Naučite me prati
Živjo,
rabim par nasvetov glede pranja v pralnem stroju. Ne znam še prat. Stara sem 16 let, zdaj so pa počitnice, pa nimam kaj počet. Rada bi presenetila mamo, ki je v službi, pa že danes kaj oprala. Zato prosim, če bi mi še dopoldne kdo povedal:
kdaj se pere pr 40, kdaj pr 60, kdaj pr 90 ?
kaj pomenjo tiste številke od 1 do 11? kdaj se na katero številko nastavi ?
kaj pomeni centrifuga ?
vem, da vse to redno počnete, pa mi boste znale pomagat.
Mimogrede vas še vprašam, pr kolko letih ste začele s takimi opravili? Od mojih sošolk še nobena ne pere, pa tud moja sestrična, ki jih ima 22 ne.
Hvala in lep dan.
Uauuuuu, kar težko vprašanje si postavila:))
Zelo lepo od tebe, da si se spomnila, da bi na tak način presenetila tvojo mami. Čeprav ti jaz kljub temu predlagam, da se najprej pogovoriš z njo, da ti da navodila za vaš stroj in obenem razloži kakšen način pranja ima.
Na hitro pa takole: najprej razvrstiš umazano perilo na kupčke, kakor pašejo skupaj:
– belo perilo (brisače, kuhinjske krpe, sp. perilo, posteljnina…) se navado pere na 90 St.C
– pisano perilo, ki je bolj umazano (npr. kavbojke, temne nogavice, mogoče trenerke) pereš na 60 St. C
– pisano perilo oz. manj umazano perilo razdeliš na temno in svetlo (razne majice, hlače, puloverje, jopice, … ) se pere pri 40 St. C
Približno tako delam jaz, mogoče imate pri vas drugačen način (npr., da sp.perila in kuh.krp ne perete skupaj, ali kaj podobnega).
Vedno preveriš tudi, kaj piše na posamezni etiketi od oblačila. Nekje piše tudi, da se ne sme prati v stroju!!!
Centrifuga pomeni ožemanje perila v stroju.
Številke od 1 – 11 pa so odvisne od znamke stroja in ravno te so pomembne, ali boš perilo prala na 40, 60 ali 90 st. zato mislim, da je najbolje, da ti to razloži tvoja mama.
Sama sem pri 16 že prala v stroju:)
Lp in čim lepše oprane cunjice ti želim!
Hey!
Osnove ti je ze Mandarin@ razlozila, jaz bi samo dodala da ponavadi vse pise ze na pralnem stroju..se pravi na njem so ponavadi napisane stevilke in zraven kaj pomenijo.
Pozorna bodi predvsem na barve in materiale , da ne bos skuhala kaksnega volnenega puloverja ker bo potem primeren samo se za dojencke..ce sploh. 😉
Tudi jaz sm ze pri 16 prala perilo..se mi je pa vcasih tud kksna smola zgodila da sm kej zaprala ali kaj podobnega 😉
Torej: zdejle bi jaz oprala pisano perilo na 60 pa ne vem na katero številko nastavit ? Verjetno se ne začne zmeraj na 1 ? Na stroju pa nič ne piše.
Drugače osnove že poznam npr. to da pisano in belo ne smem dat skupaj, ker se belo obarva ali pa puloverja da ne smem na 90 itd. Problem mi je samo v tem, da ne znam na stroju nastavit. In potem ne ustavit stroja, če se ustavi nekje na sredi in je treba premaknit naprej, pa ne vem do kam premaknit.
Joooooooj, joooooooooj, a dolgo traja za se vse to naučit ?
Hvala vama, upam,da bo še katera kaj napisala.
ne vse skupi je zelo enostavno in se zelo hitro naučiš! pazi, da ne boš za prvič dala prat kakih volnenih stvari, ki jih lahko skrčiš. tud ne bit prepričana da se vse pri eni začne (to je ponavadi pranje na 90). če na stroju nič ne piše pobrskaj malo po predalih in najdi navodila, kaj številke pomenijo.
lahko pa tudi napišeš kakšn stroj imate, kolk je star,.. mogoče bos imel sreco in ima kaksna ravn tak stroj kt ti!
drgač pa zacni mal brskat po predalih za navodila!.)
Jaz imam Candy in moram za pranje na 60 st. nastavit št. 3 ali 4 (odvisno koliko je umazano perilo).
Če imaš slučajno tak stroj oz. nastaviš na tak program, da ti pere brez centrifuge, pa vseeno želiš centrifugo, potem samo za eno naprej premakneš. To si verjetno mislila, če se ti stroj sam ustavi: za eno naprej in bo.
