Neuspešen popravni izpit :(
Vse lepo in prav, samo punca naj gre kar sama do zdravnice in uredi zadevo, je dovolj stara. Težka izkušnja, najbrž ji bo zelo neprijetno, ampak tako pač je. Če bi bila jaz zdravnica in da mi pride starš prosit za opravičilo, ja ni govora, da mu ga napišem![/quote]
Sama sreča, da nisi zdravnica, saj si povsem brez posluha za otroka. Ker JA, pri šestnajstih letih si OTROKI![/quote]
Otrok (svojih staršev) si za zmeraj.
Koliko je pa ena šestnajstletnica še otrok, je pa drugo vprašanje. Zna se našminkat, pobarvat lase, tetovirat in piercingirat, obut štikle, še kak čik prižgat po potrebi … (take videvam namreč po Ljubljani), a ko ji zapaše, bi bila pa še otrok? Saj ne rečem, da so vse take, ampak lepo prosim, otrok pri 16 letih? Jaz sem od vpisa na gimnazijo, se pravi od 15. leta, vse svoje stvari od vpisov do zdravnikov, dokumentov, nabave šolskih potrebščin, oblačil … urejala sama. Ne ker starši več ne bi hoteli, ampak ker nisem več želela, da karkoli počnejo zame. Fino se mi je zdelo, da zmorem vse sama in sem se pri tem počutila zelo odraslo in pomembno. Zdaj pa mnogi starši otroke zavijajo v vato in jim še v študentskih letih stvari k riti prinašajo …
Pa jo je res glava bolela ali naj zdaj zdravnica laže zanjo po navodilu staršev? Kaj je slabše, da otrok ponavlja letnik ali da se ga uči, da je laganje nekaj normalnega, da dosežeš, kar bi rad?[/quote]
Vsekakor je daleč najslabše ponavljanje razreda iz več razlogov.[/quote]
Upam, da imajo tile starši malo več morale od tebe. Sicer pa škoda otroka.
Če ste z inštrukcijami pričeli pred popravnimi, potem kaj veliko ni bilo za upati (predvidevam da gre za matematiko). Če je imela čez celo leto inštrukcije pa kljub temu ne razume, potem razmišljajte o kakšni drugi šoli.
Četudi ji letos nekako rata pridet v višji letnik, bo zaglavila konec leta spet.
Sama sreča, da nisi zdravnica, saj si povsem brez posluha za otroka. Ker JA, pri šestnajstih letih si OTROKI![/quote]
Podpis. Usoda je že vedela zakaj ji ni dovolila, da bi postala zdravnica :-)[/quote]
Ja, pri 16 je še otrok, ampak otrok, ki se razvija v zrelo in odgovorno osebo. Seveda jo lahko spremljajo starši, ampak dejstvo je, da mora biti punca prisotna. Morda narobe razumem pojem zdravniškega opravičila, ker danes že takoalitako vsakdo izrablja vse mogoče načine za uspeh, ampak jaz bistvo vidim v tem, da se otrok in zdravnik pogovorita, otrok pove svoje razloge in na podlagi le teh zdravnik presodi o ustreznosti opravičila. Poleg tega zdravnik ni samo mašina za izdajo serijskih opravičil. Morda je v ozadju nek problem, ki ga starši in okolica ne prepoznajo? Saj v večini primerov gre res samo za iskanje zasilnega izhoda, ampak lahko pa gre za otroka v stiski.
Plus še to, punca mora dobiti občutek, da zmore, da je kos izzivu in da se lahko z njim sooči. Skupaj poiščite konkretne rešitve, naj bo vedno prisotna in podaja svoja mnenja. Ne mislite, da ji bodo stvari lažje, če jih boste delali namesto nje. Sama si more zamisliti neko rešitev, potem pa ji pomagate do uresničitve. Razlika je, če punca sprejme odločitev, da bo poskusila s 3 rokom, se loti zadeve, odide po opravičilo, ga vesela prinese domov, dobi motivacijo za učenje, saj je premagala prvo oviro in dojela, da stvar le ni tako huda. Ali pa da dopoldne čepi objokana v postelji nakar dobi na mizo podpisan list papirja. Štart iz nule.
Mislim, da to ni taka tragedija. Meni se je izkušnja obrestovala kasneje v življenju. Sem tudi imela popravca v srednji šoli in padla. Tut jst sem se sekirala podobno kot tvoja hči. Na srečo mi je stala ob strani mama, ki mi tega nikoli ni očitala. Celo tolažila me je, da je dobro, da bom snov utrdila za višje letnike. In sem šla ponavljat. Naučila sem se, da sem za svoja dejanja odgovorna sama in nikoli več nisem dobila niti cveka. V roku doštudirala. Danes imam diplomo in dobro službo.
Nasprotno je sošolka v tretjem roku naredila istega popravca, ker so se starši pritožili in so na šoli ugodili tretji rok, kot tudi veliko ljudi tule predlaga. Vendar je ta sošolka padla v naslednjem letniku, ker je imela slabo podlago. Nikoli ni dokončala šole, kaj šele študija. Takrat se mi je v obraz smejala.
