Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ne zdi se mi prav da se šolajo od doma!!!

Ne zdi se mi prav da se šolajo od doma!!!

Evo, za nami je en teden pouka. V sinovem 3. razredu so štirje učenci manj, hčerka v 1. razredu in tudi trije sošolci, ki se bodo šolali od doma. Sem malo poizvedovala. Pri eni sošolki od hčerke so se za šolanje od doma odločili zaradi bolezni, mama pa je profesorica. Ok, si rečem, to mi je logično. Pri drugem sošolcu je bojda razlog vera. Verjetno gre za kakšne muslimana. Za tretjega otroka nisem uspela izvedeti za kaj so se tako odločili. Pri sinu tudi podobna situacija.

Zdaj pa vi meni povejte, je normalno, da naš šolski sistem dopušča šolanje od doma.  Tukaj ne gre samo za izobraževanje, gre za socializacijo, za vzgojo. Zame osebno bi starši, ki se odločijo šolati svoje otroke morali imeti opravljen nek izpit, da so kos šolski snovi ali pa otroku zagotoviti nekega usposobljenega človeka. Tale korona je dala krila kapricam staršev. Danes je otrok, ki se od začetka korone uradno šolajo od doma 2x več kot jih je bilo prej. Pri nas je osnovna šola obvezna in tisti izpit, ki ga otrok polaga dvakrat na leto je zanj lahko stresno, pa sam bog ve, če pokaže dejansko stanje znanja in vsega ostalega kar otroci pridobijo z obiskom šole.

Najbolj mi gre pa na živce, ker to omogoča migrantom in podobnim, ki imajo že tako težavo z vklapljanjem v okolje in kulturo. Tej otroci bodo verjetno ostali pri nas in ne bodo imeli niti opravljene osnovne šole, se pravi bodo tako ali onako v breme države. Prosim, da z mano delite razmišljanja o dotični temi, ker se bliža prvi roditeljsko sestanek in Svet staršev, kjer bi zadevo rada izpostavila. Vaši odgovori mi lahko odprejo nove poglede na zadevo, saj ne bi rada delovala sovražno, diskriminatorno in podobno a za enkrat pač imam tako mnenje.

Ne bi rada delovala diskriminatorno? Ti to resno? Povej mi koliko muslimanov poznaš ki otroke doma šolajo. Pa koliko migrantov? Ker leta delam z priseljenci, pa nihče, ponavljam, nihče ne šola otrok na domu. Šolanje na domu je dosti bolj pogosto pri slovenskih krščanskih družinah. Bilo pred korono in je še vedno. Pa pri raznih “hipi varianta” in “alternativcih”. Po tanovem še pri teoretikih zarot.

Se še spomniš Šavlijevih iz Škofje Loke? Sta jih šolala doma oz. mama jih je. So orto Slovenci, noro verna, tako da si ti tisto namigovanje kar nekam vtakni.

Odgovor na objavo uporabnika
um, 08.09.2022 ob 22:17

Ne bi rada delovala diskriminatorno? Ti to resno? Povej mi koliko muslimanov poznaš ki otroke doma šolajo. Pa koliko migrantov? Ker leta delam z priseljenci, pa nihče, ponavljam, nihče ne šola otrok na domu. Šolanje na domu je dosti bolj pogosto pri slovenskih krščanskih družinah. Bilo pred korono in je še vedno. Pa pri raznih “hipi varianta” in “alternativcih”. Po tanovem še pri teoretikih zarot.

In ti druge imenujes diskriminatorne? Sama pa polna predsodkov in obtozevanja.

noja13, 08.09.2022 ob 23:26

Se še spomniš Šavlijevih iz Škofje Loke? Sta jih šolala doma oz. mama jih je. So orto Slovenci, noro verna, tako da si ti tisto namigovanje kar nekam vtakni.

In kaj je s temi otroki? So že poročeni in s kupom lastnih otrok? V šole itak niso šli, ker so pohujšljive.

-jej jej jej, 08.09.2022 ob 23:42

In ti druge imenujes diskriminatorne? Sama pa polna predsodkov in obtozevanja.

Khm, če navede dejstva, to ni diskriminacija.

