no pa povejte, kaj pol kuhate
ostalo me niti ne zanima, ker tega nikoli ne pripravljam, ampak da ti pa špinača in pire vzameta eno uro, je pa res adijo.
Tudi če imam svežo špinačo, jaz to pripravim recimo od pol ure do 40 minut – največ gre za kuho krompirja, ker pač traja, da se skuha. Pa vmes, ko se krompir kuha, še solato natrebim.
Sori, samo res ne vem, kaj ene toliko pacate. Pa da se vam sploh ljubi.
Aha, aha, tako to gre pri lazanji. Samo pri nas imam tako razvajene, da jim je po teh 45 minutah surova lazanja dobra samo za pogledat in zahtevajo kar pečeno. Pa gre spet nadaljnih 30 – 35 minut.
Punce, punce…na koncu bomo pogruntali, da boste med kuho morale včasih pogledat na uro:) čarati se pač ne da, pa tudi surovega nihče ne bo jedel, tudi pri MIGHTY MONOVKAH:)))[/quote]
Uf, oprostite, če sem kateri kam stopila, ampak, kaj čem, omakco skuham v 20-tih minutah, potem pa lazanjo pečem še 20-25 minut.
Aja, surove ne jemo.
Pri nas je pač tako.
Veliko je odvisno od organizacije, sestavin, kuh. pripomočkov, aparatov – in volje.
A je to kak klub mighty monovk?
No, jaz nisem v njem.
Definitivno.
Se ne kregam s taščo :).
Čim je na jedilniku krompir, ni šans, da je kosilo skuhano v pol ure. Čim je potrebno pečenje v pečici, tudi ne.
V pol ure so gotove testenine, rižote, kus-kus, razni na hitro popečeni zrezki, mesni trakovi z zelenjavo, solate …
Ostalo pa, ni šans.
Je pa tudi odvisno, kaj vse štejete v čas kuhe. Ker obstaja čas priprave in čas peke oz. kuhanja. Golaž se pripravlja pol ure, ostalo uro se kuha sam, goveja juha je pripravljena v desetih minutah, samo kaj ko se mora potem še vsaj eno uro kuhati. Isto je s pečenkami. Pripravljene praktično takoj.
ostalo me niti ne zanima, ker tega nikoli ne pripravljam, ampak da ti pa špinača in pire vzameta eno uro, je pa res adijo.
Tudi če imam svežo špinačo, jaz to pripravim recimo od pol ure do 40 minut – največ gre za kuho krompirja, ker pač traja, da se skuha. Pa vmes, ko se krompir kuha, še solato natrebim.
Sori, samo res ne vem, kaj ene toliko pacate. Pa da se vam sploh ljubi.[/quote]
Je verjetno odvisno koliko krompirja imaš še za olupit ali kuhaš za enega ali za pet oseb in spet odvisno ali ga sploh lupite. Jaz bi rekla, da
tisti golaž v pol ure zame ni golaž ampak pokuhano trdo meso. Al pa se zmenite in začnite štopat od takra, ko se spomnite kaj boste kuhale, ne pa ko že imaš vse zrihtano pred sabo in samo še v pisker zmečeš. Pa kolk vas potem še okrog štedilnika skače, da ne bo potem mož je spotoma naredil to in to, otrok je prinesel solato in jo natrebil, jaz sem pa prižgala indukcijsko.
Ha, ha, jaz pa vem kako rata lazanja v eni uri- tako delam na počitnicah. Vzameš meso, pa tisto zadevo iz vrečke za pripravo lazanje, pa malo potenstaš, vmes narediš bešamel, ampak potem moraš pa res zelo hitro zlagat, pa pečica mora bit že dobro segreta, hm.. pa se vseeno še peče ene 40 minut. Če pa režeš čebulo, paradižnike lupiš itd., pa ni nobene šanse.
Čaki mal, da naenkrat spacaš skupaj mesno paradižnikovo omako, istočasno bežamel in hkrati ribaš sir – Kako drugače če ne kot sneta sekira?
Nima nič veze s tem ali si popoln ali ne. A bomo popolnost merile po tem, kako hiro narediš kosilo? Mah, ne bodi smešna! Samo močno se mi zdi, da eni pač zelo nakladajo. Ker, da delaš zgoraj omenjeno vse hkrati je vse drugo kot sproščujoče – tam mešaš meso, dodajaš paradižnik, bežamel skoz mešaš, pa še dve roki imaš, da lahko lepo sir ribaš. Čez vse to daš lep nasmešek gospodinje. Japajade!
Meni je pa smešno, da se prerekate o tem, katera hitreje skuha kosilo in katera skuha boljše kosilo. Moški se verjetno ob branju samo sladko smejijo, ker imajo prav oni največ koristi od ženske (včasih že bolestne) tekmovalnosti.
Kar se mene tiče, je najboljša med vami tista, ki ji kosilo skuha mož.
Moja bivša tašča je bila taka rekordna kuharica, še bahala se je s tem. Pire krompir, zrezki in solata v pol ure. Ampak v pire krompirju so bili koščki napol surovega krompirja, v solati zemlja, enkrat celo listne uši, zrezki trdi kot dila. Po zadnjem grižljaju še vilic nisi odložil, ti je že pulila krožnik iz rok in ga pomivala, ampak ko sem ji pomagala pospravljati krožnike v omaro, so bile spodnje strani krožnikov še zapacane z omako, ponve mastne, čisto zasvinjane od zunaj, ker si nikoli ni vzela dovolj časa, da bi jih pošteno pomila.
