neumno vprašanj o letalskem prevozu
prvič letiva čez ocean v Mehiko..z Iberio..in zanima me če ti dajo na letalu kaj za jest al moram nest kaj s sabo….pa saj sem že letela na krajše destinacije in so mi dali za jest….včeraj pa sem nekaj brskala po netu in nisem prav razumela al moraš plačat hrano al kaj…no 10 ur vožnje glih ne bio rada stradala……
torej moje vprašanje a ti dajo za jest
če moraš plačat a je drago?
lp pa ne zamert butastemu vprašanju
Z Iberio sem letela lansko leto v Venezuelo. Postrežba je katastrofalna oz. je sploh ni. Let je bil iz Munchna do Madrida in potem do Caracasa. Čeprav je let do Madrida trajal 2 uri in 15 min, nismo na letalu dobili prav ničesar, še kozarca vode ne. Hrano in pijačo so prodajali – en navaden sendvič in pločevinka kokakole sta stala 10 evrov. Res obup. Na žalost s fantom nisva vzela nič s sabo na letalo, ker sva pričakovala da bomo kaj dobili. Še nikoli se mi ni zgodilo, da ne bi dobila čisto nič. Še ko sem šla do Brača, do koder je let dosti krajši, sem dobila sendvič in sok.V Madridu sem si potem kupila vodo, ker nisem vedela, ali nam mislijo sploh kaj dat. No, nekaj je le blo, čeprav bolj slabo. Kmalu po vzletu smo dobili malico, sok (pribl. 1 dcl) je bil že nalit v skodelici, druge pijače pa razen čaja ali kave nisi dobil. Šele malo pred pristankom smo dobili drug obrok, kosilo: na izbiro je bil piščanec ali testenine. Js sm izbrala testenine, a so bile obupne. Na njih je bila paradižnikova mezga, pa čisto zasušena na testeninah, a vsaj pijačo si dobil zraven.
Ko sva se vračala, sem s sabo na letalo sicer vzela vodo, a sem jo kar hitro tudi spila. Ker je bil let nočen, sem bila proti jutru že precej žejna in sem šla prosit stevardeso za kozarec vode. Očitno so šparali tudi na vodi, ker mi jo je nalila samo do polovice kozarca.
Torej: vzemi na letalo dovolj vode in nekaj za prigriznit, ker je Iberiina postrežba zelo uboga.
Enako – letela z Iberio iz Munchna v Madrid (NIČ, samo dutty free), in iz Madrida v Limo… Ko smo leteli čez dan (dolgrede) je bila hrana nekje na sredini 11 urnega leta (plastična paella, kruhek in maslo, minimalna tortica in kava ali čaj – klasična hrana na avionu), pijačo so stregli 2-3krat, drugače pa si lahko zadaj pri stevardesah dobil pijačo kadarkoli (sok, voda, vino, …). To seveda brezplačno!
Ko pa smo leteli domov (ponoči) nisem niti videla stevardese do nekje eno uro pred pristankom v Madridu, ko so hiteli z zajtrkom (zopet plastične zadeve).. Najbrž so spale :))
Tako, da raje vzemita sabo kakšen sendvič, sadje in kakšno flaško vode… Bolje, da imaš pri sebi, kot pa ne!
ps: ne pozabita na napihljiv vzglavnik (zelo prav pride) in dan dva prej pojejta kak aspirin zaradi dolgega letenja!
Predvsem pa uživaj v Mehiki!!!!!
To je odvisno kdaj letis, ker se ti lahko zgodi, da ni nobenega pametnega obroka. Mislim, da bi se zihr dalo tocno za svoj let pozanimati kdaj strezejo obroke.
Vecinoma sem imel dobre izkusnje. Nisem se videl, da bi bilo treba za karkoli drugega razen alkoholnih pijac potrebno placati.
Ko sem jst letel iz Hong Konga ponoci je blo malce bedno, ker so vecerjo delili ze na prejsnji relaciji, ki so jo opravili. Jst pa lacen… Zjutraj je pa se zajterk bil tko zanic, da ga nisem mogel niti pojesti.
