NEPREMIČNINSKE AGENCIJE
Nobena agencija, ki skrbi za prodajalca in kupca ne more biti dobra. Čigave interese zastopa? SVOJE!! Bistvo ji je posel. Važno da se proda in da agencija pokasira procente.
Obvezno imej svojega odvetnika, ki bo ščitil tvoje interese. Ob poplavi NATEG na trgu, se 100.000 SIT dodatnega stroška pri ceni stanovanja ne pozna veliko, lahko ti pa prihrani veliko milijonov.
Slaba izkušnja. Stanovanje sem kupila prek agencije in hkrati prodajala svojega – sama in prek agencij, ki ti tako ali tako blazno težijo, tako da sem na koncu popustila. No, na koncu smo kupca našli sami, in nato se izkaže, da so bili na nekaj ogledih prav s to agencijo, prek katere smo kupili stanovanje. Tako dober pregled imajo nad svojimi strankami in njihovimi željami. Pri tem, da sem jih morala skoraj prisiliti, da so me peljali gledat to stanovanje, ki smo ga kasneje tudi kupili, ker so mi na vsak način hoteli “uturiti” neko drugo v Medvodah, čeprav sem IZRECNO poudarila, da ta kraj odpade. Na koncu se je pokazalo, da smo kupili črno gradnjo… Odgovor direktorja te agencije – mene ne briga, kaj pravijo na občini. Odgovor na mojo pritožbo GZS: agenciji so zabičali, da mora stranke opozoriti, da se upravni postopki lahko iztečejo tudi negativno. Na srečo bo gradnja zdaj legalizirana, postopek že teče, ampak jaz agenciji ne zaupam več.
Tudi slaba izkušnja – sicer smo iskali pisarne in ne stanovanja, ampak zapomnila sem si pa vseeno :). Povpraševanje po pisarnah sem dala na več agencij, večinoma znanih, od tega se je potrudil samo nek s.p., od ostalih ni bilo glasu. Pa sem jih po kakšnem mesecu, ko še nismo dobili pisarn, klicala in so bili vsi neprijazni, da kaj klicarim, da če bi kaj imeli, bi mi že sporočili. Do pisarn smo potem prišli brez pomoči. In mi lepo sedimo v novih pisarnicah že kakšno leto, ko kliče nek gospod iz kar znane ljubljanske agencije (ene od tistih, ki niso niti enkrat klicali), da če je naše povpraševanje še aktualno. Rečem, da ni. On pa čist ven pade, da drugič naj sporočimo, da naj nam bo, ampak drugače se pa to plača?! Jaz sem bila videt ko riba na suhem, tip pa vrže dol telefon brez nasvidenje, ali česa podobnega…
lpš
No, tema nepremičninske agencije me res pogreje, ko beseda nanese nanje, čeprav je od naše odisejade minilo kar nekaj časa. Ja, Astra, v pogodbi pač tako piše, da moraš javiti, če stanovanje prodaš sam, sicer ti lahko zaračunajo (ne vem sicer kaj, saj ga niso prodali????), nič pa ne piše, kaj so njihove obveznosti glede iskanja. Vsekakor se glede iskanja stanovanja ne moreš zanesti nanje, ker ti bodo poskusili vsiliti to, kar prodajajo sami, tako da mora človek res iskati sam in hoditi na oglede.
Ena moja kolegica je bila zvita in je na oglase agencij poslala naprej svojo prijateljico, ona je podpisala pogodbo (da če bo kupila to stanovanje, ga bo samo prek agencije, sicer jo lahko tožijo – to ti dajo podpisati vedno) in kasneje stanovanja seveda ni kupila, sta pa potem skupaj poskusili izvohati pravega lastnika (večinoma je šlo brez težav) in se je potem kolegica pogovarjala direktno z njim (brez agencije). Druga stvar, ki mi je še prišla na pamet, je to, da iščeš sama in hodiš na oglede, za samo sklepanje pogodbe pa najameš ali odvetnika, ki se spozna na nepremičnine, ali pa kakšnega s. p. nepremičninarja, vendar ne za provizijo, temveč za fiksen znesek, da pomaga pri sklepanju pogodbe in pazi na vse formalnosti (menda jim tako dobro že ne gre, da bi se branili mastnega honorarja za nekaj ur dela, kakšen že mora biti tak, da se ne bo vsedel na provizijo). Vsekakor je to bistveno manjši strošek od provizije. Za zdaj je na tem področju še štala, pa oprostite izrazu. Z veseljem bi ti posredovala ime solidne agencije, če bi se kdo pohvalil. Pa se mi doslej ni še nihče.
Kikica… mi nismo podpisali nobene pogodbe. jaz sem pobrskala po imeniku in internetu, poklicala znane agencije, povedala kaj rabimo, jih vprašala, kaj oni potrebujejo od nas in niti ena agencija ni rekla, da moramo karkoli podpisat… Podpisali pa smo en papir s tisto agencijo, k nas je (edina) peljala na ogled pisarn. Na papirju ni bilo nobene besede o tem, da moramo karkoli javiti, samo to, da se ne bomo z najemodajalcem šli menit mimo agencije.
No, potem pa sploh… Mi smo z večino agencij, ki nas je uvrstila v svojo ponudbo in si stanovanje celo prišla ogledat, podpisali takšno pogodbo, s tem da sem to, da moram javiti, če stanovanje prodamo sami, opazila po naključju, na to me ni nihče opozoril. Skratka, očitno jim provizije še prelahko padejo v žep in se na splošno ne trudijo. Dopuščam možnost, da kje obstaja kakšna poštena, dobra nepremičninska agencija, ampak jaz še nisem slišala zanjo.
Forum je zaprt za komentiranje.