Nočne more
Potrebujem malo pomoči. Že 3 noči imam nočne more vso noč, preganja me točno določena oseba in razni nerazčiščeni dogodki, sanje se sicer ne ponavljajo, ves čas se dogaja nekaj novega, tako da ne razumem kaj mi sporočajo. Postalo je moteče saj sem nenaspana, zbujam se ponoči, težko nazaj zaspim, … želim si, da se to neha a ne vem kako. Sinoči sem spila kamilico pred spanjem, meditirala, šla mirna spat, potem pa spet! Vso noč nisem imela miru, zakaj tako?! S to osebo nismo v kontaktu, vztrajno zavrača vsakršno razčiščevanje, pogovor, karkoli. Sem poskusila večkrat in na koncu obupala, a z zavedanjem, da sem naredila vse kar sem lahko, da bi se to uredilo. Jaz tudi ne razmišljam o njej in mi gre dobro v življenju, nimam ne težav ne stresa, nič takega se ne dogaja. Zakaj se je to nenadoma pojavilo in predvsem zakaj traja in vztraja že 3 noči zapored? Me je res zdelalo in izčrpalo, ker sem sicer zelo občuljiva na spanec, potrebujem vsaj 8 ur kvalitetnega spanja, v kosu.. to pa me spravlja v obup zdaj.
Kaj še lahko sama naredim, da si pomagam? Kako naj spet najdem miren spanec brez nočnih mor? Če kdo ve, ali ima kakšno izkušnjo, bom hvaležna za vsak odgovor in pomoč
očitno že nisi razčistila tako kot si domišljaš. Razčiščevanje tudi nujno ne pomeni, da to razpravljaš z vpleteno osebo, ki tega očitno noče, ampak da sama pri sebi razčistiš s tem, oz. dobil drug pogled na zadevo, da lahko mirno spiš. Ti pa bi rada tiščala v osebo, da bi razjasnila svoje dvome. Za to so profesionalci, ki te lahko lažje popeljejo čez tvoje travme. Najdi si dobrega terapevta.
Saj ravno za to se gre, jaz sem razčistila popolnoma, na celo zadevo sem dobila drugačen vpogled in zelo zdravo razmišljam, napram prej. Ne, ne bi rada niti slučajno tiščala v nikogar, ravno obratno. Zato mi vse skupaj ni logično. Pogovorila sem se tudi s terapevtko, za njene pojme je ta zadeva zaključena in delamo na drugih zadevah. Saj jo bom naslednjič vprašala glede teh mor, a šele po poletju. Kaj pa do takrat? Si ne predstavljam še 1 take noči, razmišljam, da bi se zakomirala s kakšnimi uspavali ali persenom pred spanjem? Mislite da bi pomagalo? Rada bi se naspala. Po 3 takih nočeh sem postala že malo sitna..
Ne da bi vedela, dobesedno iz nič. Problem je, ker so sanje zelo žive in strašne, npr bežim, me lovi, umre dojenček, ki je padel z avtomobila.. res “težke” in brez logike. Zelo žive. To me prestraši in se ne morem pomiriti ko se zbudim, ker občutim kot da se je res zgodilo – sem v šoku. Namensko se potem fokusiram na lepe stvari, da bi zaspala in sanjala kaj lepega, pa spet mora. Mora na moro in ni videti konca. Komaj držim oči odprte sedaj in najraje bi šla nazaj spat, me pa zdaj matra še to, da se bojim ponovnih mor in zato raje ne spim, čeprav bi lahko šla urco, dve. Sem na koncu z močmi in od mene danes ni nič. Sploh ne vem kaj naj..
kadar imate take težave, se napiše pismo. Pismo, kjer začneš z opisom nezadovoljstva in situacije, potem jeze, besa, žalosti, hrepenenja, obžalovanja, želja in na koncu lepih trenutkov, ljubezni, veselja, oprostitve/odpustitve (človek nikoli ne pozabi slabih dejanj, saj ga zaznamujejo in ga oblikujejo, lahko pa oprosti in gre naprej, se s tem ne obremenjuje). Točke so te po vrstne redu kot sem jih navedla.
Primer: to in to se je zgodilo in tega in tega še nisem pozabila. Nezadovoljan sem ker… Prav mi ni ker … Ne strinjam se ker …. To in to ni prav… JEzna sem .na to in to … Besna sem ker ni tako in tako … To me žalosti, žalostna sem ker …. (Če se potem ponovno spomniš jeze, opišeš dogodek in nadaljuješ s tem, kar obžaluješ da si ali nisi storila ali da je ali ni naredil) … Hrepenim (če po čem hrepeniš) po… želim si … (in če se pojavi jezam spet potem naprej žalost, obžalovanje, želja ki se nanaša na to dejanje ali ta dogodek) … greš naprej dokler ne prideš do ljubezni, veselja, radosti, lepega skratka.