No, si mel takrat pa neomejeno zalogo raznih cokoladic na voljo…
Drugace pa tudi, ce delijo samo kak sendvic ali kaj taksnega, se da ponavadi kaksnega dodatnega dobiti. Ali pa enostavno vprasaj, ce imajo slucajno kak sendvic, ki bi ga lahko dobila, sej so ponavadi dost prijazni.
Drugace pa so se enkrat tudi opravicili, da so imeli probleme z dobaviteljem in da bo postrezba bolj taka in razdelili neke male sendvicke. Tak, da nikoli ne ves.
Kar se pijace tice, vprasaj. Ce si zejna in se ne strezejo lahko vedno reces, da si zejna in da zelis neki za popiti.
Sicer še nisem letela z Iberio, tako da ne vem kaj konkretnega. Letela sem pa že z Lufthanzo, Austrian air in Korean air, pa seveda z Adrio. Ne glede na to, ali dobiš hrano na letalu je pametno nesti s sabo kakšen prigrizek in vodo. Jaz sem bila na začetku bolj plasna in ‘ponoči’ nisem klicala stevardes. tako da sem bila včasih kar malo lačna. So pa npr. pri Korean imeli tak sistem, da si za pijačo moral klicati stevardese, drugače niso nič prinesle. Če imaš s sabo plastenko, lahko prosiš stevardeso, da ti jo napolni.
Pa kakšno kremo in labelo vzemi s sabo, sploh če imaš bolj suho kožo.
Tudi jaz z Iberio še nisem letela, sem pa letela že z British Airways, Lauda air, Air France, Air Mauritius, Adrio in nekoč v preteklosti z Jatom, hrane je bilo povsod dovolj, za pijačo pa si moral pri nekaterih družbah sproti prositi stevardese, razen pri Air France in Air Mauritius, ki ti na čezoceanskih letih nudita samopostrežni bife…tako, da je bilo raznovrstne pijače v izobilju.
Podatke o hrani, ki jo strežejo na letalu, lahko običajno dobiš, kar na spletni strani družbe.
Pozdravljeni
Tudi jaz imam eno ”neumno” vprašanje glede letalskega prevoza, ker potujem prvič na tako dolgo pot z letalom.
Letim pa prav tako v Mehiko.
Letim iz Benetk v Pariz in potem naprej v Mexico City.
Iz Benetk štartam ob 12.40 in pridem v Pariz ob 14.30. Za Mexico City pa imam let ob 16.15. Zadnji check-in pa je eno uro prej. Torej imam med prihodom in zadnjim check-inom 45 min. Zanima me kako je če ima letalo zamudo in ti ne uspe priti do časa do tja. Malo me skrbi da bom imel premalo časa da pridem iz enega letala na drugega. Nazaj pa je razlike še manj in sicer 25 min.
Je letališče v Parizu zelo veliko?
LP
Če letiš na CDG potem – ja, letališče ni veliko, pač pa ogromno, ampak če priletiš in nato odletiš z istega terminala potem ni panike, ker lahko to storiš v ca 30, če pa moraš zamenjati terminal potem rabiš več časa. Problem je namreč v tem, da so povsod dolge vrste in tako čakaš in čakaš in čakaš…pa še nekaj, ne vem če sem te prav razumela, toda v Parizu se ti ni potrebno chekirati, ker to storiš že kar v Benetkah ( tudi za let Paris-Mexico City).
Glede zamud in ostalih nevšečnosti imamo let. potniki v EU kar precej pravic, ki pa jih družbe rade zamolčijo, če jih ne poznaš. Kjižico v kateri so opisane lahko brezplačno dobiš tudi na Brniku.
Samo za info, če zaradi zamude zamudiš naslednji let, ti mora družba čimprej omogočiti nadaljevanje potovanja, če tega ne storijo v par urah, ti morajo plačati kosilo, omogočiti brezpačen tel. klic, sledi plačilo prenočišča v hotelu v končni fazi ti morajo vrniti denar za vozovnico in te brezplačno prepeljati na željeno destinacijo…
Prijeten let in lep dopust ti želim !
Ja pise mi na karti da priletim na 2F in imam odhod iz 2E. Oziroma za nazaj ravno obratno. Upejmo da bo dovolj časa.