Šola ni edini kraj, kjer se otroci družijo in socializirajo. Je pa definitivno kraj, kjer so otroci primorani sobivanja in nimajo možnosti umika. Vse pogosteje beremo o nadlegovanju med sovrstniki, tudi nasilju različnih oblik, ki mu učitelji niso kos, ker nimajo več nobene avtoritete… šolanje od doma je lahko za določene otroke pravo olajšanje in to ne pomeni, da jim manjka socializacije, če se na primer udeležujejo kakšne dejavnosti, kaj trenirajo in podobno. Hkrati moramo vedeti, da otrok, ki je v šoli skrajno introvertiran, se ne vklopi v družbo, se iz njega norčujejo, nima prav veliko od takoimenovane socializacije.

Glede znanja pa je tako, da imajo običajni šolarji stres ob vsakem preverjanju znanja, tisti, ki se šolajo od doma pa dvakrat v enem letu. Znanje morajo pokazat na enaki ravni. Kdo in kako otroka uči pa v bistvu niti ni tako pomembno, glavno je, da otrok usvoji znanje. Za razmislek si preberite temo, kjer mama piše, da na šoli ni učitelja za fiziko in pač zaenkrat nimajo fizike…

Pustite jih pri miru, zakaj so se tako odločili ni vaša stvar, če jim ne bo šlo in otroci ne bodo imeli zahtevanega znanja, jih tako ali tako čakajo šolske klopi. Bodite veseli, da so vaši otroci v malo manj številčnih razredih in se brigajte za njihovo izobrazbo.

Mene res zanima, kako sploh poteka to šolanje na domu in kako ena mama razloži otrokom različne starosti npr matematiko, fiziko ali kemijo.Ali slovnico.Ko povprečno izobraženi ljudje ali pa tudi fakultetno nikoli ne obvladamo vseh področij in vedno nekje šepa.In kakšna avtoriteta je starš kot učitelj, popoldne pa več ali manj permisivni oče ali mama.

Bogpomagaj, 09.09.2022 ob 00:16

Šola ni edini kraj, kjer se otroci družijo in socializirajo. Je pa definitivno kraj, kjer so otroci primorani sobivanja in nimajo možnosti umika. Vse pogosteje beremo o nadlegovanju med sovrstniki, tudi nasilju različnih oblik, ki mu učitelji niso kos, ker nimajo več nobene avtoritete… šolanje od doma je lahko za določene otroke pravo olajšanje in to ne pomeni, da jim manjka socializacije, če se na primer udeležujejo kakšne dejavnosti, kaj trenirajo in podobno. Hkrati moramo vedeti, da otrok, ki je v šoli skrajno introvertiran, se ne vklopi v družbo, se iz njega norčujejo, nima prav veliko od takoimenovane socializacije.

Glede znanja pa je tako, da imajo običajni šolarji stres ob vsakem preverjanju znanja, tisti, ki se šolajo od doma pa dvakrat v enem letu. Znanje morajo pokazat na enaki ravni. Kdo in kako otroka uči pa v bistvu niti ni tako pomembno, glavno je, da otrok usvoji znanje. Za razmislek si preberite temo, kjer mama piše, da na šoli ni učitelja za fiziko in pač zaenkrat nimajo fizike…

Pustite jih pri miru, zakaj so se tako odločili ni vaša stvar, če jim ne bo šlo in otroci ne bodo imeli zahtevanega znanja, jih tako ali tako čakajo šolske klopi. Bodite veseli, da so vaši otroci v malo manj številčnih razredih in se brigajte za njihovo izobrazbo.

Imajo samo nekaj izpitov. Še zdaleč ne vseh predmetov kot bi jih imeli v šoli. Torej je tudi znanje bolj okrnjeno. Primerno za kakšno poklicno šolo mogoce ali tisti skrajšani program. Za fanatike je to itak več kot dovolj.

lahko smo samo veseli, če starši šolajo otroke doma. To bi predlagala tudi za vse adhd odločbarje.

mijav mijav, 09.09.2022 ob 07:39

lahko smo samo veseli, če starši šolajo otroke doma. To bi predlagala tudi za vse adhd odločbarje.