Ko bo vse več in več lepega in vse manj in manj slabega, boš vedela, da si ti šla naprej. iamte težave, ker te osebe ne pustite naprej. Nekaj vam mora biti jasno – odgovorni smo samo za naša dejanja. Če nekdo ne želi sodelovati, ne želi poslušati, ne morete narediti ničesar, kakor da greste naprej. Če imate nočne more, tega niste vi predelali in imate vi strah ali jezo v sebi. Bolj ko boste pisale, bolj ko boste čustva izlivale na papir, pa čeprav bo to pismo pisano 20x na dan, bolj se boste bolje počutile. Hkrati morate izvajati preprosto vajo vizualizacije, in sicer tako: kdor pozna jogo, ve, da se mora sprostiti v osnovnem položaju turškega sedenja ali sedenja na podlagi, hrbet vzravnan in noge stegnjene ravno pred seboj. Zaprete oči, vdihujete in izdihujete, dokler se ne sprostite. Vaja je sledeča: ko se sprotite, si predstavljajte, da od vas do te osebe poteka nit – Če so čustva močna je nit debela, rdeča; če so čustva bolj plitka, pa bolj tanka. To osebo si predstavljajte, da se vedno bolj in bolj oddaljuje od vas in se ta nit tanjša in tanjša. To vajo delajte večkrat na dan, dokler ta nit, ko si boste to vizualicijo naredile ne bo tanjša. Ko bo zelo tanka je naslenja vaja, da se ta nit pretrga. To počnete, dokler ne boste o tej osebi več razmišljle.
To morate početi dokler ne bo prišel dan, ko boste vsa ta pisma lahko preprosto zažgale in ne boste čustile več ničesar.
Preizkušeno pomaga in to vem, ker sem tudi sama bila v tem položaju in tudi sama delovala kot prostovoljka in pomagala ljudem.
Sanjam295, 30.07.2021 ob 11:16
Ne da bi vedela, dobesedno iz nič. Problem je, ker so sanje zelo žive in strašne, npr bežim, me lovi, umre dojenček, ki je padel z avtomobila.. res “težke” in brez logike. Zelo žive. To me prestraši in se ne morem pomiriti ko se zbudim, ker občutim kot da se je res zgodilo – sem v šoku. Namensko se potem fokusiram na lepe stvari, da bi zaspala in sanjala kaj lepega, pa spet mora. Mora na moro in ni videti konca. Komaj držim oči odprte sedaj in najraje bi šla nazaj spat, me pa zdaj matra še to, da se bojim ponovnih mor in zato raje ne spim, čeprav bi lahko šla urco, dve. Sem na koncu z močmi in od mene danes ni nič. Sploh ne vem kaj naj..
” bežim, me lovi” – bežite pred tem, akr ta oseba predstavlja – neko čustvo, neko stanje ali dejanje. Lahko bežite pred neko lastnostjo te osebe, nečim, kar sami sebi ne želite priznati, da ste ali imate v sebi
” umre dojenček, ki je padel z avtomobila” – dojenček predstavlja novo življenje, nek preporod, vozilo pa drvi. Morda v sebi izgubljate upanje, sanje, nedolžnost, ker vas življenje vozi, drvi mimo vas. Lahko vas sanje opozarjajo, da na poti, na kateri ste, boste izgubili del sebe oz. da umirate znotraj
niso vsi terapevti vredu in če vaša terapevtka pravi, da se s tem ne ukvarjajmo, vam ne pomaga kaj dosti. Dobesedno obstajajo vaje, kejr si lahko razčistimo težave, ki jih imamo itn.
Poskusite knjige Louise Hay, je, v to sem prepričana, veliko boljša terapevtka, kot ta vaša. Če se vam stanje izboljšuje po prebiranje te knjige, pa opustite svojo terapevtko ali si najdite drugo
jojo4, 30.07.2021 ob 16:08
niso vsi terapevti vredu in če vaša terapevtka pravi, da se s tem ne ukvarjajmo, vam ne pomaga kaj dosti. Dobesedno obstajajo vaje, kejr si lahko razčistimo težave, ki jih imamo itn.
Poskusite knjige Louise Hay, je, v to sem prepričana, veliko boljša terapevtka, kot ta vaša. Če se vam stanje izboljšuje po prebiranje te knjige, pa opustite svojo terapevtko ali si najdite drugo
Hvala. Vse to in še marsikaj sem dala že skozi, terapevtka mi je pomagala s še drugimi tehnikami in sem tudi jaz prepričana, da sem to predelala tako kot je potrebno in šla naprej. Zato me more presenečajo, ker se nič takega ne dogaja oz ni zgodilo. Morastih sanj nisem imela že zelo dolgo, govorim vsaj 7, 8 let. Tako živih se sploh ne spomnim. Tako vztrajnih ( 3 dni zapored) pa sploh še nikoli ne. Morda pretiravam in bo nocoj že bolje (upam). Hvala za nasvete.
sanje morate jemati kot vodilo – vodijo vas v neko pot, k nekemu odgovoru, rešitvi ali opozorilu. Sanjam morate prisluhnit, jih analizirat, ker vam kažejo sporočilo, pot, nevarnost. So tudi prispodoba, ni nujno ,da se nanaša na tega človeka, ampak vi tega človeka enačite z nečim. S čim? S kakšnimi lastnostmi? Besedami in dejanji?
