Ne znam šparati
Na nek način sicer denar vsi spet zapravimo – to drži.
Lahko ti pa povem, da pri tvoji plači komot našparam 900 e na mesec.
Zdaj bodo najbrž vprašanja zakaj in zakaj ne bi raje užival s tem…
Odgovor je pa takle; ker mi ni treba uživat v tistem kar se plačuje, to sem sprobal že kot otrok… vse od sprejemov do banketov in visoke družbe… pa me zdaj ne mika. Veliko bolj uživam v naravi in v stvareh, ki so mi všeč – pa pravzaprav sploh ne stanejo veliko.
Raje dam na stran in si mislim, da bom lahko npr. od XX leta delal le še za hobi… ker denarja bo dovolj.
Pa komot si omisliš nov avto, ko ga rabiš in ne plačuješ kreditov bankam, ker ga plačaš s gotovino, pa to in ono…
Najbolj preprost način je, da vsakič natančno premisliš kaj kupuješ, zakaj in kaj ti to sploh pomeni. In zakaj to sploh potrebuješ? Pa če bo treba zato nekaj drugega vreč stran, itd.
Ajoj, kakšno razmišljanje:). Seveda se ljubezen do nekoga ne meri po tem, kakšno frizuro ima:). Pa vendar je pomembno, kako človek skrbi za sebe. S tem kaže odnos do sebe, koliko ima rad sam sebe. In to ni zagledanost vase. Zgolj dejstvo, da skrbimo zase, za svoje telo. To je naša skrb. Kako bomo skrbeli za druge, če še zase ne znamo?
Moje mišlenje je pa takšno,da sploh nerabiš šparat,če imaš takšen denar na mesec,poleg tega vse od avta do stanovanja,ZAKAJ BI PA ŠPARALA?:):):) a česa nimaš:) kr troši naprej denar mora krožit:):),samo je pa žalostno to,da ti pomoje neveš kaj vse bi kupila,in kupuješ nepotrebne stvari,pa kaj moškega maš ali ga tudi kupiš:)občasno.
Ajoj, kakšno razmišljanje:). Seveda se ljubezen do nekoga ne meri po tem, kakšno frizuro ima:). Pa vendar je pomembno, kako človek skrbi za sebe. S tem kaže odnos do sebe, koliko ima rad sam sebe. In to ni zagledanost vase. Zgolj dejstvo, da skrbimo zase, za svoje telo. To je naša skrb. Kako bomo skrbeli za druge, če še zase ne znamo?[/quote]
He, he… če gremo že ravno v ekstreme; Ženske pobrite glave jaz ne bi ravno štel za slab odnos do same sebe – prej za izraz precej specifičnega (močnega?) karakterja.
Enim paše.
In če bi to naredila moja punca/žena dvomim da bi jo imel potem kaj manj rad.
Sorry za off-topic!
rok-1 od 1500€ bi ti na mesec prišparal 900€??če bi sama imela takšno plačo in če od nje odštejem vse položnice, vso hrano, drobnarije, cunje, cigarete,…nevem kaj še vse kar (bi) si kupila na mesec, če bi imela toliko denarja mi na koncu meseca nebi ostalo več kot 300€, ker brez določenih stvari ne gre. pa še to je za marsikoga dosežek, 900€?? težko
Ajoj, kakšno razmišljanje:). Seveda se ljubezen do nekoga ne meri po tem, kakšno frizuro ima:). Pa vendar je pomembno, kako človek skrbi za sebe. S tem kaže odnos do sebe, koliko ima rad sam sebe. In to ni zagledanost vase. Zgolj dejstvo, da skrbimo zase, za svoje telo. To je naša skrb. Kako bomo skrbeli za druge, če še zase ne znamo?[/quote]
He, he… če gremo že ravno v ekstreme; Ženske pobrite glave jaz ne bi ravno štel za slab odnos do same sebe – prej za izraz precej specifičnega (močnega?) karakterja.
