Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Nekaj slanega..

Nekaj slanega..

Zdravo!

No, čedalje bolj se približuje.. In kot sem že napovedala, bom potrebovala še nekaj nasvetov.

Za fešti (1 x 40 ljudi, 1x 25) v roku 4 dni, bi spekla tudi nekaj slanega. Moji sodelavci “pijejo ga radi” in bi zraven pasalo tudi kaj slanega. Spekla bom ledene kocke, kifelčke in pitulice. A ima katera še kakšno idejo in da bi zadeva nekaj časa lahko tudi počakala, saj se mi bo v nasprotnem primeru čisto sc…

Lp

Jaz sem zadnjič naredila olive, pečene v testu in so bili vsi zelo navdušeni.
175 g liptovskega sirnega namaza (boljše je, če je bolj trd, tisti od Lj mlekaren se mi zdi malo mehak) in 90 g moke zamesiš v testo (če je premehko, dodaj še moke. Test razdeli na majhne koščke, vsakega posebej splošči in vanje zavij olive (podobno, kot če bi delala češpljeve cmoke, samo, da je testo tanjše. Olive vzemi tiste zelene, polnjene s papriko, rabiš pa približno 20 oliv. To položiš na namazan pekač in pečeš 15 min na 200°C. Dobre so tople ali hladne.

Dober tek!

Jaz večkrat delam slane polnozrnate kekse.

Iz 350 g polnozrnate, 250 g bele moke, 1 pecilnega, žličke soli, malo mlete kumine, koriandra in sladke paprike v prahu, 150 g naribanega sira (ponavadi vzamem pol parmezana in poljubnega trdega sira), 3 žlice sezama in lanenih semen, 3 žlice sesekljanih semen buč in 3 žlice sončničnih semen, 4 – 5 žlic kisle smetane in 200 g margarine zamesim testo. Če je pretrdo dodam še malo mleka. Jaz potem oblikujem svaljke, jih malo sploščim, zavijem v folijo in dam v hladilnik. Nato narežem na 2 mm debele rezin, dam jih na peki papir in pečem pri 190°C pribl. 15 – 20 minut, da čisto rahlo porjavijo.

Keksi počakajo kar nekaj časa (pri nas sicer ne, ker jih oče obožuje :)))

Lp, Maja

Tinkarca, kaj ti mislis kaj slanega peciva?

Ne mores zgresiti, ce kupis listnato testo, razvaljas, narezes na blazinice, remazes z jajckom ( kot kaze na reklami), posujes s oljo, malo kumine, janeza ali cesa podobnega in se mandeljn ali oreh vtisnes. Das na z vodo splaknjen pekac in se hitro spece, naraste in postane hrustljavo.

Testo naredis lahko tudi sama: skuta, jajce, moka ( recepti so tu napisani).
Namesto blazinic lahko naredis zepke, ki jih napolnis z mesanico nasekljanega prekajenega mesa, zaseke…, po obcutku.

Omenila si kifeljcke…kaj tiste slane kvasene s skutinim nadevom? Recept sem napisala.

Zelo dobra je tudi nekaksna slana pogaca iz bele in koruzne moke z jajci in sirom…recept sem ze objavila. Pogace naredis lahko prej in jih potem samo pogrejes.

Saj bi ti poslala linke, pa ne vem vec, pod kaj sem to pisala.

Lep pozdrav v zasnezeno Zasavje Babi

Se to sem pozabila:

“Pijemo ga radi”

bi si verjetno se povecali zeljo po pijaci, ce bi jim servirala skledico popecenih slanih mandeljnov, indijskih oreskov in lesnikov. Vem, da je kar izdatek, ampak za tiste, ki tega se niso pokusili pravo razodetje. Je zelo dobro. Lp

Kaj pa kakšna slana pita a’la Quiche ali kaj podobnega – spodaj slano krhko testo, gor pa po želji – nadev iz zelenjave (korenje, cvetača, brokoli), na koščke narezana šunka, panceta, pršut, vse vrste pikantnih sirov, prelito z mešanico smetane jajc in naribanega sira, zapečeno v pečici. Dobro je toplo, z lahkoto pa odstoji tudi kakšen dan in se je hladno.

lp tinca

Ej, hvala za ideje. Nekaj od tega bom sigurno udejanila. Trenutno me je ujela gripa, vendar upam, da bom do konca drugega tedna že ok. Obe “veselici” sem si zamislila tako, da bo najprej kao kosilo. Potem pa “dok ne pukne zora”. Ravno zaradi tega rabim nekaj slanega, da bodo grickali.
Sem tudi razmišljala, da bom spekla marjetico, jo namazala s zaseko in česnom. Verjetno bi bilo dobro, kaj pravite?

