Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Nepr. agencija – ogled brez podpisa “lista o posredovanu”

Nepr. agencija – ogled brez podpisa “lista o posredovanu”

Pozdravljeni,

berem in zasledim informacije o tem, da kot kupec (ki sama išče stanovanje) nisem zavezana k plačilu provizije, če ne podpišem tistega lista, ki mi ga da agent pred ogledom.

Me pa zanima, kako na korekten način povedati, da jaz pa tega lista ne bom podpisala in bi vseeno imela ogled stanovanja? Oziroma kako to izpeljati?

Lp, Petra

P.S. Upam, da sem pravilno dojela vaša pisanja o tem kdo (naj bi) plačal provizijo.

Iz izkušenj vem, da način ne pomaga kaj dosti. Če te agencija ne želi odpeljati na ogled brez da podpišeš pogodbo, te pač ne bo.

Res pa lahko ti v tem primeru zadevo prijaviš na tržni inšpekciji, ki naj bi ukrepla. Vsaj na Ministrstvu za okolje in na inšpekciji so tako pojasnili. Pri tem zelo koristijo tudi dokazi, npr.dopisi,e-pošta..

Pozdravljeni,

ja, se mi je zdelo da bo kaj takega. In ko se vse meniš po telefonu pa tako ali tako nimaš dokazov. 🙁

Lp, Petra

Snemaj pogovor.

Drugače pa predlagam:
– poskusi zavlačevati s podpisom dokler ne vidiš nepremičnine
– v pogodbo vpiši podatke o nekom drugem (ni čisto prav, ampak….)
– pošlji nekoga drugega na ogled
– zagrozi na kraju samem s klicem na inšpekcijo ter jih tudi dejansko pokličeš
– fotoaparat tudi ne bo odveč

Hja,

nekateri ti dajo podpisat POGODBO (in ne LIST) pred ogledom – če pri teh zavrneš, te verjetno ne bodo peljali gledat nepremičnine. Nekateri ti jo dajo med ogledom ali na koncu. Tile ti najbrž nič ne morejo, če ne podpišeš in z malo iznajdljivosti, ko imaš enkrat naslov, tudi najdeš lastnika in se z njim direkt zmeniš, če je pripravljen na kšeft. Vnaprej po moje ne moreš vedet, kdaj ti jo bodo dali za podpisat.

Mogoče je res najboljše, če pošlješ nekoga drugega v izvidnico, ki ti povohuni za naslov in ime prodajalca. Samo merkej, MISLIM, da je določeno, na koga se ta pogodba o posredovanju nanaša – npr. ne moreš poslati moža in potem ti kupiti (spomnim se, da je v eni od neštetih pogodb o posredovanju, ki smo jih podpisali, pisalo nekaj na to temo, ampak se podrobnosti ne spomnim več).

Sem imela nekaj izkušenj, ko sem iskala najem, pa NIKOLI niso želeli povedati, kje točno je stanovanje, sem vedno kar z njimi morala iti, da so me odpeljali tja.
Tako da mislim, da tudi izvidnica ne bo nič bolje opravila. MAh, bomo šli in videla, kaj bodo naredili. Po moje bomo kar hitro zaključili, ko bom rekla: “Ne želim podpisat, ker nočem plačat provizije.”

A če nisva poročena, tudi ne živiva skupaj – in da jaz podpišem pogodbo, za posel se pa potem zmeni fant …. bi v tem primeru tudi jaz plačala provizijo?

Res se mi ne da plačevat par tisoč EUR (ki bi jih dala lahko za kuhinjo) za provizijo, sploh ker imam v družini odvetnika, ki bi naredil pogodbo in potem samo še notar.

To so poslovni običaji, smo v tržnem gospodarstvu, zakaj pa zakon dovoljuje delovanje agencij, da obračunajo provizijo, zakaj mora agencija plačevati razne članarine, kodeks poslovnih običajev, plačilo licence za vsakega NEPR posrednika…
Lahko pa se zakon uredi tudi tako kot je v tujini(-Avstralija-) nepremičnine lahko prodajate samo preko agencije in to samo ene, ki seveda mora obračunati PROVIZIJO in DDV in to 6-12 % od dogovorjene cene

To nima nobene veze s tem, da zaračunajo provizijo KUPCU za katerega ne naredijo nič (recimo da ima kupec dovolj osnovnega znanja oz. si vzame odvetnika).

