Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Nekaj dobrega…ki caka..

Nekaj dobrega…ki caka..

Starši so danes odsotni..t.j. pridejo jutri pod večer. Kaj naj jutri skuham, da jih bo “čakalo”!?? Sestre in bratje… nikjer nikogar!! Pomagajte!! Maja

Hej!

Po voznji imam najraje kaj z “zlico” in hcerka tudi najraje kaj takega poje, ko jo pripeljemo z letalisca; resitev tudi zame, da mi ni potrebno kuhati, ko pridemo domov.

Poleti naredim zelenjavno mimestro ali bobice, pozimi pa joto. Specem se palacinke, jih nadevam s skuto in v pecico. Potem samo pogrejem.

Z joto ni veliko dela.

Juha z zdrobovimi zlicniki. Lepo narezano meso iz juhe v marinadi in kaksna
dusena zelenjava pa dober kruh ( malo pogret v pecici) zraven.

Okusi so parazlicni, kajne? Lep pozdrav Babi

Kaj pa lazanja? Lahko jo pripraviš vnaprej in jo spečeš ob prihodu staršev. Lahko jo pa spečeš tudi že prej in jo potem samo pogreješ v pečici. Meni je boljša, da ni prevroča, zmažem pa tudi mrzlo.

Malo sem razmišljala v tvoji smeri! 😉 Skuhala sem -že včeraj- juho.Naredila bom cmočke iz vranice, pa meso iz juhe,pa solata.Mogoče pa res-še palačinke!? Hvala! Maja

Treba bo kar “stopiti v akcijo”. Moram še “postrgati” vranico…pa še..mogoče…malo krompirja ..no, bo kar šlo. Pred pol ure sem prišla s sprehoda..vreme je fantastično!! Zjutraj je bilo pa – 7!! Brrr!
Babi, je pri vas sonce? Piha? Maja

Hej, Maja!

Po ” Cankarjevi megli” je danes res krasen soncek in mogoce v tej zimi najhladnejsi dan. Zahvala gre burji, ki pa ni prehuda:)))

Tudi sama sem si privoscila dve uri sprehoda. Kosilo mi ni vzelo veliko casa.
Najtanjsi spageti s prekajenim lososom in malo smetane, pa se neka izraelska zacimba notri. Skleda radica in na vinu dusena jabolka.
Moz se je oblizoval; on ima to zelo rad.

Mackona, ki razen briket ne pokusita nicesar, sta koscek lososa ovohavala, zgrabila, pohapsala in se se lep cas potem oblizovala. Naj si kar mislita, da bo to vsakodneven posladek!
Je pa res, da jima ne morem nikoli dati kaksnega posladka, ker enostavno ne smirglata. Cudni zverci, ni kaj:)))

Lep pozdrav z morja Babi

Babi pozdravljena,

ker vem, da imaš tudi ti dva mucka, sem ravno včeraj premišljevala, kaj tvoja dva rada jesta? Ker je to forum Prehrana, mogoče ni nič narobe, če te to vprašam? No, kot bi slutila kaj mislim, si napisala njun “jedilnik”-:)))
Naša dva sta abonirana na Whiskas hrano, obenem pa tudi na brikete – tu
ima Maca raje Whiskas brikete, Muri pa ni tako izbirčen in je vse, nekatere raje kot druge, seveda. Mleka ne marata, diši jima pa smetanca. O kakšnih ostankih z naše mize ni govora, se ne zmenita in vihata tisti mačji smrček, razen nad kakšno delikateso (pa ne ostanki! ampak kakšen kuhan pršut pa šunka jima prav diši – toda to dobita samo za praznike… ). Točno vesta kaj je dobro in seveda tudi drago…No, tako smo jih kar malo razvadili vendar mi ni žal, saj so naši ljubljenčki in bi bilo brez njih kaj pusto.
Prosim, da mi ne zameriš tegale prispevka, saj pravim – mala izjema na forumu Prehrana – upam, da nisem preveč zatežila.
Pri nas je -8, januarski mraz pritiska. Če smo mislili, da nam bo zima kaj šenkala, smo se zmotili, še nikoli ni!
Lep pozdrav!
Mitka

