Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ne uspe se mi znebiti kuhinjskih moljev

Ne uspe se mi znebiti kuhinjskih moljev

Poskusila sem že praktično vse. V zadnjem letu sem 3x pospravila čisto celo kuhinjo v milimetre – vso hrano, čisto vso – imam po steklenih kozarcih, vrečkah ali še v original embalaži. Ven sem vzela predale, pregledala in prebrisala tudi zadaj in spodaj pod predali… Nekaj časa je mir, potem pa spet najdem gosenice in kasneje leteče živali. Imam tudi 2 vabi, taki trikotni, ki naj  bi privabljali samce, a se jih prilepi zelo malo. V predalih imam nastavljene listke z oljem čajevca, sivko … Pa še vedno so tu.

Kaj še lahko storim? Kje bi dobila še kake druge vabe, povsod prodajajo te, ki jih že imam, a niso učinkovite.

Še kaka ideja? Hvala.

Vrečke in original embalaža niso dovolj, pridejo notri, sploh skozi papir. Tudi čajne vrečke recimo, zaprte v kartonu, ali začimbne mešanice v tistem tršem papirju ali v dozah, kjer zamaški ne tesnijo 100%.

Mi VSE direkt iz trgovine prepakiramo v kozarce, pomembno je, da so tesno zaprti.

Mi smo zmagali,  zaenkrat jih ni (potrkam)

Da sem poleg tega kar nastevas dala v vsako omarico samolepilno ploscico. Se najbolje bi bilo vse kar imas vrct stran, vse soranje in police odstrant, dezifincirat in kupit novo in te lepljive ploscice nalimat povsid

Odgovor na objavo uporabnika
Jazvemzase, 21.07.2021 ob 10:58

Da sem poleg tega kar nastevas dala v vsako omarico samolepilno ploscico. Se najbolje bi bilo vse kar imas vrct stran, vse soranje in police odstrant, dezifincirat in kupit novo in te lepljive ploscice nalimat povsid

Te lepljive nalepke imam povsod! Edina stvar, ki se je obnesla!

Prav tako so se mi pojavili molji eno poletje, 4x sem vse spucala in razkuzila in vrgla stran in zamenjala, ma, nic ni pimagali, dokler nisem napopala teh nalepk na notranjo stran vseh omaric, 2 v shrambo in se eno na hladilnik.

Prvo rundo me je skoraj kap! Kuhinja je bila v treh mesecih 4x spucana kot operacijska dvorana, pa so bili eni listici polni moljev! No, druga runda je bila ze boljsa, sem in tja kak molj, na 3 mesece menjam te nalepke, vedno se najde kak padel junak, a v zivilih moljev nimam vec!

Ko jih enkrat dobis, se jih zal res tezko znebis. Radi se spravijo nekam, kjer jih niti ne zaznas – sploh ves, kako izgledajo pred licinko? Kot nekaksna pajcevina, lahko gredo recimo ob dno pokrova na kozarcu, v vrecko s hrano…. Nato se lepo razvijejo in krog gre dalje.

Treba je scistiti vse luknje, s kisom, kaj vem kaj se, poguglaj malo. Najbolje vse stran vreci. Nato pa ubiti vsakega, ki ga vidis, kar najbrz pocnejo listici. Odrasli molji se namrec le razmnozujejo in dokler pridejo do te faze, bos hitro imela nov nastavek in se krog ponovno pricne.

Upam, da ti uspe. Meni se ni:/

Ogenj jih bo definitivno unicil. In to za vedno.

Ne boš me prepričala, da si vse pospravila in imaš še vedno na tone moljev!

Staro hrano, predvsem moko,  je potrebno zavreči.

Omarice je potrebno umakniti-tudi viseče!

Molji se najraje zadržujejo na stikih ivernih plošč, na skritih mestih.

Če omaric ne želiš ali ne moreš umakniti, uporabi BIOKIL. Lahko tudi kakšno različico tega.

Stene okrog omaric in zadnje dele omarice izdatno našpricaj in počakaj ,da se posuši.

To je to.

Nobenih žužkov več v roku parih dni.

Po mesecu dni preventivno spet našpricaš.

Seveda pa  je zelo priročno našpricati tudi vse druge vogale po hiši-okrog oken, kjer ti pobije vse žužke .