No, potem pa naj si kupec vzame odvetnika ali naštudira zemljiško knjigo ter naj si kupi nepremičnino, kako bo prišel do lokacije naj pa brska po zemljiški knjigi in hodi od vrat do vrat

Odvetnika najet, pa izpisek iz ZK je pa res vreden 3.000 EUR,ja.
Glej, če hoče nekdo preko agencije prodat stanovanje jaz nimam nič proti. Naj plača usluge. Jaz, ki pa sama najdem oglase in iščem okrog, kontaktirat moram pa preko agencije, pa ni variante, da zato plačujem provizijo. Zakaj? Bo agencija cenkala za ceno za mene? Mi bodo znali povedati o stanovanju, kar jih bom vprašala,…. Jaz njih ne rabim, tudi ne njihovih uslug …. Naj se odločijo koga zastopajo? Kupca ali prodajalca? Oni bi radi samo potegnil denar. Tako pač je. Sem bila na prevečih ogledih, da ne bi vedela.

Bacek, lej, tole je tisto o družinskih članih, mogoče kaj pomaga

Zakon o nepremičninskem posredovanju

25. člen

(plačilo za posredovanje)

(1) Nepremičninska družba pridobi pravico do plačila za posredovanje, ko je sklenjena pogodba, pri sklenitvi katere je posredovala.
(2) Nepremičninska družba ne more zahtevati niti delnega plačila za posredovanje pred sklenitvijo pravnega posla, za katerega se posreduje. Nepremičninska družba je upravičena do plačila za dodatne storitve v višini dejanskih stroškov in največ v višini, ki mora biti določena v splošnih pogojih poslovanja in v pogodbi o posredovanju v prometu z nepremičninami, sklenjeni med nepremičninsko družbo in naročiteljem, in le, če je plačilo dodatnih storitev pisno dogovorjeno med strankama.
(3) Nepremičninska družba ima pravico do plačila za posredovanje tudi, če pogodbeni stranki pozneje odstopita od sklenjene pogodbe.
(4) Nepremičninska družba ima pravico do plačila za posredovanje tudi v primerih, ko naročitelj oziroma njegov ožji družinski član sklene pogodbo v zvezi z nepremičnino, ki je bila predmet posredovanja, s tretjo osebo, s katero je naročitelja spravil v stik nepremičninski posrednik in je bila ta pogodba sklenjena v šestih mesecih po prenehanju pogodbe o posredovanju.
(5) Ne glede na prvi odstavek tega člena se nepremičninska družba in naročitelj lahko dogovorita, da ima nepremičninska družba pravico plačila za posredovanje tudi, kadar naročitelj sam najde tretjo osebo, s katero sklene pogodbo, ki je bila predmet posredovanja. Plačilo za posredovanje iz prejšnjega stavka mora temeljiti na že opravljenih poslih in ne sme presegati ene četrtine s pogodbo dogovorjenega plačila za posredovanje. V primeru, če je tretja oseba naročiteljev ožji družinski član, je naročitelj dolžan plačati s pogodbo dogovorjeno plačilo za posredovanje v celoti.
(6) Ne glede na prvi odstavek tega člena, nepremičninska družba nima pravice do plačila za posredovanje, če z naročiteljem sama kot pogodbena stranka sklene pogodbo, ki je bila predmet posredovanja, oziroma če tako pogodbo z naročiteljem sklene nepremičninski posrednik, ki je za nepremičninsko družbo opravljal posle posredovanja.

2.člen (uporabljeni pojmi)
.
.
.
4. Naročitelj oziroma naročiteljica (v nadaljnjem besedilu: naročitelj) je fizična ali pravna oseba, ki z nepremičninsko družbo sklene pogodbo o posredovanju.
5. Tretja oseba je oseba, ki jo nepremičninski posrednik poskuša spraviti v stik z naročiteljem, da bi se z njim pogajala za sklenitev določene pogodbe v zvezi z nepremičnino.
6. Naročiteljevi ožji družinski člani so naročiteljev zakonec ali oseba, s katero naročitelj živi v zunajzakonski skupnosti, v skladu s predpisi o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, njuni otroci oziroma posvojenci, starši in posvojitelji ter osebe, ki jih je po zakonu dolžan preživljati.

Tanja hvala za tole.
Kot medvedi so zaščitene tele agencije. Najbolj huda mi je ta, da tudi če prekineš pogodbo, imajo še 6 mesecev pravico do provizije! Ta mi je pa tko huda … če jo seveda prav razumem.