Hm… da se še jaz vmešam v tole temo z mucki. Upam, da ne bo kdo zameril 🙂 Zanima me, koliko približno na mesec porabite za hrano za enega mucka npr. Ker pri nas je stvar takale; imamo mačkici, staro 5 let in pol. Našla sem jo na cesti, ko je bila tako majhna, da je bila moja dlan večja od nje. No in v teh letih je zrasla zelo malo, oz. toliko, da izgleda kot pol leta star mladiček 🙂 To je najbrž zato (po ugotovitvi veterinarke), ker je bila zadnja v leglu in ima tudi notranje organe manjše kot ostali odrasli mački. Skratka, majhna velika posebnica 🙂 Razlikuje se pa od drugih muckov tudi po tem, da je samo konzerve; mleka niti pogleda ne, sem ter tja “šlukne” malo sladke smetane, brikete ima najbrž za kamenje ipd. 🙂 Tako, da nas njega hrana kar precej pride. Pa saj ni težko, ker jo imamo vsi radi, kljub temu, da se zelo nerada crklja in je nasploh na čase malce čudaška 🙂
No, evo zdaj sem se pa razpisala, pa me je samo zanimali, koliko odštejete za male živali v vašem domu.

En lep sončen in hladen pozdravček z Gorenjske!

Hej, Mitka in Kresnica!

Pri nas je zadeva taksna: Mackona stara 3 leta,veeelika ( 8 in 9 kg), pa ne od hrane – zgleda, da so geni vmes:) Mama turska angorka, oce baje najvecji rdeckast mackon v nasem mestu. Narava je poskrbela za cudovito barvo in dlako;skratka imenitna in malo posebneza s pasjimi navadami:)

Koliko me staneta, se nisem delala racuna…malo iz strahu, da porabim prevec. Nista razvajena, le iz gnezda navajena na kupljeno hrano.
Mleka ne marata. Ker sta kastrirana ( pri enem letu), je vet. priporocil hrano za kastrate ( topi kristale v urinu), ker je to lahko velika nadloga. Kljub temu je eden fasal vnetje, ker se mu je v mehurju nabralo veliko peska in posledicno bakterije in terapija z antibiotiki. Ta dobiva sedaj se specificnejso hrano.
Seveda si tudi kradeta in jesta obratno. No, za preventivo tudi drugemu ne skodi.

Rada imata zelenjavo ( kar surovo), tudi sadje in resnicna poslastica jima je
neka mazava rec za preprecevanje nastajanja kepic od dlak v zelodcu.
Mislim, da je dodano kaj ribjega.

Vidita, tako je z mojima mackonoma, ki jima nudim vso potrebno oskrbo in kljub temu se kaj pritakne. Odkar sem bila v LJ na kliniki za male zivali, dobivata stalna sporocilca po GSM; tudi novoletno voscilo z darilom: 10% popust pri nakupu hrane:)))

Vsi ostali, ki vas to ne zanima, preskocite, prosim in soncen pozdrav z obale v opravicilo:)

Tudi vama lep pozdrav Babi

Če je kje kakšna “živalska” debata sem takoj zraven. Tudi naša mačkonka se je sama odločila, da bomo njeni. Še čisto majhna se je pojavila na dvorišču in ostala. Že ve zakaj, ker nas dobro vrti okrog prsta. Obožuje konzerve vseh vrst, brikete pa spoštuje samo polnjene Whiskas. Posebna poslastica pa so skutni muffini :-))) Pa sem ter tja posebej zanjo kupim jetrca. Koliko stane njena hrana res nisem nikoli računala, ker jo obravnavam kot družinskega člana. Včasih je več kot samo enakopravna. Oh, ja, pa saj ljubitelji živali razumete, o čem govorim , ne?

Zanimiva tema ni kaj ;-)).
Ste me pa pripravile do razmišljanja koliko naša pesjanka hrane poje pa sem prišla do ugotovitve da pravzaprav ne vem ;-)). Vrečo briketov kupim po potrebi in pojma nimam ali poje veliko ali malo. Je pa res da ji konzerv ne kupujem – raje taboljše in tadrage brikete. Sicer je majhna in poje relativno malo. Je pa seveda takoj pod mizo ko se je – če bi slučajno komu kaj iz krožnika padlo. Dobi pribolške, vsak dan kakšno malo stvar, pa čeprav je to samo drobtinica kruho skorje – samo da od človeških ust odtgano, je zanjo (skoraj) vse dobro.
Avena, lepo si povedala – včasih so male živalice več kot enakopravne ;-))

To je DEMOKRACIJA!!!