Če boste šli zdravniku in podobne fore, se hči ne bo naučila pomembne lekcije za življenje (snov iz šole je v primerjavi s tem irelavanta stvar). Še slabše, naučila se bo, da se splača lagati in goljufati za dosego svojega.
Podpis. Usoda je že vedela zakaj ji ni dovolila, da bi postala zdravnica :-)[/quote]
Ja, pri 16 je še otrok, ampak otrok, ki se razvija v zrelo in odgovorno osebo. Seveda jo lahko spremljajo starši, ampak dejstvo je, da mora biti punca prisotna. Morda narobe razumem pojem zdravniškega opravičila, ker danes že takoalitako vsakdo izrablja vse mogoče načine za uspeh, ampak jaz bistvo vidim v tem, da se otrok in zdravnik pogovorita, otrok pove svoje razloge in na podlagi le teh zdravnik presodi o ustreznosti opravičila. Poleg tega zdravnik ni samo mašina za izdajo serijskih opravičil. Morda je v ozadju nek problem, ki ga starši in okolica ne prepoznajo? Saj v večini primerov gre res samo za iskanje zasilnega izhoda, ampak lahko pa gre za otroka v stiski.
Plus še to, punca mora dobiti občutek, da zmore, da je kos izzivu in da se lahko z njim sooči. Skupaj poiščite konkretne rešitve, naj bo vedno prisotna in podaja svoja mnenja. Ne mislite, da ji bodo stvari lažje, če jih boste delali namesto nje. Sama si more zamisliti neko rešitev, potem pa ji pomagate do uresničitve. Razlika je, če punca sprejme odločitev, da bo poskusila s 3 rokom, se loti zadeve, odide po opravičilo, ga vesela prinese domov, dobi motivacijo za učenje, saj je premagala prvo oviro in dojela, da stvar le ni tako huda. Ali pa da dopoldne čepi objokana v postelji nakar dobi na mizo podpisan list papirja. Štart iz nule.[/quote]
Zdravnik, ki napise opravicilo za take stvari, bi moral zgubiti licenco. Ena sama goljufija vas je se in jo zakrivate pod krinko pomanjkanja samozavesti, slabega pocutja, preobremenjenosti. Ko pa drugi goljufajo, je pa ogenj v strehi.
Slabo se obeta drzavi, kjer ze otroke nagovarjajo v goljufijo.
Plus še to, punca mora dobiti občutek, da zmore, da je kos izzivu in da se lahko z njim sooči. Skupaj poiščite konkretne rešitve, naj bo vedno prisotna in podaja svoja mnenja. Ne mislite, da ji bodo stvari lažje, če jih boste delali namesto nje. Sama si more zamisliti neko rešitev, potem pa ji pomagate do uresničitve. Razlika je, če punca sprejme odločitev, da bo poskusila s 3 rokom, se loti zadeve, odide po opravičilo, ga vesela prinese domov, dobi motivacijo za učenje, saj je premagala prvo oviro in dojela, da stvar le ni tako huda. Ali pa da dopoldne čepi objokana v postelji nakar dobi na mizo podpisan list papirja. Štart iz nule.[/quote]
Zdravnik, ki napise opravicilo za take stvari, bi moral zgubiti licenco. Ena sama goljufija vas je se in jo zakrivate pod krinko pomanjkanja samozavesti, slabega pocutja, preobremenjenosti. Ko pa drugi goljufajo, je pa ogenj v strehi.
Slabo se obeta drzavi, kjer ze otroke nagovarjajo v goljufijo.[/quote]
Podpis pod tole.
Ponavljanje letnika ni sramotno in najhuje kar se ti lahko zgodi.Ce gre za kak kljucni predmet bos tekom leta utrdila,je 2.letnik skoraj natezji,ce si na GIM. Napisi prosnjo za 3.rok,ce sploh obstaja.In ucitelji so.tudi ljudje in vedi,da vajeni nekih kvazi zdravniskih opravicil.Bodi iskrena,da ti kljub ucenju,zaradi strahu pred neuspehom ni uspelo pokazat znanja in prosis za se eno priloznost. Drzi se, ce ti ne uspe,pa ponavljat letnik,nikar se ne prepisuj drugam,sicer bos veliko casa izgubila z iskanjem novih sosolcev in navajanjem na nove ucitelje.Lazje se bos ukljucila na isti soli.Verjem mi.
Ponavljanje letnika ni sramotno in najhuje kar se ti lahko zgodi.Ce gre za kak kljucni predmet bos tekom leta utrdila,je 2.letnik skoraj natezji,ce si na GIM. Napisi prosnjo za 3.rok,ce sploh obstaja.In ucitelji so.tudi ljudje in vedi,da vajeni nekih kvazi zdravniskih opravicil.Bodi iskrena,da ti kljub ucenju,zaradi strahu pred neuspehom ni uspelo pokazat znanja in prosis za se eno priloznost. Drzi se, ce ti ne uspe,pa ponavljat letnik,nikar se ne prepisuj drugam,sicer bos veliko casa izgubila z iskanjem novih sosolcev in navajanjem na nove ucitelje.Lazje se bos vkljucila na isti soli.Verjem mi in pogumno dalje.