Ma, saj na koncu bo tako, da bo neko stanovanje ful dobro, pa bom plačala … oz se bom trudila zbiti ceno za vsaj provizijo + DDV.

Koliko višje pa so ponavadi cene stanovanj – od realne vrednosti? 5%? 10%?

To vsekakor ne stane 20.000 €ur kolikor bi agencija hotela provizije za eno povprečno hiško…

Ne morem verjeti kako ste bedni, kar ostanite na Balkanu, ker za Evropo itak niste. Praksa v Sloveniji je taka, da si oba, prodajalec in kupec delita provozijo,pola pola. Prodajalci pač nočejo plačati v celoti 4%, in če prodajalec kot naročnik storitve v pogodbi izrecno določi, da mu agencija na ogled pripelje samo tiste kupce, ki s podpisom posredniške pogodbe soglašajo,da bodo v primeru nakupa plačali 2% provizije, mu agencija kupce, ki ne soglašajo s tem in ne podpišejo pač ne pripeljejo na ogled. Stvar je jasna, prodajalec kot naročnik storitve ne želi odpirati vrat nekomu, ki z njim ne deli pol provizije. Torej, če ne želite plačati 2% provizije kot kupec NE GOLJUFAJTE agencij z lažnimi podatki in podobno (saj na koncu so vse one krive, vi ste pa angelčki, iz postov pa je razvidno da ste hujši ko cigani), ampak kupite stanovanje, ki ga prodaja prodajalec SAM kot zasebna ponudba in ne boste nič plačali. Mislim, ne morem verjeti kako ste podli in pokvarjeni, samo jamrate, da ne mislite plačati tega in onega, pa koliko je vredno to in to. Še svojo mamo prodejte še, pa boste imeli za lepo kuhinjo. Res Slovenci rabimo še celo stoletje, da bomo imeli trdno tradicijo trgovanja z nepremičninami kot imajo v tujini in teh dilem na forumih ne bo več. Ali avto tudi prodajate sami preko oglasov, ali greste k trgovcu in vam vse on naredi da ne izgubljate časa? Tako bo upam, da čim prej tudi pri nepremičninah, je že skrajni čas.

Ja, sami prodajamo avto. Ker nismo nobeni direktorji, da bi drago plačevali usluge in dobili nižjo ceno avtomobila. In tudi sami ga kupujemo, veš.

Zakaj pa agencija ne bi računala skupno 2% provizije? Ali pa 1%, 3%. Avtomatsko računajo max 4%.

Joj ste eni naivni. Zakaj pa vi ne delate za eno tretjino ali pa eno polovico ali celo eno četrtino svoje plače? Ne vem, zakaj bi zaračunala 1, 2, ali 3%, če je po zakonu upravičena do 4%? Na Hrvaškem je 6% v Avstriji enako 6%, v ZDA od 6% do 8%. Posel je posel. Vsakemu svoje in spoštuj najprej sebe, da boš lahko spoštoval druge. Najbolj me pogreje to, ko ljudje zavestno kršijo pravila in še druge spodbujajo v tako početje. Oprosti, ampak to je zame KRIMINAL, da ščuvaš drugega, kako lahko naokoli prenese nekoga drugega (lažni podatki, zavajanje ipd.-le kje imate obraz?). Če je presnemavanje cd-jev in dvd doma kriminalno dejanje, je početje, ki je opisano zgoraj tudi kriminal. Nepremičninska branža je pač specifična, s vojimi pravili, zakoni in poslovnimi običaji. Čim prej boste v svojih slovenskih glavah dojeli, da morate k ceni prišteti še davek in strošek posredovanja, vam bo takoj lažje. Še vedno pa imate možnost, da kupujete in prodajate SAMI s stranko, ki je ravno tako SAMA v poslu, in če se, se tudi nasankate SAMI ali pa izpeljete vse OK in ste lahko ponosni, da ne potrebujete nobene agencije za nepremičninski posel! Razumete, da imate izbiro in ni potrebno goljufati?