Če se bo katera še česa spomnila, prosim.. (moji gostje namreč vsako leto pričakujejo kaj novega..)

LP “posmrkan” dan

Missy je delala marjetico s česnom – strla ga je kar v kislo smetano. Tukaj nimaš “kej falit”. Morda bi bilo tudi fino, če bi namazala z ocvirki?? Joj, kalorije da te kap, ampak gotovo bi bilo dobro ;-)).

Hitro se pozdravi da boš lahko feštala – kateri dan točno je to – saj veš, da ne zamudimo s čestitkami ;-)). Očitno je pa okrogla kaj? ;-)). No, ena okrogla tudi mene čaka letos, a bo pogostitev dosti bolj skromna – kar v službi bolj “na hitro”.

Lep, sneženi pozdravček.

Skopirano iz kulinarike:

GRISINI
AVTOR:Fani
Sama jih sicer nisem pekla, imam pa recepte, pobrane s forumov in drugod. Splošno je tako, da zamesiš testo za “navaden” kruh, z iskalnikom jih lahko najdeš, kolikor hočeš: “Zamesite osnovno testo in ga vzhajajte. Testo razdelite na več manjših kroglic in jih s prsti zvaljajte v približno 10 cm dolge paličice s premerom 1 cm. Namažite jih s stopljenim maslom in povaljajte v sezamovih semenih. Pekač pokrijte s peki papirjem, paličice položite nanj, med njimi naj bo najmanj 3 cm prostora. Pecite 10 minut pri 180 °C.”

In še Kuminove palčke:
 1,5 dl mlačne vode
 ½ žličke suhega kvasa
 ščepec sladkorja
 22 dag moke
 ½ žličke soli
 2 žlički kumine
Umesimo testo, ki mora biti mehko. Testo razdelimo na 20 kosov in vsakega z rokami razvaljamo v 30 cm dolgo palčko. Palčke položimo na pomaščen pekač. Pečemo jih toliko časa, da zlato porjavijo.Ohladimo jih na pekaču

Pa še picosi:

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

spomnila sem se na sardelino pogaco /ce so “ribji” /! !? ali pa pogaca s pelati,olivami,cebulo in zacimbabi !?
kaj pa piroske!? lp petra

Zdravo!

Strašne ste. Petra bi te prosila za recept za piroske. Trenutno le zbiram recepte – pa še te z muko, saj nimam nobenega okusa. nalivam se s čajem, medom, limono, rumom (he,he).

Sonce, res bo ful okrogla in pri nas se vsi že pripravljajo na to, saj že sprašujejo po vabilu. Kaj želim za darilo, pa še nihče ni vprašal – he,he.

No, moj Doc pravi, da bi morala biti v soboto že kot nova. Prav tako me je potolažil, da to ni povezan s krizo srednjih let, ampak da je le viroza. No, sedaj ko sem začela zdravo živeti, pa tole..

Lp

Ja, pa v eni od knjig J.O. je tudi recept za kuhove palčke – sem jih že delala in so prav fine – pridejo takšne bolj mehke – pa če narediš res fino dolge se kar malo ovijejo – zgledajo hecne. Če želiš ti prepišem recept.

Fino da je samo viroza – te ponavadi hitro minejo. Je pa takšen čas sedaj – polno virusov na pohodu. Drž’ se ;-))

piroske- recept je za 4-6 oseb-
.
sestavine-testo

70 dag moke
3dcl vode pomesane z mlekom
3 zlice olja
sol
5 dag kvasa
2 zlicki sladkorja

nadev

cca 60 dag mletega mesa
2 cebuli
2 jajci
sol,poper
sesekljan petrsilj
1/2 zlicke kumine /mlete/
1 zlica kisle smetane
2 zlici olja

iz moke in ostalih sestavin naredimo testo in ga pustimo vzhajati.
na olju preprazimo cebulo,dodamo meso in prazimo se nekaj casa, solimo,popramo in na koncu dodamo se petrsilj ,kumino. odstavimo, primesamo razzvrkljani jajci in smetano. ce je masa premokra,dodamo malo drobtin.

testo se enkrat pregnetemo, na rahlo- na debelo povaljamo in oblikujemo krogce,katere potem napolnimo z nadevom in jih oblikujemo v podolgovate “kroglice”.
pustimo jih na pomokani deski /pokrite/, da vzhajajo. na vrocem olju jih ocvremo. polagamo jih na papirnat prticek.

nadev je lahko tudi sojin /ali zelenjaven/.

lp petra

na

Bok!

