ne plačujem RTV naročnine
Tri leta nazaj sem kupila stanovanje in se vselila. Nikoli nisem dobivala položnic za RTV naročnino. Sama pa tudi nisem prosila zanje. Sedaj sem pod priporočeno pošto dobila nek obrazec z RTV-ja, ga moram izpolnit in vrnit. Nekateri trdijo, da ne plačujejo RTV naročnine, niso zavedeni, kot sama nisem bila do sedaj. Zanima me, ali mogoče kdo ve, kaj se zgodi, če se sama ne prijavim, od njih pa položnic ne bo?
Tudi mi smo ga te dni dobili po 2 letih
Obrazec ima par vprašanj
Kaj imaš – TV – radio… piše če nič ne označiš se smatra, da imaš TV
Potem še če si najemnik in naročnino mogoče plačuje lastnik
Če si mogoče lastnik in najemnino plačuje najemnik
Če RTV plačuje mogoče izvenzakonski partner na svoje ime in če ja podatke njega kot naročnika
To je pa kar vse kar je na obrazcu
Zalepi in vrni piše. Jaz ga tu po mizi premikam levo in desno
Mi smo se vselili v novogradnjo in po skoraj 2 letih nam je pozvonil butast rtv inkasant, češ da nas še nimajo v evidenci rtv naročnikov, ravno toliko, da se ni želel še razgledati, koliko TV in radijskih sprejemnikov imamo, pa ga seveda nisem izpustila notri, no takrat sem pač podpisala obrazec in potem je prišla položnica, za nazaj pa niso nič zahtevali.
Najprej preberite krovni zakon. Menda tam piše neka kazen, ko je bilo še v tolarjih, je bilo 50.000 tolarjev,. Če imate tv, se je smiselni prijavit zdaj, če bi vam težili za nazaj, naj vam dokažejo, da ste doslej imeli tv, morda ste ga pa kupili šele včeraj.
Zna bit edino problem, če imate zdaj kakšen trojček ipd….ker je logično (skoraj), da imate potem tudi televizor.
Tista, ki trdi, da so ji kar iz računa sneli…naj se pa razjasni….razen če je dobivala položnice in jih ni plačevala…torej je šlo za izvršbo.
Na obvestilu je napisana kazen in posledice. Mi smo tudi dobili za “novogradnjo” ki je 25 let prazna. Sporočajo jim pa mislim da iz elektro evidence (tudi to mislim da piše gor). Mi smo letos začeli obnavljat in zgleda da je elektro takoj obvestila, da imamo malo večjo porabo elektrike (razni stroji, mešalci).
Sama sem označila, da nimamo nič (kar tudi res nimamo) in da plačujemo na naslovu (tu kjer živimo) v našem primeru je dobil ate, plačuje mama in sem tudi označila, da plačuje drugi zakonec.
Sicer pa ti, ki imaš dejansko TV bi bilo najboljše, da prijaviš in mir.
IZ PRVE ROKE – ta obrazec ni kar tako. Je zato, DA SE GA IZPOLNI IN POŠLJE NAZAJ V SLUŽBO ZA OBRAČUN RTV PRISPEVKA , Čufarjeva ulica 2, 1000 LJUBLJANA.
V vsakem primeru morate obrazec SEVEDA IZPOLNJEN poslati nazaj. Pa naj bo to PRIJAVA ALI IZJAVA, DA RTV SPREJEMNIKOV NIMATE V SVOJIH PROSTORIH IN JIH TUDI NE UPORABLJATE.
V primeru, da obrazca ne boste izpolnili in praznega vrnili ali celo zavrgli, vas bodo avtomatično bremenili z RTV prispevkom. Poslali vam bodo položnico – menda v mesecu novembru ali že prej. Če imate sprejemnik ga prijavite, če ga nimate podajte IZJAVO. Morate pa pravilno izpolniti obrazec .
Lp
“našli” so te po računu za elektriko
– če imaš tv: izpolni, pošlji – za nazaj ne iščejo in ne poračunavajo – od naslednjega meseca boš dobivala položnice
– če teveja nimaš: imaš pa radio ali avtoradio (si registrirana kot lastnica vozila), pa označiš, da imaš le radio in plačuješ od dne prijava naprej znižano (3,55 se mi zdi)
– če pa ne bi živela na naslovu ali plačevala že kje drugje, pa izpolniš posebno izjavo kjer moraš pa praktično številko gat stare mame izpolnit…
– če dopis ignoriraš, bodo pa verjetno hoteli priti na obisk. Ti jih ni treba spustiti v stanovanje, če pa pridejo in takoj ko vidijo teve, tudi če ni priklopljen na kabelsko in ga imaš le za gledanje dvd-jev, bodo pa takoj hoteli polno. Po eni zgodbici (ki je bolj rekla-kazala) so se spravili tudi na velike monitorje in gledati če je kabel do računalnika z morebitno tv kartico…
Na podlagi 2. odst. 37 člena ZRTVS1 smo od distributerja električne energije pridobili podatek, da ste registrirani kot odjemalec oz. plačnik električne energije, zato vas na podlagi prejšnih navedb pozivamo k obrazložitvi stanja posedovanja sprejemnikov. …..
Če v 15 dneh ne vrnete ustrezno izpolnjenega obrazca…..vam bomo s prvim naslednjim koledarskim mesecem obračunali RTV prispevek.
KAZEN:
125,19 do 417,29 imaš sprejemnik pa si podal neresnično izjavo
Povzeto iz obvestila, ki smo ga dobili kakšen teden nazaj.
http://www.media-forum.si/slo/pravo/pravni-viri/dopolnitve-rtv.pdf
Dajte mal brat ljudje pa ne filozofirat, če vam kaj ni jasno pokličite na RTV saj ne grizejo.
Pa dejte nehat že bluzit…Rtv prispevek je bil vezan na elektro takrat, ko so bili še tolarji…[/quote]
Od elektra še vedno pridobivajo podatke o novih RTV zavezancih. Tam kjer je nov priključek električne energije, RTV dobi ob elektra podatke in nato RTV pošlje obrazce na te naslove. Tak obrazec je potrebno pravilno izpolniti, če ga ne vrneš ali ignoriraš ti pošljejo kmalu položnico in si njihov RTV zavezanec. Če na tem naslovu ni še noben stalno ali začasno prijavljen je treba sporočit, da je to npr. novogradnja. KAPIŠI
Opozarjam še, da v obrazcu, v primeru da nimate radia oz. tv-ja, zahtevajo od vas, da podate izjavo, ki pa vsebuje bistveno več besedila, kot je to zapisano v 4. odstavku 31. člena zakona o Radioteleviziji Slovenija. Poleg tega kar piše v zakonu, v obrazcu zahtevajo, da izjavite še vse živo, kar sploh ni potrebno. Zadostuje, da jim namesto obrazca, pošljete sledečo izjavo, kot jo predpisuje zakon:
“Izjavljam, da nimam svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporabljam tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da sem seznanjen z zakonskimi posledicami neresnične izjave”
Zakon pa pravi takole:
(4) Šteje se, da ima sprejemnik vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana kot odjemalka ali odjemalec (v nadaljnjem besedilu: odjemalec) oziroma plačnica ali plačnik (v nadaljnjem besedilu: plačnik) električne energije v javnem električnem omrežju, razen če poda pisno izjavo, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je bila seznanjena z zakonskimi posledicami neresnične izjave.
Forum je zaprt za komentiranje.