Če pogledam malo po oglasih vidim, da na žalost nimam izbire. 🙁 Ker so vsi oglasi preko agencij. Imam tudi lastne oglase po blokih, toda ko me potem silijo z agencijo ….
In glede tega koliko bo pa agencija odgovorna za napake, ki bodo ali so, se pa lahko tudi vprašamo.

kakšno nakladanje je pa sedaj to? A sedaj me bo pa nekdo silil, da moram najet storitev za nekaj, za kar je sploh ne rabim?
Kaj ni že zadosti raznih bleferskih cehov, od notarjev naprej?
kaj, če bi se agencije in agenti raje malce zamislili, zakaj se stranke tako upirajo temu odiranju?
Nihče se ne bi resno upiral poštenemu plačilu za storitev: in z mojega gledišča je agentova storitev samo to, da mi da informacijo o naslovu, nič več.
In za to naj dobi nekaj, čemur tudi v tako opevani ZDA rečejo finders-fee. Ki je pa nekaj desetin odstotka, ne pa nekaj odstotkov. S čimer bo agent defintivo pokril svoje stroške.

Če pa ne, naj pa pove,kaj bi za tista 2% naredil, ne pa da se skriva za zakon.

Sicer pa: iz izkušenj vem, da agenti večinoma tako ali tako prodajajo predvsem nepremičnine, ki jih lastniki ne morejo prodat sami. Dobre nepremičnine pa razen v izjemnih primerih sploh ne pridejo do agencij.
In, če dovolj časa iščete, prej ali slej najedete tako, kot jo hočete.
Sploh pa, v zadnjem času večina lastnikov nepremičnin da le-to večim agencijam, dostikrat pa prodajajo še sami. Tako da je potrebno le malce vztrajnos in brskanja po oglasih…

cccccccatchxy – stanovanje smo iskali več kot 1 leto, zelo intenzivno zadnjih 6 mesecev – to pomeni po 2-3 oglede tedensko, tako da smo si lahko dosti dobro ogledali, kako delaujejo naše nepr. agencije! Velika večina te naslednji dan niti pokliče ne, ali si se odločil za nakup – tudi toliko se ne pobrigajo. Kaj šele, da bi zate aktivno iskali stanovanje – peljejo te pogledat tisto, kar si sam v oglasu našel in to je to, bognedaj, da bi ti iz ponudbe povedali še za kaj podobnega, da bi te pa dali v kako svojo “bazo” in poklicali, ko pride v prihodnje kaj ustreznega v ponudbo – sanjaj…. Redkokdo te sploh vpraša, kaj sploh iščeš – ves kontakt s kupcem zreducirajo samo na to, da te peljejo pogledat stanovanje, ki si ga sam našel v oglasu.

“A ma gradbeno dovoljenje?”
“Ja, ja, seveda ima”
“No, potem pa ga ne bo problem pokazati”
“Seveda ga ima, nikar ne skrbte, vsi papirji štimajo”
“A lahko prosim vidim gradbeno dovoljenje?”
“Saj vse štima, ne skrbet!”

Da sploh ne govorim, kako je izgledala kupoprodajna pogodba, ki so nam jo pripravili – od tega, da so bili notri napačni podatki o lastniku (datum rojstva, naslov, zamešani priimki različnih lastnikov), do tega, da v njej sploh ni bilo omenjeno skupnih prostorov, napačno izračunani deleži pred prodajo in po njej, … Na koncu je moral naš odvetnik celo pogodbo na novo napisat sam, ker njihova ni bila za nikamor!

Me ne prepričaš, da je tak način dela vreden 2% od nekaj 100.000 Eurov!!!! in da je agencija (s takim načinom delovanja) sploh potrebna!