Res je. Čim več teh domašolajočih, boljše bo stanje v šolah. Predlagam tudi za vse te, ki jim je OŠ zelo zahtevna, sploh zato, ker ne dobivajo samih petic, ki si jih po mnenju staršev zaslužijo.

predlagam, da se vsi fanatično verni šolajo doma, niti da ne v javnih ustanovah težijo s svojim fanatizmom.

Hejterska tema. Škoda besed.

Eni starši že svoje predšolske otroke učijo črkopisa, če uporabim ta izraz. Tak otrok že pred vstopom v šolski sistem zna kaj prebrati.

Poznam družino s 4 otroki in najetimi učitelji. Vsi otroci so bodisi že končali izobraževanje in to na tujih prestižnih šolah, najmlajša pa jo še obiskuje.

In sedaj še navezava na tragičen primer v MB, ko klasično izšolani genij, vzame pravico in moč v svoje roke in kaznuje osebo, ki mu ne vrača pozornosti. Prepoznate sedaj probleme našega šolstva? Ko genija dobesedno odlepijo od vrstnikov in ga postavijo na oltar in ga častijo? Imam kar nekaj izkušenj in HB zelo zelo modre starše, ki so zaradi izkušenj stvar zastavili pravilno.

dosti večja verjetnost je, da usekani kristjani šolajo otroke od doma kot pa muslimani

sicer pa, dokler zakonodaja to dopušča, se ti glede tega nimaš kaj sekirat. za svoje otroke poskrbi, za druge bodo že drugi

In kaj ima z vsem skupaj tvoje regljanje na roditeljskem sestanku ali v svetu staršev? Šolanje na domu omogoča zakonodaja, ne posamezna šola kot taka.

Solanje na domu muslimanov, migrantov, albancev.. Se hecas, oni komaj cakajo da otroke nekam potisnejo in so frej.. Nisem se slisala, da bi se kdo od teh solal na domu.. Za solo na domu rabis solidno racunalnisko opremo in pismene starse, ki ti lahko priskocijo na pomoc, vsaj pri mlajsih solarjih..

Mislim, da malo mešate šolo od doma (zaradi korone) in šolanje na domu. Prvo je samo začasno in res potrebuješ rač. opremo, da si v stiku z svojimi učitelji/sošolci.

Drugo pa je popolnoma avtonomna odločitev starša, da bo svojega otroka šolal sam, po katerekoli kurikulu (učnem načrtu). Bistveno pa je, da na koncu šolskega leta otrok pride pisati teste na matično OŠ in če jih ne opravi, prihodnje leto šolanje doma odpade in mora normalno obiskovati OŠ in ponavljati razred.

Jaz imam vse otroke v javni šoli, pa velikokrat razmišljam, da bi jim bilo morda bolje, da bi jih šolala doma. V šoli zabijejo ogromno enega neproduktivnega časa, ker se vse dela za “vse”, veliko je čakanja, veliko je nekih odmorov, pa potem čas za v šolo in iz nje, pa čas pred šolo, pa po šoli. Ure so zastavljene za vse, od najboljšega do najslabšega (kar je težko kvalitetno čez speljati), veliko se ukvarja z vedenjskimi problemi in do šolskega v resnici sploh ne prideš. Veliko je menjavanja kadra, pa ena učiteljica dela tako, druga drugače, otroci vsi zmedeni, po kateri zdaj delajo. Dela se počasi, ressss počasi. Prevladuje faktografsko učenje. Prevladuje eno neuporabno znanje, ki sploh ne vem v čem je poanta. Otrok nima niti možnost razvijati svojih interesov znotraj šolskega prostora, ker imajo “vse vse enako”. Jaz sem pri svojih videla v času korone, ko so vse šolsko delo enega dneva naredili v 2-3 urah in imeli bistveno več prostega časa. Pa so naredili vse, kar naj bi storili, znanje sem preverjala sama. Hči je manjkala prejšnje leto 10 dni zdravstveno, sem bila malo zaskrbljena, da ni preveč zamudila – no, vse je naredila dobesedno v 2 dneh (je imela gradivo naloženo na netu) in šla gladko naprej brez težav.