Sonči, bi še tebe prosila za recept. Saj po koncu se bom pa tako in tako hvalila, kaj vse sem naredila, pa kako je bilo oh in sploh.
Danes imava z virozo že skoraj izenačen rezultat. Sploh, ker gledam svoje slike iz ranega otroštva in jih skeniram za vabilo. In vsakemu, ki me sploh še hoče poslušat razlagam, kok sem bla lušten punč – he,he. Oni pa res v smeh..

Pri nas sije sonček. Oli bi šel na sprehod. Jaz tudi, pa morava sedaj oba čakat..- on našega mlajšega, da ga bo peljal ven, jaz pa zdravja

na pamet mi je prisel se en “slan recept”….malo sem iskala in ,upam, nasla pravega. mislim,da sem ga enkrat “snela” z nekega srbskega foruma!?

bitocke z ribo

za 6 oseb

1 zavoj zmrznjenega testa
300 g ociscenih rib /ni navedeno,katerih/-po zelji
3-4 stroki cesna
2 zlicki lim.soka
2 zlicki masla,1 zlicko olja
lovor
sol,poper
petrsilj
2 trdo kuhani jajci
1 surovo jajce

ribo ocistimo in opecemo.ko se pohladi,odstranimo kosti in na drobno narezemo /torej je pametno vzeti ribe s cim manj kostmi…oz.ne z majhnimi/.

na maslu na hitro poprazimo cesen, poprsimo z moko,premesamo in zalijemo z vodo ali juho.v to omako damo narezano ribo,lovor,sol,poper,lim.sok in kuhamo toliko casa,da se zgosti. ko se ohladi , primesamo se narezan petrsilj,in narezana trdo kuhana jajca.

testo razvaljamo, narezemo na kvadrate,napolnimo z nadevom,zavijemo /tako,da nastanejo trikotniki/ ,premazemo s stepenim jajcem in specemo v pecici. cca 15 min-180-200 st.

lp petra

Tinkarca recept dobiš upam zvečer (odvisno od tega, če bom imela PC že doma – je na potepanju namreč), če ne pa jutri zjutraj.

Bom napisala še recept za ruske piroške (objavljen v nedelcu) filane z zeljem, mislim da se ti ste pečejo v pečici jih ni treba cvreti (ampak ne me čisto za besedo držat, nisem še delala).

Še ena ideja mogoče – belokranjska pogača – ta je na takšnih feštah vedno dobrodošla – se fino trga kar z roko, pa še dooooobra je – posuješ jo pa lahko na primer eno z makom, drugo s soljo, tretjo s sezamom, četrto pa kar z ocvirki ;-)). Hecam se.

Pa nazdravje s čajem ti želim (ta z rumom je fina ja ;-)) ).

kaj pa langaše?

Hej, Tinkarca!

A za darilo ni pa nihce se zinil:))) Ne boj se: Te bodo preeeseeeenetili!!!

Te ze vidim, kako bos vse lepo pripravila, da bodo se doooolgo govorili:
To je bila festa in pol!!!

Moram ti povedati ( spomin nate):
Danes sem izpeljevala vzvratno na cesto pri trznici ( bankomat) – z vsemi 4 zmigavci-ponosna sama nase, kako upostevam pravila….In rrromp!
Zadela sem ob nekaj ( verjetno kaksen smetnjak ali kaj – avto ni bil). Peljem do trgovine , izstopim s srcem v grlu in pogledam. Na desni strani blatnika nekaj zoprnih temnih sledi. Potipam s prsti…nic hrapavo. Vzamem krpo in steklenico vode ( jo imam vedno v avtu) in zacnem tam na parkiriscu drgniti in cistiti.
Verjetno sem se zdela vsem malo cez les, ker ni bilo zjutraj prav toplo.
Rezultat: Vse sem uspela zdrgniti stran; plocevina nedotaknjena. Tisto crno je bilo nekaj barve od tistega predmeta, v katerega sem ruknila.

