NLB in pooblastilo
Poglej, še enkrat si dobro poglej moj odgovor – vse je iz prakse. In verjamem, da je res, kar trdi ena izmed uporabnic (da je lahko le s pooblastilom, ki so ga sklenili na banki urejala vse za starše).
V resnici ji tega ne bi smeli dovoliti:: dvige, pologe, kartice in vpogled stanja preko svoje spletne banke – ja. Spremembe tipa (vrste) računa, spremembo naslova ter otvoritev ali ukinitev računa pa nikakor ne. To niso heci in te stvari so z razlogom blokirane, ker ne obstajajo samo urejene družine, temveč tudi take, ki bi v primeru enega krega maščevalno lastnikom računa spremenili naslove in blokirali ali ukinili TRR.
Dvig denarja po smrti pokojnika: to vam je šlo skozi, ker ste bili dediči soglasni in ni temu nihče ugovarjal. Če slučajno kateri izmed njih temu bi ugovarjal bi lahko prišlo do resnih težav. Vsa pooblastila, tudi notarsko overjena, s trenutkom smrti prenehajo.
Avtor: pojdi na CSD in naj te usmerijo, kaj storiti. Če se želiš izogniti podobnim problemom za mamo že sedaj uredite notarsko overjeno pooblastilo v katerem jasno zabeležite, kaj so pravice pooblaščenca. Mislim zelo jasno, ker bo banka dovolila le tisto, kar je notri navedeno.
Xzav, 06.10.2022 ob 07:00
Poglej, še enkrat si dobro poglej moj odgovor – vse je iz prakse. In verjamem, da je res, kar trdi ena izmed uporabnic (da je lahko le s pooblastilom, ki so ga sklenili na banki urejala vse za starše).
V resnici ji tega ne bi smeli dovoliti:: dvige, pologe, kartice in vpogled stanja preko svoje spletne banke – ja. Spremembe tipa (vrste) računa, spremembo naslova ter otvoritev ali ukinitev računa pa nikakor ne. To niso heci in te stvari so z razlogom blokirane, ker ne obstajajo samo urejene družine, temveč tudi take, ki bi v primeru enega krega maščevalno lastnikom računa spremenili naslove in blokirali ali ukinili TRR.
Dvig denarja po smrti pokojnika: to vam je šlo skozi, ker ste bili dediči soglasni in ni temu nihče ugovarjal. Če slučajno kateri izmed njih temu bi ugovarjal bi lahko prišlo do resnih težav. Vsa pooblastila, tudi notarsko overjena, s trenutkom smrti prenehajo.
Avtor: pojdi na CSD in naj te usmerijo, kaj storiti. Če se želiš izogniti podobnim problemom za mamo že sedaj uredite notarsko overjeno pooblastilo v katerem jasno zabeležite, kaj so pravice pooblaščenca. Mislim zelo jasno, ker bo banka dovolila le tisto, kar je notri navedeno.
Vem, da bi lahko bile težave zaradi tistega prenosa, ko sem prenašala denar na dan smrti.
Ne za banko, ampak za sodišče.
In na sodišči so povedali, kako je bilo stanje na dan smrti in kako je bilo stanje na dan vpogleda – a ker smo normalna družina in ker smo vsi vedeli, da sem prenašala denar in da sem ga prenesla na mamin TRR, ni bilo nobenih komplikacij. Itak pa smo vse ostalo premoženje razen vikenda prenesli na mamo pri dedovanju.
In takoj, ko je bila banka obveščena o smrti, je pooblastilo prenehalo in tudi sama prek klik-a nisem imela več dostopa do njegovega TRR.
Pvo povem, da smo žal očeta izgubili…
Imate različna mnenja oziroma izkušnje. Sodelovka mi je pa spet nekaj drugega povedala. Kako pa banka ve, kdaj kdo umre? Kdo jih obvesti, da tako hitro vse zablokirajo. Kajti sodelovka je rekla, da so pri njih dolgo uporabljali pokojnikov TRR.
In če prav razumem, če bomo vsi otroci sklepčni, potem nebo nobenih težav, da se očetov denar prenese na mamin TR. Se to vse uredi na banki ali kako? Nič notarjev, nič odvetnikov , nič CSD…
Anonimno 5089, 07.10.2022 ob 19:18
Pvo povem, da smo žal očeta izgubili…
Imate različna mnenja oziroma izkušnje. Sodelovka mi je pa spet nekaj drugega povedala. Kako pa banka ve, kdaj kdo umre? Kdo jih obvesti, da tako hitro vse zablokirajo. Kajti sodelovka je rekla, da so pri njih dolgo uporabljali pokojnikov TRR.
In če prav razumem, če bomo vsi otroci sklepčni, potem nebo nobenih težav, da se očetov denar prenese na mamin TR. Se to vse uredi na banki ali kako? Nič notarjev, nič odvetnikov , nič CSD…
Vse to se uredi na zapuščinski obravnavi. Ne bo šlo drugače.
Najprej sozalje za oceta.
Kot so ze omenili, zdaj boste morali pocakati na zapuscinsko obravnavo, kjer bo sodisce odlocilo, kdo deduje njegovo premozenje (in dolgove, ce so). Na banki zdaj ne morete urejati vec nobenih pooblastil, saj oce ni vec ziv. Peemozenje in dolgovi se javijo v smrtovnici.
Na zapuscinski se lahko otroci odpoveste svojemu delezu v korist matere, ampak to ni nujno vedno pametna odlocitev. Predvidevam, da oce oporoke ni napisal, zato dedujete mama in vsi otroci vsak v enakem delezu.
Ce se vam mudi priti do denarja, prosite sodisce, da poskusa vaso zapuscinsko obravnavo speljati cimprej.
Aja, tako kot ze prej tudi zdaj ne potrebujete nobenega odvetnika, ce se ne boste na zapuscinski skregali.
Sodiscu se placa pa sodna taksa v odvisnosti od visine premozenja. Ta niti ni tako visoka. Ce mislite hiso kasneje prodati, toplo svwtujem, da ne mutite z oceno hise, ker bo kasneje mama placala visji davek na dobicek ob morebitni prodaji (razlika med vrednostjo v sklepu o dedovanju in prodajno ceno).
Ce sta hiso kupila skupaj, lahko mama zahteva izlocitev svojega dela skupnega premozenja zakoncev, se steje, da je bila lastnica polovice in se nato deduje samo polovica. Ampak predvidevam, da je oce hiso podedoval in to ne bo mozno.
Forum je zaprt za komentiranje.