Zapišite si sanje in iščite povezave – se kaj drugega dogaja v vašem življenju, kar bi lahko vplivalo na vas? Iščite po tej poti.
Kot otrok sem doma imela črnega muca. Muca sem imela zelo zel orada in on je bil zelo navezan name, žal je umrl. Mene je iz tistega obdobja pestilo to, da sem ga odvrgla proč, ko je prišel k meni se “samozadovoljevat” če lahko tko napišem in preden je umrl sem ga odvrnila, se nisem z njim družila.No tega muca sem sanjala v ne preveč lepih sanjah (ne spomnim se več) in tu ni vraževernosti, je simbolika. Sanjala sem ga nekaj tednov preden je dedek umrl. Kaj je bilo situaciji skupnega? Dedka sem iz nekega specifičnega razloga zavrnila (ne spomnim se več, vendar se nisem več z njim ukvarjala, pogovarjala, družila ali mu pomagala – otrok pač). Po teh sanjah sem čutila potrebo, da bi šla k njemu in mu povedala, da ga imam rada, ga vprašala, če mu lahko kako pomagam ipd. Gledala sem ga 2 tedna in potreba po tem, da bi šla do njega je bila vse večja, vendar nisem. In mačka sem sanjala 2 tedna. Do zadnjega dneva, ko je umrl. Po njegovi smrti ga nisem več sanjala.
Od takrat naprej sem začela, kadar imam čudne sanje, vse to zapisovat in analizirat in velikokrat se je zgodilo, da so sanje bile simbolne in me na nekaj opozarjale. Prisluhni jim, nekaj ti sporočajo in na to osebo glej kot na prispodobo nekoga ali nečesa in poišči kje so podobnosti ali s kom so podobnosti.
jojo4, 30.07.2021 ob 17:15
sanje morate jemati kot vodilo – vodijo vas v neko pot, k nekemu odgovoru, rešitvi ali opozorilu. Sanjam morate prisluhnit, jih analizirat, ker vam kažejo sporočilo, pot, nevarnost. So tudi prispodoba, ni nujno ,da se nanaša na tega človeka, ampak vi tega človeka enačite z nečim. S čim? S kakšnimi lastnostmi? Besedami in dejanji?
Zapišite si sanje in iščite povezave – se kaj drugega dogaja v vašem življenju, kar bi lahko vplivalo na vas? Iščite po tej poti.
Kot otrok sem doma imela črnega muca. Muca sem imela zelo zel orada in on je bil zelo navezan name, žal je umrl. Mene je iz tistega obdobja pestilo to, da sem ga odvrgla proč, ko je prišel k meni se “samozadovoljevat” če lahko tko napišem in preden je umrl sem ga odvrnila, se nisem z njim družila.No tega muca sem sanjala v ne preveč lepih sanjah (ne spomnim se več) in tu ni vraževernosti, je simbolika. Sanjala sem ga nekaj tednov preden je dedek umrl. Kaj je bilo situaciji skupnega? Dedka sem iz nekega specifičnega razloga zavrnila (ne spomnim se več, vendar se nisem več z njim ukvarjala, pogovarjala, družila ali mu pomagala – otrok pač). Po teh sanjah sem čutila potrebo, da bi šla k njemu in mu povedala, da ga imam rada, ga vprašala, če mu lahko kako pomagam ipd. Gledala sem ga 2 tedna in potreba po tem, da bi šla do njega je bila vse večja, vendar nisem. In mačka sem sanjala 2 tedna. Do zadnjega dneva, ko je umrl. Po njegovi smrti ga nisem več sanjala.
Od takrat naprej sem začela, kadar imam čudne sanje, vse to zapisovat in analizirat in velikokrat se je zgodilo, da so sanje bile simbolne in me na nekaj opozarjale. Prisluhni jim, nekaj ti sporočajo in na to osebo glej kot na prispodobo nekoga ali nečesa in poišči kje so podobnosti ali s kom so podobnosti.
Sem si zapisala kar sem se še spomnila, bom pa dala beležko na nočno omaro za naprej. Saj sanje kot sanje ni problem, kar me moti so te more. Jaz se res ne bi rada obremenjevala dodatno s temi analizami, saj se bojim, da bom ravno s tem še več tega s.. pritegnila. Rada bi se samo naspala. Morda nocoj uspe, ker sem tako utrujena, da mi ne bo ratalo popolnoma nič sanjati od same utrujenosti.
Hvala še enkrat za vse nasvete in zelo izčrpne odgovore. Cenim to in bom upoštevala.
Forum je zaprt za komentiranje.