Prav veseeela, da se je tako koncalo:)))

Hitro okrevaj in ne izgori od vneme!

Lep soncen pozdrav z obale Babi

Evo recept za kruhove palčke na način Jamie Oliver

Prepisujem iz knjige.

Pačke so super, če hočeš porabiti ostanke testa, zato ti ni treba narediti cele količine v osnovnem receptu, razen če pripravljaš žur. Res pa je, da bodo v neprodušni posodi zdržale kar nekaj tednov, pa tudi zamrznejo se prav v redu.
(njegov recept za kruh ni nič posebnega, če želiš ti ga tudi prepišem, v glavnem gre pa tako, da po prvem vzhajanju nadaljuješ z delom tako:)
Testo razvaljaš v tanek list, ki naj bo približno 1 cm debel in 30 cm širok. Testo krepko pomokaš in ga z nožem narežeš na približno 1 cm široke trakove. Te nato položiš na dobro pomokan pekač in pustiš, da pol ure vzhajajo. Pečeš 10 minut pri 200 stopinjah (trakovi se morajo izsušiti, da bi postali res hrustljavi). Ta kruh je v redu, če se popoldne namalo frendi in jim daš zraven kak humus, guacamole, pomake iz črnih oljk, razne salse in take zadeve.

Tako J.O. , jaz pa dodajam da so tele palčke res ful kul. Fine za grickat.

Recept prepisujem iz Nedelca, preizkušen z moje strani še ni.

Potrebujemo – za testo:
20 g svežega kvasa
2 žlici sladkorja
2 žlici tople vode
400 g moke
100 ml toplega mleka
sol
2 jajci
100 g mehkega masla

za nadev:
800 g zeljnate glave
100 g slanine
žlico olja
20 g masla
3 žlice smetane
3 trdo kuhana jajca in poper
zraven pa še celo jajce in žlico vode

Kvas, sladkor in vodo zmešamo in pustimo vzhajati 10 minut. Nato zgnetemo z ostalimi sestavinimi testa. Testo naj na toplem počiva cca 1 uro.
Zelje očistimo in zrežemo na fine rezance, posujemo z žlico soli in z rokami krepko premešamo, dokler se prostornina zelja bistveno ne zmanjša. Zelje damo za minuto do dve v krop, ga zvrnemo na cedilo, prelijemo s hladno vodo in iztisnemo tekočino.
slanino zrežemo na kockice in te v ponvi na vročem olju hrustljavo popečemo ter vzamemo ven. V ponvi stopimo maslo, dodamo smetano in zelje ter dušimo približno deset minut.
Trdo kuhana jajca olupimo in nakockamo. Zelje, slanino in jajčne kocke močno začinimo s soljo in poprom ter ohladimo. Vse sestavine dobro premešamo.
Testo pregnetemo in tanko razvaljamo. S kozarcem izrežemo kroge s premerom osem centimetrov, na vsakega položimo žlico nadeva, ga prepognemo in z vilicami stisnemo robove, da nastanejo žepki.
Zmešamo jajce in vodo in s čopičem premažemo žepke ter jih damo v pekač obložen s peki papirjem. v prej ogreti pečici jih pečemo na srednji rešetki približno 20 minut.

Sliši se zelo dobro, morda bi bilo res za probat ;-))

sonce,to bom pa tudi enkrat naredila-v pecici ! do sedaj sem jih vedno cvrla.moj zelenjavni nadev je zelo podoben tvojemu. osebno so mi zelenjavne bolj vsec. lp petra

Ja, tudi mene je pri tem receptu potegnilo to, da se pečejo in ne cvrejo ;-)).

To naj bi bil recept za originalne ruske piroške, bo mogoče Babi vedela če je res, jaz tam še nisem bila ;-))

ves,da me prav zanima,kaj bo rekla babi!! ? jaz sem dobila racept-tudi prvic jedla-pred precej leti od kolegice,ki je to stvar jedla v rusiji. ona je prisegla,da so v originalu z mesnim nadeveom in da se cvrejo! ? babi,povej !:) lp petra

petra, tole mi je uspelo najti:

ocitno so vseeno kar pecene 😉

Moram prilepit se ta link – kjer je slikica zraven:

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close