Nepremičninska agencija??
Pozdravljeni!
Odločili smo se z nakup novega stanovanja-novogradnje. Vseskoz oglašujejo isto ceno z ddv nikjer pa ni zavedeno da, si agencija vzame 2 % pri prodaji le -tega stanovanja. Sedaj sem mnenja da to stanovanje stane cca.1800 € več. Ta znesek pa ni tako majhen.
Ko smo bili na ogledu stanovanja katerega bi naj kupili nam je če lahko tako rečem na brzino podturil pogodbo o posredovnju nepremičnine. Ta pogodba je za moje pojme nična saj se takrat nismo odločili za nakup tistega prvega stanovanja, ki je bilo v drugem nadstropju, ker so nas že kupci prehiteli z aro. Po nekaj tednih smo šli spet na ogled v isto stavbo ampak je bilo na razpolago še samo eno stanovanje in to v prtličju. Seveda smo se zato stanovanje takoj odločili in dali aro.
To stanovanje bi naj bilo vseljivo konec aprila letos.
Sedaj pa me zanima;
– ali lahko zahtevajo 2% provizijo pa čeprav pogodba o posredovanju nepremičnine ni bila podpisana za to stanovanje na katero je bila dana ara in če lahko zahtevajo- kdaj se plačata ta 2 % nep. agenciji?
Hvala,
L.p
Zagotovo boste vse odgovore našli v pogodbi o posredovanju, zato jo za začetek temeljito preberite.
Če se pogodba o posredovanju res nanaša samo na konkretno stanovanje (kar pa močno dvomim), potem vam provizije za drugo stanovanje ni potrebno plačati. Bi pa pri tem rada opozorila na to, da je pri prodaji novogradenj postopek večkrat tak, da investitor preda novogradnjo v prodajo določeni nepremičninski agenciji in se z njo dogovori za pogoje prodaje (npr. za višino provizije pri prodaji). Če torej nepremičninska agencija ne krši pogojev prodaje (če je bila provizija dogovorjena med investitorjem in nepr. agencijo), potem ne vem na kakšen način boste to stanovanje kupili, ne da bi plačali provizijo.
Posredniška provizija se načeloma plača ob sklenitvi prodajne pogodbe. Ne pozabite tem 2 % dodati še 20 % DDV.
LP
pozdravljena DaNaJa,
Davek za to stanovanje je že všet v ceno tako da stanovanje stane brez ddv-ja 70.000 € z ddv pa 76.400 € + po njihovem še 2% pri pospredovanju. To se mi ne zdi fer, ker potem več to stanovanje ne stane 76.400 ampak cca. 29.000 €.Oglašujejo pa da stane zgoraj omenjena cena.
Lep sončen dan ti želim…
L.p
Najprej se mi je zdelo rahlo naivno vprašanje, ampak človek, ki stanovanja še ni kupil prek agencije, res ne more vedeti, da agencija za posredovanje zahteva provizijo. Tega v oglasih ne piše, razen ko recimo poudarijo, da kupec ne plača provizije. In ja, glede na ostalo, kar kupujemo in kako so tam obračunane cene, bi človek logično sklepal, da je ta provizija nekako vkalkulirana v ceno stanovanja.
Žal je v tvojem primeru tako, da je investitor za prodajo pooblastil agencijo. Ampak če vam je stanovanje všeč in je cena ok, bi bilo škoda, da bi ga izpustili zaradi slabih dveh jurjev (provizija plus 20% DDV).
metulka, zdaj se pa meni zdi vse skupaj rahlo naivno. V nepremičninskih oglasih so itak 99 % agencije. Če se človek spravi kupovat stanovanje se verjetno o tem najprej temeljito pozanima. Ljudje, ki so kupili stanovanje pred kratkim, lahko marsikaj pomagajo in svetujejo. Razen, če vi kupujete stanovanje ad hoc; v nedeljo popooldne pade odločitev, da se v naslednjem tednu kupi stanovanje.
Po mojih izkušnjah je ena izmed bistvenih prednosti nakupa novogradnje ravno v temu, da se izogneš agenciji. Večja gradbena podjetja imajo svoje ljudi, ki to uredijo, pripravijo pogodbe in vse kar je potrebno. Meni osebno tista 2% predstavljata kar nekaj denarja. Pri cenah nepremičnin v Ljubljani pa sploh.
Sonka-, ne se prenaglit, če pa ti je noro všeč in vse klapa, kupi. Če boš srečna v stanovanju in misliš, da je stanovanje “deal”, tiste 2% ne igra tako velike vloge.
Pozdravljeni,
Ja za to stanovanje ne mislim in tudi nebom plačevala provizije agenciji. Ker za to stanovanje je bila samo sklenjena pogodba in tista pogodba o posredovanju nepremičnine ni bila za to stanovanje ampak pred časom za eno stanovanje v tej stavbi ki se nismo odločili za njega. Preverila sem že pri gradbenem podjetju in ti so že plačali 2 % provizije tej nep. agenciji. Tudi, ko smo dali aro smo dobili račun od gradbenega podjetja ne pa od nep. agencije.
Sedaj pa še to, s delovodji na gradbišču smo dogovorjeni, da ne bomo imeli njihovih ploščic v kuhinji, kopalnici, na hodniku…upoštevajo 20 € po m2. Pozanimali smo se v eni od trgovin s keramičnimi ploščicmi in delajo tudi s tem gradbenim podjetjem. Sedaj pa ne vem kako gre ta kompenzacija za te ploščice v trgovini. Ali moram na svoje stroške kupit te ploščice pa mi potem grad.podjetje vrene denar ali kako?
Prosim ne me grajat smo novinci pri nakupu novogradnje.
Hvala
L.p
ah, ja…
investitor novogradnje (po novem) ne mora prodajati sam, ampak mora za trženje zagotoviti osebo z licenco! Nekateri investitorji imajo za namene trženja tako osebo zaposleno sami, ostali morajo za trženje najeti zunanjega sodelavca z licenco za trženje nepremičnin – torej po navadi agencijo.
Drugo dejstvo pa je, da v ZVKSES – 10. člen pravi takole:
Prodajalec poleg plačila kupnine od kupca ni upravičen zahtevati plačila nobenih stroškov v zvezi s sklenitvijo oziroma izpolnitvijo prodajne pogodbe, razen morebitnih zamudnih obresti za zamudo s plačilom kupnine, morebitnih stroškov, ki prodajalcu nastanejo zaradi kupčeve upniške zamude in stroškov vknjižbe lastninske pravice v korist kupca.
in inšpektor je zavzel stališče, da posrednik pri prodaji novogradnje ni upravičen do provizije – seveda pa gre za tistega posrednika, ki posreduje za prodajalca. Če ste najeli agencijo, kot naročitelj in vam je stanovanje poiskala na trgu (za prodajalca pa trži drug posrednik), ste mu dolžni plačati provizijo!
Forum je zaprt za komentiranje.