Nedokončana oš in noče naprej v sš.
Ne vem ampak mene so vzgajali v duhu ali hodim v šolo ali pa v službo. Nekako nisem niti pomislila na možnost ležanja kot krava doma in igranja igric medtem ko mi mamica financira lenobo in išče načine kako bi čim prej to vsi ostali financirali do njegove smrti. Mislim če se hoče odrasle igrat pač mu omogoči a ne? Najemnina, stroški, prehrana, vse svoje potrebe….krije sam. Saj je odrasel a ne? V primeru da ne želi bo pač lačen pod mostom. Predlagam da ga kdaj zvlečeš na prostovoljno delo z brezdomci. Da vidi svojo prihodnost. Ker ti mu jo očitno ne znaš predstavit.
Realnost je taka, da ni edini z nedokončano OŠ, v vsaki generaciji jih je kar nekaj. Problem je v lenobi. Nekoč so nam rekli, da kdor ne dela, naj ne je. To je sicer lahko reči, ko pa se gre za tvojega otroka, katerega brezpogojno ljubiš, je pa malo težje izvesti, sploh pri njegovi mladoletnosti.
Drugega, kot da se mu predstavi surovo resničnost, pa žal ne moreš… Mi je žal fanta in vas, da sta v tej situaciji. Morda ga pa le strezni, če mu odvzamete privilegije…eni skapirajo prej, drugi pozneje, mamini sinčki in punčice očetove pa še pri 40+ ne…
Tole je samo stokanje… nič drugega.
Veste kaj pomeni imeti rad otroka, ko si mu sposoben rečt NE in mu postavit meje. Od malega.
Zdaj ga pa pri 15. končno začnite imet radi.
Joj, se res ljudje ne zavedate, da bodo naši otroc enkrat odločali in naj bi skrbeli za nas. Kaj mislite, da lahko pričakujete od njih?
Kakšna lenoba? To je najlažje rečt. Ja, len je. 100x na teden to sliši in se temu primerno obnaša. Jaz sem moje dva od 3jega leta naprej navajala, da je treba 15 min sedet za mizo in nekaj narisat ali pobarvat, potem sem čas podaljsevala, kasneje smo se učili črke… V šoli nista imela problemov, ker se učijo z ritjo. Če niso sposobni določen čas sedet, potem glava ni tam kot bi morala biti.
Drugače pa, avtorica, moj sosed ima končano OŠ pa je uspešen podjetnik.
In? V čem je problem? Pokliči Salila Halilbegovića in ga prijavi za mešanje malte, poln delovni čas. V mrazu, na vetru, v soncu pri 35. stopinjah… lepo delo, veliko si na svežem zraku in telovadiš. Fitnesa ne bo rabil, druge rekreacije pa tudi ne. Šutiraj ga s kavča ven in to je to. Bo vsaj še kakšna plačica padla v gospodinjstvu.
A tudi delat noče?? Potem pa direkt na CSD, da naj ga kdo vzame v rejo, ker ti nisi kos vzgojni nalogi. Naj naredijo zaznambo in ga vodijo kot kritičnega. Potem pridete domov, pobereš vso elektroniko vključno s telefonom. Če nima keša, bo pač delal, pucal doma, kuhal, čistil. Če ne bo, zanj hrane ni! Če joka, da saj bo šel v šolo, saj se bo učil bla bla bla… nič ne verjameš, ko vidiš rezultate, in to zelo dobre, dobi nazaj ugodnosti, prej niti slučajno.
Pa kaj je z vami? Berem, da je vedno več zdrave mularije po domovih, ki niti ne hodi v šolo, ne študira, niti ne dela… Pa ne mi o tem, kako ni delovnih mest. Pa kako ubogi mladec ne more delat. Za bolničarja ga čisto povsod vzamejo brez šole. Hkrati bo mogoče delal ob delu še poklicno za bolničarja in to je to. Pa redno rabijo vajence za polaganje ploščic, parketarje, mizarje….samo to ni mešanje megle, ne?
Konec koncev je pa veliko takih, ki imajo fakulteto pa delajo v proizvodnjah in ostalih panogah, kjer ni zahtevana samo osnovnošolska izobrazba. Potem se še pa vprašaš to, da delaš nekje za 750 € 4 izmene. Na drugi strani pa si lahko brez službe, vlečeš socialko, še farmo otrok imaš, cenejši najem in ostale bonitete, pa še mal fušaš in si na boljše, kot nekdo ki dela.
Potem pa tega 15 letnega mulca prisiliš s pištolo na glavi da naredi še fakulteto in na koncu ne dobi službe. Šola ti da samo papir. In papir ne pomeni nič. Lahko je nekdo brez zaključene OŠ bolj sposoben, kot nekdo z faksom.
Hiho, 28.11.2021 ob 12:40
Sin je star 15 let in se je vpisal v npi.Glede na to,da je večinoma odsoten razmišljam ali ga naj izpišem,vendar ne vem ali se potem mora prijaviti na zavod za zaposlovanje,da bo zavarovan ali je še vedno do 18 leta zavarovan po meni.
Prvo razčisti pri sebi. Moj je končal osnovno in ni hotel naprej. Je dobil delo in dela še danes-10 let. Pravijo, da je priden. Če službe ne dobi, bi ga prisilila v prostovoljstvo, karkoli, karitas, zavetišče za živali, rdeči križ. Medtem bi pomagala najti službo. In če se hoče naprej šolat-ob delu.
Pjade, 07.12.2021 ob 14:15
Kakšna lenoba? To je najlažje rečt. Ja, len je. 100x na teden to sliši in se temu primerno obnaša. Jaz sem moje dva od 3jega leta naprej navajala, da je treba 15 min sedet za mizo in nekaj narisat ali pobarvat, potem sem čas podaljsevala, kasneje smo se učili črke… V šoli nista imela problemov, ker se učijo z ritjo. Če niso sposobni določen čas sedet, potem glava ni tam kot bi morala biti.
Drugače pa, avtorica, moj sosed ima končano OŠ pa je uspešen podjetnik.
Kako se pa učiš z ritjo?
-
Moja mama je tako razvadila svojega sina , ima ga doma pri 50,ona mu pri 85 kuha, čisti, kuri centralno, vozi drva, samo da sinek, ki tudi ne dela, ne rabi. Grozno, v bistvu mu je z ljubeznijo unicila lajf, mene je pa terala delat in s kuhavno mlatla, če sem dobila slučajno trojko. Danes pa oba odvisna od mene, dovoz iz trgovine, zdravnik….sinček nima avta, ker so mu vzeli izpit in avto.Pa crkljajte svoje sončke !!
vzgoja, 28.11.2021 ob 14:38
Ne vem ampak mene so vzgajali v duhu ali hodim v šolo ali pa v službo. Nekako nisem niti pomislila na možnost ležanja kot krava doma in igranja igric medtem ko mi mamica financira lenobo in išče načine kako bi čim prej to vsi ostali financirali do njegove smrti. Mislim če se hoče odrasle igrat pač mu omogoči a ne? Najemnina, stroški, prehrana, vse svoje potrebe….krije sam. Saj je odrasel a ne? V primeru da ne želi bo pač lačen pod mostom. Predlagam da ga kdaj zvlečeš na prostovoljno delo z brezdomci. Da vidi svojo prihodnost. Ker ti mu jo očitno ne znaš predstavit.
Problem je, ker z delom ne bo zaslužil za najemnino, sploh s prostovoljstvom z brezdomci, ker je slovenski narod covid dodatke zmetal za beton in s tem so cene nepremičnin ter posledično najemnin poletele v nebo.
Forum je zaprt za komentiranje.