Pa jo je res glava bolela ali naj zdaj zdravnica laže zanjo po navodilu staršev? Kaj je slabše, da otrok ponavlja letnik ali da se ga uči, da je laganje nekaj normalnega, da dosežeš, kar bi rad?[/quote]
In zakaj tocno rabi zdravnik vedet da v resnici nima glavobolov?[/quote]
Ja bravo breskev! Punca točno to rabi, naučit se goljufat.
Eh, vse življenje potrebujemo dobre informacije.
Po lastnih izkušnjah vem, da v srednji šoli teh ni. Ni dovolj.
Tudi še kasneje.
Informacij v pravem trenutku, na pravem mestu, pravemu človeku.
Dobesedno rešujejo življenja.
Dobesedno.
Teh pomanjkljivih, zavajujočih info je še danes problem.
So stalnica v našem vsakdanu.
Od zdravil, diagnoz, spl. info itn.
Pravniki pravijo, da neinformiranost ni opravičilo, sodišče tudi.
Tako se naše žovljenje lahko zaključi še preden je začeto.
Vse preveč dandanes tavamo, v dobi interneta se šele zavemo, kako smo ne in napačno informirani.
In taki osebki, kot si ti, nsm bi krojili življenje še tu, ko info iščemo, med poštenimi ljudmi!
Begaj v svoje malo zelo informirano življenje.
Še preveč se vsakodnevno srečujemo z vami.
TU pa spokaj!
Vse nadaljnje razlage nisi opravičila s svojo prvotno trditvijo: Ti ne bi dala.
Ti nimaš ničesar dajati.
Ker si PRAZNA.
Črprav polna najboljših informacij.
Zdravniki so praviloma pametnejši od sadja.
Ja in? Kak je tvoj konkreten in praktičen nasvet avtorici?[/quote]
Naj neha cmizdrit, tako ona kot hči.[/quote]
Nič ne cmizdri, tale poljanska mama se je samo pohvalila, nobenega nasveta ni dala.
Tudi naš je končal Poljansko, brez vsakega truda prav dober. Aja, pogojev ni imel nobenih, ker da ne bi končal gimnazije, sploh ni bila dilema 😛
Ja, sem se pohvalila! Odgovor avtorici sem pa podala že zgoraj.
razlog za neuspeh je v čem? Pojdi do učiteljice in naj ti pove kaj punci manjka, da je padla. Inštrukcije niso vse ok, očitno vaše niso bile. Če je potrebovala inštrukcije ej to verjetno eden od teh predmetov: Matematika, fizika, kemija, angleščina. Drugega inštruktorja, punco pa razbremenite. Se z njo pogovorite.
To, če se ponavlja letnik ni nobena katastrofa!
Štipendija je problem, ker je eno leto ne bo dobivala – če ponavlja. Mislim, da ji je vrnit ni treba. Še.
Razumemstisko. Ne razumem pa miali na fejk opravicilo s strani zdravnika, ce ne gre zares za kronicno ali dolgotrajno akutno bolezen, zaradi katere se ni mogla uciti. Se meni samo zdi ali bi ve, MONE OD MON, z usesi ploskale in srale po zdravnikih na splosno, ce bi katerega dobili, da pise lazna potrdila? LICEMERKE!
Pa jo je res glava bolela ali naj zdaj zdravnica laže zanjo po navodilu staršev? Kaj je sla
bše, da otrok ponavlja letnik ali da se ga uči, da je laganje nekaj normalnega, da dosežeš, kar bi rad?[/quote]
Ne morem verjeti. Zdravnik ne rabi vedet da b resnici nima glavoboliv? Zdravnik, ki je osebni zdravnik te deklice in ki s podpisom na potrdilu jamci z vso odgovornostjo, da so trditve resnicne!!!
Zenska, ti res nisi gladka.
Najslabše je, da zdaj zganjate žalost, jezo, karkoli. Jaz bi ji rekla, naj pač ponavlja letnik, to ni nič hudega, se zgodi. Pa nehajte ji inštrukcije tiščat in silit, malo več distance rabi, začutit da je sama svoj šef, ker do zdaj je verjetno. Če sicer je pridno dekle, je zelo verjetno problem, da zganjate preveč pritiska, ona je z glavo drugje, ker jo silite v vse. Ker če ne opraviš letnika na SŠ brez vsakršnih inštrukcij in nekega dodatnega sranja, moraš bit ali zelo zabit ali pa imeti neke zelo hude probleme z odnosi v družini, ki potencirajo nezainteresiranost. Zabitosti se ne da odpravit, odpravit se da samo prisilo in vzbuditi interes.
Forum je zaprt za komentiranje.