Draga Kresnica, pa sva se našli dve Gorenjki! Ki menda nisva “vohrni” saj nama ni nič preveč dati kolikor je pač treba za naše ljube muce mace!
Takole mislim: brez raznih bonbončkov in podobnega, pride na mesec hrana za enega ljubčka, grobo računano okoli 7000 sit. Recimo, da so whiskas vrečice po 102, vsak dan poje zdaj pozimi 2 vrečici in še briketi, no saj pravim okoli 7000 sit ali pa malo več. Mogoče se sliši veliko. Ampak naša dva sta tudi veliko zunaj in sta tako tudi bolj lačna od tistih, ki so skozi notri. Cepljenja, ki pride na dve leti, ni v tej ceni, skratka, morebitna zdravniška oskrba (ki jo zaenkrat še nismo rabili) tudi ni zajeta.
Moram pa dati našima priznanje, da si tu in tam (zlasti poleti sta zelo aktivna in uspešna) sama poiščeta kakšen priboljšek v obliki kakšne miške.
Kar pa se na stroških zanju bolj malo pozna-:)))
Prav lep pozdrav tebi in tvoji malčici!

Ja seveda! Jasno. pri nas, če se odpravimo v Avstrijo (kjer je hrana nekoliko cenejša), gremo najprej v “živalsko trgovino”. Res je tam ogromno in lahko malo menjavamo priboljške za psičko, pa tudi tiste stvari za grickat, da je malo bolj zabavno zanjo 🙂
Pa včasih kar nanese precej denarja, ampak potem vedno gremo iz trgovine s stavkom “Ja, sej onadva (psička in mačka) tut morta jest” 🙂

Meni se zdi tak odnos do živali edino normalen. Če si se odločil zanjo, moraš zanjo tudi skrbeti. In jo pocrkljati kolikor se da 🙂

Imaš prav Kresnica, meni se tudi zdi normalno. Čeprav se mi dostikrat smejijo na ta račun, ko ne vem več, s čim bi še pocrkljala našo mrcinico. Kar se briketov tiče – probali smo celo tržišče, od najcenejših do najdražjih, za gospodično so še vedno zveličavne konzerve. No, očitno jo bomo zdaj ujeli na te polnjene brikete. Mačji piškoti in bomboni je ne zanimajo. Ona bi kaj iz hladilnika, pa pika.

Babi, hvala za izčrpno poročilo. Tole o kristalih za kastrirane mačke je prav zanimivo in jih moram omeniti naši veterinarki, ker sta oba sterilizirana in kastrirana pa mi niso nič takega priporočili. – Sta pa pridna tvoja mačkona, da jesta sadje in zelenjavo, ko ju opisuješ, si ju kar ne morem predstavljati, taka velika, močna korenjaka. Naših ne morem prepričati, da bi razen trave proti kepicam dlake, poskusila kakšno zelenjavo, sadja pa še manj. No edinole fižol pa kostanj poskusita pa bolj za šalo, ne zares.
To so heci z našimi kosmatinci, kajne.
Bi bilo strašno dolgčas, če jih ne bi bilo. Lepo se imejte!
Prav lep pozdrav!

Da se priključim debati.

Imamo dva mačkona – Srečko in Cvetkota, ki se je sam odločil, da se nasli pri nas in jo je od sosedov primahal k nam. Jasno jima je, da kadar zabrni molzni stroj, bo mleko kmalu v posodi. Kupujem jima tudi konzerve, a vendar se najraje prismukata k psu (cca 60 kg) in jesta iz njegove posode. pa naj bodo to briketi ali konzerve ali kuhana hrana. Oli se prijazno odmakne in ju počaka. Včasih pa imam občutek, da potrka na vrata le zaradi tega, ker so muce lačne. Prijateljstvo pa tako…
Lp

Naš mačkon je zaprisežen jedec Whiskasovih konzerv in moram priznati, da odkar smo začeli kupovati to hrano, je zrasel, dlako ima veliko lepšo in nasploh je postal mačkon kot se šika. Smo poskusili tudi z briketi, pa je zavihal nos, čeprav mora psu vedno suniti vsaj dva briketa, preden se loti svoje posode s hrano. Ampak pasji so očitno mnogo boljši. Nasploh je bolj pasji kot mačji. In tako gre ena velika konzerva na dan za mačka, za psa pa približno 15 kg briketov na mesec (tadražjih seveda, ker smo ga z enimi cenejšimi čisto zapacali).
Ostankov z naših miz v glavnem ne dobivata. Maček sploh ne (itak viha nos, raje si gre ulovit kakšno miš ali kaj podobnega), ker ta bi se strgal kvečjemu za surovo meso, pes pa je deležen kakšnih kosti (pa seveda ne piščančjih).
Ja, se kar pozna pri mesečnih stroških dve tašni žvali futrat…Pa ostalih manjših sploh ne omenjam….