Tanja52, pa sploh ne gre za to, kaj agencija naredi za kupca. Praksa oz. poslovni običaj ja tak, da plačata oba pol pol. Vidim da si imela slabe izkušnje z agencijami. Pač so vse s katerimi si sodelovala en podn.Niso pa vse slabe, so tudi take, ki poslujejo zelo profesionalno in poslovno. V vsaki regiji so znane tiste, na katere se lahko zaneseš in si lahko prepričana, da bodo zastopale obe strani enakopravno, ne glede na to ali si prodajalec ali kupec. Tu pa ne gre samo za strokovnost, ki mora biti odlična, ampak pridejo do izraza tudi najvišje osebne vrednote, ki jih nekateri lastniki agencij od svojih zaposlenih zahtevajo. Iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da so pri moji nepremičninski transakciji vse kar tebi niso ob poslu speljali, pri meni uredili brezhibno, torej se ne strinjam posploševati. Tudi v bazo so me dali in sproti ažurno obveščali o podobnih ponudbah, ki so jih zame našli pri ostalih agencijah ali pri zasebnih ponudbah. Pravzaprav mi ni bilo potrebno narediti nič, le na oglede sem hodila in na koncu zadovoljna za njihovo delo plačala 2%. Glede pripombe, da te peljejo samo gledat stanovanje, ki si ga sam izbral. Ja saj temu pa je pravzaprav namenjeno oglaševanje v različnih medijih, internet, časopis, ipd., da kupec opazi in pokliče. Če kupuješ, pokličeš, greš na ogled, se s podpisom pogodbe, kot je običaj v tej branži,zavežeš, da boš plačal pol provizije, če boš nepremičnino kupil in that’s it. A je to tok težko razumeti? Ja seveda je agencija naredila vseeno nekaj dobrega za kupca. Oglaševala je njegovo sanjsko nepremičnino, ki jo želi kupiti, a ne? Torej je kupec lahko srečen, ker je agencija oglaševala to nepremičnino, da jo je opazil. Ni rečeno, da če bi lastnik sam prodajal, da bi dal oglas v različne medije in bi vsak potencialni kupec lahko opazil oglas. Glede agencij pa toliko. Naslednjič ko boš izbirala nepremičnino in jo trži neka xy agencija, povej agenciji, ki ji zaupaš (saj na netu najdeš priporočila) za to nepremičnino, pa bodo oni stopili v stik s to agencijo in ti profesionalno uredili posel. Plačala boš sicer vseeno 2%, ampak bo kupoprodajna pogodba pravilna in vse kar sodi zraven, da bo posel 100% speljan odlično. Potem se pa lahko vidi, katere agencije so vredne zaupanja in katere bodo odpadle in se z njimi ne bo poslovalo. Saj imate vse niti v rokah, izločite agencije, ki ne poslujejo po pravilih ali vam njihov pristop ni všeč. Ne pa posploševat kar vsepovprek. Ampak kot vidim sploh ne gre za to, gre zgolj za to, da se želite na vsak način izognIti plačilu provizije, pravzaprav je to skoraj preraslo že v nacionalni šport. Kmalu bodo verjetno potekala kaka nacioanlna tekmovanja, katero agencijo bodo čim večkrat nategnili. In to je tisto, kar me je pravzaprav zbodlo. Še preden veste, kako sploh določena agencija posluje (recimo da je zelo profesionalna) jo želite z goljufijo prikrajšati za del zaslužka. In to ni fair. Pejte v trgovino in ne plačajte del zneska nekega izdelka, češ, da ima trgovina že tako ali tako preveliko maržo. Kot pravim ljudje imajo izbiro. Lahko prodajajo ali kupujejo sami (jim nobeden s pištolo ne grozi, da morajo z agencijo poslovati), lahko pa izberejo agencijo (znajdite se no malo, saj imate dosti domišljije, še preveč bi rekla), ki ji zaupajo, tudi če stanovanje trži druga agencija. Bosta že oni dve sodelovali med seboj, ampak plačali boste na koncu pa vseeno, to se morate zavedati. Ampak načrtno se izogniti plačilu s prijemi tukaj na formu je pa res skrajno podlo.

Eh, cccatchxy, zdaj pa že malo poveličuješ vse skupaj.
Agencija, ki prodaja neko nepremičnino, ne more delati hkrati dobro za prodajalca IN kupca. To je konflikt interesov. Oba plačava enako in glede na vse, kaj naredi za prodajalca, bi tudi jaz imela rada enak pristop in storitve. Če bi jaz dala zahtevo za nakup, bi zame zbirali oglase, mi jih ponujali, sestavili pogodbo,.. in bi plačala 2%. Sedaj bom pa sama našla oglas in ponudbo, peljali me bodo tja, da se sama menim z prodajalcem, mi pokazalo papirje (ČE) in dali pogodbo … in spet plačam 2%. Vidiš kje razliko? Jaz jo …. in za 3.000 EUR delam jaz kar nekaj mesecev.
Poslovni običaji gor in dol … tako kot gre nam v nos provizija, so agencije avtomatsko pograbile tiste 4% in tako naj bi zdaj bilo.

Ko vas takole berem, ste mi res smešni.

Sam sem kupil stanovanje preko agencije. Zaposlen kot sem, se mi z iskanjem res ni dalo ubadati….angažiral sem agencijo (če kdo želi, lahko povem katero) in so mi našli ustrezno stanovanje…res da je trajalo nekaj mesecev, vendar sem bil na koncu navdušen nad njihovo najdbo…

Brez najmanjšega problema sem plačal 2posto, saj so mi prihranili moj dragoceni čas z iskanjem in klikanjem po netu…(v tem času, sem sam služil svoj denar)…pa kdo vas sili da kupujete preko agencij.