A potem je tako da v Benetkah dobim že vstopnico za naslednje letalo in grem samo skozi carino in skozi policijski pregled v Parizu in to je to?
Glede teh pravic pa sem slišal, glede zamud in podobnega.
Hvala za odgovor
LP
Na carino ti ni treba, ker je let znotraj EU, opraviš samo kontrolo pred vstopom na letalo (tam zna biti gneča, ker npr. na treh šalterjih kontrolirajo potnike za 20 letal). Ko se boš vračal sicer greš mimo carine, kjer pa pregledajo samo nekatere naključno izbrane potnike.
Mislim, da sta 2F in 2E na nasprotni strani terminala, tako, da moraš skozi podhod, vendar je vse dobro označeno, tako da ni panike.
Lep vikend!
Ojla.
Jst sem ravno prišel iz destinacije južne amerike, ravno tako z Iberio. Let Muc – Mad je bil samo duty, potem Mad – Caracas dva obroka, bolj slaba kot dobra, nazaj pa Santiago – Mad in Mad – Mun isto kot naprej grede.
Nazaj grede smo se odločil, da ga mal zažuramo, pa je bil zraven tud čilski vojaški orkester in so ga na polno pili, tako da nam je po dveh rundah gin tonika ostal samo še pir. Čeprav so čileanci pil samo wisky colo in bi mogu gin še sigurno bit. Ampak so verjetno stevardese “prekinile” točenje.
Pa čisto mimo tega, sta ble dve na naši strani letala zlo naveličane vsega, ne glih neprijazni, ampak kot da se jima nič več ne da.
Dd ne govorim o filmih. Katastrofa, sama jajca, čist neznani filmi, dolgočasni… Ponavadi mi precej “skrajšajo” let, ampak tle so bli pa prava muka!
Sem že prej slišal kritike glede Iberie, no zej sem se pa še sam prepričal.
Letu sem že s British Airways, Lufthanso, LTU (čarter na Kubo), če govorim samo o čezoceanskih, in so bli vsi veliko boljši.
Tolko o mojih iskušnjah 🙂
Lp
Andrej
en zemljevidek CDG letalisca. (francozi imajo spet stran samo v francoscini)
http://www.aeroportsdeparis.fr/Adp/Resources/894313b3-1923-4bc6-906c-ba0e8375f2b4-cdg2ef.pdf
Zanimivo! 🙂
Adria je po pricakovanju obupna 😉 Sej, sendvicki niso niti tako slabi, vendar bi manjse zemljice tezko dobili… Naj se zgledujejo po Czech Airlines, kjer so bili sendvici “konkretni”. Pa razlika v ceni sendvica mogoce 50SIT…
Glede Iberie… Letel sem z njimi Benetke-Madrid-Havana pred dvema letoma. Seveda na letu Benetke-Madrid je bilo vse proti placilu, vendar po pravici nisem niti pogresal obroka… itak imam navado da vzamem (vsaj na zacetku poti) kaksen snack ali sendvic zraven, kar je 10x bolje od tistega kar strezejo na letalu (predvsem neokusno in kolicinsko neprimerno na Adriji). Plastenka vode je pa itak vedno obvezna za kakrsnikoli let…
Na cezoceanskem letu je na Iberii bila postrezba, samo kot se spomnim ni bilo nic posebnega da bi mi ostalo v spominu (torej ne zelo dobro ne zelo slabo).
Moram priznati, da sem doslej se najbolje jedel na Emirates (Dunaj-Dubai-Entebe). Tudi Air France je bil OK. Najvec sem doslej letel z Lufthanso, pa tudi nimam vecjih pripomb… Res pa je, da nisem izbircen…
Pred poletom (nisem povsem prepričan, če je zadosti šele ob čekiranju) moraš o svojih željah obvestiti prevoznika. Nekatere kompanije imajo možnost izbire posebne hrane že na netu (seveda po tem, ko si že kupil karto).
Niso pa take zahteve nič nenavadnega – vegetarijanci, verska prepričanja, diete…..
Sicer sem pa jaz bolj navajen na:
chicken or fish, sir?
chicken
sorry, no chicken anymore
ok, then fish
sorry sir, no more fish, only pasta….
:)))
Forum je zaprt za komentiranje.