Molji so lahko že zarejeni v hrani, ko jo kupiš.  Ko pride zraven zrak, se začnejo razvijati, noben kozarec ali zaprta vrečka ne pomaga.

Ne delaj zalog, kupuj čimbolj sproti (zdaj je sezona moljev).

Pa še nekaj – kuhinjski molji in tisti v oblekah nimajo istih vab.  Npr. neka sivka na kuhinjske molje ne učinkuje.

ŽENSKA ŽENSKI, 21.07.2021 ob 13:20

Ne boš me prepričala, da si vse pospravila in imaš še vedno na tone moljev!

Staro hrano, predvsem moko,  je potrebno zavreči.

Omarice je potrebno umakniti-tudi viseče!

Molji se najraje zadržujejo na stikih ivernih plošč, na skritih mestih.

Če omaric ne želiš ali ne moreš umakniti, uporabi BIOKIL. Lahko tudi kakšno različico tega.

Stene okrog omaric in zadnje dele omarice izdatno našpricaj in počakaj ,da se posuši.

To je to.

Nobenih žužkov več v roku parih dni.

Po mesecu dni preventivno spet našpricaš.

Seveda pa  je zelo priročno našpricati tudi vse druge vogale po hiši-okrog oken, kjer ti pobije vse žužke .

Koliko ljudi pa poznas, da snamejo visece omarice in idmikajo spodnje omarice v kuhinji, ter cistijo za njimi?

Jaz ne poznam nikogar takega, pa sem sama cistilni frik in poznam se par takih, ki so se hujsi od mene!

Sem sla spricat v vse spranje, ob omaricah od strani in od zgoraj, pa dokler nisem nalepila listkov za lovljenje moljev, ni bilo miru.

Zdaj presejem moko pred uporabo, je stala odprta pol leta v svoji papirnati vrecki in cez polivinil vrecka, cista moka, nobenih dodatkov.

Morda ne verjamete  – res 4x vse v nulo pospravljeno do zadnjega zrna po kozarcih, nobenih odprtih čajev začimb … pa se čez 1 mesec spet pojavijo.

Zanima me, za katere lepljive lističe gre, da naštimam še to.

Jaz sem slišala za en nasvet, ki se je pri nas obnesel.

Ko vse počistiš in seveda pošpricaš z biokilom, zavržeš vsa živila. Vsa nova živila, ki jih prineseš domov in so znani po tem, da vsebujejo molje (moke, testenine, drobtine, čaji…), daj za vsaj 24 ur v zamrzovalnik, da pomrejo vse ličinke moljev, ki so že v živilih.

Mi smo se tako rešili moljev že nekaj let nazaj in jih od takrat nimamo.

ne bo šlo, 21.07.2021 ob 13:45

Molji so lahko že zarejeni v hrani, ko jo kupiš.  Ko pride zraven zrak, se začnejo razvijati, noben kozarec ali zaprta vrečka ne pomaga.

Ne delaj zalog, kupuj čimbolj sproti (zdaj je sezona moljev).

Pa še nekaj – kuhinjski molji in tisti v oblekah nimajo istih vab.  Npr. neka sivka na kuhinjske molje ne učinkuje.

Molje ves čas kupujemo, v raznorazni hrani, tako jih nosimo domov, pa tudi če smo doma vse stokrat spucali. Verjetno je res še najbolje, da vse, kar tipično vsebuje molje, daš najprej za nekaj časa v frizer.

Odstrani vse, kar lahko. Zapri vsa okna, zamaši vse luknje (tudi tisto od nape čimbolj na tesno). Če je mogoče, oblepi spodnji del vrat (če nimaš praga). Skratka kuhinjo čimbolj hermetično zapri.

Nabavi ali najemi razvlažilec zraka in ga imej prižganega za nekaj dni. Pocrkalo bo vse.

kuhinjski molj, 21.07.2021 ob 14:20

Morda ne verjamete  – res 4x vse v nulo pospravljeno do zadnjega zrna po kozarcih, nobenih odprtih čajev začimb … pa se čez 1 mesec spet pojavijo.