Socializacija – ja, morda le zato vztrajamo. Da se otrok nauči, da je na tem svetu veliko enih različnih ljudi, ki so od do. In da je treba znati živeti z njimi. Tako ali drugače. In da kar gleda v oš (svojo generacijo), to je odraz ene družbe.Kjer bo živel. Kjer se bo gibal. Kjer bo moral iskati svoj prostor. Ker idealnega sveta pač ni.

Je pa tudi veliko slabih vplivov na otroka – od grdega govorjenja, do zaničevanja učno bolj uspešnih otrok, do tega, da se otrok nauči, da je najbolje biti tiho in nič ne reči (zato Slovenci tudi smo karkšni smo) – tiho, pohlevni, a v resnici z ogromno enih slabih misli in zamer).

Pa sem hvaležna za možnost javnega šolstva, ampak seveda pa to ne pomeni, da nimam nobene kritike le-tega. Trenutno je tako, da otrok šolati doma ne morem, druge možnosti pa pač ni. Izobrazba pa je pomemba in nekaj vseeno dobijo in moram biti zadovoljna s tem.

Ne, narobe pa se mi zdi, da ne rabijo pokazat takega znanja kot redno šolajoči v šoli.

Primer  geografija 7. razred: za letno preverjanje znanja (1 x letno) in pridobitev ocene je doma šolajoča morala pripraviti “projektno nalogo”, to je predstavitev dela Evrope, npr. zahodne, južne..karkoli si je izbrala. Vse vidike (podnebje, reke, prebivalstvo…). Naredila je ppt, potem pa še 2 vprašanji ustni iz te predstavitve in je dobila zaključno oceno.

Redno šolajoči so bili celo leto pod stresom – spraševanja, pisna ocenjevanja, pokazati znanje iz vseh delov Evrope in ne zgolj enega.

Kar še ni vse – ko je bila učenka v šoli med oceno (ocene 5544), je učiteljica gladko zaključila 4, nihče ni bil vprašan za višjo oceno, bojda jim je rekla: več sreče prihodnje leto, delat je treba sproti in celo leto.

Evo, to se mi ne zdi ok

neučinkovistost, 09.09.2022 ob 13:12

Jaz imam vse otroke v javni šoli, pa velikokrat razmišljam, da bi jim bilo morda bolje, da bi jih šolala doma. V šoli zabijejo ogromno enega neproduktivnega časa, ker se vse dela za “vse”, veliko je čakanja, veliko je nekih odmorov, pa potem čas za v šolo in iz nje, pa čas pred šolo, pa po šoli. Ure so zastavljene za vse, od najboljšega do najslabšega (kar je težko kvalitetno čez speljati), veliko se ukvarja z vedenjskimi problemi in do šolskega v resnici sploh ne prideš. Veliko je menjavanja kadra, pa ena učiteljica dela tako, druga drugače, otroci vsi zmedeni, po kateri zdaj delajo. Dela se počasi, ressss počasi. Prevladuje faktografsko učenje. Prevladuje eno neuporabno znanje, ki sploh ne vem v čem je poanta. Otrok nima niti možnost razvijati svojih interesov znotraj šolskega prostora, ker imajo “vse vse enako”. Jaz sem pri svojih videla v času korone, ko so vse šolsko delo enega dneva naredili v 2-3 urah in imeli bistveno več prostega časa. Pa so naredili vse, kar naj bi storili, znanje sem preverjala sama. Hči je manjkala prejšnje leto 10 dni zdravstveno, sem bila malo zaskrbljena, da ni preveč zamudila – no, vse je naredila dobesedno v 2 dneh (je imela gradivo naloženo na netu) in šla gladko naprej brez težav.

Socializacija – ja, morda le zato vztrajamo. Da se otrok nauči, da je na tem svetu veliko enih različnih ljudi, ki so od do. In da je treba znati živeti z njimi. Tako ali drugače. In da kar gleda v oš (svojo generacijo), to je odraz ene družbe.Kjer bo živel. Kjer se bo gibal. Kjer bo moral iskati svoj prostor. Ker idealnega sveta pač ni.

