(Ne)znanje tujega jezika in delo v tujini – visoka izobrazba
Tisti, ki imate visoko izobrazbo in delate v tujini, kakšen je bil vaš začetek? Koliko ste znali tujega jezika, ko ste šli nekam v tujino? In kako ste začeli?
Ste začeli s slabo plačanimi delovnimi mesti kot je recimo sobarica ali pa druga fizična dela ali ste štartali s kašnim boljšim delom?
Predvsem pa kolikšno znanje jezika ste imeli in kako ste napredovali glede služb, ko ste izboljšali znanje jezika?
Pa, da ste dobili kakšno izobrazbi primerno delovno mesto, koliko ste znali? Nivo c1?
Z B2 verjetno še ne prideš do kakšnega bolj zahtevnega delovnega mesta?
Domnevam pa, da v kakšnem računalništvu, programiranju ni toliko pomembno znanje jezika, recimo nemščine, ampak predvsem dejansko programiranje.
V enih poklicih pa je verjetno kar nujno c1, da dobiš res neko ok službo?
Moja sestra je dobila stipendijo za doktorat, ni znala besede nemsko.
Ko je doktorirala, je delala kar precej let na univerzi kot predavateljica z zelo slabim znanjem nemscine, je pa res, da je strokovnjak na svojem podrocju in da je v casu podiplomca sodelovala na projektih z nekaj vrhunskimi strokovnjaki.
Zdaj je ze skoraj 20 let v Nemciji, jezika se je naucila in zamenjala sluzbo za gospodarstvo, mednarodna firma, kjer spet vecinoma komunicirajo v anglescini.
moja sestra, 06.02.2022 ob 09:39
Moja sestra je dobila stipendijo za doktorat, ni znala besede nemsko.
Ko je doktorirala, je delala kar precej let na univerzi kot predavateljica z zelo slabim znanjem nemscine, je pa res, da je strokovnjak na svojem podrocju in da je v casu podiplomca sodelovala na projektih z nekaj vrhunskimi strokovnjaki.
Zdaj je ze skoraj 20 let v Nemciji, jezika se je naucila in zamenjala sluzbo za gospodarstvo, mednarodna firma, kjer spet vecinoma komunicirajo v anglescini.
Domnevam, da je pa znala angleško super?
Bravo zanjo :).
Podobno moj kolega. Dobil štipendijo za specializacijo po faksu, potem so mu ponudili mesto asistenta, kasneje so “ga ukradli” iz ene večje firme s sorodnega področja in zdaj je šef za večje geografsko področje v eni tretji multinacionalki, kjer so mu ponudili službo + študij dve leti za čisto drugo področje. Ti dve leti je delal kot vol, ker je imel vsak dan 4 ure službe in cca 6 ur študija… zdaj pa pravi da uživa.
Šla sem v angleško govorečo državo. TOEFL naredila prej. Certifikate sem imela narejene v angleščini. Tam sem potem hodila še na vaje za izgovorjavo, ker sem imela kar močan naglas. Se ti pa seveda jezik izboljša v tujini. Samo se moraš družiti z domačini. Če se boš s slovenci ti ne bo nič pomagalo :). Službo sem imela preden sem se preselila. Pred tem sem imela par let delovnih izkušenj na takem delovnem mestu. Tam sem začela kot začetnik, kar je logično. Pri nas smo pač majhni, z majhnimi podjetji delamo, tam sem imela delo z podjetji ki so imeli oddelke večje kot so pri nas največja podjetja. Razlika je bila v tem da sem tam po parih letih napredovala. Pri nas bi večino delovne dobe verjetno ostala na podobni ravni. Kar je tudi logično, ker kot rečeno smo zelo majhni. Ni da je za vsakega ambicioznega, pametnega, pridnega, uspešnega….prostor kje višje. Ko sem se vrnila pa sem tudi že imela zagotovljeno službo pri nas v tujem mednarodnem podjetju.
Moj mož ni govoril slovensko ko smo prišli sem. No še vedno govori tako da je zelo očitno da to ni njegov prvi jezik. Službo je dobil v roku pol leta. Sva pa oba v IT.
