravo in podobno in že od novega nisem bil zadovoljen.ko sem pa kupil 14 let staro kanto višje klase,le ta ni imela praktično nobenih napak.zaradi velike kubikaže je res registracija dražja nekaj sto eur in dražje gume ampak to odtehta ve vožnja in užitek.pa na porabo je treba računat ene 8,5 litra nafte povprečje.
če samo računaš kakšnega mini avtka,ki stane nov okrog 10 j ,se bolj splača kupit rabljeni za 4 ali 5 in imaš toliko rezerve,da je bolj težko porabiš za popravila.
Jaz več nikoli ne bom kupil novega.to je kot pribito.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close