nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih
Spoštovani,
glede na to, da ste tukaj zbrani strokovnjaki z različnih področij, vas prosim za odgovor na sledeče vprašanje: ali lahko osebje javnega zdravstvenega zavoda trenutno od pacientov v čakalnici zahteva obvezno nošenje kirurških mask z namenom preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni? Da je nošenje maske pri obolelemu v zaprtih prostorih v trenutnih razmerah etično, mi je jasno, zanima pa me, ali posamezni zdravstveni delavci v prostorih zdravstvenega zavoda lahko to zahtevajo kot obveznost čakajočih, pred izvedbo kakršnekoli diagnostike oz. kontakta z zdravnikom, ko le-ta lahko posumi na kužnost pacienta?
Za odgovore se vnaprej najlepše zahvaljujem,
Meta
Prebran tekst je treba tudi usvojiti in ga razumeti, potem šele komentirati!
Cvetameta ne sprašuje, če je to primerno v zavodu, kjer že divja pandemično obolenje, kot to replicira “ja lahko”. Za infekcijski oddelek, recimo, je seveda normalen preventivni ukrep nošenja mask.
V vseh čakalnicah zavoda pa nikakor ne morejo predpisati obveznega nošenja mask, če so v zavodu še normalne razmere. Predlagam komunikacijo z vodstvom zavoda in njihov pisni odogovor.
pri znani prisotnosti infekcije ki se širi kapljično, je ja obveza osebja da zaščiti druge pacietne.na kak način to nardi, pa je odvisno od zmogljivosti zavoda. vseeno je ali ga zapre v izolacijsko sobo, kjer pacient počaka na pregled, ali mu nadene masko.
si se kdaj vprašala zakaj moraš ob sumu na nalezljivo bolezen pri otroku, na to opozorit že sestro na sprejemu in nato otroka napotijo v izolacijsko sobo.
ampak seveda, dokler si sam tisti ki se lahko okužiš vse odobravaš, če pa si v položaju da si potencialno kužen in se ukrepi izvajajo na tebi, si pa popolnoma užaljen in že razmišljaš o pritožbah in tožbi če se izkaže da imaš zgolj alergični izpuščaj in ne kužne bolezni.
Hvala vsem za odgovore.
V bistvu sem v položaju, ko moram zaradi kroničnega obolenja precejkrat k zdravniku, posledično pač prečakam kar nekaj časa po čakalnicah, pa sva se ravno s sprejemno sestro zadnjič pogovarjali, kakšne so pristojnosti osebja, da zaščiti čakajoče paciente (in seveda sebe) pred potencialno okužbo. Pravzaprav sem bila jaz tista, ki jo je spraševala, zakaj enostavno ne razobesijo plakatov z zahtevkom za nošnjo mask in razkuževanje rok, pa mi je odvrnila, da tega tako na splošno pač ne morejo storiti.
Lep dan vsem!
Lej, če greš po napotnico za kirurga, ker si si npr. zvil gleženj, je res trapasto, da bi moral nositi masko, ker nekdo pač pogosto sedi v čakalnicah in bi se lahko okužil od ostalih čakajočih. Če ne drugega, maske niso tako poceni.
Lahko si pa ti nabaviš masko in jo nosiš v čakalnicah, pa tudi razkužuješ si lahko roke po mili volji (razkužilo ti gotovo lahko nudijo v ambulanti, kako je z maskami, pa ne vem)… to je tvoja pravica.
Forum je zaprt za komentiranje.