Kolega je šel pred leti v austrijo. Isto IT. Nemško je znal bolj osnovno. Pol leta preden je šel je hodil na nek intenzivni tečaj. Sedaj govori skoraj tekoče. Je pa odvisno res od delovnega mesta. V IT rabiš angleščino. Seveda pa je dobro da vsaj približno govoriš tudi njihov jezik. Ampak da se tudi brez. Bivša sodelavka je na danskem, ni niti besede dansko znala prej. So ji oni tečaj potem plačali.
Imam univerzitetno izobrazbo tehnične stroke. Eno leto delala v proizvodnji kot običajna delavka. Fokusirala sem se na proizvodna podjetja, ki pokrivajo področje katerega sem študirala. Tam sem spoznala gospo, ki je moj CV posredovala v eno privat mednarodno podjetje. Po enem letu uvajanja sem prišla do funkcije o kateri sem v SLO lahko samo sanjala.
V osnovi opravljam pisarniško delo, sem pa leteča, in zaradi narave dela, različnih meritev in papirologije nekaj ur tedensko preživim v proizvodnji.
Moja angleščina je bila na začetku totalen polom. Razumela sem sicer vse, ampak spravit iz sebe malo bolj kompleksne stavke je bila misija nemogoče, čeprav sem se jo učila celo osnovno šolo in gimnazijo. V tistem letu v proizvodnji sem se fokusirala na jezik, spoznala veliko tujcev, s katerimi smo postali dobri prijatelji in jo tako izpilila do te mere, da so me native govorci angleščine sprejeli v svoj kolektiv.
tujko, 06.02.2022 ob 17:30
Basil, tole mi je najbližje. Se pravi začeti na dnu, potem pa, ko znaš jezik, gre bolje. Je pa super, da ti je uspelo v enem letu toliko izboljšat jezik. Super.
angleško, IT ste pa itak povsem drugo vesolje. Vas rabijo povsod.
Na račun države narediš fakulteto, magisterij… tukaj imaš družino, prijatelje, znance. Potem pa vse to pustiš in greš služit v tujino. Če ima človek težave še nekako to razume, če jih nima (kar jih večina nima) pa ne.
Pa tisti/tiste ki se s tujci poročajo in mislijo da so zato potem nekaj več, so tudi čudni.
V tujino sem prišla z B2+.
Tri leta sem delala izključno z zdomci ostalih držav, zato sem v jeziku le počasi napredovala. Plačilo je bilo zelo slabo. Pokrilo ni niti tekočih izdatkov.
Nato sem zamenjala firmo, se izobraževala, tam je šlo z jezikom in razumevanjem hitro navzgor. Enako z boljšim plačilom.
Garanje na začetku, 07.02.2022 ob 08:16
V tujino sem prišla z B2+.
Tri leta sem delala izključno z zdomci ostalih držav, zato sem v jeziku le počasi napredovala. Plačilo je bilo zelo slabo. Pokrilo ni niti tekočih izdatkov.
Nato sem zamenjala firmo, se izobraževala, tam je šlo z jezikom in razumevanjem hitro navzgor. Enako z boljšim plačilom.
Hvala za tvojo izkušnjo. Jaz sem nekje švoh b2 pa včasih kar malce obupujem, ker za neko boljšo službo še ne pridem upoštev. Pa je fajn slišat koga, da je tudi bolj na dnu začel in je potem šlo.
Anonimno 5578, 06.02.2022 ob 22:51
Na račun države narediš fakulteto, magisterij… tukaj imaš družino, prijatelje, znance. Potem pa vse to pustiš in greš služit v tujino. Če ima človek težave še nekako to razume, če jih nima (kar jih večina nima) pa ne.
Pa tisti/tiste ki se s tujci poročajo in mislijo da so zato potem nekaj več, so tudi čudni.
Hm, v mojih časih se je bil podiplomski študij plačljiv.
Do diplome pa res na državne stroške. Pa misliš, da imam kaj slabo vest? Ta ista država je kriva, da je moja mama delala v firmi, kjer so jim ostali kup plač dolžnih, regresov. Da ne omenjam, da so več let delali za zajamčeno plačo. Pa so dobili kdaj povrnjeno? Ne, država ščiti lopove. Lopovom so omogočili še boljšo službo, da še bolj kradejo.