Enim paše.
Sorry za off-topic![/quote]
Ja, seveda…ene ženske imajo pobrite glave, to je njihov stil. Prej bi rekla, da gre za specifiko karakterja kot pa odraz močnega karakterja. Morda obratno…takšne osebe iščejo, potrebujejo več pozornosti iz okolice, kajti ni ravno običajno, da se ženske brijejo po glavi:).
Glede skrbnosti do sebe…omenjeno je bilo, da bi ženska s takšno frizuro imela 2 leti “mir”. In moj komentar se je nanašal na to, da vsak ki ima rad sam sebe, ne razmišlja o tem, da mu je karkoli v povezavi z njegovim telesom v breme.
Jaz tudi…900 € komot….ne vsak mesec, ampak če bi si zastavila cilj, ni problema. Res pa je, da ne kadim:)) In tudi oblačil, obutve si ne kupujem vsak mesec…saj še časa ne najdem za shopping:)).[/quote]
Ja, točno tako kot pravi tralala. Mislim, da bi 900 kar šlo, če upoštevaš lastno stanovanje (ni najemnine).
Mesečno kupovanje cunj je nepotrebno, če kupuješ npr. kakovostno robo imaš stvari za dooolgooo časa.
Itd.
jaz si cunje tudi ne kupujem vsak mesec, prej 3krat na leto, najemnine tudi nimam ampak ostale položnice, hrana, cigareti, tankanje avta, pa še milijon stroškov toliko nanese, tako je. plača 700€ recimo gre meni v 14 dneh max, če živim normalno, če pa šparam je pa že nekako, ampak na koncu meseca ne ostane niti centa ampak -300€. da bi morali celo življenje šparati in si zaradi tega nič privoščiti – to zame ni življenje če nimam nič od tega
No žalit je res ni potrebno. Menim da je naredila za eno mamino in atijevo punčko že kar dosti, ko si je priznala da ima ta problem in išče rešitev. V Sloveniji je tega na tone. Kriva je pa v prvi vrsti vzgoja ker mnogi starši otrokom v veri, da delajo dobro, nudijo vse in enostavno ne vedo kdaj “zapreti pipico”. V bistvu bi morali starši že od osnovne šole naprej otroke spodbujati k varčevanju (če si otrok nekaj želi mu ne takoj kupiti ampak spodbujati da si sam del tega zasluži, del denarja pa dajo starši). Marsikater otrok pa dobi vse kar si zaželi (če le dovolj dolgo tečnari ali se v trgovini parkrat vrže na tla), poleg vsega pa dobi še luksuzno žepnino (ne glede na vse vedno enako in po možnosti še od vsakea sorodnika nekaj), ki presega njegove potrebe.
Mislim, da je zadnji čas da pričneš varčevati mesečno (s 300 € si na dobri poti – na koncu leta ko bo na računu 3.600 € boš prav ponosna nase). Verjetno ti bo lažje, če boš odmislila starše in se skušala vživeti v vlogo, da si sama na tem svetu in se moraš zanesti sama nase. Nam kateri nimamo zaledja to pomaga. Vprašaj se kaj če jutri ostaneš brez službe? Starši ti bodo verjetno pomagali, vendar se bo standard precej zmanjšal, prav tako pa bo verjetno prišel kakšen očitek na tvoj račun (kupili smo ji vse, ona pa nima nič denarja… kam da denar itd.).
Jaz sem npr. sedaj porabila ves denar za obnovo stanovanja in mi je praktično prejšnji mesec na računu ostalo zgolj 100€. Počutila sem se grozno, saj sem ravno v tem času v službi imela konflikte z direktorjem (z mobingom na delovnem mestu se srečujem dnevno) in vem če bi imela privarčevanega nekaj denarja bi se verjetno bolj odločno postavila zase in zamenjala službo. Tako pa bo potrebno počakati še malo da prikaplja še nekaj prihrankov.
Enim paše.