Pametni kot ste, odprite salomonca in kličite….očitno imate tolk časa, da se vam s tem da ukvarjat…

Osebno sem bil z agencijo izredno zadovojen, tako da je res malo mimo, da tako tolčete čez vse….

Kot je bilo že nekje napisano: imate možnost izbire!

Bacek, Bacek.
Ljudje težko damo iz svojega žepa, ko se od nas pričakuje, obratno pa, ko prodajamo, pa svoje stvari precenjujemo in smo prepričani, da so vredne več, kot so vredne. To se vidi kako slabo se prodajajo nepremičnine, ker so dejansko precenjene. Glede konflikotv interesov agencij ti pač ne dam prav, ker imam drugačno izkušnjo. Ljudje pa smo si načeloma zelo različni. Jaz vedno plačam za nekaj kar hočem imeti (ne cenkam) še posebej, če se spuščam v poslovno razmerje in sem v naprej seznanjena, da moram plačati in ne iščem lukenj na konto drugega. Če nimam dovolj denarja, pač raje ne kupim, ali kupim nekaj cenejšega, v okviru mojih zmožnosti. Ali recimo v banki, ko plačam provizijo. Niti na misel mi ne pride, da bi rekla, da je ne bom plačala, da referentka itak sedi tam in je tam zaradi mene. Zdaj me boš napadla, da se bančna provizija ne more primerjati z nepremičninsko. V višini se res ne da. Gre pa za princip. Kot da je vseeno, če pohodiš mravljo ali slona. No, verjamem, da za marsikoga je, za mene pač ne! Kot vidim ti je zmanjkalo zaradi plačila provizije za novo kuhinjo. Pa kupi cenejše stanovanje pa boš imela denar za lepšo kuhinjo. Pa kupi cenejšo kuhinjo, ali pa jo kupi kasneje, ko boš dodatno zaslužila ali prišparala. Ne vem, zakaj se šponate prek svojih finančnih zmožnosti. Opažam, da so večinoma tu gor ljudje, ki jih zanima zgolj 100% plača na koncu meseca in nimajo pojma o delovanju in stroških njihovih delodajalcev oz. podjetij (zaposleni, reklama-delam v oglaševanju in lahko ti povem, da so reklame na letni ravni hudičevo drage, agencije pa non stop veliko oglašujejo-, vlaganja, prostori, tekoči stroški…). Vidite samo vsoto, ki jo podjetje, zasluži, kot da dela na zrak in sonce in je vse samo dobiček. Bi se res morali Slovenci zgledovati po Skandinavcih, kako visoko stopnjo zavesti in vrednot imajo in ne samo po visokih plačah. Ne naročijo storitve, če vejo, da je niso sposobni plačati. Mi vsekakor sodimo še vedno na Balkan, čeprav si to sploh ne priznamo, se zadolžujemo, zamujamo s plačili, goljufamo, in nam pri vsem tem še sploh ni nič nerodno, kot vidim, smo še ponosni nase in delimo to s širšo okolico. In še nekaj za konec, da si nalijemo čistega vina. Tudi če bi agencija zbirala za tebe oglase, ti jih ponujala, ti sestavila pogodbo, in se raztrgala za tebe kot kupca, mislim, da vseeno ti na koncu ne bi želela plačati svoj del provizije, ker si prepričana, da je prodajalec naročitelj storitve in ne ti kot kupec, ter se požvižgaš na poslovne običaje, torej jih zavračaš. Slabe agencije ti pa služijo zgolj kot dobrodošel izgovor, kako se izogniti plačilu za njihovo “nedelo” oziroma prišparati svoj del. Če bi bilo drugače, bi izbrala agencije, ki jih na forumih priporočajo drugi na podlagi dobrih izkušenj, ki bi ti to storitev na podlagi tvoje izražene želje z veseljem nudile in ne bi iskala nasvetov kako “nedejavne agencije s t.i. konflikti interesov” okoli prenesti. In mislim, da nisem daleč od resnice. Lp.

Jersa, točno o tem se tukaj razpravlja! Če jaz kot KUPEC najamem agencijo, da mi najde primerno stanovanje, ji seveda za storitev plačam. Če se pa kot kupec zgolj in samo javim na enega od oglasov, ki jih najdem SAMA in mi za to zaračunajo 2 procenta, je pa to rahlo preveč.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close