Tudi oče je nasankal pa stric pa kup sorodstva, znancev. Ja, to lopovstvo država podpira.
Drugače pa so tudi mene opeharili, več let. Potem pa sem še 15 let plačevala davke v Slo. In imam poln kufer teh lopovov.
Tako, da se res ne čutim dolžna državi česarkoli. Aja pa še leta in leta sem plačevala porodniško, šolnine, za otroške dodatke in tako naprej pa tega nisem koristila.
Tako, da zapri svojo nesramno gofljo.
Jaz bi vam močno odsvetoval, iskanje tako imenovanega “low joba” s želijo, da boste jezikovno napredovali.
Večina vaših sodelavcev, bo imela vam primerljivo znanje tujega jezika. Če ste se pripravljeni zasužnjiti za 6-9 mesecev si najdite pripravništvo ob katerem hodite na večerjo tečaj. Če boste “preživel I” se vam bo investicija bogato poplačala.
tujko, 07.02.2022 ob 12:48
Hm, v mojih časih se je bil podiplomski študij plačljiv.
Do diplome pa res na državne stroške. Pa misliš, da imam kaj slabo vest? Ta ista država je kriva, da je moja mama delala v firmi, kjer so jim ostali kup plač dolžnih, regresov. Da ne omenjam, da so več let delali za zajamčeno plačo. Pa so dobili kdaj povrnjeno? Ne, država ščiti lopove. Lopovom so omogočili še boljšo službo, da še bolj kradejo.
Tudi oče je nasankal pa stric pa kup sorodstva, znancev. Ja, to lopovstvo država podpira.
Drugače pa so tudi mene opeharili, več let. Potem pa sem še 15 let plačevala davke v Slo. In imam poln kufer teh lopovov.
Tako, da se res ne čutim dolžna državi česarkoli. Aja pa še leta in leta sem plačevala porodniško, šolnine, za otroške dodatke in tako naprej pa tega nisem koristila.
Tako, da zapri svojo nesramno gofljo.
In kaj ima država s tem, da je tvoja mama delala za minimalca? In ni dobila nič povrnjeno? Povrnjeno kaj?
Da ni dobila plače ali regresa, če je šla firma v stečaj? Za to je kriva država? Ali je kriv tisti, ki je firmo spravil v stečaj? A v tujini pa ni stečajev?
Država je predpisala minimalno plačo, hvala bogu, če ne bi dobila še manj.
Država je predpisala, da so neizplačane plače neposredno iztožljive. So prednostna terjatev v stečaju. Če v stečajni masi ni imetja, je na voljo državni sklad, ki takim delavcem pomaga. Seveda je ta pravica omejena, ne povrne vse škode. Ampak tudi delavec verjetno ni hodil v službo eno leto brez plače.
https://www.srips-rs.si/pravice-delavcev/prijava
Čudno, da greste živet v kapitalizem, doma bi pa imeli socializem, kjer naj država skrbi za vse.
Da ni dobila plače ali regresa, če je šla firma v stečaj? Za to je kriva država? Ali je kriv tisti, ki je firmo spravil v stečaj? A v tujini pa ni stečajev?
Pa še kako je kriva država! A si stara 15 let, pa ne veš, kako so DRŽAVNE FIRME pokradli naši vrli politiki in tajkuni z roko v roki. Državne firme so izčrpali do konca, pobasali DRŽAVNI denar v svoje žepe in delavce pognali na ceste!! Še tistih par lolekov, ki so jih pozaprli (Zidar, Šrot, Bavčar), niso vrnili nič nazaj, dobili par let v zaporih odprtega tipa, kjer so vsak vikend hodili domov, čez teden pa imeli brezplačno garsonjero in hrano, zvečer izhod ven.
In za to ni kriva država??? Pa še kako je kriva skupaj z vso skorumpirano lopovščino, ki še vedno zaseda najboljša delovna mesta ali pa ždi v državnem zboru.
Delodajalec123, 08.02.2022 ob 12:25
In kaj ima država s tem, da je tvoja mama delala za minimalca? In ni dobila nič povrnjeno? Povrnjeno kaj?
Država je predpisala minimalno plačo, hvala bogu, če ne bi dobila še manj.