2 x boš oprala in boš že vse znala:))
Ni težko, pazi pa, da ponesreči ne daš rdeč štumf v belo perilo:(
Javi znamko stroja.
no tud jst mam takega!
mal preveri če imaš enako…na vsake toliko časa imaš med številkami napisan S v rdečem kvadratku, jst imam 12 številk in 4,3 sta napisane pod isto pikico in še ene par številk tudi! 5 je pranje na 60, 6 pranje na 40. enostavno naštimaš na številko….in on pere do tistega S, ko se stroj ustavi….in to je to. nc ti ni treba premikati, ker on sam opere cel program.
dobr preveri da imaš podobno da ne bos dala slucajno kaj kuhat!!!!
Ni res,da se pisano perilo pere na 60 stopinj, preberi na listku,ki ga ima vsako oblačilo, na vsakem piše kakšna je priporočena temperatura pranja. Tudi posteljnine ti ne priporočam prat na 95, ker je dovolj 60 st.. lažje se lika.
Prvo mi povej kakšno perilo boš prala, da ti bom znala svetovati,
Piši.
lp
No, zdaj se že pere. Dala sem noter dvoje kavbojk, dvoje kratkih hlač, ogromno barvastih nogavic, dve temnomodri blazinici s stolov na balkonu. Aja, dala sem pa na 60 stopinj, na 4. Zdaj se pere. Potem obesim in zdrvim na bazen, preden pride mama domov.
Matejas: na večini mojih majčk piše 40 stopinj, tako da teh zagotovo ne bom dala na 60. S tem nimam problemov. Probleme mi dela (je delalo?) to, da nisem vedela glede tistih številk od 1 do 11 kako so povezane s stopinjami.
Hvala še enkrat punce/žene. Vam povem jutri kako je uspelo moje pranje.
Svetujem ti, da poiščeš navodila, ki ste jih dobili, ko ste pralni stroj kupili. Če boš šla lepo po vrsti boš sigurno ugotovila kaj pomenijo številke ipd. Moja mami ima Candyev pralni stroj in so na njem tudi številke, sama pa imam Gorenjevega (nov model) in so gor črke. Sama sem si sfotokopirala razpredelnico, kjer imam napisano za vsak program posebej (se pravi vsako črko posebej) in imam list v kopalnici pri stroju. Je pa res, da ko parkrat opereš cunje na nekem programu si pač zapomniš kaj določena št., črka ali znak pomeni in seveda tega lista sedaj ne uporabljam več. Moj ima ogromn enih programov, ampak v praksi ponavadi uporabljaš le nekaj osnovnih programov.
Upam, da si dobro oprala in se ni kaj skrčlo oz. obarvalo….
PS.
Pohvala takim puncam, ki se med počitnicami spomnijo takih zadev kot so gospodinjska opravila.
Eeeee, moram povedat, da je moje pranje uspelo pol-pol. Oprano je bilo odlično. Samo, ko je stroj nehal prati (ustavilo se je na 10!) in sem ga jaz odprla je bila v njem še voda. Sledil je en pljusk iz stroja po tleh in nato veliko ožemanja. Seveda sem to mami zamolčala.
No vseeno je zdaj že suho. Likat pa znam že od prej, ker je ena ravno vprašala.
Verjetno ima tvoja mama stroj nastavljen tako, da jo perilo čaka v vodi. Tik preden ga namerava obesit, pa verjetno požene stroj naprej, da izčrpa vodo in perilo ožme oz. scentrifugira. Torej moraš za naslednjič ugotovit samo še to, kje se požene centrifuga, potem bo pa tvoje pranje popolno.
Poskusi od tam, kjer se je stroj ustavil, zavrteti gumb za en klik naprej in preveri, če začne odtekati voda. Če ja, potem je to to. Če pa ne začne, pa izklopi in rajši vprašaj mamo, da ne bi po nerodnem česa skuhala.
Joži, ne se takoj razburjat. Mene je mama že večino gospodinjskih del naučila pri 16. Ponosna sem na svojo mamo. Zato pa so mame, da se od njih učiš, odvisno pa je, koliko se ti naučiš. Ene mame so bolj zainteresirane, da bodo hčere kaj znale, druge pač manj.
Na navodilih vse jasno piše, tako da sem se že znašla tudi na tujih pralnih strojih!
Saj se ne razburjam. Oprosti, če se je tako slišalo. Razmišljala sem pač o svojem pralnem stroju, s katerega so se napisi že skoraj povsem zbirsali, navodila so se izgubila pri bogve kateri od selitev, gumb za izklop centrifuge pa ne dela (še sreča, da se je zataknil na položaju “vklopljeno”). Ni druge, kot da se naučiš na pamet, kaj je kaj. In se mi je nekako zdelo, da imajo pri KarinCi podoben stroj (glede na to, da je Gorenje in ima 11 številk), to je vse.
Lep, sončen vikend!
Forum je zaprt za komentiranje.