Nekaj vprašanj glede akontacije za s.p.
Pozdravljeni,
predno začnem gnjavit računovodjo (ga moram še najti), me zanima par zadev. S 15. julijem bi odprla s.p. Trenutno imam redno službo, kjer plača sicer je, ni pa dela, kar me spravlja v obup. Gre za tako delo, ki bi ga lahko opravljala tudi doma oz. preko pogodbe pri drugih podjetjih.
Zanima me glede akontacije dohodnine za to leto, ki pride na vrsto za plačevanje naslednje leto: v akontacijo dohodnine se upošteva moja plača ter prihodki, ki jih bom ustvarila do decembra kot s.p. Tem prihodkom odštejem odhodke, ki so stroški (saj je to prav, a ne?). Odhodki so tudi prispevki, ki jih plačujem zdaj od plače in minimalni prispevki, ki jih bom plačevala kot s.p.. Imam še vedno prav? Nato pa k dobičku prištejem skupni znesek prispevkov, ki sem jih plačala kot s.p. (na pa tudi kot redno zaposlena?) Je tako, ni tako? In tako nato na lestvici vidim, v kateri razred prispevkov bom padla.
Prvo leto sami določite predhodno akontacijo dohodnine glede na predvidene prihodke in stroške.
Do 31.03.2011 poročate davčni obračun na podlagi katerega se obračuna dohodnina. Odštejete že plačano akontacijo in doplačate še preostanek obveznosti. Lahko dobite tudi vračilo v primeru izgube. Na podlagi poročanega obračuna se določi tudi nova akontacija za naslednje leto.
Osnova za dohodnino so prihodki (izstavljeni neto računi) zmanjšani za odhodke (stroški za bančne storitve, računovodjo, telefon, pisarniški material, amortizacijo, … in tudi prispevki).
Ko se uvrščate v osnovo za plačevanje prispevkov pa jo morate povečati za prispevke (prispevki ne zmanjšujejo osnove).
Zelo na kratko in preprosto. če rabite še kaj pa kar vprašajte.
Poletna svežina, če ste iz ljubljanske regije in če boste rabili ugodno računovodstvo za s.p. mi pišite na asistenca1@gmail.com.
Forum je zaprt za komentiranje.