Ne bodo več izdajal tiskanih računov
Rtv slo:
“Če bom šel v lokal, računa ne bom potreboval. Meni je pomembno samo to, da vidim, da ga je odtipkal, da ga je vnesel. Finančna uprava bo to preverjala. Da povem samo banalni primer: če vidimo, da neki lokal od pete do osme ure ni izdal nobenega računa ali pet računov, vemo pa, da tja na kavo zahaja veliko ljudi, je to lahko razlog, da pridemo na obisk. Zavezanci se morajo zavedati, da to nadzorujemo v zaledju, gledamo, kdo izdaja račune, in tukaj ne bo bistvenih sprememb.”
Kako bo pa finančna uprava vedela, če bo nekdo namesto 20 izdal 15 računov na uro.
Da povem še jaz en banalni primer: Spil sem pred leti v gostilni kavo ob 10:05, dobil sem račun s kavo z datumom en dan prej in uro na računu 8:15.
Ali pa primer, ko je na računu pisalo večja gradbena dela, bila so pa samo manjša. Plačnik nisem bil jaz ampak vseeno, če ne bo računov bo pri današnji “poštenosti” lahko prihajalo do neizdaj kot tudi na računu napisano eno, dejansko bo pa opravljeno drugo. Na to niste pomislili?
noja13, 21.01.2022 ob 00:34
Pa saj ti ga bodo še vedno morali izdati, če ga boš zahteval. Ni mi jasno, zakaj takoj tako paniko zganjate. Tisti, ki goljufajo, so pa že sedaj znali (sam navajaš), torej?
Gre se za to, da bo do tega prihajalo sedaj še bolj pogosto in lažje, ker on se bo delal da tipka pa sploh ne bo registriral računa vsakemu. Posledično bo manj davkov.
Tisti, ki bo rekel za račun pa bo izdajalec izdal vendar bodo potem takoj osorni do strank kot je tukaj navada.
Se tudi spomnim finte teh preplačanih obrtnikov. Pride pa reče brez računa npr. 10% ceneje. Kaj pa davek na dobiček itd…
S to digitalizacijo prav vsega ni vse tako rožnato kot se na prvi pogled zdi.
Če hočeš danes poslovati z gotovino potrebuješ t.i. davčno blagajno. Davčna blagajna je neposredno povezana na strežnik od FURSa in ko npr. gostilničar izda račun, FURS v istem hipu vidi, da je bil račun izdan. Ker lahko inšpektorji prek telefona vidijo v bazo, lahko sedi v gostilni in kontrolira, koliko gostov je in koliko računov se izdaja oz. prileti v bazo. Neko tipkanje na blagajni še ne pomeni izdajo računa in to lahko inšpektor vidi.
Za navadnega človeka pa velja, da če račun ne preveriš preko FURSove aplikacije, ne moreš vedeti ali je fake ali pa je multipliciran.
Anonimno 8194, 21.01.2022 ob 00:42
Gre se za to, da bo do tega prihajalo sedaj še bolj pogosto in lažje, ker on se bo delal da tipka pa sploh ne bo registriral računa vsakemu. Posledično bo manj davkov.
Tisti, ki bo rekel za račun pa bo izdajalec izdal vendar bodo potem takoj osorni do strank kot je tukaj navada.
Se tudi spomnim finte teh preplačanih obrtnikov. Pride pa reče brez računa npr. 10% ceneje. Kaj pa davek na dobiček itd…
S to digitalizacijo prav vsega ni vse tako rožnato kot se na prvi pogled zdi.
Obrtniki ne plačujejo DDPO, pri dohodnini pa delajo prevare, da je joj. Obrtniki lahko znižajo svojo dohodninsko osnovico, tako da sploh ne plačajo dohodnine, prispevke za socialno varnost pa minimalne, otroci v najnižjem razredu za plačilo vrtca, starejši otroci pa s subvencioniranim kosilom in malico v šoli, otroški dodatki, štipendije, itd, doma pa imajo mercedesa, računalniki vsi pisani na službo, kuhinja kao čajna kuhinja firme, samo postelje so privat (pa še te so lahko pisane na “oddajo sob”). Možnosti za goljufije ne manjka.