Država je predpisala, da so neizplačane plače neposredno iztožljive. So prednostna terjatev v stečaju. Če v stečajni masi ni imetja, je na voljo državni sklad, ki takim delavcem pomaga. Seveda je ta pravica omejena, ne povrne vse škode. Ampak tudi delavec verjetno ni hodil v službo eno leto brez plače.
https://www.srips-rs.si/pravice-delavcev/prijava
Čudno, da greste živet v kapitalizem, doma bi pa imeli socializem, kjer naj država skrbi za vse.
Si pa bedak, da večji ne moreš bitii.
Za začetek: bila je zajamčena plača, ne minimalna. AMpak zate je to preveč, a ne da?
In ja, država je kriva, da dovoli lopovščino. Država je kriva, da sme nekdo okrasti firmo in potem, namesto, da bi ga zaprli, dobi odlično službo v državni firmi.
Da ljudje ne dobijo plač, regresa… pa se jim nič ne zgodi, je kriva država. Take delodajlce bi morali tako kaznovati. Pa namesto, da jih kaznujejo, jim dovolijo, da s pokradenim denarjem odprejo novo firmo ali pa jih nagradajo s kakim direktorskim stolčkom v državni firmi.
V civiliziranih državah, taki delodajalci še kako plačajo svoje kraje.
Kr en 15587, 08.02.2022 ob 08:51
Jaz bi vam močno odsvetoval, iskanje tako imenovanega “low joba” s želijo, da boste jezikovno napredovali.
Večina vaših sodelavcev, bo imela vam primerljivo znanje tujega jezika. Če ste se pripravljeni zasužnjiti za 6-9 mesecev si najdite pripravništvo ob katerem hodite na večerjo tečaj. Če boste “preživel I” se vam bo investicija bogato poplačala.
Imam tak low job pa verjemi, da imajo sodelavci močno boljši nivo nemščine kot jaz. Saj jim je to vendar materni jezik.
IT, tujina, srednje velika multinacionalka. Kakšen je nivo moje angleščine, ali ostalih štirih tujih svetovnih jezikov, ki jih obvladam, ne vem, je pa tekoče znanje jezika le en od pogojev za napredovanje. Naš profesor matematike na fakulteti bi rekel – nujen, a ne zadosten pogoj.
Ponavadi imajo pri napredovanju domorodci prednost pred pritepenci, pa tudi precej pomembno je kateremu klanu v podjetju pripadaš. Tako, da je veliko lažje napredovati, da zamenjaš službo in greš na višje delovno mesto v drugo podjetje, kot pa da bi ostal v prejšnjem podjetju.
tujko, 08.02.2022 ob 18:57
Si pa bedak, da večji ne moreš bitii.
Za začetek: bila je zajamčena plača, ne minimalna. AMpak zate je to preveč, a ne da?
In ja, država je kriva, da dovoli lopovščino. Država je kriva, da sme nekdo okrasti firmo in potem, namesto, da bi ga zaprli, dobi odlično službo v državni firmi.
Da ljudje ne dobijo plač, regresa… pa se jim nič ne zgodi, je kriva država. Take delodajlce bi morali tako kaznovati. Pa namesto, da jih kaznujejo, jim dovolijo, da s pokradenim denarjem odprejo novo firmo ali pa jih nagradajo s kakim direktorskim stolčkom v državni firmi.
V civiliziranih državah, taki delodajalci še kako plačajo svoje kraje.
Imate vse možnosti, da izterjate morebitne neizplačane plače.
https://www.informiran.si/portal.aspx?content=neizplacilo-place
Bedak je pa tisti, ki ne zna uveljaviti svojih pravic, in potem za vse krivi državo.
Sicer na drugem področju, poglejte si Tinder Swindler.
https://www.netflix.com/tudum/articles/who-is-tinder-swindler-real-shimon-hayut
Vse se dogaja v civiliziranih urejenih državah, Danska, Švedska, Nemčija, Švica… kriminalec pa je prost in se naprej zabava v Izraelu. Nobena policija ga ne lovi. Če ne paziš na svoj denar, ti nobena država ne bo pomagala.
Forum je zaprt za komentiranje.