Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija noče mi stisnit slik – zakaj?

noče mi stisnit slik – zakaj?

grem v acdsee. modify. convert file format. jpg. compression.
napiše, da je kao narejeno in označla sem, naj shrani pod my pictures, pol grem tja in jih ni … halo, kako je to mogoče?

naj povem še to, da sem vedno tako delala in mi jih je stisnilo, zdaj pa kar naenkrat ne več …
kako vi, strokovnjaki, to naredite?

Kaj pa sploh želiš naredit?
A imaš sliko v drugem formatu in jo želiš pretvorit v jpg, ali je slika že v jpg in želiš povečati le stopnjo kompresije?

Katero verzijo acdsee pa imaš?

verzija ACDSee je 7.0
Kaj hočem? Stisnit slike. Spodaj piše, da so v JPEG formatu (saj to je isto kot JPG?). a niso vedno v tem formatu, če fotkaš z digitalcem? saj res, sploh ne vem, zakaj sem pred časom pol nastavljala jpg … bo? kaj sploh pomeni kompresija? in kdaj jo je smiselno povečati?

Skratka, potrebujem opis postopka za stisnit slike!!

Med .jpeg in .jpg ni razlike. Če imaš slike z digitalca za razvijanje ali hrambo na disku ti ni treba spreminjati formata in resolucije.
Če bi rada npr. objavila sliko na kakem forumu in zaradi tega zmanjšala velikost datoteke, ji samo zmanjšaj resolucijo.
Sicer bi se lahko tudi s kompresijo ubadala, ampak ne komplicirajmo, če ne poznaš tega.

Kompresija je drugače stiskanje podakov. Kompresija jpg ti zmanjša velikost datoteke na račun kvalitete slike (kvaliteta ne odstopa močno, odvisno od stopnje kompresije).

v bistvu jih hočem stisnit zato, ker bi jih rada poslala eni kolegici po mejlu …
kako pa spremeniš format? kaj sploh misliš s tem?
kaj pa je razlika med kompresijo in resolucijo? kaj je eno in kaj drugo?

ful bi ti bla hvaležna, če mi poveš, akko se da oboje spreminjat. saj najbrž ni tako zapleteno.

Velikost datoteke pri sliki lahko zmanjšaš z nižjo resolucijo slike, z večjo stopnjo kompresije ali z nižjo barvno globino.

Resolucija slike pomeni v bistvu velikost slike. Če je slika slikana z 2M pixli pomeni da vsebuje cca 2 miljona točk, njena resolucija je 1600X1200. Če pomanjšaš resolucijo na 800X600 vsebuje slika le še okoli pol miljona točk in zato se občutno pomanjša tudi sama velikost datoteke.

Nekateri formati (bmp) shranijo sliko brez kompresije(stiskanja), drugi (jpg) spet sliko pri zapisovanju v datoteko skompresirajo(stisnejo).
Pri stiskanju imaš spet 2 varjante. Sliko lahko stisnejo brez izgube podatkov (tif) ali z izgubo (jpg). Pri stiskanju z izgubo si lahko izbereš količino izgube in to je v bistvu stopnja kompresije. Če je kompresija manjša je datoteka večja, večja pa je tudi kvaliteta slike. Če je kompresija velika, potem je datoteka manjša, manjša pa je tudi kvaliteta slike.

Barvna globina je v bistvu število uporabljenih barv na sliki, z zmanjšanjem barvne globine se seveda zmanjša tudi slika in pa kvaliteta. Pri fotografijah se zmanjšanje barvne globine ne uporablja, ker je izguba kvalitete prevelika.

Resolucijo slike lahko zmanjšaš kar z Paintom(Slikarjem).
Sliko odpreš z Paintom in greš na menu Image –> Stretch/Skew. Pod Stretch vpišeš vrednost v % na koliko bi zmanjšala sliko.

Za povečanje kompresije jpeg formata, pa boš morala uporabit kak drug program, npr IrfanViev (s katerim boš lahko spreminjala tudi resolucijo in barvno globino)

“Velikost datoteke pri sliki lahko zmanjšaš z nižjo resolucijo slike, z večjo stopnjo kompresije” a si se zmotu? si mislu z MANJŠO stopnjo kompresije? ker ko sem jo zmanjšala s 85 na 35 mi je zmanjšalo velikost slike …

a se ne da vsega tega, kar opisuješ, počet z ACDSee?
pa še to: je možno, da zmanjšam velikost slike in jo pošljem nekomu na mejl, da mi s pomočjo photoshopa naredi ene popravke, ko pa jo dobim po mejlu nazaj, jo ponovno povečam?

rdeča napisal:

> “Velikost datoteke pri sliki lahko zmanjšaš z nižjo resolucijo
> slike, z večjo stopnjo kompresije” a si se zmotu? si mislu z
> MANJŠO stopnjo kompresije? ker ko sem jo zmanjšala s 85 na 35
> mi je zmanjšalo velikost slike …

Nop…večja stopnja kompresije(pomeni da je bolj(močneje) stisnjeno) prinese manjšo datoteko in manjšo kvaliteto. Je pa res, da programi različno obravnavajo ta parameter. Pri nekaterih vneseš dejansko stopnjo kompresije (compress factor), kjer manjša številka pomeni manjšo stopnjo kompresije in z tem večjo datoteko. Pri drugih vnašaš pa kvaliteto slike(image quality), ki je pa ravno obratna od stopnje kompresije in tu pa pomeni manjša vrednost večjo stopnjo kompresije in s tem manjšo datoteko.

>
> a se ne da vsega tega, kar opisuješ, počet z ACDSee?

To pa ne vem, ACDSee je v osnovi program za pregledovanje slik in ne za obdelavo. Jaz imam sicer še predpotopno verzijo 3.1, kjer to ni možno. Za sedmico pa ne vem.

> pa še to: je možno, da zmanjšam velikost slike in jo pošljem
> nekomu na mejl, da mi s pomočjo photoshopa naredi ene popravke,
> ko pa jo dobim po mejlu nazaj, jo ponovno povečam?

Ne. Če sliko zmanjšaš jo potem ne moreš povečat nazaj v prvotno, vsaj ne tako, da se ohrani kvaliteta slike. Sicer pomanjšano sliko lahko povečaš nazaj na prvotno velikost, vendar bo kvaliteta precej slabša kot je bila v originalu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close