Misliš, 21.01.2022 ob 05:50
Misliš da bo nekdo riskiral kazen in svoj biznis zato da bo profitiral 5 kofetov več?
Če pa vidiš primer prevare, pa le prijavi, ko te tako skrbi za dobrobit državne blagajne.
mislim, da je en tihi splošni dogovor, da gre v gostinstvu preko fursa samo polovica prometa.
Sem ponekod v tujini doživela, da se računov strankam ne izdaja (razen na zahtevo). Ampak dejansko gre tukaj za oškodovanje stranke, kupca. Država morda že dobi svoje (davčna blagajna), a tudi kupec mora imeti možnos preveriti, ali je bilo z računom vse v redu. Razumem, da FURS misli samo nase (no, Simić itak misli samo nase in na svoje bogate prijatelje), ampak bi vlada morala razumeti, da so v kupoprodajnem odnosu poleg države in prodajalca tudi kupci.
Ne gre se da ne bodo izdajali več tiskanih računov, ampak jih sploh ne bodo izdajali. Logično bi bilo da bi bila papirnatemu računu neka preprosta alternativa v e-obliki, da takoj vidiš na telefonu, ki pa je ne bo? Bomo sedaj zraven še govorili, “z računom prosim” kot da smo spet 20 let nazaj? Je to sploh legalno?
Mene briga kaj furs vidi ali ne vidi, moti pa me, da ne morem v trgovini takoj preverit, če so upoštevali vse popuste in vse zaračunali kot sem nabavil. Ja, saj lahko rečem za račun. Ampak zdaj bom moral prosit za to uslugo in se počutit kot en inšpektor, ljudje za mano pa bodo grdo gledali, ker kompliciram. Ni mi všeč.
kakor hitro gre za nakup več stvari, boš menda hotel videt, kaj so ti zaračunali PREDEN PLAČAŠ????
ali imate navado metat denar skozi okno???
vse trgovine bodo še vedno izdajale račune. samo pri stvareh, za katere se ve, koliko stanejo, bo smiselno račun ukinit. ali mislite, da vam bo blagajničarka rekla daj 155,55 EUR, brez da bi vam papir dala v roke, da vidite, kaj vam je naračunala???
ne skačite v luft za brezveze. nobena špecerija ne bo ukinila računov, še vedno boste lahko preverjali, ali so vam v hoferju zakasirali 5 žemelj ali 6
Jahno, 21.01.2022 ob 09:42
Mene briga kaj furs vidi ali ne vidi, moti pa me, da ne morem v trgovini takoj preverit, če so upoštevali vse popuste in vse zaračunali kot sem nabavil. Ja, saj lahko rečem za račun. Ampak zdaj bom moral prosit za to uslugo in se počutit kot en inšpektor, ljudje za mano pa bodo grdo gledali, ker kompliciram. Ni mi všeč.
ne bluzi. to se ne bo dogajalo. računi se bodo ukinjali samo tam, kjer res ne bodo potrebni – vozovnice, parkirne karte, znamke…. nihče ne more od tebe zahtevat, da jim plačaš, ne da bi vedel, kaj plačuješ.
sploh pa v špecerijskih trgovinah
čekdisout, 21.01.2022 ob 09:58
ne bluzi. to se ne bo dogajalo. računi se bodo ukinjali samo tam, kjer res ne bodo potrebni – vozovnice, parkirne karte, znamke…. nihče ne more od tebe zahtevat, da jim plačaš, ne da bi vedel, kaj plačuješ.
sploh pa v špecerijskih trgovinah
ČE smo natančni, v trgovini račun dobiš šele potem ko plačaš. Nihče ti ne da računa za preverit PREDEN plačaš.
Forum je zaprt za komentiranje.