Sorry za off-topic![/quote]
Ja, seveda…ene ženske imajo pobrite glave, to je njihov stil. Prej bi rekla, da gre za specifiko karakterja kot pa odraz močnega karakterja. Morda obratno…takšne osebe iščejo, potrebujejo več pozornosti iz okolice, kajti ni ravno običajno, da se ženske brijejo po glavi:).
Glede skrbnosti do sebe…omenjeno je bilo, da bi ženska s takšno frizuro imela 2 leti “mir”. In moj komentar se je nanašal na to, da vsak ki ima rad sam sebe, ne razmišlja o tem, da mu je karkoli v povezavi z njegovim telesom v breme.[/quote]
ne zastopim, če se brijete spodaj je znak ženske svobode, ozaveščenosti in skrbi za higieno, če se pa katera obrije zgoraj, se pa gre za zbujanje pozornosti?
ps.
da pazduh sploh ne omenjam)) pa nog….pa obrvi… vse skupaj že zgleda , da se ne sprejemate takšne kot ste bile od Boga dane?))
ne zastopim, če se brijete spodaj je znak ženske svobode, ozaveščenosti in skrbi za higieno, če se pa katera obrije zgoraj, se pa gre za zbujanje pozornosti?
ps.
da pazduh sploh ne omenjam)) pa nog….pa obrvi… vse skupaj že zgleda , da se ne sprejemate takšne kot ste bile od Boga dane?))[/quote]
Svet se spreminja in mi z njim:) Časi, ko smo še živeli v votlinah, so mimo (če mislim na razvit del sveta). In posledično so vse te spremembe okolja vplivale tudi na dojemanje nas samih, našega telesa. Vsak naj ima svoje mnenje, to je svoboda izražanja. Upoštevam, kaj mi daje Bog in z veseljem obiščem frizerko na dva do tri mesece:). Tiste, ki se brijejo po glavi in so relativno mlade, pa obstaja velika verjetnost, da gre za vzbujanje pozornosti, iskanje samopotrditve, svojega prostora pod soncem:). Lahko je to odraz nasprotovanja v obdobju najstništva. Nočem posploševati, dopuščam možnost v vse smeri in se odločam za tisto smer, ki mi je v danem trenutku najbližje:)
Sem tudi sama premišljevala koliko bi sama privarčevala s tako plačo. Verjetno nekje od 900 – 1000 € /mesec, kakšen mesec tudi več (s partnerjem živiva skupaj in ne zapravim več kot 350€/mesec, razen kakšen mesec ko je potrebno npr. avto servisirat, kaj kupit za stanovanje itd.). Jaz vedno lahko ekstremno veliko privarčujem če imam nek cilj (obnova stanovanja, avto, hiša itd.), če pa človek nima nobenih želja potem pa tudi smisla za šparanje ne vidi, prav tako primankuje volje.
ps.
da pazduh sploh ne omenjam)) pa nog….pa obrvi… vse skupaj že zgleda , da se ne sprejemate takšne kot ste bile od Boga dane?))[/quote]
Svet se spreminja in mi z njim:) Časi, ko smo še živeli v votlinah, so mimo (če mislim na razvit del sveta). In posledično so vse te spremembe okolja vplivale tudi na dojemanje nas samih, našega telesa. Vsak naj ima svoje mnenje, to je svoboda izražanja. Upoštevam, kaj mi daje Bog in z veseljem obiščem frizerko na dva do tri mesece:). Tiste, ki se brijejo po glavi in so relativno mlade, pa obstaja velika verjetnost, da gre za vzbujanje pozornosti, iskanje samopotrditve, svojega prostora pod soncem:). Lahko je to odraz nasprotovanja v obdobju najstništva. Nočem posploševati, dopuščam možnost v vse smeri in se odločam za tisto smer, ki mi je v danem trenutku najbližje:)[/quote]
in katera smer ti je tu bližja?)))
Dobrovoljka malce so ti straši naredili medvedjo uslogo ampak bolje tako kot če ti ne bi mogli pomagat.