Še dobro, da je bivša:-)
naša lazanja gre takole: na čebuli popražim na hitro mleto meso, začinim s svežimi zelišči s terase in zalijem s pasiranim paradižnikom (mama pripravi 6 miljonov litrov paradižnika poleti in ga da v kozarce in so pripravljeni za celo sezono). Vre mogoče 5 minut, v tem času dam iz omare škatlo lazanjskih testenin in lazanjo zložim skupaj, kar tudi ne vzame več kot 5 minut. Prelijem s paradižnikom in potresem s sirom in pečem cca 25 minut. Bešamela ne dajem v lazanjo, ker take lazanje ne maramo – sočna je zaradi veliko paradižnika in ne zaradi kuhane moke.
se zavedam, da prav veliko michelinovih zvezdic za to jed ravno ne bi dobila in da vas bo 3/4 reklo, da to sploh ni lazanja, ker notri ni kuhane moke in ker sama ne zamesim, razvaljam in skuham testa, ampak za naju z možem je še vedno 200x boljša kot katerakoli druga.
Mah, moj bog ženska, kdo je rekel, da delaš vse naenkrat? Lahko pa si organiziraš čas.
Če je tebi nemogoče, enako ne velja za druge. Nisi ti edino merilo.
Jaz sicer lahko več stvari naenkrat delam, ko se paca omaka, naredim kaj drugega ipd. – pa pri tem nisem prav nič pod stresom, brez skrbi. Nimam tripa na to, da moram biti “uspešna gospodinja”.
Se ne rabim hvalisat s tako trivialnimi stvarmi kot je kuhinja. Imam kaj pametnejšega v življenju za počet.
opazovalec – ja, mi je jasno, da zato, da ti nekaj “skup drži” rabiš lim – kar pa tista negravžna kuhana moka oz. bešamel tudi dejansko je. Brez skrbi, da moja “lazanja” zelo dobro skup stoji – ker testenine niso kuhane vnaprej, potegnejo vso vodo iz nadeva in se vse plasti zelo lepo sprimejo skupaj. Probi enkat, pol pa pametuj
Smešno vas je brati, ko se prepirate okoli oslove sence!!!
Seveda se da kosilo skuhati v pol ure, in čisto res se pa kakšne druge jedi ne da skuhati prej kot v treh urah. Tako pač je.
Tudi pire krompir in zrezke se da pripraviti v pol ure, če je krompir takšne sorte, da je kuhan v 20 minutah, če so zrezki mehki (recimo pljučna pečenka, ali pa magari piščanec – file ali pa razkoščičeno bedrce), vmes pa lahko še očistis in opereš solato (ki pa jo moraš imeti že v hladilniku). Seveda je še tu pogoj, da kuhaš za dva, morda za tri, ne pa za osem ljudi. Če pa imaš v kozarcu (ali konzervi) še pripravljene pasirane paradižnike, ki jih preliješ žez zrezke in to potem imenuješ omaka, potem je kosilo popolno.
Si pa ne morem predstavljati lazanje, kompletno pripravljene v 40 minutah – moja se mora peči vsaj toliko, raje pa več, da je primerno zapečena.
Tudi sam velikokrat, pravzaprav največkrat, med tednom za pripravo kosila ne porabim več kot 40 minut, je pa res, da gre pri tem običajno za vsaj deloma vnaprej pripravljeno kosilo (zamrznjen golaž, ostanki pečenke od vikenda…), za solato pa je največkrat kar narezna paradižnik in kakšna kumara ali paprika.
Hoj, vse hitre in počasne kuharice.
Vidim, da se je moj nakup amc posod s hitro pokrovko zelo izplačal. Za kuhan krompir porabim kakih 15 minut, za rižoto kako minuto več, za juho pol ure.
Še en recept za cmoke na hitro, ki so tudi dobri (odkar sem jih prvič probala, ne delam več krompirjevega testa):
pol L mleka z žlico masla ali margarine posoliš, v kozici zavreš in vkuhaš med mešanjem 25 dag moke. Odstaviš, postopno vmešaš dve jajci.
(Vmes pristaviš slano vodo.) Testo še toplo potegneš na pomokano desko, z malo moke oblikuješ cmoke in vanje zaviješ poljubno sadje. Kuhajo se samo 15 minut. Za 7 do 8 večjih cmokov.
Lep pozdrav
Miranda
Tule lahko najdeš ogromno receptov, ki so enostavni in hitro pripravljeni.
Berem, da daste višek golaža v skrinjo. Jaz dam golaž, segedin, kumare v omaki še vroče v kozarce za vlaganje. Tesno zaprem in čez noč pokrijem, da se počasi ohladi. Takšen golaž in segedin so veliko boljši kot iz skrinje, pa še tajati ni potrebno, Enako naredim, če mi na vrtu ostaja paradižnik in paprika. Skuham sataraš dam v kozarce in imam ozimnico, samo pogrejem, dodam jajce in to je to.
Forum je zaprt za komentiranje.