Je pa tudi veliko slabih vplivov na otroka – od grdega govorjenja, do zaničevanja učno bolj uspešnih otrok, do tega, da se otrok nauči, da je najbolje biti tiho in nič ne reči (zato Slovenci tudi smo karkšni smo) – tiho, pohlevni, a v resnici z ogromno enih slabih misli in zamer).

Pa sem hvaležna za možnost javnega šolstva, ampak seveda pa to ne pomeni, da nimam nobene kritike le-tega. Trenutno je tako, da otrok šolati doma ne morem, druge možnosti pa pač ni. Izobrazba pa je pomemba in nekaj vseeno dobijo in moram biti zadovoljna s tem.

Se popolnoma strinjam, v šoli je izredno malo izobraževanja, večinoma gre za varstvo, da so mulci pač nekje, dokler so starši po službah, pa da dobijo tam za jest. Nivo znanja rapidno pada v zadnjem desetletju, to pravijo vse raziskave. Otroci, ki so prej bili po posebnih šolah, so zdaj v razredu, snov gre mučno počasi naprej, vse več disciplinskih problemov… Tudi “socializacija” je precenjena. Večinoma gre pri tem za spravljanje močnejših na šibkejše.

Pozdravljam vedno več šolanja na domu, predvsem za bolj bistre otroke, ki v šoli praktično intelektualno vegetirajo. Povprečno sposoben otrok naredi prve tri razrede komot doma, da ne govorim o res bistrih. Ti naredijo celo OŠ od doma, tako da se ukvarjajo s šolo dve uri dnevno. Drugače pa razvijajo svoje potenciale na področjih, ki jih res zanimajo.

Po moje se bodo razvile razne oblike skupinskega šolanja za tiste, ki se bodo šolali doma.  Šola je za bistrega otroka, taka, kot je danes, popolna izguba časa. Je vedno bolj za otroke z učnimi težavami in disciplinskimi problemi. Žal.

Telički kužki, 09.09.2022 ob 13:43

Ne, narobe pa se mi zdi, da ne rabijo pokazat takega znanja kot redno šolajoči v šoli.

Primer  geografija 7. razred: za letno preverjanje znanja (1 x letno) in pridobitev ocene je doma šolajoča morala pripraviti “projektno nalogo”, to je predstavitev dela Evrope, npr. zahodne, južne..karkoli si je izbrala. Vse vidike (podnebje, reke, prebivalstvo…). Naredila je ppt, potem pa še 2 vprašanji ustni iz te predstavitve in je dobila zaključno oceno.

Redno šolajoči so bili celo leto pod stresom – spraševanja, pisna ocenjevanja, pokazati znanje iz vseh delov Evrope in ne zgolj enega.

Kar še ni vse – ko je bila učenka v šoli med oceno (ocene 5544), je učiteljica gladko zaključila 4, nihče ni bil vprašan za višjo oceno, bojda jim je rekla: več sreče prihodnje leto, delat je treba sproti in celo leto.

Evo, to se mi ne zdi ok

Pa kaj to tebe zanima? Bo pač v srednji šoli  čutila posledice neznanja. Tvoj otrok torej zna bolj kot ta deklica? Zakaj torej zavidaš tej deklici? Ker ni doživljala stresa med letom? Svašta! Imaš možnost, pa svojo tudi šolaj doma, kdo ti brani, če je tako kul?

ampak tako, 09.09.2022 ob 13:47

Pa kaj to tebe zanima? Bo pač v srednji šoli  čutila posledice neznanja. Tvoj otrok torej zna bolj kot ta deklica? Zakaj torej zavidaš tej deklici? Ker ni doživljala stresa med letom? Svašta! Imaš možnost, pa svojo tudi šolaj doma, kdo ti brani, če je tako kul?

Ampak otroci se morajo navaditi tudi na določene frustracije in stres. Če tega v življenju nimajo, se s tem ne morejo spopasti. Starši, ki otroke šolajo od doma, jim s tem delajo bolj medvedjo uslugo.

gremo stavit, kdaj bo ta tema prišla ven kot unikum delo neke novinarke?

mogoče P.K., ki se je včeraj razpisala o oblačenju v šolah?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close