Pač spoznala si da je dobro, da začneš šparati; varčevalni račun si si odprla in to je že nekaj raje pozno kot nikoli. Konec koncev denar je tvoj in sama se odločiš kaj boš z njim. Saj sploh nisi še stara za varčevanje pač stanovanje maš avto tudi eni komaj varčujemo za ti dve stvari.
Dobrovoljka malce so ti straši naredili medvedjo uslogo ampak bolje tako kot če ti ne bi mogli pomagat.
Pač spoznala si da je dobro, da začneš šparati; varčevalni račun si si odprla in to je že nekaj raje pozno kot nikoli. Konec koncev denar je tvoj in sama se odločiš kaj boš z njim. Saj sploh nisi še stara za varčevanje pač stanovanje maš avto tudi eni komaj varčujemo za ti dve stvari.
za moj predhodnji komentar bi samo rekla, da ženska ni spraševala, če bi jo kdo povohal ali ne, ampak kako naj varčuje, dejte se vsaj malo držati tega, da odgovarjate na vprašanja, ki jih ljudje pišejo…
super si začela, 300 evrov je dovolj velik znesek, tako boš imela v letu dni 3600 evorv (+ obresti, ki sicer niso bog ve kaj, ampak so pa) in v 10 letih bo to kar lep kupček denarja, ki ga boš sigurno bolj pametno porabila, ker v 10 letih človek pa le dozori, upam vsaj. tako da bravo!
seveda imam tudi jaz problem z denarjem. pri meni sicer starši niso nič dali, vse sem morala kupiti sama že od srednje šole dalje, od knjig, obleke, čevljev itd… vendar jaz vseeno vse kar imam (700 evrov plače) zapravim. in ne samo to, to poletje sem šla tako daleč, da sem še dolžna več kot 1200 evrov banki in drugim ljudem…groza. ne vem kako se bom ven izkopala iz tega, za namenček sem ostala še brez službe, saj mi je potekal pogodba za določen čas…
ampak saj bo, moramo biti optimisti in lepo počakati še na zadnjo plačo…potem pa nič zapravljati kar en lep čas….jaz bi pa toliko imela! čista materialistka! čeprav vem, da je vse skupaj povsem nepotrebno, da sem najbolj srečna ko sem povsem sama v tišini, ampak vseeno trgovina kliče!
toliko samo sem napisala, da boš vedela da še zdaleč nisi edina.
veseli se življenja in zapravljaj, saj denar mora krožiti, ampak ohrani trezno glavo in vsaj enkrat se vprašaj: ali to res potrebujem? mi bo to prineslo pravo srečo in zadovoljstvo?
LP
mogoče se vpišeš še na kak tečaj joge ali kaj podobnega, in raje za to zapravljaj denar 🙂
LP
xyx
NE znam šparati…………
povsem slučajno sem prišla an te besede “ne znam šparati” ki so po vsej verjetnosti pri mnogih
mladih ljudeh pogojene v deklerativnosti in žal tudi v konstruktivnosti…………zelo pogosto a dragi moji mladi ljudje VARČEVATI je potrebno za potomstvo-otročki majhni in malo večji in ko odraščajo rabijo
zelo veliko – zato vam naj bo cilj NAMENSKEGA VARČEVANJA za vaše malčke, ki jih boste imeli prej ali slej ….ja….. se bo tudi to zgodilo…………sicer so tudi izjeme………& pri izjemah brez otrok pa
šparajte “za kakšno sanjsko potovanje” ali še več, da si kupite garsonjero n.pr. v Jugozahodni Aziji tam kjer je veliko peska, morja in sonca…….pri njih še dolgo časa NE bo davka na NEPREMIČNINE -saj tako mora biti,da bodo privabili turiste in prebivalstvo, ki bo pri njih trošilo.
Toliko v razmislek in Lp-ter obilo vsega dobrega !
Forum je zaprt za komentiranje.