koliko nasa kuza poje? tesko bi rekla. kupujemo ji brikete,vcasih kako konzervo, vcasih ji tudi skuhamo. seveda so pa “na meniju” se njeni priljubljeni piskoti,palcke…itd.
sedaj ze tocno ve,kje ima spravljene piskote. imamo jih v licni posodi na pultu. pride do pulta / cca pol metra stran/ se vsede in nepremicno strmi v posodo. ce se nihce ne zmeni, se presede levo- desno in gleda skatlo,pa hcero oz. tistega,ki je blizu. dokler…:)) piskotek narahlo /kaksna neznost !! / prime v gobcek in gre “uzivat” na svoj prostor.
zadnjic smo se hecali,da je to cisto pravi druzinski “gen”. ugotovili smo,da obozuje solato !!:) okisano , seveda!!
zelo pazimo,da ne dobi sladkarij oz.papricirane hrane. no, pri sladkarijah sem in tja maaalo zamizimo…
lp petra

Hej!

Da izkoristim; 15 let nam je delal druzbo kuza Kim. Imela sem skatlo
Quality street bonbonov( mogoce se jih katera se spomni). Potem sem skatlo izkoristila za sivalne potrebscine in kadarkoli sem jo cez leta odprla, je bil kuza zraven. Meni ni nic disalo, on pa je se vedno zavohal bonbone.

Mackona si pa tudi znata odpreti omarico in sta ponoci ze stresla vreco briket na tla in si sma postregla. Zdaj jo krepko zaprem v tako skatlo prav za brikete.

Saj bi jima tudi sama kaj skuhala, pa ne marata. Solata z olivnim oljem je zanju njami.

Nora sta tudi na baldrijanove koreninice; mislim, da je to ze odvisnost od droge:))) Imam varno skrito in obcasno malo zmencam med prsti na njuno odejico; potem je pa hec: valjata se, vohata in se stegneta po vsej dolzini, da ja ne bi kdo vzel.

Mitka, mogoce so mucki, ziveci samo v stanovanju bolj obcutljivi, ker si ne morejo sami cesa koristnega poiskati. Misi se nista imela prilike srecati.
Zato sta pa ze sinicko in vrabcka na balkonu zagrabila. In se huda nisem smela biti nanju. Zdaj tudi ptice vedo, da nas balkon ni vec varen.
Prej sem jim pozimi vedno nastavljala pogace. In par grlic je redno gnezdil na zunanjem delu klimatske naprave.

Lep tacji pozdrav

Sej nismo tako hudo skrenili z glavne debate: tudi naše živalice so nekaj dobrega, ki čaka.
Tako naš maček čaka na naju, da se vrneva iz službe. Prav hudo mi je, ko se vračava ob takih urah domov, bogi muc je ves dan sam (ha ha: je hitro pogruntal, da če spodaj ni nobenega, so zgoraj vedno “nona” in “nono” in po kilaži je vidno, da to izkorišča tudi za papcanje, je pri naju in pri njiju).

Rad ima brikete, konzerve, ampak vedno pusti košček v svoji posodici, nor je na mleko, ampak samo, če ga pred njim nalivam v posodico, čisto znori, ko dam iz peči jogurtov biskvit, takrat je zmožen šavsnit, da dobi košček, rad ima tudi svež surov srček, lešnikovo kremo in jogurt. Kuhanih reči, če npr. za naju delam meso, ne šmirgla.
Je pa zelo lep maček, prejšnji teden smo ga kastrirali, še zdaj se ne morem znebit občutka krivde…prav solzico sem potočila, ko je prišel domov.
Koliko naju stane? Ne vem. Na oko bi rekla kakšne 3.000 na mesec.
Zna bit, da enako stane tudi moje v zgornjem nadstropju…
:-)))
Ja, tako je, on je naš in vsi ga imamo radi, zato živi in bo živel spodobno življenje.

Hej,babi….bolj redko sem med tednom tukaj gor! Mi že čakamo sneg;) Pravijo,da bo ponoči!?
Hrana za starše je uspela- vse pojedli, bili zadovoljni.
Tudi mi imamo kužka…kot ostali pravijo…je družinski član in sploh;))
Petra, podobne pogruntavščine ima tudi naš. So prav simpatični tile naši “družinski člani” !! Pozdrav iz še suhe Ljubljane Maja

pa še moj živalski vrt ,ena muca je samo brikete Royal in nič drugega,meso,salame,sir…ni šans,druga ima raje konzerve seveda Whiskas.Radi imasta tudi Shebine priboljške.Včasih pojesta tudi kakšen kužkov briket.Prijeten sončen dan

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close