Zanima me, za katere lepljive lističe gre, da naštimam še to.

https://www.dm.si/orphea-vaba-proti-kuhinjskim-moljem-2-2-gratis-p8001365182198.html

Te imam jaz.

Če si v bloku, zaslepi s selotejpim vse zračnik in nape ter zapira okna. Smo imeli novo kuhinjo, prej vse prebeljeno, počiščeno itak, hrano zapakirano in v zatesnjenih kozarcih, pa nobenih posebnih zalog. Hudiča smo se znebili šele, ko smo vse zaselotejpali.

kuhinjski molj, 21.07.2021 ob 10:45

Poskusila sem že praktično vse. V zadnjem letu sem 3x pospravila čisto celo kuhinjo v milimetre – vso hrano, čisto vso – imam po steklenih kozarcih, vrečkah ali še v original embalaži. Ven sem vzela predale, pregledala in prebrisala tudi zadaj in spodaj pod predali… Nekaj časa je mir, potem pa spet najdem gosenice in kasneje leteče živali. Imam tudi 2 vabi, taki trikotni, ki naj  bi privabljali samce, a se jih prilepi zelo malo. V predalih imam nastavljene listke z oljem čajevca, sivko … Pa še vedno so tu.

Kaj še lahko storim? Kje bi dobila še kake druge vabe, povsod prodajajo te, ki jih že imam, a niso učinkovite.

Še kaka ideja? Hvala.

Ne, nekaj si spregledala, malomarno si čistila. Tako je bilo pri nas na leta, dokler se nisem spravila jaz v kuhinjo. Od tedaj je mir.

Fora je v tem, da imaš kje prah, pa niti ne prah, take bele drobtinice. Vsak pokrovček in celotno skledo za moko, riž itd. je treba umiti in obrisati, ker so v vsaki pori lahko ta jajca ali kaj so že.

Obrisati je treba vse in vse te drobtine počistiti. Pri nas sem jih našla zabubljene povsod, še v stari škatli za celofan.

kako je to mogoče, 21.07.2021 ob 19:27

Ne, nekaj si spregledala, malomarno si čistila. Tako je bilo pri nas na leta, dokler se nisem spravila jaz v kuhinjo. Od tedaj je mir.

Fora je v tem, da imaš kje prah, pa niti ne prah, take bele drobtinice. Vsak pokrovček in celotno skledo za moko, riž itd. je treba umiti in obrisati, ker so v vsaki pori lahko ta jajca ali kaj so že.

Obrisati je treba vse in vse te drobtine počistiti. Pri nas sem jih našla zabubljene povsod, še v stari škatli za celofan.

Pa nisem nič razkuževala, nobenih razkužil in nobenih vab za molje, pa ni nobenega. Samo temeljito čiščenje. Vsako vrečko in posodo z živili sem z vlažno, samo z vlažno krpo obrisala in zaprla dol, nekatere kar s selotejpom. Vsak pokrovček umila, da ni nič ostalo na njih. Pomila predal in nič razkužil in ne vem česa še vse.

Sej molj ni bakterija ali virus.

enako pri meni, 21.07.2021 ob 17:15

https://www.dm.si/orphea-vaba-proti-kuhinjskim-moljem-2-2-gratis-p8001365182198.html

Te imam jaz.

Za packe in ljudi, ki površinsko čistijo pa rabiš strup… sej pol ga še mal poješ, glede na to, da še temeljito spucat in zapret ne znate živil, ali vsaj ugotovit od kje to prihaja.

kako je to mogoče, 21.07.2021 ob 19:56

Za packe in ljudi, ki površinsko čistijo pa rabiš strup… sej pol ga še mal poješ, glede na to, da še temeljito spucat in zapret ne znate živil, ali vsaj ugotovit od kje to prihaja.

Če bi se meni pojavili kdaj kasneje, bi rekla, ok, premalo čistim. Pojavili so se mi pa ravno v začetku nosečnosti, ko sem bila na bolniški, imela vse novo in skoraj sterilno čisto. Trajalo je kakšne tri mesece. Potem jih ni bilo v skoraj 30 letih nikoli več.

Še ena, ki se je moljev uspešno znebila po več letih boja.

1. korak – vso hrano pregledat in vse sumljivo in odprto zmetat stran

2. korak nabavit steklene kozarce, v katero rapidno prepakiraš vse, kar prineseš iz trgovine.

