Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Nepremičninska agencija vložila predznambo, čeprav pogodba o nakupu ni še niti podpisana, niti usklajena

Nepremičninska agencija vložila predznambo, čeprav pogodba o nakupu ni še niti podpisana, niti usklajena

In sedaj pritiska na nas, da naj bi pogodbo podpisali.
V bistvu delajo enostavno mimo nas in izsiljujejo s tem, da smo dolžni plačati 2/3 provizije, če odstopimo.
Kaj lahko naredimo?

Na podlagi česa je vložila plombo in v čigavo korist? Ste vi kupci ali prodajalci? Preberi si splošne pogoje poslovanja nepr. agencij (morala bi vam jih dati na vpogled ali v svojih prostorih ali pred podpisom česarkoli že) in POPOLNOMA VSE, kar ste podpisali pri njih/zanje/od njih.
Ne moreš preprosto uletet na ZK in rečt, jaz bi pa eno plombo.

jap
točno to so naredili.
Pri ogledu stanovanja smo podpisali pogodbo o posredovanju. Čez nekaj časa smo se odločili, da predlagamo našo ponudbo. Ker je kupec odsoten, mu je bilo potrebno posredovati našo ponudbo. Potem ni bilo več kot en mesec ničesar znanega, razen tega, da je na stanovanju precej bremena. Prejšnji teden, po našem posredovanju smo zvedeli, da je ponudba sprejeta in da naj ta teden pridemo podpisat pogodbo. Ki je do takrat sploh še nismo videli, niti se o njej nismo pogovarjali. Usklajena je bila samo z zahtevami prodajalca. Šele na našo zahtevo smo pogodbo dobili že vnaprej. Naša dopolnila so bila zavrnjena. Ker so bila nekatera napačna (tukaj se strinjam), ker se “takšnih stvari v pogodbo ne piše”, ker je brez veze… Niso se z nami posvetovali o ničemer. Niti o tem, ali želimo hipoteke poplačati prej, ali potem, niti o pasteh, ki se lahko pojavijo pri tem nakupu. Prodajalec namreč nima ničesar, razen tega stanovanja. Zato bo nemogoče od njega karkoli izterjati, če bi šlo kaj narobe. V našem interesu pa tudi ni, da gremo v nakup, kjer bi se morali kakorkoli tožiti. Pojavil se je kupec, ki naj bi bil pripravljen ponuditi več od nas, in sedaj hočejo da se pogodba podpiše na vrat na nos. Ker nekaterih stvari kot pravnik ne poznamo, smo želeli določena pojasnila. Nekatera smo dobili, nekatera ne. Ker želimo nekatere zadeve tudi prespati se gremo sedaj praktično živčno vojno. ker po njihovem ni časa. Napisali so, da bodo predznambo vložili pred podpisom pogodbe. Ko smo jih povprašali na podlagi česa, je bil odgovor, da naj ne skrbimo, da bodo za to poskrbeli strokovnjaki. In to so storili.
Že res, da nas nepremičnina zanima. Ampak hazardirati pa tudi ne mislimo.
Kakšen nasvet?

Vsaka nepr. agencija mora imeti pravnika, ki ji ureja Prodajne pogodbe.

Kaj pa če bi prosili, če lahko stopite v stik z odvestnico/kom oziroma pravnikom, ki to ureja, in vam on lepo in strokovno pojasni iz pravnega stališča, kar je za vas moteče v sami pogodbi in bi radi spremenili oziroma dodali.

Glede na to, da imate vse ZK podatke o stanovanju (podpisali ste pog. o posredovanju, kjer so napisani) lahko pogledate na Sodišču (zemljiški knjigi) vpogled v plombe. Sicer se čaka en dan ali dva dni na kopije plomb a če želite, lahko pogledate. Samo ZK stanje lahko preverite tudi preko neta.

Ne vem kakšno pogodbo o posredovanju ste podpisali a načeloma vi ne plačate provizije, če se posel ne sklene. Lahko pa, da ste kaj takega podpisali kar je zame sicer absurd.

Še enkrat lepo preglejte in preberite, kakšno pogodbo ste podpisali.

Itak da vzemite svojega odvetnika. Agencije niso dovolj usposobljene, naj mi oprostijo tisti redki še preživeli dinozavri, ki dejansko so. Tudi če imajo pravnika – moja pogodba je taka, da me je jo sram kazati naokrog, pa jo je sestavil pravnik v agenciji.

Na starševskem je ravno spet ena tema o agencijah – nekdo opisuje svojo izkušnjo glede preverjanja dokumentacije. Prav žalostno, pa gre za čisto osnovne stvari.

Ne izgubit živcev, še vedno bolje plačati tisto provizijo (za katero naj vas v primeru nesklenjenga posla lepo tožijo, če vprašaš mene, ne je plačati prostovoljno) kot se zaštrikat z življenjsko naložbo.

Naše dopolnitve smo posredovali pravniku agencije – njegov odgovor je bil, da takšne pogodbe on ne bo podpisal. O usklajevanju pa nič. Ostali odgovori so bili, ali odgovori agencije, ali njihovega odvetnika.

moram popraviti – mi smo kupci. Prodajalec je odsoten.

Kot je bilo rečeno : vzemi odvetnika in se posvetuj z njim. Plačati ti treba ni nič, razen če piše v poogodbi o posredovanju drugače.

Kot pa si že ugotovila (lahko bi tudi na lažji načn) kot kupec res nima smisla podpisovati pogodbe o posredovanju. Agencija težko zastopa interese 2 različnih strank – kupca in prodajalca.

primer pogodbe o posredovanju
http://mhribar-co.si/podjetje/splosnipogoji.html

To je navadno izsiljevanje.

Pravno-formalno vas veže samo pogodba o posredovanju. Tudi, če si premislite iz kateregakoli razloga, vam agencija lahko samo izstavi račun za opravljenje storitve. V tem primeru gre za očitno manipulacijo, saj agencija krši pogodbena določila (zastopanje v korist stranke).

Skrbno shranite vse dopisovanje in dokumentacijo za morebitno dokazovanje, nato pa imate 2 možnosti:

1. Najcenejša: od pogodbe odstopite, saj so njihove grožnje in izsiljevanja brezpredmetna.

2. Oborožite se z dobrim stvarnopravnim odvetnikom, ki naj začne pošiljati dopise. Za prihranek živcev svetujem, da s prodajalcem in njegovim zastopnikom prekinete vse osebne stike ter komunicirate izključno prek odvetnika, osebno se prikažite samo na morebitnem podpisu pogodbe.

Hvala vsem
na žalost je sedaj kar je.
Pogodbo za nakup smo podpisali.
Če bi se odločala sama, je ne bi. Na žalost pa moj partner nima jajc, da bi lahko stvari postavili na svoje mesto. Tako da sem praktično sama proti vsem, ker kao kompliciram. Če bi od pogodbe odstopili, bi nas to stalo 3000 eur. 2/3 posredovalne provizije + stroški.

Žal pri nepremičninskih poslih “ne imeti jajc” lahko pomeni enormno večje stroške, da ne omenjam psihičnih naporov, kot je 3000 EUR, ki po mojem mnenju ne bi bili iztožljivi.

Upam, da vas pogodba dovolj ščiti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close