Samo to! Čisto nič drugega ni potrebno kot doslednost pri teh dveh korakih. Če se ti potem še pojavijo molji, nisi bila dosledna in ti je ostalo nekaj moljastega, na kar najbrž še pomislila nisi. Ja, ličinke so neštetokrat že v kupljenih zadevah – zapakirana embalaža ni nobena garancija, da živilo ni okuženo. In iz tega nenehno prihajajo novi molji. Vse pregledat in okuženo stran. Včasih prineseš nekaj iz trgovine, daš v kozarec – in molji. Ampak potem vržeš stran samo to, ne cele špajze.

Lepilni lističi za molje so največje zlo in bedarija! Imajo nek sloj, ki privablja molje. Če prej niste imele moljev, jih boste po teh lističih imele sigurno. Napopali se bodo tudi, če hrana ni okužena, ker pridejo od zunaj, ker jim to diši.

Ni lepšega kot špajza brez moljev. Brez špricanja, lepo vas prosim – okoli hrane špricate s strupi?

Lahko rečem samo  – fuj. Tebi so se molji lepili na lističe, vmes pa ste jedli hrano, polno ličink. Namesto da bi okuženo hrano vrgla stran, ste jo jedli in lovili molje, ki so se iz te hrane izlegli, na lističe. Fuj, fuj!

Jaz vsako poletje na notranjo stran vrat shrambnih omar nalepim lepilne lističe od Autana (vaba za živilske molje, rumena embalaža).

Nismo packi, omare so počiščene, hrana po dozah, kozarcih, pa se hudiča vseeno ne znebimo. Pa?se tudi vznemirjamo ne več.

Hči obozuje kosmiče, oreščke, suho sadje,  semenke,  čokolado in podobno – in ugotovili smo, da najbolj verjetno molje iz trgovine prinesemo prav s tem, čeprav so najbolj aktivni poleti-  najprej vse pretresemo v kozarce ali doze, potem nalepimo lističe in molji se lovijo, mi smo brez skrbi.

Zanimivo, v moki, zdrobu ali drobtinah jih nismo še nikoli našli.

Ne pametuj prevec!

4x sem vse vrgla stran, kar ni bilo tekocina al v konzervi, vse posode pomila v pomivalcu in ja, pri nas tudi pokrove pomivamo!, vse kar se ni dalo pomiti, ker imam kartonske skatle tudi za kako saro shranit, sem 2x prebrisala, tretjic vrgla stran, vso saro iz teh skatel enako, prespricala vse, kar se je prespricat dalo,…, pa so se cez spet pojavili…

Imam stvari v kozarcih. Ampak zalog pa ne. Prav tako me potem moti, ker na kozarcih nimam nspisanih hranilnih vrednosti živil, čad kuhanja. Imamo tudi po 6 vrst rižev, po okoli 15 vrst testenin in to me malo moti. Res pa testenine, moko, oreške in podobno, dam v zmrovslnik za 1 dan, ko prinesem iz trgovine.

Ko gremo na dopust za vsaj 6 ali 7 dni, većino suhih živil damo kar v skrinjo. Zaradi tega imamo skrinjo namenjeno samo temu.

enako pri meni, 21.07.2021 ob 21:11

Ne pametuj prevec!

4x sem vse vrgla stran, kar ni bilo tekocina al v konzervi, vse posode pomila v pomivalcu in ja, pri nas tudi pokrove pomivamo!, vse kar se ni dalo pomiti, ker imam kartonske skatle tudi za kako saro shranit, sem 2x prebrisala, tretjic vrgla stran, vso saro iz teh skatel enako, prespricala vse, kar se je prespricat dalo,…, pa so se cez spet pojavili…

Dokler stvari niso neprodušno zaprte, se bodo vedno pojavili. Saj molji ves čas krožijo. Če nočete, da se razpasejo, jim morate samo vir hrane vzeti. Drugače nimajo razloga, da se ne bi vračali v vašo špajzo. Oziroma se razširili, na vso hrano, ko jih prinesete iz trgovine domov.

Po mojih izkušnjah imajo najraje oreščke in razne kosmiče.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close